Veikko Huuska

Weather Underground – amerikkalaisen uusvasemmiston terrorijärjestö

Weather Underground – amerikkalaisen uusvasemmiston terrorijärjestö

Siitä miten idealistinen uusvasemmistolainen kansalaisoikeuksia ja pasifismia kannattanut opiskelijaliike tulehtui 1968 paikkeilla Yhdysvalloissa verisen ja tuhoisan maanalaisen terrorismin toteuttajaksi.

*

Kansalaisoikeusliike eli kukoistuskauttaan Yhdysvalloissa 1960-luvulla. 

Kuusikymmentäluvun loppua kohden voimistuvan – ja samalla eräiltä osin radikalisoituvan – kansalaisoikeusliikkeen agendalla oli kaksi asiaa yli muiden.  Nimittäin Vietnamin yhä vain eskaloituvan sodan lopettaminen ja värillisen vähemmistön yhdenvertaisuuden toteuttaminen – niin lainsäädännön tasolla kuin käytännön elämässä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalaisoikeusliike

*

Yleiskatsaus

Ihmiset muuttavat maailmaa/1960-luku – vastarinnan vuosikymmen

Yhdysvalloissa oli voimassa rotuerottelulakeja. Mustille ja valkoisille oli omat koulunsa, ravintolansa ja asuinalueensa.

Kansalaisoikeusliike vastusti rotuerottelua. Liikkeen johtaja oli Martin Luther King.

Vietnamin sotaa vastustanut rauhanliike keräsi valtavasti kannattajia. Erityisesti nuoret vastustivat sotaa. Hippiliike yhdisti sodan rauhanaatteen ja rock-musiikin.

Katso lähemmin: https://fi.wikibooks.org/wiki/S2_Ihmiset_muuttavat_maailmaa/1960-luku_%E2%80%93_vastarinnan_vuosikymmen

*

Voimaantuvan ja radikalisoituvan kansalaisoikeusliikkeen näkyvimmäksi hahmoksi kohosi nopeasti Bill Ayers.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Bill_Ayers

William BILL Charles Ayers

on yhdysvaltalainen varhaiskasvatustieteen professori Illinoisin yliopistossa, Chicagossa, ja Vietnamin sotaa vastustaneen The Weather Underground -järjestön entinen jäsen ja perustaja. Hän on naimisissa Bernardine Dohrnin kanssa, joka myös kuului Weather Undergroundiin. https://www.conservapedia.com/Bernardine_Dohrn

Ayers syntyi Chicagossa 1944.  Yliopiostossa hän opiskeli tiedostavien 60-luvun nuorten tavoin ainetta nimeltä American studies, joka käsitteli niin kotimaan historiaa, politiikkaa kuin kulttuuriakin.

”Kasvoin etuoikeutettuna. Oli onnea, että ensin kansalaisoikeustaistelu ja sitten Vietanamin sodanvastinen liike imaisivat minut mukaan. Mustien vapaustaistelu oli jo silloin jatkunut vuosikymmeniä. Se tarjosi sodanvastaiselle liikkeelle rakenteen ja moraalisen kompassin”, Ayers kertoi toimittaja Harri Römpötille Helsingissä äskettäin.

Bill Ayers liittyi rasimsin ja sodanvastaisiin liikkeisin vuonna 1965.  Samana vuonna hänet pidätettiin  ensimmäisen kerran kutsuntojen  vastustamisesta.  Vuonna 1968 Ayers alkoi saada mainetta Students for Democratic Society (SDS) –liikkeen yhtenä johtohahmona.

YLE Dokumentit: ”Järjestäytynyttä vastarintaa tulee vielä”; 10.9.2018: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/10/jarjestaytynytta-vastarintaa-tulee-viela-weather-undergroundin-veteraani-bill

*

Kovat otteet radikalisoivat osan

Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset yritettiin Yhdysvalloissa tukahduttaa kovin ottein.  Tämä kohtelu sai  osan sodanvastaisista, alkuaan rauhanomaisista, aktivisteista radikalisoitumaan ja luopumaan rauhanomaisista keinoista 1968 Chicagon tapahtumien jälkeen.

Martin Luther Kingin salamurhan jälkeiset levottomuudet;  11 kuoli, 500 loukkaantui ja 1250 pidätettiin https://en.wikipedia.org/wiki/1968_Chicago_riots

Demokraattisen puolueen puoluekonventin protestilikehdintä, joissa loukkaantui noin 750 henkilöä;  https://en.wikipedia.org/wiki/1968_Democratic_National_Convention_protest_activity

Sotaa Chicagon kaduilla 1968: https:// Kesto 1:54 min.

*

Opiskelijat Demokraattisen Yhteiskunnan puolesta

Yhdysvaltain 1960-luvun uusvasemmistolaisen liikehdinnän keskeisin opiskelijoiden aktivistiliike oli ”Opiskelijat Demokraattisen Yhteiskunnan puolesta” (SDS). 

Järjestö syntyi ja laajeni nopeasti 1960-luvun puolivälissä ennen kuin se nopean kukoistusvaiheen jälkeen lakkautettiin viimeisimmässä vuosikongressissaan vuonna 1969.

SDS:llä oli merkittävä vaikutus opiskelijoiden järjestäytymiseen vielä vuosikymmeniä itse liikkeen romahtamisen jälkeen. 

Osallistuva demokratia, suora toiminta, radikalismi, student power, kengännauhabudjetit ja järjestön organisaatiorakenne näkyvät nykyäänkin erilaisissa amerikkalaisissa opiskelijoiden aktivistiryhmissä. 

Vaikka eri organisaatioita on muotoutunut kansalaisliikkeiden  ytimessä ja liepeillä, mikään niistä ei ole päässyt lähellekään SDS:n laajuutta, ja useimmat seuraajat ovat parhaimmillaankin sälyttäneet elinvoimansa vain muutamia vuosia.

Ihanteellisista tavoitteista ja intomielisestä taistelusta huolimatta sota Vietnamissa jatkui ja laajeni. Samoin rotusorto Yhdysvalloissa voi hyvin, kansalaisoikeustaistelun keulakuva tri King ammuttiin 1968 Memphis, Tennessee.

*

Säämies – Weatherman

Bill Ayers ja monet hänen tovereistaan kääntyivät rauhanomaisesta ja väkivallattomasta toiminnasta kovempiin otteisiin.

He perustivat Weather Underground Organisation –liikkeen, jota myös Weatherman´iksi  kutsuttiin.  https://en.wikipedia.org/wiki/Weather_Underground

Nimen taustalla oli suosittu amerikkalainen sarjakuva, jossa kuvitteellinen Yhdistyneiden Kansakuntien johtaja Stormwatch) saa apuja ulkoavaruudesta tulleen satelliitin johtajalta Weathermanilta. Weatherman oli Henry Bendix, jolla oli kybermeettisiä implantteja, jotka liittyivät hänen aivoihinsa tuottaen yliveraisia kykyjä maailman tilanteen seuraamisessa, jossa hänellä oli apuja hänen Stormwatch-tiimeistäänhttps://en.wikipedia.org/wiki/Stormwatch_(comics)

Weatrher Undergrounds –liikkeellä (WUO) oli kaksi kunnianhimoista tavoitetta.

Ensinnnäkin lopettaa Vietnamin sota ja lopettaa rasismi Yhdysvalloissa.  Bill Ayersin jälkiarvion mukaan he epäonnistuivat molemmissa tavoitteissa.

Alkuvaiheessa Weather Underground pyrki kytkeytymään Kingin johtaman mustien kansalaisoikeusliikkeen vanaveteen, yhdistämällä rotusyrjinnänvastaisen toiminnan roturajat ylittävän köyhien liikehdintään.  Tohtori King oli tietoinen näistä pyrkimyksistä, ja oli parhaillaan tukemassa Memphis Tennessee paikallisia julkisten alojen lakkoa, kun hänet keväällä 1968 ammuttiin.

Järjestön taisteluosastot syyllistyivät väkivallantekoihin.

Johto ymmärsi uuden ajan median toimintalogiikkaa. 

Kun päävirtamedia (mainstream media) pisti radikalisoituneet liikkeet uutispimentoon, johtopäätös oli selvä.

Mediapimento = liike ei näy uutisissa. 

Jos et ole uutisissa = et ole olemassa. 

*

Tulella tulta vastaan

Siksi raju johtopäätös. Luotiin salainen vasta-armeija.

Radikalisoitumista siivitti mm. Mustien pantterien johtajiin kuuluneen Fred Hamptonin salamurha, jonka takana oli FBI:n kenttämiehet. Lue lähemmin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Fred_Hampton

Fred Hamptonin teloituksen jälkeen Weather Underground julisti sodan Yhdysvaltain hallitusta vastaan.

Ryhmä näki taistelun kaksijakoisena: toisaalta yleinen taistelu imperialismia vastaan, mutta erityisesti taistelu poliisin miehittämää omaa maata vastaan, siis sissisota.  Tämä näkemys tulee nähdä voimakkaana reaktiona mellakkapoliisin ja kansalliskaartin taisteluyksiköiden rajuihin otteisiin Chicagossa ja muuallakin.

Ryhmä tavoitteli Yhdysvaltain hallituksen ja kapitalistisen järjestelmän kumoamista ja päämäärään päästäkseen tekivät pommi-iskuja, järjestivät vankilapakoja ja organisoivat mellakoita. Ryhmä oli aktiivinen vuodesta 1969 vuoteen 1976 asti, jolloin Vietnamin sodan päättyminen hajotti sen ideologista pohjaa ja johti viimein ryhmän hajoamiseen.

Ihmisten tappamisen sijasta Weather Underground pyrki aiheuttamaan aiheellisia vahinkoja.  Nämä eri puolilla maata jäjestetyt terroriteot pitivät WU:n otsikoissa – ja hengissä.

Bill Ayers sanoi Helsingissä syyskuussa 2018: ”Kriittisesti suhtautuvat sanovat, että Weather Underground ei lyhentänyt sotaa päivälläkään, mutta mistä sen tietää. Asia on  monimutkainen.  Ehkä on liian aikaista sanoa, mikä merkitys sillä oli”.

*

Maan alle

Nimensä mukaisesti WUO:n tekijämiehet, joihin kuului myös naisia, vetäytyivät maan alle.  Poliisi ja FBI jahtasivat herkeämättä heitä, etsintäkuulutuksia liimattiin kaupunkien ja kylien ilmoitustauluihin ja puhelinpylväisiin.

Harri Römpötti toteaa YLEn sivuston Ayers-haastattelussa:

”Vaikka Weather Underground oli kuuluisin amerikkalaisista militanteista vasemmistoliikkeistä, se ei ollut ainoa”. 

Inderjit Kaur Khalsan ohjaamassa dokumentissa Sota vai rauha (WAR/Peace, Suomi 2017) todetaan, että Yhdysvaltain armeijan kohteisiin tehtiin vuosina 1970-1973 noin 20.000 pommi-iskua.

Weather Underground on tunnustanut tehneensä niistä vain 24 iskua.

Weather Undergroundin ”Sotaneuvosto” (War Council) piti 27.-30.12.1968 Flintin kaupungissa, Michiganissa, salaisen istunnon, jossa se suunnitelmat järjestön muuttamisesta maanalaiseksi organisaatioksi saatiin valmiiksi,  ja päätettiin ryhtyä strategisiin pommi-iskuihin hallitusta vastaan.  Sen jälkeen järjestön nimi virallistettiin muotoon Weather Underground Organisation (WUO).

Järjestön 1969 toteuttamien ”Raivon Päivien” (Days of Rage) tapahtumat saivat jopa radikaalin Mustat Pantterit johdon ottamaan etäisyyttä näihin raivopäihin:

https://en.wikipedia.org/wiki/Days_of_Rage

Eräänlaiseksi iskulauseeksi kohosi johtoryhmän toteamus:

”Jos maailmaa ei muuteta, elämme pimennossa.  Pitää olla vihainen, jotta voi toimia, jotta maailma voi muuttua paremmaksi”.

*

Bernardine Dohrn

Weather Underground –liikkeen näkyviin naispuolisiin aktivisteihin ja Ayersin työtovereihin kuuluu Bernardine Dohern. 

Dohrn (syntyjään Ohrnstein) syntyi 12.1.1942 Millwaukee, Wisconsin, on WU:n entinen johtaja, militantin radikaaliryhmän, joka on vastuussa Yhdysvaltain Capitolia, Pentagonia ja useita New Yorkin kaupungin poliisilaitoksen toimipaikkoja vastaan suoritetuista pommi-iskuista. 

Samoin hän oli osallinen Greenwich Willagessa sijaitsevan pienkerrostalon tuhosta, jossa kolme maanalaisliikkeen jäsentä ja työtoveria menetti pomminkäsittelyn virheen seurauksen henkensä. 

WUO:n johtohahmona Dohrn oli muotoilemassa kuuluisaa ”Sodanjulistus valtiota vastaan”  "Declaration of a State of War" jossa terroristijärjestö julisti avoimen taistelun Yhdysvaltain hallitusta vastaan.  

Kolmen vuoden ajan Bernardine Dohrn pysytteli FBI:n julkaiseman TOP 10 Most Wanted –etsintäkuulutetun listalla. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bernardine_Dohrn

*

Luettelo Weather Underground Organisation (WUO) aktiviteeteista sen toimintavuosien 1969- 1987 aikana:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Weatherman_actions

*

San Francisco Police Department Park Station bombing

https://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_Police_Department_Park_Station_bombing

*

Greenwich Village townhouse explosion – Tapaus vaati kolmen WUO:n jäsenen hengen

https://en.wikipedia.org/wiki/Greenwich_Village_townhouse_explosion

The Greenwich Village townhouse explosion occurred on March 6, 1970, in the Greenwich Village neighborhood of the New York City borough of Manhattan. It was caused by the premature detonation of a bomb that was being assembled by members of the Weather Underground, an American radical left group. The bomb was under construction in the basement of 18 West 11th Street, when it accidentally exploded; the blast reduced the four-story  townhouse to a burning, rubble-strewn ruin. The two persons preparing the bomb were killed instantly (Diana Oughton and Terry Robbins), as was a third "Weatherman" who happened to be walking into the townhouse (Ted Gold); two others were injured but were helped from the scene and later escaped (Kathy Boudin and Cathy Wilkerson).[

*

Muita sivuorganisaatioita:

https://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_Brigade_of_Weather_Underground

https://en.wikipedia.org/wiki/May_19th_Communist_Organization

*

Filmi: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Weather_Underground_(film)

https://en.wikipedia.org/wiki/Underground_(1976_film)

Weather Underground –ryhmittymä FBI:n dokumenteissa:

http://web.archive.org/web/20040810044128/foia.fbi.gov/foiaindex/weather.htm

*

Wikipedia-artikkeli

“Domestic terrorism in the United States”  https://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_terrorism_in_the_United_States

Wikipedia-artikkeli

“List of incidents of political violence in Washington, D.C.”

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_incidents_of_political_violence_in_Washington,_D.C.

*

Look back at the 1968 Democratic Convention; https://

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Liikkeelle näköjään kävi sama kuin anarkismille..sitä alettiin tukahduttaa myös väkivalloin argumenteissa hävitessä ja anarkistit vastasivat asteittain samalla mitalla.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aika kova väite, että se miljoonien ihmisten yhteiskunnallisia rajoja ylittänyt kansalaisoikeusliike muka olisi muuntunut terroristijärjestöksi. Ei sille luulolle löydy tukea edes noista Wikipedia-floodauksista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tällainen väkivaltainen taistelu on hyvin itsetuhoisaa. Se kohdistuu koneiston välineisiin (poliisit, armeija ja muu väkivaltakoneisto). Aina kun tällainen pompahtaa esiin "miehet verhon takana" hykertelevät tyytväisyyttä. Ja jos ei tällaista liikettä synny, pannan väkivaltakoneisto keksimään ja kehittämään sellainen (kuuluisin on Operaatio Gladio)
https://vastavalkea.fi/2015/09/11/operaatio-gladio...

Järkevintä on luoda pitkäjänteistä opiskelua ja tuottaa tälle edellytykset laajoille kansankerroksille.
SosDem'han vesitti ensimmäiseksi opiskelun työssäkäyvien keskuudessa, jolloin siitä tuli pikkuhiljaa salonkikelpoinen. Nyt samaan salonkikelpoisuuteen pyrkii myös Vasemmistoliitto, joskin alimmalla tasolla on vielä pyrkimystä jonkinlaiseen opiskelutasoon.
Ongelmana on se, että nyt on työväenliikkeessä jo vajottu tasoon, jossa jengi haluaa vain "lisää banaaneja", eikä niitäkään välttämättä kollektiivitasolla vaan lähinnä 'minä, minä-tasolla'.

Ei tarvitse omistaa kirjastokorttia nähdäkseen mihin tämä kaikki johtaa.

Henry

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällä hetkellä on havaittavissa, että Trumpin "politiikan" seurauksena USA:ssa on voimistunut jonkinlainen aito vasemmistolaisuus vastapainoksi valtaa pitäville. Aiemmin varsinaista vasemmistoa ei ole USA:ssa juuri ollut, vaan kyse on ollut vain "liberaaleista" ja "konservatiiveista". Kun lukee erilaisia manifesteja, ilkkumisia ja facebookpostauksia, niin hyvin usein törmää sosialismin ihaliluun, siis lähinnä länsieurooppalaisen "sosialismin", jollaiseksi USA:ssa usein meikäläistä hyvinvointiyhteiskuntaa nimitetään. "Sosialismi" sanana oli tähän asti miltei tabu USA:ssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset