Veikko Huuska

Teatterinjohtaja Sipilä pelaa korkeaa peliä

Mitä pääministeri Sipilä keskiviikon 17.10.2018 luottamusäänestyksellä ikinä tavoitteleekin, hän ei sitä saavuta.

Sensijaan oheisvaikutukset ovat varmat ja melko ikävät.

Oikeustieteen professori, dosentti Pauli Rautiainen sanoo, että valtiosääntöoikeuden näkökulmasta hallituksen tiedonannolla ei ole merkitystä.

Oikeudellisesti siinä ei tapahdu mitään, jos hallitus voittaa luottamuslauseäänestyksen, kuten todennäköisesti tapahtuu, Rautiainen toteaa.

Käteen jää puhdasta teatteria ja poliittista sapelien kalistelua.

Se ilmentää uutta poliittista kulttuuria. Tässä nimenomaisessa tapauksessa luottamusäänestykseen liitetään kummallisesti vireillä oleva siis sisällöltään keskeneräinen lainsäädäntöhanke.

Luottamusäänestys ei sido eduskuntaa eikä sen perustuslakivaliokuntaa varsinaisen irtisanomislain käsittelyssä, professori Rautiainen jyrisee. (HS 14.10.2018).

 

​*

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä toteaa kysymykseen, pitäisikö ay-liikkeen lopettaa lakihankkeen vastustaminen, kun ensi viikolla vastaan tuleekin hallituksen sijaan eduskunta:

" Tietenkään ei. Keskustelun käyminen ja vaikuttamaan pyrkiminen on normaalia toimintaa pluralistisessa yhteiskunnassa, jossa on muitakin toimijoita kuin poliittiset instituutiot.

Ei käy, että suljetan suut", Jokisipilä sanoo ja uskoo, että tilanne rauhoittumisen sijaan vain entisestään kärjistyy. (HS 14.10.2018).

​*

Jokainen harkitseva ihminen ymmärtää, että Sipilän metodilla toimittaessa kaikki henkilöt, ryhmät ja instituutiot, jotka pyrkivät yhteiskunnan kehittämiseen ja lakien muuttamiseen asettuisivat esivaltaa ja sitä imaginoivaa Eduskuntaa vastaan , ja tekisivät itsensä syypäiksi kansakunnan ja valtion viholliseksi.

Tuo on täysin mahdotonta oppia! Se jäädyttäisi kaiken kehityksen, muutoksen ja edistyksen.

Nyt on puolueiden ja yksittäisten kansanedustajien aika astua esiin ja viheltää tämä peli poikki.

Erityisesti tämä tilanne haastaa koturneille kaikki ne edustajat ja ryhmittymät, joille pluralistinen yhteiskunta, ajatuksen ja ilmaisun vapauksineen on rakas ja kallis.

Keskiviikkona punnitaan Suomen eduskunnan kypsyys ja viisaus.

Kaikki voimat torjumaan Sipilän putinilaista yksinapaista ja turvat tukkoon -politiikkaa.

Siihenhän tämä pääministerin teatteri nyt pyrkii, ja mitä alastomimmassa muodossa edustaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikä kumma siinä on, että on vaikea hyväksyä sitä, että hallituksen piirissä valmistellaan lainsäädäntö ja eduskunta ne hyväksyy, jos hyväksyy, parlamentaarisesti ja demokraattisesti vaaleilla saadun valtakirjan mukaisesti.

Tätä voi väittää vastaan professorit Rautiainen Jokisipilä ja muutkin.

Parlamentaarinen valta ja päätäntä ei kuulu ay-liikkeen epädemokraattiselle johdolle ikinä, eikä missään tilanteessa, eikä missään maassa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Se vain on niin, kaikki eivät ole samaamieltä pääministeri Sipilän toimintatavasta, miksi tuoda eduskuntaan keskeneräinen lainsäädäntöhanke. Onko se niin vaikea ymmärtää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Asiallisesti olet, Lauri, oikeassa, mutta nyt ei olekaan kysymys yksiselitteisestä lainsäädäntötyöstä. Kunpa olisikin.
Kysymys kuuluukin, miksei pääministeri tyytynyt normaaliin etenemisjärjestykseen. Käsittelin tätä pointtia eilisessä blogissani ja myös vastasin siihen.
Pääministeri halusi käyttää tätä valitsemaansa reittiä, pikkeuksellista menettelyä hiljentääkseen työmarkkinajärjestöjen liikehdinnän vetämällä eduskunnan voiman, auktoriteetin ja esivaltaisen mahdin järjestöjen vastavoimaksi. Pyrkimys on hankkia hallituksen epämääräselle ja vasta osittain valmistelussa olevalle työllisyyspolitiikalle eduskunnallinen auktorisointi, siten että hallituksen lainvalmistelua ja lakiesityksiä vastustavat asettuisivat suoraan esivaltaa vastaan!

Tämä on sitä teatteria. Ei homma toimi tuolla tavoin vapaassa demokratiassa. Pelkästään tuollaisen vastakkainasettelun virittäminen on pääministeriltä jotain aivan tavatonta, täysin vastuutonta, ymmärtämätöntä tulella leikkimistä. Suomessa on pääministeri, joka ajaa demokratian ja ilmaisuvapauden rajoituksia, joita Pohjoismainen historia ei sotienjälkeiseltä ajalta tunne.
Tämä ei ole pelkästään kotimainen päänsärky vaan eurooppalainen skandaali!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Itsellenikin valkeni nyt, että mistä tässä todellisuudessa on kyse.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olen ollut siinä naiivissa uskossa, että lainsäädäntä tapahtuu tässäkin asiassa lain määräämällä tavalla. Jos nyt hallitus syyllistyy lain määräämien toimintatapojen ulkopuolelle, niin olen todella pahoillani ja häpeissäni ja vastustan asiaa.

Jos taas tarkoitat että teatterista puuttuu normaaliksi ajateltu kolmikanta ollakseen esityksen arvoinen, niin olet kyllä pahasti harhateillä, mitä tulee edustuksellisen demokratian kunnioittamiseen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Voin tarkentaa: En ole maininnut kolmikantaa.
Kysymys on paljon laajemmasta asiasta.

Paljosti on kysymys siitä, mitä poliittisen ykkönen, pääministeri tekee.
Nyt tulee pahaa jälkeä.
Ei hyvä.
Pääministerillä ei ole oikeutta alistas eduskuntaa pääministerin ja hänen hallituksensa poliittisten tavoitteiden käsikassaraksi.
Eduskunnalla on tiukka velvollisuus suojata oma asemansa kansavallan areenana ja lainsäädäntöelimenä.

Mitkään puoluepoliittiset tavoitteet ja hallitusohjelmat eivät voi tätä asetelmaa kumota, eikä minkäänlaiset motiivit oikeuta kokeilemaankaan tuollaista.

Hallituksen olemassaolo on eduskunnan luottamuksesta kiinni. Eduskunta ei voi alistua hallituksen toimille.

Tämä on iso poliittisen järjestelmän ja kansanvallan kysymys.

Sipilän toiminta osoittaa järkyttävää osaamattomuutta, välinpitämättömyyttä ja vastuuttomuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #9

No nythän eduskunta äänestää hallituksen toimista itse pääministerin pyynnöstä, joten ristiriita väitteisiin nähden on ilmiselvä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nyt on akuutin tilanteen ja siitä etenemisen kannalta tärkeää, että kaikki kansanedustajat, mutta erityisesti ministerit ja ryhmyrit dokumentoivat tarkasti kaikki kontaktinsa viime torstain ja tulevan keskiviikon ajalta.

On olennaista, että tästä kähmäisesti synnytetystä demokratian kriisistä pystytään Lauri Nurmen nopeudella lähipäivinä, tai viimeistään lähiviikkoina luomaan tarkka tosiperäinen kuva, mitä todella tapahtui, ja missä kukin oli mukana, kun taistelu demokratian ja vapaan yhteiskunnan asemasta käytiin. Tässä turvassa, silkasta typeryydestä synnytetyssä sodassa.

Fokus on pienessä sisäpiirissä.

Mutta ketkä ottavat vahvan roolin? Ketkä puolustava yhteistä hyvää? Ketkä ottavat konnan viitan?

Keltä kädet jäätyvät?

Mitä tekee pääministeri nyt?
Entä presidentti?

Lauri Nurmelle töitä!
Ei ammatinvaihdosta miettiä kerkiä nyt.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Veikko, tämä Sipilän ajama hallituksen tiedonanto voi hyvinkin olla kaksitahoinen eli toisaalta koskea pyrkimyksenä rajoittaa jatkossakin ay-liikkeen toimivaltaa. Tarkoittaen ettei pidä sekaantua lainsäädäntövaltaan etukäteen. Toinen seikka joka saattaa olla mahdollista tuossa tiedonannossa on se, että hallitus ei enää olekaan kovin yksimielinen, joten Sipilä kokeilee hallituspuolueiden kykyä pysyä mukana päätösten takana.

Joka tapauksessa pidän tätä tiedonantoa itsekin erikoisena toimena, sillä oikeampi tapa olisi ollut tuoda mainittu lakiesitys eduskunnan käsiteltäväksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#12.
Voin vaivattomasti kuvitella, että Petteri Orpo puristaa nyrkkiä taskussa. Juuri kun Soinin temppuiluista jälkiselvittelyineen on selvitty matalalla olevan riman yli, ei totisesti olisi kaivattu mitään tällaista ruljanssia.

Viimekädessä yhdeltä kantilta katsoen kyse on Keskustan ja Kokoomuksen kädenväännöstä, niiden taistellessa yrittäjien sieluista ( lue: Äänistä).

Tämä on vanha skaba, jossa Kookoomus perinteisesti on ollut etummaisena. Mutta nyt vaalikatastrofin häämöttäessä Sipilä on valinnut riskibisneksen.
Hän on lähtenyt uhkarohkeasti peesaamaan SY:n Pentikäisen militanttiavyrityspolittista linjaa, ja on siinä hommassa hirttäytymässä irtisanomislakiin.
Hanke on hasardihomma, jossa Keskusta yrittää olla kokoomuslaisempi kuin Kokoomus.

Kokoomus on tietysti nähnyt tämän kuvion, ja siksi sitä osittaisesti ilkeyttää olla Sipilän taisteluhansikkaan heiton takuumiehenä.

Niin että jos kysytään, onko hallitusrintama täydellä sydämellä tässä tämänkertaisessa erikoisnäytöksessä mukana, niin vastaus on selvä ei.

Kokoomuslaisia karvastelee ainakin kolme asiaa:

1.) Joutuessaan tukemaan Sipilän puskateatteria se toimii omia välittömiä ja välillisiä intressejän vastaan.

2.) Monesko hallitushazardi tämä Sipilältä on? Ennen huhtivaalien jälkeisen hallituksen syntyä Sipilällä on aikaa tehdä lisää näitä luottamuksen varmistusäänestyksiä, ja Mäntyniemeen menon kärkyntöjä.

3.) Kokoomus näkee, että tämän vaalikauden hommat oli tässä, nyt voidaan vain munia tulevaisuus; kuten taistelu suurimman puolueen asemasta, ja toisaalta, hallituseväät demariyhteistyöstä ensi kaudella.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #13

3.) Kolmonen tuntuisi todennäköiseltä. 2.) Ihmettelen jos Sipilästä tulisi Suomen tasavallan presidentti, työnäyte tuli annettua pääministerinä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Saattaa olla että Sipilän Keskusta syö hallituseväät tarkemmin kuin Kokoomus. Jos käy niin että Keskusta ja Kokoomus saavat vaaleissa noin 37 prosentin yhteiskannatuksen ja SDP ja Vasemmisto saman verran, niin on mielenkiintoista nähdä miten esimerkiksi Vihreät asemoituvat.

Meni ohi aiheesta, mutta perustelen sillä että tämä hässäkkä irtisanomislaista saattaa muuttaa ennakoitua vaalitulosta merkittävästikin. Se on jo tiedossa ketkä tippuvat hallituskyydistä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"En ole samaa mieltä mistään mitä sanot, mutta puolustan täysin oikeuttasi ilmaista sanomasi." Sitaatin on usein katsottu olevan Voltairen. Joskus esitetty myös näin.

"Vaikka olisin kanssanne eri mieltä, puolustan kuolemaan asti teidän oikeuttanne lausua mielipiteenne ääneen".

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Blogisti on tunnettu hyvien puolueettomien historia artikkeleiden kirjoittajana. Nyt blogisti on livennyt akuuttiin kantaa ottavaan päivänpolitiikkaan.
Sipilän hallitus on ollut altavastaajana vasemmisto myönteisen AY liikkeen pommittaessa ja uhkaillessa rajuilla toimenpiteillä ja nyt ylityö kielloillaan.
Nyt hallitus mittauttaa onko työllisyyden parannuskeinot olleet oikeita varsinkin kun 115000 työtöntä on työllistynyt! tällä ensi keskiviikon äänestyksellä katsotaan mitä suuri sali sanoo.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kehutulla Tanskan mallilla lakot vain lisääntyvät. Se (Tanskan malli) tässä on kai tulevaisuuden pyrkimyksenä.

https://pbs.twimg.com/media/DpckNoSXUAEasIw.jpg

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsin malli olisi parempi. Harmi vaan, että Suomessa ei olla kypsiä Ruotsin malliin. Tämä koskee kaikkia työmarkkinaosapuolia.

Ruotsissa on mm. paikallisen ay-huonekunnalla veto-oikeus jäsenien lähimpiä esimiehiä valittaessa. Tämähän olisi ennenkuulumatonta Suomessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Jep, aivan liian radikaalia toimintaa Suomen isäntähenkiseen yhteiskuntaan. Olin aikoinaan yksikön ainoa ulkomaalainen ja edustin siellä maahanmuuttajia :) Siis yli 40 vuotta sitten.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kukaan ei ole kiistänyt eduskunnan oikeutta säätää lakeja ja hallituksen oikeutta tehdä niistä esityksiä. Mielenilmaukset kohdistuvat vain ja ainoastaan suunniteltujen lakien sisältöön ja siihen on Suomessa jokaisella täysi oikeus jopa lakien hyväksymisen jälkeenkin. Sipilä ( ja Kiiski täällä) yrittää harhauttaa kansaa uskomaan, että mielenilmauksissa olisi kyse kapinoinnista laillista esivaltaa vastaan! Aika härskiä!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Eduskunta säätää lakeja hallituksen esityksestä ja ay-liikkeellä, muilla järjestöillä ja kansalaisilla on oikeus esittää niistä mielipiteensä vaikkapa erilaisilla mielenilmauksilla. Ihan normimeininkiä.

Sipilän pelleily hallituksen luottamuksen mittauksella on turhaa teatteria, josta ei ole kenellekään mitään hyötyä jos nyt ei ehkä suurta vahinkoakaan. Sipilä nyt vain näyttää mieltyneen teatraalisiin elkeisiin, tämähän ei ole suinkaan ensimmäinen hänen pääministerikaudellaan. Kokoomuksessakin lienee jo kyllästytty tähän pellepelottomaan. Huuska ja hänen siteeraamansa professorit ovat mielestäni ihan oikeassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä olen täsmälleen samaa mieltä kuin Li Andersson.
Kiva olla joskus samaakin mieltä!

Li Andersson: ”Käsittämätön ajatus – Olen järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/li-anders...

“Seurattuani maamme pääministerin viikonlopun aikana antamia lausuntoja en voi todeta kuin, että olen todella järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”, Li Andersson kommentoi sosiaalisessa mediassa.

”Sipilä on viikonloppuna linjannut, että mikäli eduskunta keskiviikkona äänestää hallituksen luottamuksen puolesta, silloin hän odottaa että ay-liike lopettaa protestoinnin. Toisin sanoen: mikäli eduskunnan enemmistö on jotain mieltä, pitäisi kansalaisyhteiskunnan olla hiljaa. Tämä on aivan vieras ja käsittämätön ajatus, joka tarkoittaisi enemmistön diktatuuria."

Anderssonin mielestä on selvää, että kansalaisyhteiskunta saa ottaa kantaa ja ilmaista mielipidettään "asiasta kuin asiasta, riippumatta siitä mitä eduskunnan enemmistö sanoo".*

*

Tähän on helppo yhtyä.
Itseasiassa Li sanoo varsin saman asian, mistä kirjoitin jo eilen blogissa ja sen kommenteissa.
Hyvä, että on näin selkeäsanaisia kansanedustajia!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset