Veikko Huuska

Turkki aikoo hakea jäsenyyttä BRICS-maiden yhteisöön

Viiden kasvutalousmaan (sc) yhteisön johtajien huippukokous äsken Etelä-Afrikassa jäi jossain määrin median kesäkohinan uumeniin.

​Normaalien kokouspuheiden ja julkilausumien taustalta on poimittavissa eräs uutisaihe, johon vielä jatkossa palaamme. Turkin omaehtoinen presidentti Erdogan on kerrotun mukaan tiedustellut, voiko Turkki liittyä BRICS-maiden yhteisöön. Kokoontuneet johtajat ovat ilmaisseet yksimielisen ilonsa tällaisesta halukkuudesta. Valmiuksia asiaa edistävien jatkotöiden käynnistämiseksi vakuutettiin yksiäänisesti.

BRICS on Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan väljä poliittis-taloudellinen järjestys, jonka hiipumista on odotettu kuin kettu kuuta nousevaa. Yhtenen investointipankki ja Ikäänkuin sateenvarjon suojissa tehdyt epäsymmetriset hankeohjelmat ovat tämän viidenmaan järjestön ohjelmassa.

Jo vuosia sitten spekuloitiin Turkin, Meksikon ja Malesian etc mahdollista liittymistä pankin toimintaan.

Nyt Etelä-Afrikan kokouksen jälkeen näyttäisi Turkin liittymien itse järjestön kuvioon olevan kukonaskeleen lähempänä toteutusta.

Heterogeenisyydestään huolimatta BRICS-maita yhdistää monet yhteiset intressit, joista vähäisin ei ole Läntisen hegemonian heikentämisen tarve, ja suoranaisena ohjenuorana Yhdysvallat-Keskisen maailmanjärjestyksen muuttaminen.

Nykyisin ei enää nähdä tarkoituksenmukaiseksihyökätä Yhdysvallat-keskistä järjestystä vastaan. Sen murtuminen nähdään olevan jo väistämättömässä historiallisessa vaiheessa, nimittäin transitiovaiheessa, ja siksi siitä ei enää tarvitse "laskea verta", sillä se totuttaa kovaa vauhtia omaa loppuaan.

Ensisijaiseksi tavoitteeksi nähdään uuden maailmanjärjestyksen rakennustyö, joka nimellisesti tapahtuu moninkeskisen väljän klusteri- muodon mallilla, mutta joka faktiseti on Kiinavetoinen.

BRICS:in laajentuminen tästä näkökulmasta osa suurta suunnitelmaa. Turkki soveltuu samoin hyvin lisäjäsenyyden avaajamaaksi.

Järjestön toimintamalli on funtionaalinen, flexibeli ja mahdollistava. Siis sinäkin teoriassa EU:n peilikuva, ja siksi ehkä pitempi-ikäinen.

Turkin NATO-jäsenyys ei haittaa. Edoganin sanotaan tiedustelleen nimenomaan tätä. Kuten kuvitella saattaa tähän isoon kuvaan sillä ei ole merkitystä, mitä nyt joidenkin anti-Läntisten johtajien huulille se saattaa kohotta pikaisen? aavistuksen verran vinon hymyn.

Kun Turkki liittyy BRICS:iin, siitä tulee BRICST.

Jossain vaiheessa tullaan pisteeseen, jossa aakkoset alkavat loppua, ja klubille tulee keksiä oikea nimi. Uusi Maailmantalouden Liitto?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Turkki voi sitten lopettaa vaatimuksensa päästä EU:n jäsenvaltioksi !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Turkin yhteisöhakemus on ollut Brysselin tivolin ongintapaikalla jo pitkään kattoon jäädytettynä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

BRICS on mielenkiintoinen uusi blokki. Muutama päivä sitten näin RT:ssä muutamia perustietoja tuosta ja sen mukaan BRICS-maissa asuu 41% maailman väestöstä ja niiden pinta-ala on 26% maapallon pinta-alasta (vai oliko maapinta-alasta). Joitakin vuosia sitten luin, että BRICS-maiden talous olisi noin 40% maailmantaloudesta.

Varsin varteenotettava tekijä siis -- etenkin näinä aikoina, jolloin USA on pelaamassa itseään paitsioon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nuo prosenttiluvut selittyvät paljolti Kiinan ja Intian BRICS jäsenyydellä. Kiina tulee olemaan uusi siirtomaavalta ainakin Intian valtameren alueella.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Janne Kejo

Monenlaisia vertauksia voi tietysti tehdä. BRICS maiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta Kiinan osuus on 70 %. Kiinan ja Intian osuus yhdessä on n. 80 %.

Kaikki BRICS maihin liittyvät tunnusluvut ovat yhden jäsenvaltion eli Kiinan varassa. Vertauksena BRICS valtioiden bkt osuuksista Intian osuus on 12 %, Brasilian 10 %, Venäjän 8 %, Etelä Afrikan prosentin kymmenysosia.

Vertailun vuoksi EU:n 28 valtion bkt on suurempi kuin Kiinan ja Intian yhteinen bkt. Eli tässä vertailussa muiden BRICS maiden osuus on mitätön.

Mainitsemasi yksittäisen valtion, Yhdysvaltojen, bkt on suurempi kuin BRICS maiden yhteensä. Tietenkin erilaiset vertailut ovat kikkailua tai niillä on erityinen tarkoitusperä, mutta viiteryhmässä pysyminen on realismia.

BRICS maiden suuruudesta voidaan taloudellisen maiden välisen räikeän epätasapainon ja "suuruuden" todeta, että näissä maissa asuvat maailman köyhimmät ihmiset, niissä vallitsee suurimmat tuloerot, heikoin koulutustaso, heikoimmat ihmisoikeudet, surkein demokratia, sananvapauden riisto, oikeuslaitokset sekä ihmisten tasa-arvon heikko taso.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Miten mahtaa silloin käydä Turkin ja EU:n välisen Turkille varsin edulliselle kauppasopimukselle?
Turkin viennistä noin 40% menee EU-maihin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Turkki käyttää tätä vaihtorahana, epäilemättä.
Mitt: Se on sen yksi tarkoitus, mutta on sillä muitakin tavoitteita, joista yksi voisi olla transitioasema Kiinan tavaraliikenteen suhteen.
Yhö useammat maat huomioivat strategiassaan Kiinan jättihankkeet ja niiden raustalla olevt suuret historianäkemykset.

Juha Hämäläinen

Moninapainen maailma tekee tuloaan. USA jää kavereineen vain yhdeksi peluriksi, jonka nöyrryttävä tavoille sanelun sijaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mielenkiintoinen ja herättävä kirjoitus. Mutta itselleni on herännyt kysymys siitä, mitä konkreettista toimintaa BRICS mailla on keskenään ? Kokouksia on kyllä pidetty ja sopimuksia allekirjoitettu.

Voiko esimerkiksi BRICS maiden BRICS Contingent Reserve Arrangement (CRA) tukea Venäjää sen talousvaikeuksissa kun sillä on mm. vaikeuksia maksaa eläkkeitä ? Minkälaista käytännön tason yhteistyötä finanssi- ja taloustoiminnan alalla BRICS -mailla on ollut keskenään ?

ks. https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS#New_Developmen...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Googlaamalla löydät hakemasti, varsinkin jos rajoitat googlauksesi ensi alkuun sivustolle rt.com. Tänä vuonna olen lukenut tuolta sivustolta esimerkiksi kaupan tiivistämisestä Venäjän ja Kiinan sekä Venäjän ja Turkin (ja Iranin) välillä sekä dollarin korvaamisesta Venäjän ja Kiinan valuutoilla öljykaupoissa jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset