Veikko Huuska

Presidentti Putin vaihtoi Pietarin kuvernöörin eilen illalla

Presidentti Putin erotti Pietarin kuvernöörin Georgi Poltavtshenkon eilen.  Käytännössä toistui jo perinteeksi muodostunut kuvio, jossa presidentti ilmoitti olevansa tyytymätön kuvernöörin saavutuksiin.  Seuraava vaihe olikin se, että Poltavtshenko veti johtopäätökset ja esitti presidentille vapaaehtoisen pyynnön saada vapautus vaativasta tehtävästään muualle siirtymistä varten.

Wikipedia kertoo:

”Georgi Poltavtšenko (venäjäksi Георгий Сергеевич Полтавченко) (s. 24.2.1953 Baku, Azerbaidzanin SNT, Neuvostoliitto (nyk. Azerbaidžan)) on toiminut Pietarin kaupungin kuvernöörinä 1. syyskuuta 2011 alkaen. Poltavtšenko on entinen KGB-upseeri. Hän on presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen.”  https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgi_Poltavt%C5%A1enko

*

Poltavtsenkon nimitystä seitsemän vuotta sitten syyskuussa 2011 edelsi silloisen kuvernöörin kierrätys:

Pietarin valtuusto on vahvistanut Georgi Poltavtshenkon nimityksen kaupungin kuvernööriksi. Hän seuraa tehtävässä Valentina Matvijenkoa, joka odottaa pääsyä Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemieheksi. Poltavtshenko on entinen KGB-upseeri ja pääministeri Vladimir Putinin läheinen liittolainen.

Presidentti Dmitri Medvedev nimitti 58-vuotiaan Poltavtshenkon Pietarin vt. johtajaksi viime viikolla, kun Matvijenko siirrettiin muodollisten vaalien kautta pois tehtävästä.

Matvijenko valittiin Pietarin erään kaupunginosan valtuustoon, mikä on edellytys hänen valitsemiselleen Venäjän parlamentin ylähuoneeseen, liittoneuvostoon. Sekä Medvedev että Putin tukevat Matvijenkon nimitystä puhemieheksi.” – Näin kertoi YLE 31.8.2011. https://yle.fi/uutiset/3-5415611

*

Kuvernööri-uutisen julkisti eilen illalla ilmeisesti ensimmäisenä uutistoimisto Interfax, https://www.interfax.ru/news/2018/10/03  

ja sittemmin mm. uutistoimisto tvrain.ru;  https://tvrain.ru/news/putin_uvolil_gubernatora_peterburga_poltavchenko-472633/?_branch_match_id=520214255264651847

Kuvernööri Poltavtshenko soveltaa osaamistaan jatkossa johtamalla United Shipbuilding Corporationin hallintoneuvostoa.

*

Alexander Beglov

Interfax kertoo, että Venäjän presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kertoi presidentti Vladimir Putin nimitti Pietarin kuvernöörin paikalle Luoteis-Venäjän liittovaltion presidiumin puheenjohtaja Alexander Beglovin.  (Venäjän presidentin täysivaltainen edustaja Luoteis-Venäjän hallinnossa).

Suomessa Alexander Beglov on ilmeisen tuntematon, päätellen ainakin siitä, ettei google-haku tuota hänestä suomenkielisiä vasteita.

Englannin kielinen Wikipedia esittelee Beglovin: https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Beglov

"Vladimir Putin on juuri tavannut Alexander Beglovin ja Pietarin nykyisen kuvernöörin Georgy Poltavchenkon. Putin tarjosi Poltavchenkolle astumista johtamaan Yhtynyttä Laivanrakennusliittoa (USC-IF) yhtiön johtokunnan puheenjohtajana ja Begloville hän tarjosi paikkaa Pietarin kuvernöörinä ensi syyskuuhun aluevaaleihin saakka, "- sanoi Peskov keskiviikkona toimittajille.

*

Myöhemmin illalla ilmoitettiin, että Putin oli allekirjoittanut asetuksen Poltavchenkon valtuuksien varhaisesta lopettamisesta ja Beglovin väliaikaisen johtajaksi nimittämisestä. Asetus tulee voimaan sen allekirjoittamispäivästä lähtien.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Maja Grishina kertoi keskiviikkona Interfaxille, että Pietarin kuvernöörin valinta Poltavchenkon erotessa on voimassa ensi vuoden 2019  syyskuun 8. päivänä pidettävien vaalien äänestyspäivään saakka.

*

Minne Poltavtshenko siirtyi?

Poltavchenkon kanssa käydyn keskustelun aikana Putin antoi USC: lle määräyksen monipuolistaa tuotantoa siviilituotteiden suuntaan.

"Yksi tärkeimmistä tehtävistä on siirtyä puolustusalan tilauksista, valtion puolustushallinnon määräyksistä,  erilaisten siviililuokkien alusten rakentamiseen, ei vain erikoisalusen, vaan myös laajempaan ja jatkuvaan tuotantoon", hän sanoi.

Samalla Putin korosti, että "kukaan ei ole myöskään ryhtynyt ratkaisemaan kysymyksiä puolustuskyvyn lisäämisestä tällä alalla ja lähitulevaisuudessa emme aio supistaa sitä." Valtionpäämies kiinnitti myös Poltavchenkon huomion siihen, että hänellä olisi oltava uusi huomionarvoinen asema paitsi Pietarin laivanrakennusklusterin kehityksessä myös koko teollisuuden sektorilla Venäjällä.

Tämä saa jossain määrin potkut tuntumaan normaalilta siirrolta toisenlaisiin, kenties verrannollisiin tehtäviin.  Jostain näkökulmasta asian voi nähdä jopa tietynlaisena ylennyksenä.  Presidentti Putin on paljon käyttänyt ”rotaatiota” hallintonsa järjestelyissä ja ylimpien viranhaltijoiden ja johtajien pitämiseksi ”varpaillaan”. 

Kansa kadulla kutsuukin tätä menettelyä ”Putinin balettikouluksi”.

*

USC-IF

United Shipbuilding Corporation on Venäjän suurin laivanrakennusyhtiö, jonka henkilökunta on yli 80.000 henkilöä. Kompleksin palveluksessa on noin 40 suunnittelutoimistoa ja erikoistuneita tutkimuskeskuksia, telakoita, laivankorjaamoja ja koneenrakennusyrityksiä, joiden parissa suurin osa kotimaisesta laivanrakennustoiminnasta toimii.

USC:n verkkosivujen mukaan konsernin hallituksen puheenjohtajana tällä hetkellä toimii teollisuus- ja kauppaministeriön johtaja Denis Manturov.  Hänen mahdollisesta ”kohtalosta” ei ole vielä tiedotettu.

Yhtiö perustettiin vuonna 2007 presidentin asetuksella laivanrakennusteollisuuden vakiinnuttamiseksi. 100%:ttia USC: n osakkeista omistaa Venäjän valtio. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli 370 miljardia ruplaa, voitto - 3 miljardia ruplaa.  

Euroissa ilmaistuna liikevaihto oli 5,70 miljardia euroa. Tappio 43,77 miljoonaa euroa.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Runsas vuosi sitten kirjotin blogissa, 6.3.2017:
*
Pietarin yliopiston pojat
Presidentti Putinin ohjattua taannoin aluepäälliköiden nimitykset paikallisten vaalijärjestelmien arvaamattomuuksia sisältäneestä vyyhdistä ”selkeyteen”, eli suoraan federaation presidentin peukalon alle, laajennetun nimitysoikeuden piiriin, ylimmän johtajan vaikutusvalta ja mahti alueiden talouteen ja politiikkaan kasvoi merkittävästi. Nyt tämä nähtiin myös Karjalassa. Kenties aikaa myöten saamme kuulla enemmän paikallisista vaikutelmista, miksi tämä muutaman kuukauden ennakkoreagointi.
Joka tapauksessa jälleen toimi jo moneen kertaan nähty järjestys, Putin nimittää Pietarin yliopiston tuotteita, tietyn veljestön sisäpiiriläisiä, keskeisiin aluepomojen ja viranomaisvaltaa käyttävien johtajien tehtäviin. Määräajoin suoritetut potkut ja uusien kykyjen nimitykset, pitävät sopivasti kuvernöörien ja muiden viskaalien housunpuntit elossa.
Linkki: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23278...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Edellä mainitussa blogissa kuvasin Aluejohtajien tulostavoitteita ja niiden mukaisia ranging-listoja.
Kaikki alueiden kuvernöörit ja vastaavat on rankattu listalle paremmuusjärjestykseen, sen mukaan, miten hyvin he virassaan ovat onnistuneet johtamaan alueitaan ja saavuttamaan presidentinhallinnon määrittämät tulostavoitteet.
Rankinglistan viisi heikointa tiputetaan joka syksy pelistä. Syksy on sadonkorjuun aikaa. Muulloinkin voi toki ”vapaaehtoisia eropapereita” lähetä kohden Kremliä.

*
Blogi, 6.3.2017;
”RNT kertoi 16.2.2017;
”Karjalan kuvernöörin vaihto oli jo viides tapaus, jossa aluejohtaja joutui eroamaan sitten 1. päivä helmikuuta 2017. Aiemmin virkansa ovat joutuneet jättämään:
Permin alueen kuvernööri Viktor Basargin;
Burjatian aluejohtaja Vjatsheslav Nagovitsin;
Novgorodin kuvernööri Sergei Mitin sekä
Rjazanin alueen päämies Oleg Kovalev.
Kaikki viisi olivat joutuneet Kremlin epäsuosioon ja saivat ylijohdon taholta paheksuntaa, mistä tiedostusvälineet ovat tiedottaneet viime viikolla.”
http://chelorg.com/2017/02/16/turn-on-resignation-...
Russia New Today yhtyi myös arvioihin, joiden mukaan nimitysruletilla on tarkoitus avata tietä uusille yrittäjille, myös syksyn vaaleissa.
Presidentinhallinto Kremlissä on ilmaissut tyytymättömyytensä tarkastustointa hoitavien viranomaisten kokoamista tulosindikaattoreista ilmenevään toimintaan ja kehitykseen useilla alueilla ja vihjaisi, että syyskuun 2017 vaaleissa tulisi ”kasvojen vaihtua”, koska nykyisillä lukemilla ei pärjätä. Näin ollen uusien johtajien on kyettävä valmistautumaan vaaleihin kaikella tarmolla ja uusin sävelin.” http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23278...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentinhallinnon sivuilla ei Pietarin henkilövaihdosta vielä mainita, vaikka eiliselle päivälle 3.10.2018 olikin tavallista enemmän tapahtumia, eventsejä.

Huomaavaisesti presidentti Putin muisti eilen 3.10. tasan high noon eli puolilta päivin erästä merkittävää päivää ja sen asiaosaista, nimittäin Saksan yhdistymistä ja näin yhtyneen Saksan valtionpäitä, liittopresidentti Steinmeieria ja liittokansleri Merkeliä:

"Congratulations to German leadership on German Unity Day

Vladimir Putin sent greetings to Federal President of the Federal Republic of Germany Frank-Walter Steinmeier and Federal Chancellor Angela Merkel on the Day of German Unity.

October 3, 2018

12:00"
http://en.kremlin.ru/events/president/news/58697

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Jotta emme unohtaisi ajankohtaista:
2018 Pietarin kansainvälinen kaasufoorumi – Russian Energy Week Forum, St Petersburg, just now

ST PETERSBURG, VENÄJÄ - 4. LOKAKUU 2018:
Pietarin VIRASSA OLEVA kuvernööri Alexander Beglov täysistunnossa, jonka otsikko on "Maakaasun rooli ja merkitys maailmantalouden energian tasapainossa" osana vuoden 2018 Pietarin kansainvälistä kaasufoorumia. Alexander Demianchuk / TASS (Kuva: Alexander Demianchuk \ TASS Getty Imagesin kautta)
Kuva otettu 18 minuuttia sitten: https://www.gettyimages.ie/detail/news-photo/st-pe...
*
"Meeting with OPEC Secretary General Mohammad Barkindo
Prior to the plenary session of the Russian Energy Week forum, Vladimir Putin had a meeting with Secretary General of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) Mohammad Sanusi Barkindo."

http://en.kremlin.ru/events/president/news/58702
*

Huomattava (oletan?) kansainvälinen tapaamis- ja toimintatapahtuma "Russian Energy Week Forum" Pietarissa,

ja Venäjän presidentti Vladimir Putin vaihtaa keskellä viikkoa ja tapahtumien ytimessä isäntäkaupungin kuvernöörin.

Tämä ei vaikuta aivan tavanomaiselta kuvernööri-kierrätykseltä?

Mitä tämän kuvernööri-kierrätyksen takana ja taustalla ja sisällä on?

Eli kysyä pitää kuten entisen miehen:
Mitä tämä merinteeraa?
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuvia:
2018 St Petersburg International Gas Forum
ST PETERSBURG, RUSSIA - OCTOBER 4, 2018:

St Petersburg Acting Governor Alexander Beglov

https://www.google.fi/search?q=Alexander+Beglov&so...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska
Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Nimitysuutisen takaa:
Spektaakkeli Pietarissa 2.10.-5.10.2018:
http://gas-forum.ru/en/

SPIGF (Oct 2018) eli 2018 St Petersburg International Gas Forum, kahdeksas (8.) laatuaan.
Spiikkerit:
http://gas-forum.ru/en/speakers
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
ex-kuvernööri Poltavtsenkon tulotiedot:
Pietarin hallituksen verkkosivuilla julkaistujen tietojen mukaan Pietarin kuvernööri Georgy Poltavchenko ilmoitti noin 5,5 miljoonan ruplan tulot veroilmoituksessaan 1.1.-31.12.2017.

5 500 000,00 RUB = 79 506,59 EUR
1 RUB = 0,01446 EUR
*

Tuollaiset pienen suomalaisen kuvernementtikaupunginjohtajan liksa, ehkä..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Venäjän Wikipedia kertoo kuvernööri Poltavtsenkon ”vapauttamisesta” virastaan tänään, 4. lokakuuta 2018 klo 11:13 päivitetyllä muotoilulla tähän tapaan. Huomata saattaa, että kaikissa muissa CV:n tehtävämaininnoissa on tarkkaan tiedon lähdeviite, mutta TÄSTÄ SE PUUTTUU:

GEORGY POLTAVCHENKO:
"Venäjän presidentti Vladimir Putinin asetuksella hänet vapautettiin 3. lokakuuta 2018 Pietarin kuvernöörin virkaan siirryttäessä toiseen tehtävään:
Georgy Poltavchenko kutsuttiin johtamaan United Shipbuilding Corporationin hallintoa."
- 4 октября 2018 в 11:13.

(EI LÄHDETTÄ MAINITTU).
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei liity blogin aiheeseen, mutta kontekstiin kyllä:
*
Alankomaiden viranomaiset ilmoittivat 4. lokakuuta Haagissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että huhtikuussa 2018 he karkottivat maasta neljä venäläistä, Venäjän sotilastiedustelun GRU: n työntekijää, jotka yrittivät järjestää mielenilmaisun Haagissa sijaitsevaa kemiallisten aseiden kieltosopimusta vastaan. He löysivät todisteita Moskovan taksista, diplomaattisista passeista ja kannettavasta tietokoneesta, jossa on jälkiä hakkereiden hyökkäyksistä muissa maissa. Keräsimme tärkeimmät asiat, jotka olivat tiedossa venäläisten tavoitteista.

Kaikki neljä venäläistä ovat GRU: n työntekijöitä Alexey Sergeevich Morenets (IT-asiantuntija), Evgeny Mikhailovich Serebryakov (IT-asiantuntija), Oleg Mikhailovich Sotnikov (operatiivinen tuki) ja Alexey V. Minin (operatiivinen tuki). (kuva linkin takana)

tvrein.ru 04.10.2018 klo 16:11
https://tvrain.ru/articles/niderlandy_obvinili_che...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

BBC julkaisi asiasta uutisen 7 minuuttia sitten:

Russia cyber-plots: US, UK and Netherlands allege hacking

7 minutes ago

https://www.bbc.com/news/world-europe-45746837

Risto Koivula

Matvijenko oli hyvä. Pisti Halosenkin kerran takasin charter-koneeseen ja kotimatkalle... Nykyään Duuman ylähuoneen puheen johtaja. Kannatan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset