Veikko Huuska

Republikaanit ovat Yhdysvaltain kurjaliston puolue – Demokraatit eliitin

Republikaanit ovat Yhdysvaltain kurjaliston puolue – Demokraatit eliitin

Politiikka rikki - maailmankirjat sekaisin

*

Presidentti Obaman toisen presidenttikauden aikana 2012-2016 Yhdysvaltain kansalaisten elinikäodote laski 78,9:stä 78,6:een, johtuen osittain ”epätoivokuolemien” lisääntymisestä.  Epätoivokuolemiin (”deaths of despair”) luetaan alkoholista ja huumeidenkäytöstä aiheutuneet kuolemat sekä itsemurhat.

Syrjäisten ja taantuvien alueiden varhentuneet kuolemat painoivat elinikäodotetta alas, ”kumoten” yleisen trendin vaikutuksen:

elinikäodote on itse asiassa nousussa useissa osissa Yhdysvaltoja, erityisesti kaupunkialueilla, mutta hyvä ei heijastu maan syrjäisiin osiin ja sydänmaille.

*

Väestön terveydentila vaikuttaa äänestämiseen?

Kolumbian yliopiston Irving Medical Centerin tutkijat pureutuivat väestötilastojen kertomaan ja vertasivat näin koottuja alueellisia tietoja ihmisten äänestyskäyttäytymiseen vuosien 2008 ja 2016 vaaleissa.  Tarkastelun kohteena oli kaikkiaan 3.112:n Yhdysvaltalaisen maakunnan äänestys- ja kuolleisuustilastot. 

Tutkijoiden tavoitteena oli selvittää, voiko terveydentilan väestöllinen heikkeneminen tietyissä osissa maata selittää, miksi Donald Trump voitti paikan Valkoisessa talossa.

Lukuisten sosiologisten selvitysten ja yleisen poliittisen arvion mukaan Trumpin voitosta voidaan kiittää osittain äänestäjiä, jotka uskovat jääneensä taloudellisessa ja sosiaalisessa mielessä jälkeen muusta maasta.  Tällaisia väestöryhmiä ovat erityisesti valkoiset työläiset, vanhemmat sekä heikosti koulutetut kansalaiset, jotka asuvat syrjäisillä haja-asutusalueilla – tai taantuvilla teollisuusseuduilla, ns. ruostevyöhykkeellä.  Heidän keskuudessaan kasvanut maahanmuuttovastaisuus ja maan rodullinen kahtiajakoisuus ovat usein mainittuja selityksiä, toteavat tutkimusraportin Journal of General Interest Medicine –aikakauslehdessä julkaisseet tutkimuksen tekijät.

Äänestäjien terveydentilaa on harvemmin nähty selittävänä tekijänä äänestyskäyttäytymiselle.

*

Ruostevyöhyke ja muut taantuvat alueet – myös ihminen kärsii

Tutkijat määrittivät äänestäjien terveydentilaa muun muassa sellaisten muuttujien kuin sairasvakuutuksen kattavuuden, maakunnan kuolleisuuslukujen sekä niin sanottujen epätoivokuolemien (alkoholi, huumeet ja itsemurhat) avulla.

Vuosien 2012 ja 2016 välillä elinikäodote laski Yhdysvalloissa 0,3 vuotta, ja näkyvänä tekijänä muiden faktorien joukossa olivat ”epätoivokuolemien” kaksinkertaistuminen vuosien 2000 ja 2015 välillä.

”Tutkimusdatan perusteella voimme sanoa, että muutokset elinikäodotteessa olivat itsenäinen tekijä äänestäjien päätöksenteossa”, kertoo tohtori Lee Goldman, joka toimii Kolumbian yliopiston UIMC:n dekaanina a laitoksenjohtajana.

Meidän ei pitäisi aliarvioida sitä, kuinka huomattava osa Yhdysvalloista on jäänyt jälkeen terveydentilan suhteen.  Ei ole siis lainkaan yllättävää, että terveyteen liittyvä eriarvoistuminen näkyy äänestyskäyttäytymisessä”, hän toteaa. 

Heikentynyt terveydentila näyttää johtavan tyytymättömyyden, lannistumisen, epätoivon ja pelon lisääntymiseen.  Nämä kaikki ovat tuntemuksia, joihin presidentti Trumpin kannattajat ovat voineet samaistua”, väittää Goldman.

*

Kurjat kuuluvat republikaanien leiriin

Verrattaessa Trumpin 2016 saamia ääni republikaaniehdokas John McCainin vuoden 2008 vaaleissa saamiin, Trumpilla oli suuremmat prosenttiosuudet kerätyistä äänistä peräti 83,3 prosentissa maakunnista. 

Tutkimusaineisto myös paljastaa, että noissa maakunnissa kuolleisuus oli keskimäärin 15 % korkeampaa kuin niissä maakunnissa, joissa demokraatit olivat voitokkaampia.

 

Itsemurhien, huumeiden ja alkoholin aiheuttamat epätoivokuolemat olivat 2,5 kertaisia maakunnissa, joissa republikaanien kannatus oli korkeampaa kuin demokraattien voittamissa maakunnissa.

 

Mainitaan vielä, että Michiganin, Pennsylvanian ja Wisconsinin osavaltioissa, joissa demokraattiehdokas Hillary Clinton sai merkittävää menestystä, eliniänodote on jatkanut tarkasteluajanjakson kuluessa nousuaan.

*

Jakautumiskehitys joka voi järisyttää muutakin kuin Valkoista taloa

Tutkijat esittävät omia varaumiaan tutkimusdatan osoittamien tosiseikkojen pohjalta tehtäviin liian suorasukaisia johtopäätöksiä kohtaan, mikä onkin täysin paikallaan.

Mutta he tulkitsevat, että tähän laajaan läpileikkaustietoon perustuva tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että  äänestäjien terveydentilan on ”huojuttanut” Yhdysvaltain vaalien tulosta. 

Tutkimuksemme perusteella esitämme, että jos kansalaisten terveydentila on niin huomattavassa epäsuhteessa, että se vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen presidentinvaaleissa, tällä voi olla huomattavasi laajempiakin vaikutuksia maamme tulevaisuuteen, kuin mitä olemme osanneet kuvitella, olipa oma poliittinen vakaumuksemme millainen tahansa”, professori Goldman päättelee.

”Samalla se myöskin korostaa miten paljon meillä on vielä tehtävää terveydentilaan liittyvän eriarvoisuuden pienentämiseksi”.

 

Lähde: Newsweek/Microsoft, 05.09.2018.

*

Erään toisen osallistuvaan tarkkailuun perustuvan tutkimuksen mukaan lääkärit keskeyttävät potilaan ja lakkaavat kuuntelemasta häntä 11 sekunnin kuluttua.  Tämä keskimääräinen 11 sekunnin aika on saatu laajassa nauhoitettuja vastaanottotilanteita analysoineessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Yhdysvalloissa 22.07.2018.

Karut tulokset tulivat julkisuuteen The Journal of General Internal Medicine –aikakauskirjassa.  Linkki: JGIM 2.7.2018; https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-018-4540-5

 

Tutkimustulokset osoittavat, että olemme varsin kaukana potilaskeskeisetä hoitotavasta”, toteaa tutkimushankkeen johtaja Naykky Sing Ospina.  Tutkijat analysoivat 112 nauhoitettua lääkärin ja asiakkaan välistä kohtaamista yleislääkärin vastaanotolla Minnesotassa ja Wisconsinissa.  – Huomattakoon, kuten edellä todettiin: Wisconsin (ja osin Minnesota) kuuluu edistyneisiin pohjoisiin osavaltioihin.

Tutkimusaineiston mukaan lääkärit käyttivät ainoastaan keskimäärin 11 sekuntia asiakkaiden kuvaukseen syistä, minkä vuoksi he olivat hakeutuneet vastaanotolle, ennen kuin he keskeyttivät asiakkaan. 

Peräti 67 prosenttia lääkäreistä keskeytti asiakkaan puheen ja vain 37 prosenttia edes kysyi jotain ohjatakseen asiakasta suoraan keskustelun ytimeen.  Erikoislääkärit antoivat vielä vähemmän aikaa potilaalle kuin ensihoidon lääkärit, mahdollisesti siksi että erikoislääkärit olivat usein saaneet ennakkotiedot tapauksesta ennen asiakkaan tuloa.

*

Fakta

26 miljoonaa yhdysvaltalaista on sairasvakuutusjärjestelmän ulkopuolella. 

 

Yhdysvaltain terveydenhuoltokustannukset asukasta kohden ovat (Maailmanpankin mukaan, 2014)

9.400 dollaria/vuosi.

 

Vertailulukuja:

Ruotsi 6.608 dollaria;

Australia 6.031 $;

Saksa 5.411 $;

Kanada 5.292. $;

Ranska 4.959 $;

Iso-Britannia 3.935 $ ja

Japani 3.030 $. 

Suomen menot olivat googlella saadun tiedon mukaan 3.700 $.

 

*

Terveysmenojen osuus maan BKT:stä (Maailmanpankki):

Yhdysvallat 17,1 %

Ruotsi 11,8 %

Ranska 11,4 %

Saksa 11,2 %

Kanada 10,7 %

Japani  10,2 %

Australia 9,3 %

Iso-Britannia 9,0 %

*

Julkisen rahoituksen osuus kaikista terveydenhuoltomenoista (Maailmanpankki, 2014):

Ruotsi 84 %; Australia 68 %:

Japani, Iso-Britannia, Ranska, Saksa ja Kanada näiden välisessä maastossa.

 

Yhdysvallat: 48 %.

*

Vastasyntyneiden ELINIÄNODOTE

(2015 syntyneillä, WHO):

 

Teollisuusmaiden kärjessä Japani 83,7 vuotta;

 

Australia 82,8

Ruotsi 82,4

Ranska 82,4

Kanada 82,2

Iso-Britannia 81,2

SUOMI 81,1

Saksa 81,0

 

YHDYSVALLAT 79,3 vuotta

*

PS:

Kylmä sota päättyi jouluna 1991.  Joululahja ihmiskunnalle.

Siitä on nyt kulunut täydet 26 vuotta.

Yhdysvalloissa Post Cold War Era (Kylmän sodan jälkeisenä aikana) on presidenttinä toiminut kuusi miestä, kolme republikaania ja kolme demokraattia.

Mutta faktisia valtavuosia on ollut seuraavasti:

1992-1993 G. Bush vanhempi = 1 vuosi

1993-2001 Bill Clinton              = 8 vuotta

2001-2009 G.W. Bush jr           = 8 vuotta

2009-2017 Barack Obama       = 8 vuotta

2018 - edelleen D.J. Trump     = 1 vuosi

Yhteensä = 26 vuotta,

josta vallassa DEMOKRAATTI  = 16 vuotta

josta vallassa REPUBLIKAANI  = 10 vuotta

Yhdysvallat on Post CW -kaudella muotoutunut enemmän demokraatin johdossa ollessa, kuin republikaanin.  Mitä se merkitsee?

 

Lopputulos ratkaisee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Clinton hävisi Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian. Se oli vaalien suurin yllätys ja ratkaisi koko kisan.

Jos HC olisi vaivautunut paikan päälle varmistamaan, että näissä itsestään selvästi demokraattisissa valtiossa lähdetään uurnille, hän olisi voittanut 278–260.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

J-P totta, hävisi. Ja jo etukäteen puhuttiin paljon, miksei mennyt paikalle.
Syitä oli kaksi, joiden kesken en pysty täältä käsin painottamaan kumpi piti enemmän paikkansa, ehkä HC:n kanta vaihteli:
Koko USA:n mitassa nuo olivat ikiaikaisia demokraattien omia osavaltioita, ja siksi rajallisen ajan puitteissa HC teki valintoja.

Tiedetään hänen strategiset kohdennuksensa; hän halusi maksimoida voiton, tehdä siitä selvän, vielä selvemmän, mitä gallupit lupasivat. Siksi hän kohdisti paukut tiettyihin isoihin "rajavaltioihin", joissa voitto näytti niukalta tai tappio.

Tiedetään myös, että esikunta varoitti, ja sanoi ettei ole varmoja valtioita: kaikki on käytävä. Pelkästään jo se, että ei vastaanottanut kutsuja tiettyihin osavaltioihin loi pahaa verta, jokainen politiikan "muurahainen" tietää tämän efektin. Trumpilaiset jaksoivat rummuttaa tätä.
Clinton ei ottanut kuuleviin korviinsa vaan toteutti tunnollisen minänsä mukaisesti ennalta sovittua (hän pääsasiassa piirsi) suunnitelmaansa. Onhan toki hyvä ohje: älä provosoidu kampanjan keskellä, vaan ole uskollinen suunnitelmalle, pidä pää kylmänä!
Nyt se meni vihkoon.
Tätä "varmojen pohjoisten" valtioiden kuviota on aika paljon Yhdysvalloissa analysoitu, en nyt tähän saumaan löydä linkkejä, mutta löytyvät kyllä kun itsekin löysin silloin kun aihe oli akuutimpi.
Mutta kuviona siis selvä. Kun maa on liikkeessä, ei varmoja tukialueita ole. Liika ahneus ei aina tuo suurvoittoa, vaan pannukakun.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä kommentissa oli jo jonkin sortin logiikkaakin. Päinvastoin kuin avauksessasi:

"Mainitaan vielä, että Michiganin, Pennsylvanian ja Wisconsinin osavaltioissa, joissa demokraattiehdokas Hillary Clinton sai merkittävää menestystä, eliniänodote on jatkanut tarkasteluajanjakson kuluessa nousuaan."

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Obama oli kunnon demokraatti. Valtaa ilman mitään vastuuta.

Maailman talous syöksyi velkaantumiseen juuri Obaman päätösten seurauksin. Kansainvälisissä asioissa Obama antoi Putinille kädet ja jalat tehdä aivan mitä vain.

Obama sai Nobelin vain ja ainoastaan olemalla nössö ja musta johtaja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tästä taitaa puuttua nolla:
"Japani 3.03 $."

Henry

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Demokraattien politiikan tulokset näkyvät mm. Globalismi ja Rajat auki. Se on jakanut yhteiskunnan hyvinvoiviin ja huonosti voiviin. Ja nk. "hyvikset" jenkeissä ja koko läntisessä kulttuurissa analysoivat ja naureskelevat teollisuuden ex. duunareille "kunhan oireilevat" ja lopuksi viesti: Äänestä meitä, me luomme hyvinvointia.

Todellisuudessa ja realielämässä juuri tämä ihmisryhmä on koko läntisessä kulttuurissa jätetty yksin ongelmineen jne. Ja on kaiken lisäksi pilkan kohteena.

Itse pidän nykyistä uusliberialismia(kommunismia) mulqvistien ideologiaksi. Eniten hämmästyttää vasemmiston nöyrtyminen tälläiselle paskalle, on kuin heiltä on vedetty sokat polvista ja seisovat hyytelömäisesti, huojuen mulqvisti ideologian ikeessä toiminta kyvyttömänä.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Äänestyskäyttäytymisen valossa voi tosiaan heittää ilmoille lauseen, jossa republikaanit nimetään köyhien puolueeksi. Ei ole mitenkään uusi tai ainutlaatuinen ilmiö, että tietämätön (ryysy)köyhälistö äänestää etujensa vastaisesti.

Mutta Huuska voisi historianharrastajana käydä luennoimassa paikallispubissa - minä tarjoan molemmille - jotta arjalaine ja veljensä Risto saisivat vähän pidemmän aikajänteen (kuvalinkki 1 alla) yhteiskunnan jakautumisesta (kuvalinkki 2). Oletan, että viittaat globalismilla ja rajat auki -käsitteillä tämän vuosituhannen puolelle.

Mutta ehkä Riston avautuminen paljastui hassutteluksi, kun hän veti yhtäsuuruusmerkin uusliberalismin ja kommunismin välille.

Trumpia ja GWB:a pidetään muuten vasemmiston piirissä paskoina ja naurettavina presidentteinä. Puheiden ja tekojen välistä yhteyttä tarkasteltaessa kyllä Obama on aikalailla surkein presidentti ikinä...

https://aneconomicsense.files.wordpress.com/2013/0...

https://andrewlister.files.wordpress.com/2011/06/u...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomea kirveellä lyönyt finanssikriisi löi USA:ta ensin ja oikeastaan vielä kovemmin. Se johtui Goerge Bush Jr:n virheestä niin sanottujen Subprime luottojen järjestämisessä asuntomarkkinoille.

Finanssikriisin seurauksena alkoi sielläkin pitkä taantuma ja sen seurauksena on tilastollisesti havaittavissa mainitsemiasi ongelmia maakunnissa seuraavalla vuosikymmenellä, mikä sattui osumaan demokraatti Obaman aikakauteen.

Toki on mahdollista, että tuosta seurannut tyytymättömyys on ollut yksi tekijöistä nostamaan demagogisen Trumpin jonkinlaisessa "pelastajan" kaavussa presidentin pallille, mutta silloin kyse on kyseisten äänestäjien virhearviosta tilanteen syistä, ei siitä, että Obaman hallinto olisi niitä ongelmia aiheuttanut. Obama jos kuka taisteli sosiaaliturva- ja sairausvakuutusjärjestelmän kehittämisen ja parantamisen puolesta, minkä Trumpin hallinto haluaa käytännössä lopettaa tyystin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

No näinhän se tietysti toimii.
Mutta savipellolta katsottuna vinkkeli on vähemmän objektiivinen ja taloushistoriallisesti ainutlaatuisen globalisaation etuja on hyvin vaikea sieltä havainnoida. Muuta kuin tietoisuutena ja ymmärryksenä siitä, että "joillakin toisilla" menee hyvin. Eikä vain hyvin, vaan pirun hyvin.

Sitten on empiirinen havaintomaailma omasta kohdasta ja lähiympäristöstä: tuntuu että kaikki menee päin helvettiä, eikä vain tunnu, vaan menee.

Sitten joku tulee ja lupaa "palauttaa Ison Amerikan", palauttaa työt ja mahdin. Hemmetti, pitäähän siinä olla aika hemmo, joka ei ota siitä ongesta kiinni. Tunnustan, että ymmärrän nämä tunnot hirmu vahvasti.

PS:
Tästä vinkkelistä katsoen moni tutkija katsoo että Hillary Clinton oli enemmän 3liitin ja globalisaationyrkin puolella, kuin D.J.T.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Noam Chomskyn mukaan niin republikaanit kuin demokraatitkin ovat suuryrityksiä edustavia puolueita, mutta niiden välillä on ero toimialojen suhteen.

Demokraatit edustavat modernimpaa teknologiaa käyttäviä ja kansainvälisempiä yrityksiä kun taas republikaanit edustavat vanhanaikaisempia ja työvoimaintensiivisempiä yrityksiä.

Mutta yhtä kaikki, kumpikin puolue edustaa suuryrityksiä. Valitse siitä sitten -- ihan vapaasti.

Risto Koivula

Noam Chomsky on itsekin salaa suuryrityksiä edus... palveleva...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/02/noam-c...

" Noam Chomskyn ajattelu ei kelpaa yhteiskunnallisen edistyksen ohjenuoraksi (2001)

... "

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Noam Chomskysta voi olla monta mieltä, mutta päinvastoin kuin poliitikot, hän ei tee mitään "salaa". Että me kaikki elämme kapitalismissa, on aika yleisesti tiedossa, joten siitä ei ole oikein piilofunktioksikaan.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Obama nosti USA:n talouden huippukuntoon.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tämän vuoden kehnoin vitsi tuli Keijo Rääviltä.Onnittelut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset