Veikko Huuska

Kirjoituksia sairasvuoteelta - kansanvalta on Yhdysvaltain sairas mies

*

Kavanaughin nimitys oli Trumpin vallankaappaus. Luullakseni se enteilee sisällissotaa, jonka merkit ovat ilmassa.

Kavanaugh nimittäin ilmoittautui konservatiiviksi ja presidentin mieheksi. Yli 200 vuotta tuomioistuimen toiminta on perustunut epätotuuteen, että tuomarit noudattavat vain lakia. Varmemmaksi vakuudeksi tuomarit ovat jatkuvasti yllättäneet yleisön äänestämällä toisin kuin heiltä odotettiin. Näin toimien Kavanaugh ja Trump ilmoittivat röyhkeästi, että nyt heillä on maksetut tuomarit eli ei huolta oikeudellisista yllätyksistä. Vastaavaan ovat tätä ennen ylettyneet vain Stalin ja Hitler.”

*

Presidentti Trumpin vallankaappauksesta

Tämä edellä on lujaa tekstiä.

Se on julkaistu pyhäpäivänä, mennäsunnuntaina, 7.10.2018.

Kun sen kirjoittaja on Suomen luetuin ja parhaaksi nimetty blogisti niin siihen on pakko panna hiukan enemmän painoa, kuin johonkin mihinkävain blogitekstiin.

Mutta onko se totta?

Blogi on Jukka Kemppisen.  Sen otsikossa lukee Essee.  Esseen kappaletta on vaikea, mahdoton, hahmottaa ilman että ei lue koko Esseetä.  Kemppisen tapauksessa tekstiä on mahdoton mieltää ilman että lukee hänen koko tuotantonsa, josko sittenkään. 

http://kemppinen.blogspot.com/2018/10/essee.html

*

Yhdysvaltain erikoislaatuisuudesta

Sitten meidän täytyy ymmärtää, että puolueet Yhdysvalloissa eivät ole puolueita.  Ne ovat vaalikoneistoja, jotka polkaistaan käyntiin aina kun on vaalit tulossa, muun ajan ne seisovat tyhjän panttina.  Aina on vaaleja tulossa, jos kohta menossakin, joten vaalikoneet ovat lämpiminä aina.  Koskaan ne eivät kerkiä jäähtymään, saati naftaliiniin.

Tämän lisäksi meidän täytyy ymmärtää, että oikeuslaitos Yhdysvalloissa ei ole oikeuslaitos, vaan näyttämö, jolla asianajajat käyvät kaksinkamppailuja, duelleja.

Oikeuden kanssa amerikkalaisella oikeuslaitoksella on harvinaisen vähän kosketuspintaa.  Rahan kanssa se on parempi tuttu.  Mutta – kuten nyt vielä jäähtymättömässä mr. Kavanaughin tapauksesta on oikein ällätikun ja kartun kera meille todistettu – oikeuslaitoksella on sitäkin enemmän tekoa politiikan, ja sen tiheämmän aluskasvillisuuden eli ideologian kanssa.  Oikeuslaitos on ideologian näyttämö. 

*

Vallan kaappaamisesta

Miten kukaan, joka on jo vallassa, voi suorittaa vallankaappauksen?

Sehän olisi vähän kuin mies, joka jo on synnyttänyt, tulisi raskaaksi. Tai suorittaisi raskaaksi ja synnyttäjäksi tuloa edellyttävän toimen, coituksen, jossa yhtyisi valtaan ja sitten alkaisi odottaa.

Paradoksaalista, eittämättä.

Mutta historia on täynnä tapauksia, joissa valta on valahtanut käsiin, ja vallansaannin jälkeen on ollut pakottava tarve kaapata valta ”oikeasti” haltuun, suorittamalla vallankaappaus. Näin toimivat bolshevikit Venäjällä, saivat vallan syliinsä 7.11.1917 vähän omenapuuta kopauttamalla, mutta joutuivat kaappaamaan vallan 1917-1922 ja ehkä Hitlerin kesähyökkäykseen 1941 saakka.  Sen jälkeen valta oli lujasti käsissä, niin lujasti kuin vetäytyvän armeijan oloissa saattoi.

Valta liukastui 2016 vaaleissa Trumpille, joka nyt ottaa sitä haltuunsa, kaoottisessa otannassa, mutta määrätietoisesti.

*

Amerikkalainen kaksikyttyräinen kameli

Yhdysvallat on, nimellisesti, kaksipuoluejärjestelmä, mutta tosiasiassa dromedaari, kaksikyttyräinen ideologioiden kameli, joka juo syvistä kaivoista.

Demokraatit ja Republikaanit ovat samasta puusta, ja saman historian poikia, eivätkä edusta kansaa, vaan eliittiä, joka yhdessä kurittaa finanssipelillä ja tittitaimentilla suurta kansaa.  Sumuttaa, sekottaa, ja pelaa.

*

Jukka K. sanoo:

Yhdysvaltain korkein oikeus poikkeaa kaikista muista. Sen odotetaan tekevän sellaista, mikä on kaikkialla muualla harvinaista tai tuntematonta. Se ei saa tehdä sellaista, mikä muualla on ylimmän oikeusasteen ydinaluetta.”

Ja jatkaa kohta:

Korkeimman oikeuden aseman järjestelmän vaa’ankielenä vahvisti vuosikymmeniä tuomioistuimen presidenttinä toiminut John Marshall, yksi maailman parhaita tuomareita kautta aikojen.”

”Korkein oikeus nimittäin kasvoi käytännössä ratkaisemaan kansanedustajien ja hallinnon erimielisyyksiä ja selvittelemään osavaltioiden ja liittovaltion välejä. Kansanedustajilla tarkoitetaan tässä sekä liittovaltion että osavaltioiden valittuja edustajia eli kongresseja ja senaattia. Hallinnolla tarkoitetaan presidentin johtamia ministeriöitä virkamiehineen.”

Kieltämättä tämä voi tuntua ehkä hiukan sekavalta, mutta ei sitä ole. Vaan kirkasta proosaa.

Muistaaksemme Montesquien opin vallan kolmijaosta, kertaan sen tässä:

Vallanpidossa kolme tasoa, lainsäädäntövalta, hallitusvalta ja täytäntöönpanovalta.  Toivomus oli että ne eivät sekaantuisi kuin puuro ja velli, eikä niin kuin neliöt ja ympyrät, vaan olisivat kuin tuli ja vesi, aivan kuin aurinko, kuu ja tähdet.

Mutta kun ne eivät kestä erillään, vaan magneetin voimalla kokoontuvat yhteen, ja kietoutuvat toisiinsa kuin kolme rakastavaista, ja intohimoisesti vaihtavat nesteitä keskenään. 

Raa´at voimat asialla, herkut: osterit, lohi ja valta.

mm. tällaista Amerikka puhuu:

https://threadreaderapp.com/thread/1049048025073512448.html

*

Maanantaina Kemppinen tarkensi, havaittuaan että ei mennyt läpi, viesti.

USA:n järjestelmässä korkeinta oikeutta voi verrata erotuomariin. Se ratkaisee kahden ”joukkueen” ottelun.

Toinen joukkue on hallinto eli presidentti, ministerit ja heidän virkamiehensä. Toinen joukkue on lainsäätäjät, jotka toimivat sekä osavaltioissa että liittovaltiossa.”

Siksipä:

USA:n laissa tuomioistuin, ylimpänä korkein oikeus, voi todeta, että kongressin tai senaatin säätämä laki on väärä eli perustuslain vastainen. Silloin tuota lakia ei voi soveltaa, mutta uusi, oikaistu laki voidaan säätää. Jos virkamies tekee rikoksen eli esimerkiksi ulkoministeri ryhtyy vieraan ja vihamielisen valtion vakoojaksi, presidentin täytyy erottaa hänet. Ellei presidentti tee sitä, tuomioistuin erottaa hänet, ja sitten valitaan uusi presidentti.

Järjestelmä joutui koetukselle ja maa ajautui sisällissotaan 1860. Kysymys oli ainakin pintapuolisesti orjuudesta. Etelävaltiot erosivat Yhdysvalloista. Sodan päätyttyä orjuus lakkautettiin, ja siitä tuli suuri perustuslaillinen kysymys. Käytännössä etenkin mustaihoisilta vietiin oikeudet, ja tätä jatkui 100 vuotta. 

 

Erotuomari toimii (periaatteessa) sääntökirjan mukaan. Eilen selitin, että julkisessa kuulemisessa erinäisiä lukkoon lyötyjä kantojaa esitellyt Kavanaugh rikkoi näin 200 vuotta kestäneen perinteen.

Ainakin poliittiset vastustajat väittävät, että tämän nimityksen jälkeen presidenttiä ja hallintoa jarruttava este on poistettu. Presidentti ja enemmistönä oleva puolue voisivat toimia niin kuin tahtovat, ja tällaisesta nähdään paljon merkkejä. Koska Trumpia, joka on ikämies, voi seurata toinen hänen kaltaisensa, tilanne on vakava. Siinä ei ole minustakin viihteellisenä pidettävää nahistelua, joka on tuttua esimerkiksi Suomesta nyt, eikä sellaisia vakavia ongelmia kuin Englannin Brexit tai EU:n pysyvyys.

http://kemppinen.blogspot.com/2018/10/essee-ii.html

Yhdysvaltain kahtiajako ja salainen yhtäyköyttäyhdistys

Me kaikki tunnemme, miten Yhdysvaltain poliittinen elämä on kuin kaksi vuorta: demokraattinen vuori ja republikaaninen vuori, eivätkä ne kohtaa, - vaan etääntyvät toisistaan, kaksi vuorta.

”Demokraattien sininen vuori ja republikaanien punainen vuori olivat liikkuneet vastakkaisiin suuntiin niin, että niiden väliin oli revennyt laakso.”

Katso mainio kuvaus: HS/Laura Saarikoski, 2.9.2018: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005813196.html

Republikaanien ja Demokraattien keskivertoäänestäjät ovat siirtyneet kauemmas toisistaan vuosien 1994-2018 aikana.

Kakkien äänestäjien keskimmäinen ei ole liikkunut kokonaiskuvassa, mutta kummankin puolueen äänestäjä on voinut havaita oman kentän siirtyneen – laidemmalle.

Kaikkein keskimmäisin äänestäjä on Mooses, joka näkee miten Punainen meri avautuu, vuoret väistyvät.  Mutta eivät keskimmäisen äänestäjän sauvaniskusta, vaan hänen ihmeekseen.  Mikä mahti siirtää vuoria?

Ihmisen tajunta.

Miten tähän luodaan siltoja ja yhtenäisyyttä?

*

Laura Saarikoski sanoi syyskuun alussa:

Parin viime vuoden aikana olen ajatellut tätä grafiikkaa usein. Se on ehkä 2010-luvun Yhdysvaltain politiikan tärkein kuva. Trump ei ole syy, vaan seuraus: polarisaatio Yhdysvalloissa oli alkanut paljon ennen häntä.”

Vuorten siirtyminen jatkuu.

”Marraskuun (2018) kongressivaaleissa asemiaan vahvistavat luultavasti sekä trumpilaiset republikaanit että vasemmistolaiset demokraatit. Samalla republikaanien maltillinen johtohahmo, edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan, jättäytyy pois.”

Syy?

Mistä kuilun repeäminen sitten johtuu? Tutkijat esittävät alkuperäiseksi syyksi 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeen. Siihen asti etelän valkoiset olivat äänestäneet demokraatteja, koska se oli sisällissodassa etelän puolue. Kun demokraattien puoluejohto alkoi ajaa mustien – ja naisten ja homojen – tasa-arvoa, etelän valkoiset siirtyivät vähitellen republikaaneihin.

Silloin ei vain puhuttu identiteettipolitiikasta
.”

Näin siis Laura Saarikoski, hän haisteli pitkään Yhdysvaltain poliittis-ideologista ilmatilaa.

*

Näennäisesti näyttää siltä, että politiikka on Yhdysvaltain keskiössä

Mutta se on harhaa. 

Politiikka ei ole vallankahvassa. Aivan muut voimat ovat kampea kääntämässä.  Politiikka on juoksupoika, joka toimittelee omiaan ja juoksee asioita.

Puhe puhetta. Teot tekoja. Valta valtaa.

Maksajan määräysvalta. Raha ja voima ratkaisevat.  Eisenhowerin 1950-luvulla varoittama on tapahtunut: ison rahan ja aseteollisuuden magnaatit määräävät nyt. Niiden kuva ei ole portinpielessä, mutta niiden hampaat ovat väärille poluille eksyvien lahkeessa ja pohkeessa.

Kaikki tietävät, että lakimiehet, parhaat, ovat rahamiesten taskussa.  Kaikki eivät tiedä, että poliitikot ovat rahamiesten taskussa. Valta on lakimiehillä, jotka määrittävät, mikä päätös pitää, ja mikä raukeaa.  Mutta eivät hekään kaikkea määrää. 

Heidän rahoittajansa sanovat viimeisen

s  a  n  a  n.

*

Kirjoituksia sairasvuoteelta

Montesquieu piti vallan keskittymistä pahimpana kansalaisten vapautta uhkaavana asiana. Hänen esittämänsä ratkaisu tähän uhkaan on vallan kolmijako-oppi, jonka mukaan lainsäädäntövallan, päätäntävallan ja tuomiovallan piti olla eri ihmisten käsissä.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Vallan_kolmijako-oppi

Raha on valta.  Rahan keskittyminen, päätyminen yksiin käsiin, kokoaa vallan yksiin käsiin. Siksi pääomien keskittyminen on demokratian suurin uhka. Siksi se on demokratian suurin uhka.

Mikä keskittää rahan?

Rahat ja pääomat keskittyvät pääsääntöisesti liberaalin finanssipolitiikan, vapauksia tähdentävän ja vapauksia tarjoavan markkinajärjestyksen avulla.  Raha hakee rahan luo.

Siksi liberaali demokratia, joka suosii ja varjelee primääristi vapaita markkinoita, erityisesti tietysti rajattomia finanssiliikkeitä, on demokratian suurin vihollinen.  Salliessaan finanssivapaudet, jotka väistämättä ovat muodostuneet systeemiseksi järjestykseksi, joka hamuaa ja pitää vallan ja maailman käsissään, se syyllistyy lähtökohtiensa yli kävelyyn.

Tätä valtojen haltuunottoa voimme kutsua nimellä finanssifasismi, ja se on yhtä ruma tekona kuin sanana.

Siksi älkää konsaan kysykö, miksi Amerikkaa ahdistaa ja miksi se luhistuu, sillä sen kansa on unohdettu ja kaikesta vallasta riisuttu.

Sen vuoksi älä konsaan lähetä kysymään, kenelle kellot soivat, sillä sen soivat sinulle.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kavanaugh

https://fi.wikipedia.org/wiki/Brett_Kavanaugh

"1990-luvulla Kavanaugh työskenteli erityissyyttäjä Kenneth Starrin alaisuudessa ja osallistui presidentti Bill Clintonin seksiskandaalin tutkintaan. Niin kutsuttu ”Starrin raportti” julkaistiin 11. syyskuuta 1998. Raportissa esiteltiin 11 perustetta, joiden mukaan Clinton olisi pitänyt asettaa valtakunnanoikeuteen.
Kavanaugh kannattaa nykyisin niin sanottua executive privilege -periaatetta, jonka mukaan presidentillä on oikeus kieltäytyä todistamasta tai toimittamasta todistusaineistoa rikostutkinnan ja oikeudenkäynnin yhteydessä."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luin hiljattain ulkomaisen lehden uutisoinnista sellaisesta ennustuksesta, jonka oli tehnyt Ranskan hallituksesta eronnut ministeri (nimi ei jäänyt mieleen), jotta Ranska on sisällissodan partaalla.
Näinpä sitten on samasuuntaista ennustusta kahdella mantereella, jos kerran Amerikan mantereellakin kohta "paukkuu".

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Huuskan blogikirjoituksessa ja hänen referoimassaan Kemppisen esseessä on paljon oikeaa asiaa, mutta nykyisestä alennustilastaan huolimatta en olisi vielä valmis lukemaan madonlukuja Yhdysvaltain poliittiselle järjestelmälle ja USA:n asemalle maailman johtavana valtana.

Kilpailijoista Kiina tulee vielä huomaamaan, että sen autoritaarinen järjestelmä rajoittaa sitä henkistä vapautta, joka on edellytys tieteelliseen ja taloudelliseen johtoasemaan maailmassa. Venäjä on iltaruskon maa, joka nykyisellä politiikallaan ajaa itsensä hylkiövaltioiden joukkoon.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aika pitkälti samaa mieltä. Demokratian vahvuudeksi nähdään, että se kykenee korjaamaan virheensä. Se ei ole tehokkain järjestelmä, se toimi läheskään aina oikein, se on altis kehittämään kriisejä mutta se on joustava ja kykenee selvitymään kriisesitä, mikäli järjestelmä pysyy pohjimmiltaan demokraattisena. Ja USAn järjestelmä on vieläpä poikkeuksellisen joustava.

Tästä riippumatta pidän hyvin todennäköisenä, että Kiina nousee maailman johtavaksi valtioksi (ellei se käytännössä jo ole sitä). Autoritäärinen ja keskitetty järjestelmä kyllä rajoittaa henkistä vapautta joka johtaa kangistumiseen ennemmin tai myöhemmin. Kiinan historiahan on ollut sillä tavoin syklistä, että kyvykäs keisari on ensin nostanut maan kukoistukseen, sen jälkeen järjestelmä on kangistunut, korruptoitunut ja hajonnut, kunnes sama sykli on toistettu. Xi näyttää olevan tällainen kyvykäs keisari joten eiköhän seuraavat kymmenen - parikymmentä vuotta mene vielä nousun merkeissä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Luo Guanzhong: ”Romance of the Three Kingdoms”.

Kirja alkaa näin: ”The empire, long divided, must unite; long united, must divide. Thus it has ever been" (话说天下大事.分久必合,合久必分).

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tämän takia demokraateille ei riitä 53% äänistä enemmistöön edustajainhuoneessa.

www.ranker.com/list/most-gerrymandered-districts-i...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

"Siksi liberaali demokratia, joka suosii ja varjelee primääristi vapaita markkinoita, erityisesti tietysti rajattomia finanssiliikkeitä, on demokratian suurin vihollinen. Salliessaan finanssivapaudet, jotka väistämättä ovat muodostuneet systeemiseksi järjestykseksi, joka hamuaa ja pitää vallan ja maailman käsissään, se syyllistyy lähtökohtiensa yli kävelyyn.

Tätä valtojen haltuunottoa voimme kutsua nimellä finanssifasismi, ja se on yhtä ruma tekona kuin sanana."

oh so rude...

Tässä on kyllä hyvin tiivistettynä miksi Suomi alennustilassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

”Donald Trump: ”Keskuspankki on tullut hulluksi” ”

Yhdysvaltain finanssimarkkinoilla tehdään korjausliikkeitä. Näkemykset siitä, mitä tulisi tehdä, millä aikataululla sopeutusliikkeet tulee tehdä ja millä tavoin, vaihtelevat.
Tässä Walkoisen Talon kannanotto akuuttiin tilanteeseen:
(tunti sitten)

”Yhdysvaltain presidentti Donald Trump katsoo maan keskuspankin tulleen hulluksi, Kauppalehti kertoo.

Yhdysvaltain valtionvelan kymmenen vuoden lainan korko on noussut alkuviikosta, ja tiistaina se noteerattiin jo 3,214 prosentissa.

Korkojen nousu usuttaa sijoittajia kohti velkamarkkinoita, jolla on vaikutukset osakemarkkinoihin.

Pitkään kasvanut Yhdysvaltain pörssimarkkina koki suuren kolauksen keskiviikkona, kun muun muassa Dow-indeksi laski yli 800 pistettä.
Presidentti Trump kommentoi markkinoiden laskua Pennsylvaniassa, jossa hän oli mukana republikaanien kampanjatilaisuudessa.

”Kyseessä on korjausliike, jota olemme odottaneet jo pitkään. Vastustan kuitenkin sitä, mitä keskuspankki tekee”, Trump kommentoi yhdysvaltalaisten uutislähteiden mukaan.” -

Uutinen: Teppo Ovaskainen/US 1 tunti sitten
Lue koko uutinen:
http://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/donald-tru...
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset