Veikko Huuska

Sipilän hallitus ja ideologisen ristiretken vesiperä

Neljäkymmentä vuotta sitten Britanniassa konservatiivihallitus pyrki yhteiskunnallisiin muutoksiin nujertamalla sikäläisen ammattiyhdistysliikkeen, joka ei kokonaisuudessaan ollut järin vahva. Sitäpaitsi maa oli selkeästi luokkayhteiskunta.

Tämä taistelu kärjistyi seuraajan, pääministeri Thatcherin kaudella voimainmittelyksi: Kuka täällä määrää? Hallitus vai ay-liike.

Voittajaa, Thatcheriä ei tänään juuri muisteta tuin taistelun ansiosta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää toisenlaisin ottein, kuin vastakkainasettelun kärjistämisellä.

Sitä suurempi on ihmetys, kun sopimusyhteiskunnan mallimaana tunnetussa Suomessa keskustaoikeistolainen Sipilän hallitus mellastaa thatscherilaisittain työmarkkinoilla.

Ja juuri kun talous vielä käy kuumilla - ja hallitus itse alkaa kompasteluntäyteisen kautensa loppusuoraa. Mikä tätä hallitusta riivaa?

Sitä vaivaa normaalin elintoiminnan tolaltaan kiihdyttänyt ideologisen ristiretkeilyvimman selvä yliannostelu.

Kukaan tuskin kieltää lukuisten uudistusten tarpeellisuutta Suomessa. Mutta Tässä hallituksessa ylikiihottunut vanhan halveksunta ja kaiken uuden sokea pasuttaminen yhteiskuntaan saavuttaa mitat, joiden diagnosointi hämmentää.

Tässä tapauksessa yhtyvät Kokoomuksen keskuskauppakamarilaisten kukkopoikien sokea Into Keskustan Sipiläläis-Berneriläiseen liiketoimintanäkemykseen , jonka yhteiskunnallisen näkemyksen aneemisuus kauhistuttaa.

Tahoilla, jotka tuntevat asiaa, sanotaan, että idea irtisanomislaista syntyivahingossa ja yllättäen. (SY on näitä vastaavia ajanut iät ajat). Asia tuntui pieneltä ja periaate hyvältä.

"Virkamiehet valmistelivat, SAK ja EK olivat katsomossa. EK näki vastuullisesti konfliktin vaaran, se oli hiljaa. SAK huomasi, ettei se ole enää sopija vain kuultava. Pyhä kolmikanta oli hukassa,SAK:n silmissä kuopattu", analysoi kuviota vanha konservatiivi Sinkko (AL 6.10.2018).

Sipilän hallitus ratsastaa niin näkyvästi Suomen Yrittäjien (SY) ja keskuskauppakamarin pomon Juho Romakkaniemen viirien perässä, että sitä kavahtavat niin EK:n falangit kuin asialliset yrittäjätahot.

Sitäpaitsi kaikki yrittäjä- ja työnantajajärjestöt eivät hyvällä katso tätä rymistelyä.

Nyt eletään äkkipikaisen huippusuhdanteen viimeisiä kuukausia ja kaikki tuotto pitää nyt tiristää markkinoista mitä irtoaa, ennen kuin taittuva suhdanne alkaa sirottaa hiekkaa rulliin.

Ei tätä yksinkertaisesti tarvita protestilakkoja eikä bensanjakelun häiriöitä.

Kaikki tämä romakointi saattaa vain valua Rinteelle. Ja kaiken loppuna lienee pannukakku.

Kun perustuslakivaliokunta lopulta - mikäli ylimalkaan ehtii ajoissa käsitellä lakiehdotuksen - toteaa sen perustuslain yhdenvertaisuusedellyttämän vastaiseksi, niin mitä tästäkin jää jäljelle?

Rinteen kasvanut voima, terhentynyt ammattijärjestö. Ja heikentynyt, osin kasvonsa menettänyt SY.

Niin ja jälleen kertaalleen paukuttelevat henkselinsä katkonut hallitus.

Ilmaan jää tomun lisäksi leijumaan olennainen kysymys: Kuka täällä Suomessa määrää?

Sitä kysymystä ja tuhat muuta kiperää asiaa alkaa sitten joku uusi hallitus pähkäilemään toukokuussa 2019.

Elämän ja historian ironiaa asiassa voi nähdä, jos uuden hallituksen vetäjänä tuolloin toimii ay-jäärä A. Rinne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Mikä tätä hallitusta riivaa?"

Kelpaisiko selitykseksi isäntähenkisyys? Tilannetajun puute on ainakin selviö.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ihan hyvä analyysi!

Huolestuttavaa tietysti se, että johto ei ole oppinut mitään 3,5 vuodessa.
Mikä sen selittää?

Ideologinen vakuuttuneisuus, jota oma kompastelu ja ulkopuolinen neuvonta ei horjuta.

Uskonsotureita ristiretkellä sopimusyhteiskunnan menestysmallia vastaan?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mielestäni ideologiset ristiretket eivät ole oppimista varten. Ne ovat sitä varten että oma tahto ajetaan läpi keinoja kaihtamatta jos suinkin mahdollista. Perustuslain tulkitsijat ovat olleet yksi tämän hallituksen pahimpia kiusanhenkiä ja estäneet ainakin soten pahimmat mokat.

Työelämää hallitus pääsi jo sormeilemaan, mutta on ilmeisen tyytymätön kiky-sopimuksen antiin ja haluaa vielä lisää heikennyksiä palkkatyötä tekeville. Matka on kesken, kuten Sipilä taisi jossain haastattelussa sanoa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Syyrian presidentin al-Assadin väitetään sanoneen, että "There are no more statesmen in the West". Ilmankos taas yhdestä totuudenpuhujasta halutaan päästä kiivaasti eroon. Ja kuitenkin - mies on itse täysi tyranni, mutta näkee selvästi lännen poliittisen ja kulttuurisen rappion kaikkine kaksinaamaisuuksineen.

Sipilän hirviöhallitus taustajoukkoineen on vain oire sitä, että yhteinen näkemys ja missio kansakunnan eteenpäin viemisestä puuttuu. Jokainen pyrkii irrottamaan luhistuvasta länsi-imperiumista sen, mikä sieltä helpoimmin irtoaa. Lopulta valtakuntien johtoon nousevat pelkästään opportunistiset voimat käyttääkseen hyväkseen niistä helposti irtoavia resursseja. Tämähän oli tyypillistä myöhäisvaiheen keisarilliselle Roomalle.

Suomi oltaisiin voitu varjella tältä kehitykseltä painottamalla maamme erityisluonnetta yhtenäisenä kansakuntana. Sen sijaan valittiin raivokas kansainvälistämisen ja markkinoiden avaamisen tie. Vaikutusta tehostaa kulttuurisen vasemmiston sekä markkinaliberaalin oikeiston epäpyhä allianssi, joka on voimistanut kansaa jakavaa kehitystä. Erityisesti vasemmisto on tehokkaasti sabotoinut omaa perusmissiotaan antautumalla kritiikittä kaikenlaiseen kansainvälistämiseen havaitsematta sen todellisia taustavoimia ja -motiiveja kaiken kauniin kuorrutuksen läpi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Markkina-kolumnisti Kirsikkala, jonka voisi vanhana sijoittajana määritellä rationaaliseksi tuoton maksimoijaksi, siis viileäksi pragmaatikoksi, kirjoittaa:
"Koko kiista on surullinen. Työhöntulon kynnyksen alentaminen on tärkeä asia. Siihen löytyy helposti keinoja, jotka myös ay-liike voi hyväksyä. Sen ovi ei ole kiinni. Neuvotteluille on aikaa.
Viisas hallitus ottaisi aikalisän.
Nyt pitäisi antaa vakautta työmarkkinoille."

Niinpä.

Tämän tietäen, ja tietäen, että hallitus tietää,ei jää enää oikein tilaa muille tulkinnoille, kuin sille, että hallituksen kärki uskoo teesiin: "Pisara kovertaa kallion".
Eli herkeämätön konsesus-mallin haasto johtaa lopulta läpimurtoon. Ehkä ei tämän hallituksen aikana, mutta jonkin seurajan aikana..

Helpohkosti päätyy hakaniemeläiseen tuskaan, jossa pienetkin asiat nähdään vyörytyksen alkuna.

Tämä on väärä tie. Se on orjantappuroiden tie: Kaikki on ideologista sotaa, jossa ei ole sopimuksia, ei luottoa. On vain pakkovoittojen vääntöä hinntaan mihin tahansa.
Ei hyvä, Juha Sipilä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Työhöntulon kynnyksen alentaminen on tärkeä asia."

Niimpä, palkasta viis tai että sillä tulee toimeen kalliissa Suomessa, valtio voi ottaa velkaa ja maksaa elatuksen, mutta kauanko tällainen velkajärjestelmä voi toimia.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että kukaan ei ole vaivautunut miettimään, miten saisimme rahatalouteen perustuvan markkinatalousjärjestelmän toimimaan optimaalisesti tai luomaan uutta talousjärjestelmää, joka paremmin huomioisi tulevaisuuden uhat ja myös mahdollisuudet. Nyt kuten Rautarouvakin teki lähdetään korjaamaan ongelmia viilaamalla vähän sieltä sun täältä ja luomalla yhä monimutkaisempia sääntöjärjestelmiä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun hermo ei pidä:
http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/%e2%80%9d...

Laatunen kertoi istuneensa samassa pöydässä kansanedustaja Lauri Ihalaisen (sd) kanssa, kun ”[aamiais-] pöydän päähän ilmestyi seisomaan kiihtynyt hahmo, tukka sekaisin ja solmio vinossa”.
”Edellispäivän kolumnistani alkoi sataa päälleni v-alkuista tekstiä enemmän ja vähemmän.”
Vartiainen tunnustaa twiitissään olleensa Laatusen kuvaama kansanedustaja.
”Tiedoksi jos jotakuta kiinnostaa: se olin minä, jolta pääsi rumia sanoja Pikkuparlamentin kahvilassa. Kuumenin liikaa asiassa, johon suhtaudun työssäni intohimolla.”
Uuden Suomen aiemmin tavoittama Laatunen kertoo, että he olivat Ihalaisen kanssa tapahtuneesta ihmeissään.

”Se nyt ei meitä hirveästi järkyttänyt. Kaikkeen pitää tottua. Minulle riitti se, että mies raivossaan ei haljennut puurolautaselleni. Ruokarauha jatkui, kun hän poistui. Poikkeuksellinen se silti oli, koska minäkin olen 40 vuotta Eduskunnassa kulkenut erilaisissa tilaisuuksissa ja tämä oli nyt ensimmäinen kerta”, Laatunen sanoo.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
EK:n johtaja (emeritus) Lasse Laatunen: ”Hallitus joutuu perumaan irtisanomislain” –
Poliittisen teatterin lasku hirvittää:
http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/lasse-laa...

Lasse on järkimiehiä. Se on tiedetty.
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset