Opposition kannattaa torjua Sipilän trap – ja äänestää tyhjää

Tarpeetonta sanoa, että kohtuutonta haittaa kolmansille aiheuttavat poliittiset lakot ovat väärin, ja yleisen aiheuttamisperiaatteen mukaisesti vahingon aiheuttajan tulisi olla korvausvelvollinen, laissa tarkemmin määriteltävien periaatteiden mukaisesti.

Pääministeri Sipilän ratkaisu, antaa eduskunnalle pääministerin ilmoitus ja tehdä siten työllisyysasteen parantamisohjelman jatkamisesta luottamusäänestys, on erittäin harkitsematon ja ongelmallinen.

Teko on vastatoimi äskeisille protestilakoille, ja kaikenkaikkiaan siinä määrin poikkeuksellinen, ettei vastavaa ole aikaisemmin tapahtunut.

Tilanne on äärimmäisen sekava.

Koko maassa ei ole poliitikkoa tai valtiosäänröoppinutta, joka tyhjentävästi pystyisi sanomaan, mistä ensi keskiviikkona todella äänestetään, siis muusta kuin Sipilän hallituksen jatkamisesta tai kaatumisesta.

Hallituksen ja kannunvalajien joukosta on kaavailtu äänestysvoiton merkitsevän eduskunnan antamaa avointa valtakirjaa SOS-hallitukselle.

Äimistynyt oppositio on tietysti torjunut tämän ja kaikenlaiset muut johdannaisvaltuutukset.

Kyse on vain pääministerin esikuntineen kehittämästä tempauksesta, jonkakaltaisia uhitteluvetoja onkin jo nähty, mutta ei tällaisessa yhteiskunnallisesti ylijännittyneessä tilanteessa, jonka molemmat katsovat vastapuolen virittäneen.

Eletään tilanteessa, jossa vastatoimien tasoa on vaikea alittaa.

Niinpä vastuullinen ajatus siitä, että fiksumpi osapuoli antaisi periksi, jotta päästäisiin tästä onnettomasta rysästä ulos ja matkaa voitaisiin jatkaa, on käynyt mahdottomaksi. Vastuullinen taka-askeleen otto vaikuttaisi selkätappiolta.

​Hallitus havittelee selkävoittoa, mitä se ei voi saada. Siksi tilanne on ajautumassa perin hankalaan eskaloitumispisteeseen.

​Asioita ei olisi saanut ajaa tällaiseen lukkoperään. Mutta ajettu on. Sipilän puikoissa ollessa.

​*

Kukaan edes tiedä irtisanomislakiesityksen lopullista muotoa ja sisältöä, saati oikeuskäytännön myötä syntyviä tulkintoja.

Avoinna on kysymys täyttääkä lakiesitys perustuslain yhdenvertaisuus vaatimukset. ​

Tilanne on auki.

Siksi Sipilän hallituksen luottamusäänestys on tässä suhteessa absurdi. Siis mieletön ja aiheeton, perin kummallinen.

Sillä on vain itse asiaan täysin liittymättömiä intentioita.

Asiaan liittymättömillä tarkoituksilla lastattu äänestys on ala-arvoinen ja pelin politiikkaan kuuluva järjestely.

Tämän vuoksi järkevintä mitä oppositio tähän kohtaan voi tehdä, on pitää loppuun saakka kiinni ansimmäisistä lausunnoistaan, joiden mukaan äänestysasetelma on käsittämätön ja perusteeton.

Eihän mikään näkyvä taho ole asettanut parlamentin lainsäädöntövallan primäärisyyttä mitenkään kyseenalaiseksi. On vaadittu ja toivottu kolmikantaista harkittua valmistelua.

Koska tilanne on tämä, ei opposition tule äänestää keskiviikon äänestyksessä hallituksen kaatamisen puolesta.

Joten – kun on vain huonoja vaihtoehtoja – vähiten huono vaihtoehto on johdonmukaisesti todeta Sipilän luoman asetelman vastakkaisuuksia letsova ulottuvuus, ja pidättäytyä koko ruljanssiin osallistimisesta.

Kun poissakaan ei voi olla, niin äänestykseen tulee osallistua, mutta pidättyä -eli käytönnössä äänestää tyhjää.

Jos oppositio äänestää hallituksen kaatamisen puolesta se samalla tulee myöntäneeksi Sipilän tempun

Tyhjää äänestäminen on ainut looginen menettely tähän kohtaan.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu