Venäläinen raha, Suomi ja Jokerit – onko kyseessä vain logo?

Venäläinen raha, Suomi ja Jokerit – onko kyseessä vain logo?

*

Helsingin Sanomien Kuukausiliite 1.9.2018 esitteli pitkään ja laajasti liikemies Harry Harkimon busineksia.  Tähän tapaan:

”Gennadi Timtšenko on Putinin jokeri

Jääkiekkoseura Jokerit aloittaa viidennen kautensa venäläisessä KHL-sarjassa. Venäjän presidentin lähipiiri liikemies Gennadi Timtšenkon johdolla on rahoittanut Jokereiden tappiollista toimintaa jo kymmenillä miljoonilla euroilla. Miksi?

Harry Harkimon oikealla puolella istuu yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hän on harmaatukkainen liikemies Gennadi Timtšenko, Venäjän presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen ystävä. Harkimon vasemmalla puolella istuu Roman Rotenberg. Hän on venäläisen liikemiessuvun toista polvea.”  https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005807929.html

*

Tässä ei ollut mitään uutta.

Eikä siinä, että juttu aiheutti jatkojuttuja.

Kuten US:n sivuilla tähän tapaan:

Suomalaista urheiluelämää puhutti lauantaina Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kansi. Siinä poseeraa itse Venäjän presidentti Vladimir Putin Jokereiden logon keskellä.

Kannessa lukee Jokeri-Pokeri-Poks! Sen alla lukee teksti ”Vladimir Putinin lähipiiri on maksanut kymmeniä miljoonia euroa Helsingin Jokerien tappioita”.

HS:n logoväännös on suututtanut Jokereiden kannattajia. Myös seuran pääomistaja Harry Harkimo tuohtui,

– Tässä on törkeästi väärinkäytetty meidän logoamme, Harkimo sanoi MTV Sportille ja ilmoitti, ettei ymmärrä yhtään, miksi HS sellaiseen ratkaisuun päätyi.” 

Linkki Otto Palojärvi/US artikkeliin: https://www.uusisuomi.fi/urheilu/257666-helsingin-sanomien-putin-jokeri-antoi-khl-kaudelle-lentavan-lahdon

*

Jokerit antoivat välittömästi vastineen:

Verkkosivuillaan Jokerit julkaisi myös vastineen:

”Vastauksena Jokerit ry:n ja Jokerit Hockey Club Oy:n pelaajien, perheenjäsenten, kannattajien, toimihenkilöiden, yhteistyökumppaneiden ja henkilöstön tiedusteluihin toteamme, ettei Jokerit Hockey Club Oy ole myöntänyt Helsingin Sanomille lupaa käyttää Jokereiden merkkiä sellaisenaan eikä halventavassa tarkoituksessa muokattuna Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä tai missään muussakaan yhteydessä. Merkin oikeudeton käyttäminen kaupallista hyötyä tavoittelevassa halventavassa tarkoituksessa loukkaa tavaramerkin omistajan ja käyttöoikeuden laillisen haltijan oikeuksia. Helsingin Sanomien toiminnan tarkoitus on Jokereita halventamalla myydä lehteään. Jokerit selvittää Asian oikeudellisia seurauksia”.

Liiketoiminnallisuus edellä. 

Näin voinee päätellä, yrityksen ja yhteisön logon käyttö, ja vielä ”kaupallista hyötyä tavoittelevassa halventavassa tarkoituksessa” kirpaisi.  Jutun lukijassa herättämät mahdolliset pohdinnat liikekytköksistä Venäjän ehdottomaan keskukseen noinkin suorassa linjassa, ne sivuutettiin totaalisesti.  Ehkäpä ne on mietitty tai päätetty jättää miettimättä, jo kauan sitten, silloin alussa – ja ennen alkua.

Mutta mitä Helsingin Sanomilla on Jokereita vastaan?

Jokerit lupaa ”selvittää Asian oikeudellisia seurauksia”.  Logon luvaton käyttö kaupallisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

*

Muuten jutussa kerrattiin jo tiedossa olleita faktoja sekä käytiin moraalista pohdiskelua Jokerien rahoituksesta. Mielenkiintoa toi tietysti Mihail Hodorkovskin varoituksen sanat Putinin hallinnon tarkoitusperistä kasvattaa Venäjän vaikutusvaltaa Venäjän rajojen ulkopuolella.

KHL on osana Venäjän politiikkaa. Jääkiekko oli Venäjällä pahassa lamassa 1990-luvulla ennen Putinin valtakautta, mutta Putin päätti nostaa CCCP-punakoneen perinnön takaisin jalustalle. Urheilu on Putinin politiikassa merkittävää kulttuurivaikuttamista, kuten viime kesänä jalkapallon MM-kisoissa nähtiin.

Jokerit on pelannut KHL:ssä nyt neljän vuoden ajan. Rahaa on palanut kymmeniä miljoonia, mutta Timtshenkon ja Rotenbergin perheen kukkarossa summat ovat kopeekkoja. Jokerit maksaa veronsa Suomeen, joten ulkomaisesta on muutakin hyötyä kuin pelkkiä jääkiekkoelämyksiä.” – Näin pohtii Otto Kohonen, eikä aiheetta, artikkelissaan. 

Jokerit pysyy KHL:ssä niin pitkään kuin Timtshenko ja Rotenbergit jaksavat rahoittaa. Nykyinen Jokereiden KHL-osallistumissopimus on voimassa vuoteen 2022.”  –

Ja ”jaksavathan” R & T rahoittaa, ei se siitä kiinni ole.

*

Jokerit pelaa avausottelunsa Hartwall-areenalla maanantaina. Vastaan tulee Kiinan muukalaislegioona Red Star Kunlun.

*

Maikkari käsittelee aihetta Logo-lähtöisesti, ja kuvaavaa kyllä ketjun Sport/Jääkiekko/KHL  –otsakkeen alla.

https://www.mtv.fi/sport/jaakiekko/khl/artikkeli/hjallis-harkimo-raivoissaan-hs-n-putin-jokerit-logosta-torkea-vaarinkaytos/7054122#gs.2FpSM9Y

Nyt puhuu kaupallinen media puhtaasti kaupallisista aspekteista.

https://www.mtv.fi/sport/jaakiekko/khl/artikkeli/jokerit-harkitsee-oikeustoimia-hs-ssa-vladimir-putinin-naama-logon-paana-tarkoitus-halventamalla-myyda-lehtea/7054090#gs.JenW0qo

Se ei sentään esitä kysymystä, onko lehti pyytänyt presidentiltä luvan julkaisuun.

*

Tässä on nyt niin, että aihe sinänsä on vanha ja monesti kaluttu.  Ja kun Hesari nosti aiheen esille, se ei itse taida tohtia pohtia politiikan sivuilla, saati pääkirjoituksessa, asian varsinaista pointtia. 

Kun Helsingin Sanomat ei avaa ”pellejä”, niin muu suomalainen media on kuin vesi laskiämpärissä.  Hiljaa ja tyvenpintainen.

*

Iltapäivään mennessä Demokraatti nostaa näkyvästi esiin HS:n käsittelemän kysymyksen:

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (liike nyt) ei näe ristiriitaa siinä, että suomalaisen kansanedustajan yritys on taloudellisesti riippuvainen Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiristä. Asia selviää Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen julkaisemasta laajasta artikkelista.

– En mä näe ristiriitaa siinä, Harkimo toteaa lehdelle.”

Ei Harkimo näe ristiriitaa.  Miksipä näkisi, hän tekee bisnestä.

*

Helsingin Sanomat mainosti perjantain painetussa lehdessään koko sivun ilmoituksella lauantaina ilmestynyttä Kuukausiliitettä.

Mukana on kuva Kuukausiliitteen kannesta, jossa Jokerien logon keskelle on istutettu kuva Venäjän presidentti Vladimir Putinin kasvoista.

– Brändin oikeudeton käyttö halventavassa tarkoituksessa osana myyntipakkausta, Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen sanoo.

– Se käy ilmi muun muassa tästä mainoksesta. Siinä on erikseen hinta. Sen tarkoituksena on siis myydä tätä tuotetta oikeudetta käyttämällä meidän logoa tavallaan pakkauksena. Tämä ei ole pelkkää journalismia, hän jatkaa.

Kohosen mukaan Helsingin Sanomat ei ole kysynyt Jokereilta lupaa logon käyttöön.

– Jokerit ry on tämän merkin omistaja, ja meillä on siihen käyttöoikeus. Ei Jokerit ry:ltäkään ole kysytty lupaa, saako Jokereiden brändiä käyttää tämmöisessä muodossa, liittää siihen kenen tahansa valtiopäämiehen kuva ja muokata sitä.

– Jos tässä olisi vaikka Applen logo tai Phoenix Sunsin logo, johon olisi upotettu jonkun valtiopäämiehen kuva – nimeä mainitsematta – niin se ei varmaan olisi Phoenix Sunsin mielestä niin hyvä idea.”

Näin Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen: https://www.iltalehti.fi/khl/201809012201173876_jr.shtml

*

Helsingin Sanomien ”tarkasti harkittu”

"Kuin pilakuva"

Anssi Miettinen, HS:n feature-toimituksen esimies, toteaa, että Kuukausiliitteen kannen kuva on "satiirinen, vähän kuin pilakuva".

Siinä on selkeä ero (Jokerien logoon verrattuna), Miettinen painottaa Iltalehdelle.

Ei niitä voi sekoittaa. Ne ovat kuin omat teoksensa.

Onko HS:n leirissä käyty läpi logokuvituksen oikeudellinen puoli?

– Kommentoin tuohon vain, että Kuukausiliitteen kannet ovat aina tarkasti harkittuja.

https://www.iltalehti.fi/khl/201809012201173876_jr.shtml

Iltalehden artikkelista ei ilmene, miten ja lainkaanko HS on harkinnut asiaa itsenäisen valtion päämiehen pilakuvaan liittämisen kannalta.

”Luvan kysymiselle ei ollut tarvetta.”

*

HS fb, 1.9.2018:

”Putinin lähipiiri on rahoittanut Jokereiden tappiollista toimintaa jo kymmenillä miljoonilla euroilla Hjallis Harkimon puolesta.

Miksi? HS Kuukausiliite kertoo.”

https://www.facebook.com/helsinginsanomat/posts/10156770905067112

 

Sami Pitko kuittaa Hesarille:

”Nuo samaiset tahot rahoittaa isommilla rahoilla kansainvälisiä ja tunnettuja Eurooppalaisia futis joukkueita. Kannattaisi tehdä myös siitä juttua ja verrata sitä Jokereiden pennosiin.”

Helsingin Sanomat kertoo kymmenistä miljoonista euroista.

Jokerien yhteydessä ne ovat ”pennosia”?

*

Valtiollisen median, YLEn, sivuilla asiaa kommentoideen Urheiluosastossa, ja Jokerien näkökulmasta.  https://yle.fi/urheilu/3-10382737

*

Tutkijan sana

Tohtori Jukka Tarkka kirjoittaa Blogissaan:

perjantai 31. elokuuta 2018

Pikakommentti 1.9.2018: Harkimo

"Jos Venäjän presidentin lähipiiri rahoittaa suomalaisen kansanedustajan liiketoiminnan tappiot, tällainen kansanedustaja on kävelevä turvallisuusuhka Suomen Eduskunnalle.

Ja hänen perustaansa poliittinen liike on häpeäksi vapaalle kansalaistoiminnalle."

*

Olisiko Suomen median syytä tarkastella asiaa enemmänkin tri Tarkan esittämästä näkökulmasta?

Tarkan blogiin ei ole maanantain 3.9. iltaan mennessä tullut yhtään kommenttia.

*

Yksi on varma.

Kekkosen aikana tämä ei ollut mahdollista.

Tänään on tullut täyteen 118 vuotta kun pieni poika syntyi Lepikon torppaan.  Hänestä tuli isompana Urho, jonka kaikki tunsivat.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu