Veikko Huuska

Valtion vuoden 2019 budjettivaje onkin jättimäiset 3,2 miljardia euroa

Valtion vuoden 2019 budjettivaje onkin jättimäiset 3,2 miljardia euroa

Juha Sipilän I hallitus on julkistaessaan budjettiesityksensä vuodelle 2019 ilmoittanut, että valtion tulojen alijäämä on ensi vuonna 1,4 miljardia euroa. https://vm.fi/valtion-budjetti

Se on iso, hyvin iso vaje – erityisesti juuri nyt, piitkään kaivatun noususuhdanteen vihdoinkin rantauduttua Suomeen.  Kun valtio velkaantuu nettomääräisesti taloussuhdanteen ehdottoman TOP:n, peakin, huipun aikana, niin mitä tämä sitten on kun koittaa tasannevaihe, notkahdus, kasvun lamaantuminen ja laantuma?

*

Nyt sitten sumuisen aamun kirkastaa salaman tapaan kansliapäällikkö Erkki Virtanen, kuuluisa takavuosien vahva mies hallinnon ytimestä.

Hän sanoo suoraan: Valtion ensivuoden budjetin alijäämä ei ole hallituksen mainitsema 1,4 miljardia, vaan paljon enemmän.

Kun budjetin tulopuolelta putsataan merkittävä kertaerä, vientiluottojen palautussumma, niin Suomen valtion budjettivaje vuodelle 2019 nousee huimaan 3,2 miljardiin euroon. 

Se se vasta järisyttävä vaje onkin.  Suhdannehuipun aikaan.

Tästä voimme siis laskea, että piiloon jätetty (jäänyt?) vientiluottojen palautuserä on peräti 1,8 miljardia.

Kansliapäällikkö emeritus, ”yhä iskussa” Erkki Virtanen kysyy aiheellisesti: Tiesitkö?

*

Miten meillä voi olla tällainen hallitus?

Miten meillä voi olla tällainen taloustoimitus?

Miten meillä voi olla tällainen tutkiva tsurnalismi?

Miten meillä voi olla tällainen kansliapäällikkö?

Onneksi on Erkki Virtanen!

*

YLE Radio1 Ykkösaamu, ti 2.10.2018, kuuntele areena, sieltä lähetyksen loppupuolelta noin 10 minsaa ennen loppua:

Kolumni, Erkki Virtanen: https://areena.yle.fi/1-4502502?autoplay=true

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE Ykkösaamu 2.10.2018:

Erkki Virtanen: Eduskunnan värikäs syksy

Nykyisen eduskunnan viimeinen syysistuntokausi on alkanut värikkäästi ja lisää jännitystä on luvassa, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kolumnissaan.

Kuuntele/Areena, kesto 4 pientä minuuttia:
https://areena.yle.fi/1-4546118

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Milloinkaan ennen Suomen historiassa hallitus ei ole ryhtynyt näin systemaattisiin harhautuksiin. Sote-uudistus on kaiken huippu ja sen takaa ovat tulossa vielä liikenteen ja koulujärjestelmän uudistukset. Onneksi jälkimmäisiin ei enää riittänyt paukkuja.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jos osaaminen on hallituksella tuota tasoa, pitäisi heidät välittömästi vaihtaa parempiin.

2 MILJARDIN laskuvirhe !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

VM:n
Budjettikatsaus 2019, joka on julkaistu 14.9.2018 toteaa
ensi valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion alijäämästä, mm. näin:

"Valtion talousarvioesitys vuodelle 2019 on noin 1,4 mrd euroa alijämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää lainaa.
Alijäämä pienenee hieman verrattuna vuodelle 2018 budjetoituun, huomioiden jo hyväksytty lisätalousarvio.

Vuoden 2018 budjetin alijäämää pienentävät valtiolle ENNENAIKAISESTI TAKAISIN MAKSETUT JÄLLEENRAHOITUSLUOTOT. Ilman näitä enneaikaisia takaisinmaksuja vuoden 2018 alijäämäksi arvioitaisiin 3,2 miljardia euroa."
Lähde: Budjettikatsaus 2019, 14.8.2018, sivu 14;
https://vm.fi/documents/10623/9929182/Budjettikats...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vientiluottojen ennenaikainen takaisinmaksu kyllä - selvästi -mainitaan budjetin yhteenvetotekstissä.

Että ei eläkeläinen Virtanen tätä ole huomannut yksin.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp;jsessionid...

------
Enemmän kyllä kohdistaisin kritiikkiä eduskunnan vihervasemmiston monen miljardin menojen lisäyksiin tilanteessa, jossa budjetti ei vielä ole edes tasapainossa.

Eilen -viimeksi - kiinnitin budjetin tasapainohaasteisiin huomiota.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261844-vaal...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyllä vain.
Mutta miten tämä on ymmärrettävä?
Juuri siten, kuin kansl.pääll. Virtanen toteaa: Elämme huippusuhdanteessa. Valtiolla on tietty määrä miljardeja saatavana, ja niiden saannissa (tuloutus budjettiin) on olemassa tietty aikataulutus lainoitusaikataulussa.
On täysin ymmärrettävää, että vientifirmat ja -laitokset viennin nyt vetäessä maksavat pois luottojaan, vaikka korko onkin matala ja vielä erikseen huojennettu.
Mutta pointti on siinä: että nyt katetaan budjettia suoraan ja velanottoa supistavasti juuri näillä maksuennakoilla! Nehän pitäisi rahastoida, ehdottomasti rahastoida, vähintäänkin alkuperäisen lyhennysaikataulun mukaisiin budjetteihin. Nyt ne syödään suoraan suihin huippusuhdanteissa.
Ihanne tietysti olisi rahastoida vielä tukevammin köysin, todellisin ongelmavuosiin, jotka tämän huipun jälkeen tuolla 3-5 vuoden päästä meitä odottavat. Silloin miljardit olisivat tositarpeeseen.
NYT Valtio velkaantuu 2018 3,2 miljardia. Ja aikoo vuonna 2019 velkaantua saman verran, vaikka vastaavankaltaisten korkeasuhdanteen jouduttaman takaisinmaksujen ansiosta haluaa/kehtaakin näyttää "vain" 1,4 miljardin vajatta.
Miten hirmuista!

*
Tässä viittaamasi kohta:
"Verrattuna vuodelle 2018 budjetoituun (talousarvio ml. lisätalousarvio) budjettitalouden tulot yhteensä ilman lainanottoa alenevat n. 0,5 mrd. eurolla, mikä selittyy valtion myöntämien vientiluottojen ennenaikaisella takaisinmaksulla, joka ajoittuu vuoteen 2018. Vuoden 2018 ensimmäisessä lisätalousarviossa varsinaisten tulojen arviota korotettiin nettomääräisesti yhteensä 1,7 mrd. euroa, josta valtion myöntämien vientiluottojen ennenaikaisen takaisinmaksun osuus oli 1,4 mrd. euroa. Valtion verotulojen arvioidaan sen sijaan lisääntyvän 3,7 % v. 2019 eli 1,6 mrd. euroa vuodelle 2018 budjetoituun nähden (talousarvio ml. lisätalousarvio)." http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp;jsessionid...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eilisessä blogissani oli linkki julkistalouden alijäämään ja
VM:n suhdannekatsaukseen
--> ks. VM:n katsaus dia 27, joka kertoo julkisyhteisöjen velan kasvusta koko ajan ensi vuoden jälkeenkin.

Siinä olet oikeassa , etä etenkin SDP ja Antti Rinne yrittävät peittää tosiasiallista velkaantumistilannetta - enemmän kuin hallitus.

-----
P.s. Erkki Virtanen oli VM:n apulaisbudjettipäällikkö ja sitten budjettipäällikkö ennen toisen ministeriön kanslapäällikyyttä.
Myös hänen aikanaan valtio velkaantui kymmeniä miljarjeja, joten knoppologiaviisaus ei minulta saa pisteitä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #12

#12.
"Virtasta on pidetty yhtenä Suomen vaikutusvaltaisimmista valtion virkamiehistä. Hän tuli tunnetuksi 1990-luvun laman aikaan toimiessaan valtiovarainministeriön apulaisbudjettipäällikkönä. Hän oli pääasiassa vastuussa tuolloin tehdyistä LEIKKAUSPÄÄTÖKSISTÄ (vers.vh) yhdessä silloisen budjettipäällikkö Raimo Sailaksen kanssa." Wikipedia: Erkki Virtanen, https://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_Virtanen_(kansliap%C3%A4%C3%A4llikk%C3%B6)

No, Wikipedia-artikkeleita ei tietysti pidä katsoa yksi yhteen, aina voi esittää varaumia.

Mutta yleisesti ottaen en vertaisi 1990-luvun VM:n apulaisbudjettipäällikön tekemisiä 2018 Valtiovarainministeriin, pääministeriin, oppositioon, mediaan ja kriittisten US-kirjoittajiin.

Ns. korkeasuhdanteen loppuvaiheessa lisävelkaantuminen ja ennakkoon saatavien tuloutusten välitön iskeminen menomyllyyn eivät mielestäni ole mitenkään kohtuudella verrattavissa 1990-luvun velkavyyhden selvittelyyn.
Sitä paitsi, mikä oli EV:n sananvalta VM:ssä tuolloin? apulaisbudjettipäällikkönä, kun hallitukset juuri olivat tuoneet kehysbudjetoinnin ja ulkomaiset velkojat puhalsivat niskan takana?

Pikemminkin sanoisin, että tuollainen työhistoria antaa hyvinkin terveellistä perspektiiviä!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Se että joku mainitaan yhteenvetotekstissä ei paljoa merkitse. Kyllä se siellä on ja pitää ollakin. Kokonaan toinen asia on se, että sitä ei olla nostettu julkiseen keskusteluun vaikka kyseessä on todella iso asia talouden kannalta.

Ei oikein saa mediakaan kovin suuria pisteitä eikä kyllä oppositiokaan, kun näin merkittävää asiaa ei olla haluttu tuoda kunnolla framille.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.
Huoli kohdistuu kahteen seikkaan:

1.) merkittävä velkaantuminen vielä taloudellisen korkeasuhdanteen loppuvaiheessa.

2.) huolettomuus, jolla hallitus, oppositio ja johtava media suhtautuu valtion talouden tilaan ja näkyvissä olevaan talouskasvun kenties nopeaankin tuupertumiseen (korot, velka, Italia, Euro, maailmantalouden turbulenssi, kauppasota, etc.).

3.) miten tämä on mahdollista? 2016 vuoden lopulla alkanut talouden sarastus on tempaissut meidät kollektiiviseen hurmaan ja asemasotaan, jossa alamäki on lähempänä kuin uskommekaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis, mitä peliä tämä on:

Vuoden 2018 budjetin alijäämä olisi 3,2 miljardia eroa, ellei alijäämää pienentäisi valtiolle enneaikaisesti takaisin maksetut JÄLLEENRAHOITUSLUOTOT.
Tuo förskotti siis pelastaa tämän vuoden, 2018, budjetin katastrofimaiselta alijäämältä, joka OIKEASTI SIIS ON 3,2 miljardia €.

Nyt sitten ensi vuoden, 2019, (vaalivuoden) budjetti pelastetaan kattamalla sitä ennenaikaisesti tuloutettavalla VIENTILUOTTOJEN PALAUTUSERÄLLÄ, joka on peräti 1,8 miljardia euroa.

Näin ollen Eduskunnan käsiteltävänä oleva budjettikirja 2019 vuotaa kuin seula: Se rakentuu talouden huippusuhdanteessa valtaisalle 3,2 miljardin alijäämälle.

Hallitus esittää kylmän rauhallisesti tällaista buffi-budjettia! Ja eduskunta kisaa ja naljaa josta Soinin kynttilästä tai sähkösanomasta.

Ei itku.

Summa Summarum:
VM itse toteaa budjettikatsauksessa kattavansa 2018 budjettia noin 1,5 miljardilla eurolla, koska ennenaikainen vientiluottojen palautuserä, ja näin B2018 alijäämä "sulaa" 3,2 miljardista n. 1,7 miljardiin.
Reaalinen budjettivaje 2018 = 3,2 MRD €

Emeritus kansliapäällikkö Erkki Virtanen toteaa:
B2019 esitetään 1,4 mrd € alijäämäisenä, mutta se "pelastetaan" kun siihen on "hyödynnetty" ennenaikaisesti tuloutettavalla VIENTILUOTTOJEN PALAUTUSERÄLLÄ, joka on peräti 1,8 miljardia euroa.
Reaalinen budjettivaje 2019 = 3,2 MRD €

Mitä tästä kaikesta on sanottava?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraava Rinteen johtama hallitus ei kuitenkaan pysty parempaan kuin Sipilän hallitus!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, mistä tiedämme, kuka seuraavaa hallitusta johtaa. Ja etenkään, minkälaisella kombinaatiolla se harsitaan kokoon. Ja ohjelmalla.

Mutta jos Rinne on PM tai VM, niin olen kanssasi tässä suhteessa samaa mieltä.
Rinteen hiljaisuus nyt on kuvaavaa. Jos hän valmistautuisi niin kuin pitäisi valmistautua vastuullisesti olemaan mukana seuraavassa hallituksessa, ja mahdollisesti sen avainpaikalla, hänen pitäisi kiinnittää järeää huomiota tälle "pullahiiri-ilmiölle".

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysymyksen aukaisu:

HALLITUKSEN mielestä on oikein ja järkevää käyttää ennakkotuloutukset tässä ja nyt. Näin se pystyy näyttämään ulospäin suht´ siedettävää budjettitaloutta. Sen ei tarvitse ryhtyä leikkaamaan menotaloutta huippusuhdanteessa, joka leikkaaminen on aina ikävää puuhaa, mutta varsinkin tässä juuri lähestyvien vaalien alla. Mitenkä kansa pahentuisikaan, jos nyt huipulla leikattaisiin.

OPPOSITION mielestä on oikein ja järkevää toimia juuri näin. Siksi hiljaisuus. Jos tähän kiinnitettäisiin "tarpeetonta" huomiota vedettäisiin juuri oppositiolta sen paras syömähammas, lupaukset ja lisäysesitykset B2019:iin vaikuttaisivat nurinkurisilta ja jopa koomisilta, jos ensin puhdistettaisiin budjetin rakennelaskelma vastaamaan järkevän taloudenpidon perusehtoja, ja rahastoitaisiin tuleviin vuosiin nämä ennakkopalautukset. Niin ja sitten esitettäisiin niitä mainittuja lisäysehdotuksia ja leikkaus/rajoitusesitysten lievennyksiä. Sellaiselle nauraisivat naurismaan aidatkin.

Siksi silence. Hiljaisuus. Radiohiljaisuus 2018-2019 budjettien epärationaalisesta kattamisesta ja velanoton jatkumisen "sievittelystä".

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ei näytä hyvältä. Miten pääministeri voi sanoa, että valtion velkaantuminen on loppunut? Nordean pääekonomisti Roger Wesmann totesi jokin aikaa sitten YLEn ykkösaamussa:"Näyttää siltä talouden lasku alkaa vuoden 2019 loppupuolella." Miten sitten suu pannaan päämisteri? Kuka sitten lieneekään kyseistä virkaa hoitamassa. Ei käy kateeksi.

Pirjo Tolonen

Suomen Valtion ei tarvitsisi ottaa euroakaan velkaa, jos laitetaan Suomen ulkorajat valvontaan. Sipilän ilmoittama vaje ensivuodelle 1,4 miljardia euroa on saman suuruinen kuin se, mitä suunnitellaan käytettäväksi maahanmuuton kuluihin ensi vuonna.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tänään sitten uusi "helmi" Sipilän-Orvon hallituksen omaperäiseen toiminta- ja tiedotuspolitiikkaan.

Viikonvaihteen uutishämärään levitettiin varhain aamulla "tieto" että ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008 Suomen valtion budjettitalous jääkin plussalle.
Tämä sitten ilmenee niin, ettei vuoden viimeistä velkapostia määrältään 2,2. miljardia euroa, nosteta.

Sitä, mihin tällainen " joululahja" perustuu, ei kerrota. Tätä on artikkelissaan mm Jussi Kärki aiheellisesti ehtinyt ihmetellä. Sama kysymys pelmahti heti minunkin mieleeni, kun aamukahvipöydässö 08:n uutisista kuulin.

Summa on saas kuin blogissa edellä mainittu palautusten aikaistus!
Kärki totesi valtion omaisuuden kertaluontoisten myyntien tuotot.

Olisiko tietyillä järjestelyillä hankittu menotalouteen pientä liikkumavara, niin että joulukuulle kaavailtu lainajärjestely on siirretty muutamalla viikolla eteenpäin, tammikuulle ja "Rinteen velaksi"?

Epäily jää elämään, vaikka mitä jälkeenpäin tämän simpsalabimin selitykseksi kerrottaisiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jatkona eiliselle kommentille:

Tänään tuli sitten (odostetusti)

"Kylmä suihku Sipilän ja Orpon hehkutukselle – Velkakäänteen selitys: Kertaluonteiset tulot"

Teppo Ovaskainen /US 17.12.2018, selostaa asian hyvin:

"Hallitus iloitsi viikonloppuna käänteestä, jonka myötä Suomi pystyy lyhentämään valtionvelkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) arvioivat hallituksen harjoittaman talouspolitiikan selittävän osaltaan saavutusta, mutta valtiovarainministeriön mukaan ilmiö johtuu lähinnä kertaluonteisista tuloista.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander kommentoi asiaa ministeriön tiedottaessa talouskatsauksestaan maanantaina.

”Nyt poikkeuksellisesti valtio kykenee jopa lyhentämään velkaansa. Meidän alustava arviomme on kuitenkin, että tämä johtuu pääasiassa kertaluonteisista tekijöistä. Se ei siis tule korjaamaan julkisten tulojen ja menojen välistä epätasapainoa pysyvällä tavalla”, Spolander sanoi tiedotustilaisuudessa."

Tepon juttu luettavissa täällä kokonaisuudessaan: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/267270-kylma-suih...

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset