Veikko Huuska

Japani on uhriutumisen maailmanmestari

Tänään on vierähtänyt 73 vuotta siitä kun Yhdysvallat räjäytti ydinpommin Japanissa, Hiroshiman kaupungissa.

Pommin aiheuttami​en tuhojen tultua yleiseen tietoon syntyi sinänsä inhimillisesti ottaen ymmärrettävä, mutta vähemmän looginen tai rationaalinenasetelma:

Japanista tuli uhri ja japanilaisista ikäänkuin marttyyreja.

Yhdysvalloista tuli ikäänkuin konna ja syyllinen johonkin ennenkokemattomaan kavaluuteen.

Voisi ajatella, että tämä asetelma olisi vuosikymmenten myötä tasaantunut, ja sotaan johtaneet ja lopulta Paksun pojan pudotukseen päätynyt historiallinen tapahtumakokonaisuus olisi selkiytynyt todellisiin mittasuhteisiinsa, ja iso kuva kirkastunut.

Mutta mitä vielä.

Maagisen energiavoiman käyttäjä kantaa yhä kainin merkkiään.

Sotaan syyllinen, sen aloittanut ja eskaloinut valta verhoutuu yleisissä mielikuvissa ikäänkuin viattoman uhrin, valkoisen karitsan osan ja rooliin.

​Japanille tämä positio on enemmän kuin passeli, onhan se säästynyt siltä armottomalta historian tuomioita ja kirkonkiroukselta, josta sen kumppani ja rikostoveri Saksa on meidän päiviimme asti traumatisoituneena ja psyykisesti isätekojenrampauttamana kärsinyt, ja vasta nyt alkaa onnistua ravistamaan kolmannen valtakunnan viime tuhkat tukastaan ja korvistaan.

​Miten Saksan olisikaan ollut uhriutua ja nousta viattoman joutsenen tavoin, jos Amerikka olisikin lingonnut Fat boyn suoraan Berliiniin (mutandis mutis).

Muistaessamme atomipommin laykaisujen uhreja ja rytisevää kaupunkituhoa, toivottavasti muistamme kaikkia ihmisen kollektiivisen typeryyden synnyttämille uhreille.

Kukille niille c 60 miljoonalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Toni Rintala

Jaa, ehkä Suomessa on joitakin ihmisiä, jotka näkevät Japanin viattomana uhrina. Mutta eiköhän heitä ole aika vähän.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tänäiltana voi käydä katsomassa näitä ihmisiä:

Hiroshima-ilta Oopperatalon rannassa klo 21
Järjestäjä Rauhanliitto

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Näitten rauhanpuolustajien perimmäisenä käyttövoimana on viha länttä kohtaan, erityisesti Yhdysvaltoja kohtaan. Eli he ovat entisiä kommunisteja joista voi nykyisin käyttää nimitystä jähmäkommunisti.

Kommunisteilla oli viha länttä kohtaan ja rakkaus Neuvostoliiton sosialismia kohtaan. Kun NL:sta tuli Yhdysvaltoja pahempi riistokapitalistinen ja militaristinen roistovaltio niin rakkaus Venäjää kohtaa silti säilyi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Merkillistä roskaa. Hibakushat ovat aina olleet yleisesti (ydin)sodanvastaisia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hibakushat ovat atomipommin haavoittamia ihmisiä. Heitä ei siten voinut olla ennen atomipommien pudottamista.

Vasta atomipommien pudottamisien jälkeen heistä tuli sodanvastaisia. Sitä ennen hekin kannattivat hyökkäyssotaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sitä sinä et voi tietää. Sodanajan japanilaiset elivät totalitäärisessa militaristivaltiossa. Vapaa ajattelu ja kriittisyys hallintoa kohtaan oli varmasti hyvin vaikeaa ja vaarallistakin. Sitäpaitsi mielensä muuttaminen ja maailmankuvan korjaaminen perusteita myöten harhaisesta ja tietämättömästä valistuneemmaksi on minusta ihan kunnioitettavaa toimintaa - ja vaikeaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #15

Perehdy Esa hieman Japanin historiaan.

Japanilaiset ovat olleet koko historiansa ajan valmiita lähtemään taistojen tielle likimain koko kansakuntana. Japanilaisia lienee historiallisessa mittakaavassa kuollut keisarien ja sotaherrojen(Shogun) sisäisissä mittelöissä monin verroin toiseen maailmansotaan verrattuna. Näissä taisteluissa olivat mukana sekä samurait että talonpojat.

Minkään muun maan armeijassa ei ole ollut yhtä vahvaa paloa itsemurhahakuiseen taistelemiseen kuin japanilaisten keskuudessa.

Taistelut Tyynen meren saarista opettivat amerikkalaiskenraaleille sen, että maihinnousu Japanin pääsaarille tulisi perinteisin voimin niin kalliiksi miehistö ja kalustotappioina mitattuna, ettei edes Yhdysvaltain armeija olisi kyennyt sellaiseen operaatioon.

Taistelutahto leikattiin kirurgisesti pois ydinpommein.

Samurait eivät taistelleet, jos taistelu ei hyödyttänyt mitään ja seurauksena oli kunniaton tappio. Hyödyttömän tappion ajatus iskostettiin japanilaisiin helvetin lieskoin.

Lue vaikkapa kesälukemisena Yoshikawan kirjoittama Musashin tarina.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #20

No sinä nyt olet ennenkin ”kunnostautunut” typeränä yleistäjänä. Japanin sotilashallinnon tekojen yleistäminen kaikkien japanilaisten niskoille nyt on vaan alkeellinen virhe.

Mitä todistusarvoa muka on samurairomantiikalla tässä?

Kannattaa mieluummin lukea japanilaisesta toisinajattelusta ja vastarinnasta edes Wikipedia-artikkelin verran:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Japanese_dissidence_during_the_early_Shōwa_period

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #15

Aivan turhan vähälle huomiolle ovat jääneet ne hirmuteot mitä japanilaiset tekivät Kiinassa. Nanningin verilöyly esimerkiksi, jossa japanilaiset sotilaat kuvauttivat itseään keihästämänsä pikkuvauvan kanssa. Tuhansista raiskauksista puhumattakaan. Vielä tähän päivään mennessä Japani ei ole hirmutekojaan tunnustanut eikä anteeksi pyytänyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkin takana on kuva postimerkistä, joka julkaistiin USA:ssa elokuussa 1995. Sen merkin tekstin sanoma on positiivinen:

https://www.stampcommunity.org/uploaded/blcjr/2015...

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Eiköhän juutalaiset vie voiton japanilaisista mennen tullen. Historiasta ei tule luopua mutta jotain tolkkua pitäisi olla tapahtumien muistelussa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#8.
Juutalaiset eivät ole valtio, juutalaisvaltiota ei ollut 1930-luvulla jolloin tulevaa suursotaa ladattiin, ja sen alkusoittoja eli pienempiä koe- ja asetelmanvalmistelusotia käytiin.
Jotkut historioitsijat tulkitsevat, että WW2 alkoi Espanjan monikansallisesta sisällissodasta ja/tai keisarillisen Japanin invaasiosta mantereelle, Mantshuriaan ym.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Japanille tarjottiin mahdollisuutta rauhaan, mutta maa ei suostunut antautumaan millään keinoin. Yhdysvallat olisivat menettäneet arvioiden mukaan n. 200.000- 300.00 nuorta sotilasta sodan jatkuessa aiemaan tapaan armeijan ollen pakotettu valtaamaan Japani pala palalta.

Kovapäistä porukkaa nämä japanilaiset, kun ei jo ensimmäinen ydinpommi tuonut viestiä ymmärrettävästi perille.

Sikäli Japani ansaitsi osaltaan pommit omien tekojensa kautta, jos muistetaan sodan aloitus raukkamaisesti Pearl Harbourissa ja Japanin hirmuteot varsinkin Kiinassa ja Koreassa jo 1930-luvulta lähtien.

Yhdysvallat säästi siis tuon 200.000 -300.000 oman nuoren sotilaan hengen ydinpommein, joka on asialle täysin ymmärrettävä peruste.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jos maailmassa ja elämässä ja historiassa olisi oikeudenmukaisuutta, ja jos valinnat olisivat niin suoraviivaisia ja helposti toteutettavissa, ja jos kolmatta (parempaa) vaihtoehtoa ei kertakaikkiaan olisi, niin minun mielestäni nyt toteutunut vaihtoehto oli parempi (vähemmän väärä tms.) kuin se esittämäsi sodanjatkumis-vaihtoehto.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lauri Kiiski, # 9.:

"Kovapäistä porukkaa nämä japanilaiset, kun ei jo ensimmäinen ydinpommi tuonut viestiä ymmärrettävästi perille."

En tiedä, miten tuota Hiroshiman pommin viestin perillemenoa jäätiin kuulostelemaan ja mitä todellisuudessa sen jälkeen tapahtui ennen Nagasakin pommitusta. Kerrotko?

Sodan aloitus Pearl Harborissa oli uhkarohkea, sillä etukäteen paljastuessaan operaatiosta olisi tullut katastrofi Japanille. Kaikki tuntevat sen Tyynen meren sodan alkuna, mutta moniko tietää sitä edeltäneen öljysaarron, jonka USA ja Britannia julistivat Japanille, jolta öljy oli ehtymässä?

Ulospääsytieksi Japani valitsi hyökkäyssodan. Keisarillisen Japanin laajentumisesta, valloitushalusta ja sotarikoksiin saakka yltäneestä fanaattisesta aggressiivisuudesta 1930-40 -luvuilla ei toki ole mitään epäselvää. Olen samaa mieltä siitä, että tuolloisen japanilaisen kulttuurin vallitessa sodan vieminen päätökseen Yhdysvaltain tavanomaisella sodankäynnillä olisi vienyt pitkään ja aiheuttanut aikaa myöten raskaammat tappiot kummallekin osapuolelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japanilaiset noudattavat arjessaan tarkkoja kohteliaisuussääntöjä ja ulkomaalaisia vierailijoita kohtaan ovat yleensä äärimmäisen ystävällisiä sekä palvelualttiita.

Oikeastaan ainoa poikkeus tästä oman pitkän Japanin kokemukseni aikana oli Hiroshima, jossa sain osakseni vihaisia katseita. Taksikuski heitti vaihtorahakolikot auton viereen kadulle ja atomipommin muistomerkillä muuan nuorukainen tuli kysymään minulta aggressiiviseen sävyyn olenko amerikkalainen. Kun vastasin olevani Euroopasta, hän sanoi tylysti: "Valehtelet!" Ei varmaankaan olisi kannattanut alkaa valistaa häntä Suomen ja Japanin välisestä ystävyydestä toisen maailmansodan aikana. Meillähän oli yhteiset viholliset.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämän blogin yhteydessä tarkastelen uhriutumista nimenomaan militaristisen imperialistivaltion ja sodan aloittajan mentaalisena asemoitumisena sen jälkeen kun aloittamansa valloitussota veti vesiperän, tai sanotaanko tuhkat pesästä.
Juutalaiset eivät muodostaneet tuolloin valtiota, eivätkä varsinkaan militaristista imperialistista diktatuuria, eivätkä he olleet sotaansyyllisiä, vaikka toki kaiken muun ohella kai sellaisestakin joskus leimattuja.

Kirjoittajan tarkoittama asetelma selkiytyy vertailtaessa Japanin uhri-roolia Saksan vastaavaan, kuten kirjoittaja nasevasti tekeekin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mielestäni juutalaiset kuitenkin ansaitsevat kilpailuoikeuden uhriutumisen mm-kisoissa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#14
Myönnetään.
Miksipä emme.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Euroopassa liittoutuneet polttivat tuhkaksi saksalaisia siviilejä palopommituksin, muiden muassa Hampurissa ja Dresdenissä. On sitten moraalinen kysymys, olivatko saksalaiset "ansainneet" tämän vai oliko se yksinkertaisesti kosto. Dresdenillä tuskin oli mitään mainittavaa vaikutusta sodan lopputulokseen.

Joka tapauksessa, kyse oli nimenomaan siviileihin kohdistettu joukkotuho kuten Hiroshimassa ja Nakasagissakin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Itävalta onnistui Toisen maailmansodan jälkeen keplottelemaan itsensä Natsi-Saksan uhriksi. Edelleen minua ällistyttää tuo taidonnäyte.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Faktapohjaltahan se oli aika helppoa: "Maamme tuli miehitetyksi Hitlerin imperialistisen aggression toimesta."

Mutta oikeasti itävaltalaiset hurrasivat itävaltalaisen Hitlerin joukkojen saapuessa Wieniin auttamaan talouspulan kourissa viruvaa kansaa. Vielä tänäkin päivänä löytyy katutasolta nimenomaan Itävallasta eniten "Suursaksan" kannattajia. Muuan salzburgilainen bisneskontaktini visioi siten, että Vorarlbergin alue annetaan Sveitsille, Wien Tsekille, Graz Serbialle ja sitten jäljelle jääneeseen Itävaltaan liitetään Italiasta Etelä-Tiroli ja näin luotu kokonaisuus liitetään yhteen eurooppalaisen uuden Suur-Saksan kanssa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aikamoinen karttaharjoitus! Meillä vastaavaa on edustanut "Vienanlahdesta Laatokkaan me miekalla piirrämme rajan". Helpommin sanottu kuin tehty.

Salzburgilaisen näkemys saattaa olla vuosien takaa, tai sitten ajatusten esittäjä ei kerta kaikkiaan välitä mitään esimerkiksi Sloveniasta ja Kroatiasta Grazin ja Serbian välissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Itse asiassa tuo oli 80-luvulla ja hän todellakin sanoi "Jugoslavien" samoin "Tschechoslovakei".

Mutta sanoja oli nuori mies, ei mikään Aatun aikainen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #25

Saksa on uudemman historian ainoa eurooppalainen valtio, joka todellakin on kasvattanut pinta-alaansa, mikä sekin on tapahtunut "vain" länsi- ja itäosat yhdistämällä.

Tsekkoslovakia meni kahtia, Jugoslavia moneen osaan ja Neukkula hajosi niin että Putinia sapettaa vieläkin. Ja irtautumishankkeita kytee ainakin Skotlannissa ja Kataloniassa, joten väitteet historian päättymisestä ovat tälläkin kertaa ennenaikaisia!

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

voidaan sanoa että ilman ydinpommeja yhdysvallat olisivat joutuneet aloittamaan maihinnousun japanin pääsaarelle ja se olisi moninkertaistanut uhriluvut. en väitä että ydinpommit olisivat olleet minkäänlainen rauhanteko mutta tässä tapauksessa kun ottaa huomioon japanilaisten silloisen kunniakäsityksen...se oli huomattavasti pienempi paha.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen tällä kertaa melkoisesti eri mieltä monien arvostamieni kommentoijien kanssa. Jos Japania olisi haluttu varoittaa ja antaa näyte uuden aseen tuhovoimasta, se olisi voitu pudottaa asumattomalle alueelle tai edes selkeästi sotilaskohteeseen, ei keskelle siviiliasutusta. Kyse oli samanlaisesta kostosta kuin Dresdenin pommitus.

Hiroshima symboloi ydinaseen aiheuttamaa totaalista tuhoa ja siksi se muistetaan paremmin kuin Tokion, Hampurin tai Dresdenin palopommitukset, joiden uhrimäärät olivat samaa luokkaa.

Vain voittajilla näyttää olevan lupa surra. Vaikka olen suuri Yhdysvaltain ystävä ja arvostan sitä vapaan maailman johtajana (Trumpista huolimatta), niin eiköhän suurin uhriutuja ole USA. Kaksoistorneissa kuoli vain 3000 ihmistä ja millaisia nyyhkytarinoita olemmekaan saaneet kuulla siitä kohta kaksikymmentä vuotta (sarkasmivaroitus :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sotaan kuuluu myös ns. hiljainen kosto, josta esimerkkeinä käyvät hyvin Hirosima, Berliinin valtaus ja Dresden.

Brittejä on arvosteltu Dresdenin tulihelvetistä, mutta tämä tulisi suhteuttaa aiempiin Saksan vuosia kestäneisiin siviilipommituksiin mm. Lontoossa ja monissa muissa siviilikohteissa saarivaltiossa.

Neuvostoliitollakin oli ikävä tapa jo talvisodasta alkaen kestäen aina vuoteen 1944 pommittaa siviilejä, naisia ja lapsia Suomen asutuskeskuksissa ja liikennekeskuksissa, joka on törkeydessään vertaansa vailla maailman laajuisesti mukaan lukien myös Japani ja Natsi-Saksa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset