Veikko Huuska

Operaatio TONAVA - Tshekkoslovakian kaappaushyökkäys 1968

Joni Liimataisen 93. Kadettikurssin tutkielma:

"Operaatio TONAVA: Tshekkoslovakian miehitysoperaatio 1968"

on nyt ajankohtaisempi ja kiinnostavampi kuin koskaan.

Kiinnostavuus on sekä sotatieteellistä että historiallista laatua.

Temppu - ja miten se tehdään.

Siis miten se tehtiin tasan 50 vuotta sitten. Siis terästäytyvän "Brezhnevin opin" muotoutumisen päivinä, ja kehkeytyvän "brezhneviläisyyden ajan" eräänä airuena.

Ollakseen noin hämärän ajan jakson taatusti näkyvin demonstraatio-operaatio, ja lajissaan historiaa muokkaavinta, mitä LIB hallintokaudellaan tuotti, tämä puolen vuosisadan takainen sotilaallinen suorite oli itseasiassa hämmentävän innovatiivinen ja sanotaan "ammatillisesti korkealuokkainen" suoritus.

Sitä oli varmasti suunniteltu ja hiottu todella pitkään yliesikunnan operatiivisessa portaassa, tositarkoituksella.

Liimatainen tarkastelee sotatieteen kandidaattitutkielmassaan Neuvostoliiton ja sen neljän rikoskumppanin operaation käytännön toteutusta, eri puolustushaarojen ja aselajien joukkoja ja koko tämän monikansallisen orkesterin yhteissoittoa.

Ceausescun Romania jättäytyi tämän "veljellisen sotilaallisen avun" ulkopuolelle. Muutoin rintama oli ainakin näennäisesti yhtenäinen, mutta johtovastuu Neuvostoliitolla, ja marssikäsky Brezhnevillä Kremlissä.

Operaation toteutuksessa huomio kiinnittyy aiheellisesti Operaatio TONAVAn fundamentteihin:

Ennennäkemätön nopeus ja suuri voima (340.000 miestä>500.000, yli 5000 panssaria). Valtiollisena nujerrustoimenpiteenä miehitystappiot vähäiset: Operaationa lähes suunnitelman mukaisesti edennyt ja toteutunut.

Operaatiota edeltävillä valmistavilla toimilla oli tässä vaikuttava rooli:

Spetznatz-joukkojen ym. spesialistien ujutus ja asemointi maahan. Erikoisjoukkojen miehiä tulvi maahan turisteina ja opiskelijoina etc. ja hakeutui määräasemiin.

​Lyhyesti sanoen:

​Kiinnostavinta mahdollista luettavaa juuri nyt.

Luettavissa Doriassa, Sotakorkeakoulun opinnäytetöiden lukutilassa.

Toivottavasti tämä linkki toimii; www.doria.fi/handle/10024/104842

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Operaatio oli siinä mielessä täydellinen yllätys, että Neuvostoliitto oli noin viikkoa aiemmin Bratislavan kokouksessa ilmoittanut tukevansa Tsekkoslovakian uudistuspolitiikkaa ja toivottanut maan hallitukselle onnea ja menestystä. Ilman muuta siinä vaiheeessa oli jo koko operaatio pitkän aikaa ollut yksityiskohtia ja aikatauluja myöten suunniteltu.

Miehitys osui keskelle sitä vaihetta kun USA voimisti Vietnamin operaatiotaan entisestään ja ehkäpä siksi USA:n reaktio oli vain normaalin muodollinen diplomaattinen tuomitseminen. Vastatoimet jäivät vähäisiksi. Kaikkein voimakkaimmin ja räikeimmin sanankääntein miehityksen tuomitsi Maon Kiina, joka siinä vaiheessa katkaisi viimeisetkin yhteydet Neuvostoliittoon ajautuen vuotta myöhemmin jopa rajasotaan.

Suomeen tilanne vaikutti siten, että Suomen kommunistinen puolue hajosi lopullisesti ja "virallisesti" kahteen leiriin: Kremliä tukeviin taistolaisiin ja maltillisempiin saarislaisiin. Tämä jako säilyi niin kauan kunnes puolue käytännössä lakkautettiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juri Andropovin roolia Praha 1968 -casessa on paljonkin tutkittu ja pohdittu. Hänhän oli Budapestin syksyssä 1956 vahvana paikanpäällisenä toimijana. Mitä olen aikanani harjannut Hrutshovin syrjäyttämisen salaliittolaiskuviota, niin LIB oli viimekädessä pahasti hermona, ja niin taisi käydä 1968, ja ehkä 1979. Juri oli lujatahtoinen mies, tuli yllättävän hyvin Koiviston kanssa toimeen. Vähän niinkuin Jaruzelski, ... ja isä-Bush. Jotenkin lievästi samankaltaisen psykologisen mankelin miehiä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suunnitelma, täydellinen salaus, siihen liittyvä viimehetken toimintakäskyratkaisu;
Suljettu ja hajautettu operaatiorakenne,
solutus ja ydintoimintaryhmien asemointi ennakkoon, kollaboraattorien kartoitus ja kytkentä rajoitetun operaatioinformaation toimintatilaan,
Keskeisten vaikuttajien kartoitus, postaus ja yhtäaikainen ja oikea-aikainen lukitus mahdollisine eliminointeineen,
Hallinnon ja mielenhallinnan keskeisten strategisten kohteiden haltuunotto, eristäminen tai tuhoaminen, logistinen hallinta, ja kuten #Tonava1968 -tapauksessa toimittiin äärimmäisen nopea ja tehokas haltuunotto, käsittämättömän massiivisella voimalla.
Tshekkoslovakian territorioon siirrettiin puolen miljoonan armeijakokonaisuus raskaine ja mielenhallinnallisine yksiköineen 24+ tunnissa. Ja, ratkaisevasti, iltakahdenkymmenen ja aamukymmenen välillä keskeinen osa ensimmäisen aallon 340.000 sotilaan voimasta. Sattumalta Suomen kenttäarmeijan vahvuuden sanotaan Talvisodan aikana olleen 340.000 sotilasta.

Laajat sotilasharjoitustoimet keskittyvät olennaiselta kohdennukseltaan täsmälleen samoihin elementteihin ja kipukohtiin kuin Tonava 1968.

Miksi tehokkaaksi todettua formaattia muuttamaan. Mutta harjoitusta tuollaisen orkestroinnin toteuttaminen vaatii. Siksi trainings.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Liimataisen tutkielma on kiinnostavaa ja juuri nyt ajankohtaista luettavaa. Neuvostoliitto hallitsi hybridisodankäynnin ja KGB-mies Putin jatkaa sen parhaita perinteitä. Suomeakin varten on suunnnitelmat valmiina odottamassa tilannetta, jolloin ne mahdollisesti otetaan käyttöön. Suomessa asuvista venäläistä osa on silloin mobilisoitavaa viidettä kolonnaa, suurin osa toki sentään ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset