Veikko Huuska

Läntisistä suurvaltajohtajista Trumpilla vahvin kannatus

Media seuraa herkeämättä Suomessa puolueiden kannatusta mittaavia gallupeja, joista ilmoitetaan kuukausittain.

Vähemmän, josko lainkaan, mutta joka tapauksessa huomattavan alhaisella intensiteetillä kerrotaan suurvaltajohtajien kannatusluvuista, vaikka etenkin nykyisenä turbulenttina aikana niillä voisi ajatella olevan relevantimpi uutispohja.

Ovathan suurvaltajohtajien roolit, jos persoonatkin olleet muutoksen alaisina. Maailmanpolitiikan hiekkalaatikon lapiomiekkailun pirueteissa ei aktiivinenkaan penkkipoliitikko tahdo pysyä rattailla.

Sitäpaitsi kuukausi kuukaudelta yhä useampi tuntee munaskuissaan, että jälleen kerta maailma pelaa kurjaa pro-war gamea. Asemia, konstellaatioita, amisioonipaketteja, safe-packteja rakennetaan.

Eikö tämä ala yhä pahaenteisemmin ala antaa ilmaan palaneenlihankäryä, sota, sitä on nyt ilmassa?

Siksi oletan, että päänäyttelijöiden kansalaiskannatuksen määrän ja siinä ilmenevien muutosten, saati heilahtelujen seuraaminen olisi aikaansa avoimin tutkin seuraavan median huomiopiirissä?

Legitimiteetti, toiminnan hyväksyttävyys, pelkistettynä kannatus, antaa osviittaa demokratian tilasta, kansalaisten tahdonmuodostuksen ilmenemisestä reaalipolitiikassa etc.

Siis tämä kaikki jossain määrin pitkällekin pelkistettynä, ja jotensakin suoraviivaistettuna, mutta joka tapauksessa hyvin olennaisella tavalla demokratian, kansan vallan, luuytimeen tähdättynä injektiona!

Kantaakseni korteni kekoon mainitsen joitakin tuoreita tietoja.

The Rasmussen Reports kertoi perjantain 3.8.2018 presidentillisen kannatuskyselynsä uusimmat noteeraukset, joiden mukaan 48 % Yhdysvaltain äänioikeutetuista kannatti (hyväksyi, kannatti; approve) presidentti Tumpin virassaan toteuttamaa politiikkaa (job performance).

Viisikymmentä prosenttia vastusti (oli hyväksymättä, paheksui; disapprove). Valitettavasti en tähän ehtinyt kaivaa mielipidetiedustelun tarkkaa muotoilua ja jäsennystä.

Rasmussenin mukaan 34 % tuki voimakkaasti hänen toimintaansa ja 41 % strongly dissaprove, eli vastusti voimakkaasti.

Tämä antaa hänelle Presidential Approval Index -reittauksen -7.

Ei mairitteleva, joskaan ei heikkokaan. Pahempaa, ja ohuempaa kraavia kannatusta on nähty.

Itseasiasiassa Trumpin kannatus on suhteellisen kova, suorastaan hyvä. Ei hän vaaleissa päässyt oikeastaan parempaan, reaalikannatus on alkanut nelosella kaiken kohinan aikana.

Yhdysvaltojen sisäinen mannerlaattojen irtautuminen ja etääntyminen näyttäytyy tässä alastomana, "USA without Mask".

Trumpin kannatus on heinäkuulla jopa noussut: Kesäkuun 2018 approval-rating antoi 46 %. Presidentin jammaavan politiikan sävelkuluista on vaikea pikaisesti arviois koukkuja, jotka toivat tuon +2%-y. Ehkä Helsinki2018, ehkä joku muu?

Mittauksen virhemarginaaliksi Rasmussen ilmoittaa 1 %-yksikköä suuntaansa, otoskoko on luokkaa 95k.

Mainittakoon että liittokansleri Merkelin kannatus äskettäin oli 29 %,ja maahamme vierailulle tulossa olevan presidentti Macronin kannatus puolestaan 27 %.

Vaikka huomioisimmekin mittausten ja kontekstin erot, joudumme toteamaan, että näistä keskeisistä Länsijohtajista ohuimmalla suoran kannatuksen parketilla figuroivat Merkel ja Macron, Euroopan Unionin vahvimpien valtioiden johtajat, ja samalla meidän EU:mme keskeiset johtohahmot ja tiekartan piirustelijat.

Vahvimmilla näyttäisi olevan (äänestäjien tukiosuus-%) amerikkalainen pahis, niin kuin media hänestä antaa ymmärtää, Trump.

Uutisvirtaa seuraamalla voisi saada toisen, päinvastaisen käsityksen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisipa kiintoisaa nähdä Juckerin ja EU:n komission toiminnan hyväksyttävyyttä mittaava vertailukelpoinen kyselytulos. Ei siis sellainen mittaus, jossa kysellään EU:n tarpeellisuudesta instituutiona yleensä vaan sellainen, jossa arvioidaan, kuinka hyvin nämä nykyiset johtajat leiviskäänsä hoitavat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos niin on kuin mitä otsikko sanoo, niin ei hyvältä näytä.

Mutta voiko USA:ta enää edes pitää läntisenä suurvaltana,
nyt kun se mitä ilmeisemmin kuuluu Moskovan vaikutuspiiriin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten mainitsitkin tuo vertaus muiden maiden kannaustutkimuksiin on epävalidi, koska jokaisessa maassa on kyselty eri tavoin ja noudatettu erilaisia tulkinta- ja otantametodeja. Lisäksi Rasmussen USA:ssa on kuuluisa siitä, että sen tutkimuksissa Trump saa muista tutkimuksista poikkeavan suuren kannatuslukeman osakseen.

Mutta on totta, että USA on nykyään äärimmäisen polarisoitunut. Nuo "strongly disapprove" -porukat ovat sitä sananmukaisesti. Ketään USA:n presidenttiä ei ole inhotttu ja halveksittu niin syvästi kuin Trumpia. Aktiviteetti hänen totaaliseksi mollaamisekseen ja irvailemisekseen on suuremmissa sfääreissä kuin koskaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuollainen suorastaan hysteerinen panikointi taisi levitä USA:ssa viimeiksi joskus 50-luvulla Joseph McCarthyn vetämänä. Vastaavia vainoarhaisia piirteitä tässä nykyisessäkin kiehunnassa näkyy olevan runsain mitoin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aktiviteetti hänen totaaliseksi mollaamisekseen ja irvailemisekseen on suuremmissa sfääreissä kuin koskaan."

Joo, mutta Trumpin mokat ovat myös moninkertaiset edellisiin presidentteihin nähden, mikä pitää ottaa huomioon irvailun määrää arvioitaessa.

Oikeasti Trump mokaa niin paljon että siitä on tullut jo "uusi normaali" joten pitää ihmetellä että sille vielä jaksetaan irvailla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Yksi tapa olisi mitata kuinka paljon presidentti toimillaan surmaa ihmisiä.
Laskemme varsin heikosti ihmisiksi europan ulkopuolella surmattuja.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

www.tagesschau.de/inland/deutschlandtrend/index.html

CDU/CSU kannatus on tuo mainitsemasi 29%.
Merkelin job approval rating on 46%

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Presidentin kannattajat haluavat huijarin, kunhan hän on heidän oma huijarinsa:

https://www.nytimes.com/2018/08/04/opinion/sunday/...

Pelottavaa tosiaan tuo polarisoituneen maailmankuvan sotaisuus.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Politiikan ja demokratian riisitauti, joka nyt näyttää entistä paljaammin vaivaavan kyseisiä Länsimahteja, näyttäisi johtuvan - tai ainakin se heijastelee niitä perusta ja nngelmia,jotka liittyvät kaksipuoluejärjestelmään, tai läges kaksipuoluejärjestelmön omaisiin toimintamalleihin.

Pahin tilanne Tässä suhreessa on Yhfysvalloissa, jossa kansakunnan luoviminen suurinoiirtein vuorovedolla, eli rep. ja dem.-puoluejohtoisesti vaihdellen.
Tietyn saturaatiokohdan ylitettyään yhteiskunnan kaleidoskooppimainen tahtojen ja näkemystenj kirjo ei pakkaudukaan gaussinkäyrän mukaisesti keskikummuksi, eikä löydä sieltä keskimmäisten näkemysten massasta kompromisseja tai vahtivuorojen mukaisia vaihteluja, ikäänkuin kansakunnansydämensykkeiden vuoroviljelyä.
Sietorajan ylittänyt polariteetti tekee mahdottomaksi löytää "kirkln paikkaa keskeltä kylää", vaan voimistaa, radikalisoi ja lopulta pääpuolueiden valtavirrat kauas keskiviivasta, ja lopulta aktiivisin poliittinen poweri löytyy kummassakin puolueessa niiden omirn keskilinjojen laitapuolelta. Tässä elämme nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset