Veikko Huuska

Hrustsovka ja mikä se oli?

"Hrustsevin muistoa kunnioittaen"

Hrustsovka ja mikä se oli?

Kohta kohutun XX puoluekokouksen jälkeen, sen aikaansaamassa uudistushengessä, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitea löysi 31. heinäkuuta 1956 ratkaisun sodanjälkeiseen asuntopulaan. Allekirjoittamalla "taistelu arkkitehtonista ylellisyyttä vastaan” –nimisen asetuksen neuvostovalta aikoi rakentaa kustannustehokkaasti asuntoja. Tämä asiakirja määritteli Neuvostoliiton talonrakennuksen tyylin ja ihmisten käsityksen mukavuudesta monien tulevien vuosien ajaksi.  Asuntonormissa mitoitettiin asukaskohtainen lattiapinta-ala 10 neliömetriksi.

Nikita Hruštšovin hallituskaudella 1960-luvulla rakennettiin yli 16 000 uudisrakennettua viisikerroksista paneelirakennusta, käytännöllisiä, mutta hieman riisuttuja taloja, joissa ei ollut roskakuiluja tai hissejä,-  ja tämän tyyppistä rakentamista jatkui vielä 1980-luvulla. Maa hyväksyi ”kiitollisena” nämä luomukset "Hruščovka" (Hrustsovka eli ”Hrutsevilainen asuinrakennus”) tai "Pyatietazhka" (viisi kerroksinen). Näidän pääasiassa elementtitalojen rakentaminen oli halpaa ja uusi taloyksikkö voitaisiin rakentaa alle kuukaudessa. Ennätys saavutettiin vuonna 1972, kun Pyatietazhka rakennettiin viidessä päivässä.  https://www.google.fi/search?biw=1536&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=XBlbW8bGFauUmwXL8qfoDg&q=hrustsovka&oq=hrustsovka&gs_l=img.12...0.0.0.4638.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.img..0.0.0....0.N1CvDUWXPjQ

Monia ilmentymiä perinteisestä Stalinin aikakauden arkkitehtuurista (Stalinka) luokiteltiin nyt luksuksiksi, ja minimalismista tuli muotia. Ulkopuoliset holvit, kuistit ja kohoavat tornit ym. ylärakenteet katsottiin tarpeettomiksi ”esteettisiksi irtiotoiksi”. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1950s_Elite_Housing_Moscow_(Stalinka)_RSA.jpg

Sisällä, ”Hrutsevilaiset” erottuvat ”stalinkoista” eli Stalinin kaudella rakennetuista taloista alhaisempi kattokorkeus, pieni asuintila, yhdistetyt kylpyhuoneet ja ohuet seinät. Vaikka pienille perheille suunniteltiin, tosielämässä oli tavallista nähdä miten useat sukupolvet sulloutuvat yhteen, ja jakavat kahden huoneen huoneiston (keskimääräinen asuintila 22 neliömetriä) vielä väliverhoin tai tilapäisseinäkkein. Erään legendan mukaan huoneiston koon ja jopa kylpyhuoneiden mallin määritteli Nikita Serjegevit Hrustsov itse.  Arkkitehtitoimiston vierailun aikana hän tunnusti "Jos minä mahdun, hekin mahtuvat."  -  Ja hän sopi.  https://www.google.fi/search?biw=1536&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=GRlbW46mG6XN6QSDpaeoDg&q=stalinka&oq=stalinka&gs_l=img.12...0.0.0.4876.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.img..0.0.0....0.TZDYfo_AJH4

Kuitenkin siirtymisestä näihin homogeenisiin taloihin tuli yksi miljoonien Neuvostoliiton kansalaisten elämän valoisimmista hetkistä, etenkin heille, jotka eivät olleet koskaan omistaneet omaa kotia. ”Hrutshevilainen” oli paratiisi nuorille perheille, jotka olivat aiemmin asuneet kunnallisissa ”maailmanlopun” huoneistoissa. Heille asuminen ei merkinnyt enää haastavia naapureita, myrkytettyjä keittoja ja WC-jonoja.

Yksi merkittävimmistä hyödykkeistä Hrutsevilais-huoneistossa oli ns. "Jääkaappi", joka sijaitsee aivan keittiön ikkunan alla. Erityinen sisäänrakennettu kaappi toimi matalalämpöisenä säilytystilana pitäen ruokaa freshinä ainakin talven aikana, ja ehkä muuna viileänä aikana. Se korvasi todellisen jääkaapin, joka oli sellainen kohde, joka ei ollut keskivertokansalaiselle kovinkaan helposti saatavilla näinä vuosina.

Hrutsevilainen rakennettiin alunperin tilapäiseksi asunnoksi, joka on suunniteltu kestämään 25 vuotta. Monet onkin sittemmin purettu tai kunnostettu, mutta tuhannet tällaiset talot ovat edelleen käytössä tähän päivään asti. Hallitus aikoi tuoda saneerausohjelmien purkukohteiden piiriin suurimman osan niistä vuoteen 2010 mennessä. Rakentajat saivat kuitenkin luvan jättää muutaman seisomaan uuden Moskovan rakennusten joukkoon, monumentaalisina muistoina Neuvostoliiton tyyliin perustuvan asuntokriisiratkaisun muistoksi.
*

Lopuksi vielä vaatimaton muisto eräästä Hrutsevilaisesta: Olimme viettämässä iltaa tällaisessa, sanotaan varsin tiheään asutussa huoneistossa.  Sattui sitten sellainen valitettava vahinko, että eräs osanottaja tuli tipauttaneeksi tuollaisen ison Finlandia-vodkapullon (röpelöpintainen) lattialle ja kuinka ollakaan se räjähti sille sijalleen arvokkaan sisällön levitessä parketille.  Menimme emännän kanssa keittiöön hakemaan rättejä ja muuta kalustoa, mutta kun kohta palasimme, odotti lattialla yllätys.  Parketti joka äsken lainehti jaloa juomaa, oli melkein kuiva, vain vähän märkä.  En tänä päivänäkään tiedä, mitä tapahtui.  Hörppikö seurue kaiken kuivaksi, vai imaisiko Hrutsevilaisen kaislaeristeinen lattialaipio kaiken tuomisen?  Halutti, mutta en voinut kysyäkään, koska ilmeistä päätellen kaikki muutkin kuin särkijä olivat perin pahoillaan tapahtuneesta.  Eihän hirtetyn talossa puhuta köydestä.

 

Katso myös: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hru%C5%A1t%C5%A1ovka

*

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/09/aarteenetsinta-finlandia-vodka

*

Stalinika; https://en.wikipedia.org/wiki/Postconstructivism

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Meillä on "laadukkaan korkealuokkaisesti" 1960 -luvulla rakennettuja lähiöitä, joiden ainut tulevaisuus on tulla puretuiksi. Ne, joita ei pureta kunnostetaan lähes uutuusrakentamisen hinnalla.
Viisaamaat kysyvätkin nyt, että pitääkö koko Kehäkolmosen sisäpuolella uusia 250 000 ihmiselle asunnot 15 vuoden aikana? Lisäksi rakentaa 80 000 - 120 000 haittamuuttajalle Helsinkiin suurperheasunnot? Kumpiin se velkarahamme riittääkään?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Virossakin noita näkee paljon, ja Rakveressä pari viikkoa sitten näin niitä remontoitavan, ei purettavan.

Pekka Iiskonmaki

Liettualainen Snaige sen teki. Jääkaapin, joka kestää ja kestää.

Minulla on maalla vielä Snaige ja ostin sen viimeisillä ruplillani, kun raha vaihtui.

Se on siten jo palvellut lähes 30 -vuotta.

Snaigella oli oma edustusmyymälä Mustamäellä. Nyt en ole varma onko enään.

https://en.wikipedia.org/wiki/Snaig%C4%97

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset