Veikko Huuska

Donald ja Vladimir jutteli ihan kahden kesken

Donald ja Vladimir jutteli ihan kahden kesken

Mitä ihmettä nuo maailman mahtajat puhuivatkaan Suomessa #Helsinki2018 –näytelmässä?  Näytelmän vuorosanat.  Ne, jotka monet – lukuisat – toimijat tallensivat omiin tiedostoihinsa/kasetteihinsa, ja joiden valumista monet… kieli pitkällä odotamme.

Tässä yksi versio, joskin valikoitu tai koottu, tosipuheesta tai kuvitelmista, "shaken, not stirred", -kenpä tietää. 

Suomessa tämä The New York Times –median jo viikko sitten (20.7.2018) julkaisema paljastusartikkeli ”Transcript” on jäänyt odotetusti täysin vaille huomiota, niin paljon kuin valtamedia tätä soppaa muuten ovatkin hämmentäneet. Joten lienee aika esittää se suomenkielisten luettavaksi, kaikkine varaumineen ja jatkokysymyksineen.  Eli Non-commercial, non-professional, FreeWor(l)d translation.

*

Johdannoksi

Kokenut suurpolitiikan tutkija ja analysoija, tri Jukka Tarkka kirjoittaa blogissaan keskiviikkona 27.7.2018 otsikolla ”Sielun veljet kohtasivat”, muun muassa näin:

Presidentti Donald Trumpin ympärillä pyörivän sirkuksen kummallisin ohjelmanumero on väittely ehkä käydyistä keskusteluista mahdollisesti tehtyjen tallenteiden olemassaolosta tai olemattomuudesta. Jos ne ovat olemassa, ne nolaavat presidentin, mutta niin nolaa jo tämä väittely.”

Hieman alempana hän kirjoittaa:

Laatulehti New York Times julkaisi 20.7.2018 jutun “When Donald met Vladimir: The Transcript”. Se määritteli tekstin Helsingin huipputapaamisessa presidenttien kahdenkeskisestä keskustelusta salaa tehdyn tallenteen litteroinniksi.”

Tarkka huomioi, että lehden julkaisema ”puhtaaksikirjoitus” on laajuudeltaan vain vajaat kolme (3) printtiliuskaa, kun taas herrat viettivät kahden kesken (molemmilla luottotulkki toki mukana) yhteensä kaksi tuntia.  Jukka laskee, että ”tunti puhetta olisi varmaan lähes 20 printtiliuskaa”.  Kokeneena puheenkirjoittajana hän tietysti tietää, että liuskan oraalinen esittäminen vie 4-5 minuuttia, ja se on valmista, harjoiteltua tekstiä.  Niin, että tunnissa esittäisi ehkä noin 12-15 liuskaa, kahdessa tunnissa tuplasti sen.  Mutta miten tähän suhtautuu ”vapaa keskustelu”?  Siinähän välillä puhutaan ja välillä ollaan hiljaa?  Välillä puhutaan päälle ja välillä ihan muuten väliin.  Mutta missä välissä tulkit pääsevät ääneen.  Presidentti Putin tietysti ymmärtää kohtuullisesti englantia, ja presidentti Trump välttävästi venäjää, joten tarviiko kaikkea kääntää – ehtiikökään?  Miten keskustelu eteni?  Mitä siis puhuttiin.

Tarkka on lukenut NYT:n julkaiseman transcription huolella, ja pohtiikin aiheellisesti:

On tavallista, että toimitus parantaa ison tekstimassan lukukelpoisuutta editoinnilla, mutta silloin laatulehden kuuluu osoittaa poistojen sijainti, ja ehkä hahmottaa niiden laajuus, jos poistot ovat mittavia. New York Times ei ole tehnyt niin. Onko mahdollista, että se on erehtynyt julkaisemaan hämäystarkoituksessa tuotetun valedokumentin?” (painotus, vh:n).

*

Putinin kolme traumaa – Putin3T

Presidentti Putinin kolme traumaa ovat tunnetusti:

Neuvostoliiton hajoaminen ja sen mahdin mureneminen ja siitä seurannut erityisesti Läntisen maailman ylenkatse;

Läntisen maailman asteittainen ja venäläisittäin ”häikäilemätön” tunkeutuminen suojaviivan itäpuolelle, Venäjän intressialueelle; sekä

Kolmanneksi Läntisen maailman opporttunismi, omahyväisyys ja rappio aina itsetuhoisuuteen saakka.

Nämä Putin3T –seikkaa on aina syytä muistaa. (tämä on VH:n äänetöntä monologia).  Niihin tietysti liittyy, mutta ei manifestina eikä aiheena, vaan seurauksena ja sellaisen kuvituksena monenkeskinen ”kohtalonyhteys”, jota P3 tuntee.  Häntä pidetään yleensä kylmänä kuin kala, rationaalisena asiassaan kuin totemi, vihassaan valkoisena kuin Siperian lumi.  Mutta ehkä hänestä on muuhunkin, monipuolisempaan, mutatoidumpaan mieheen, hybridiin.  Hän tuntee muun muassa myötätuntoa.  Myötätuntoa ainakin kahta seikkaa kohtaan:

Romahtaneita valtioita kohtaan, etenkin niitä, joiden romahtamisessa Lännen voimilla on ollut näppinsä pelissä, tai joiden kohtalo on suoraan muotoutunut Lännen näppien painamista. 

Lisäksi hän tuntee myötätuntoa romahtaneiden valtioiden päämiehiä ja heidän kohtaloitaan kohtaan, kollegoidensa, ja mahdollisten historiallisesti kohtalotovereidensa, joiden vanaan hän arvioi voivansa joskus joutua, ellei.  Mutta nämä eivät kuulu tämän kirjoitelman piiriin, vaikkakin tämän tiivistelmän esittämiä seikkoja emme voi unohtaa, orientoituessamme ns. putinilaiseen valtio-oppiin ja sen reaali-ilmentymään, Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittiseen tekokenttään presidentti Putinin kaudella.

*

Tämä tuli vain mieleeni, kun Jukka kirjoittaa:

Tämä tulee mieleen esimerkiksi siitä, kuinka Putin julkaistun tekstin mukaan kommentoi Naton laajenemista, ja siitä, mitä sen jälkeen tapahtui. Putin kauhisteli puolustusliitoon juuri hyväksytyn Montenegron muslimilaisuutta, ja sanoi sitten Trumpille: ”Ajattelepa, jos nuoret amerikkalaiset sotilaat – luoja varjelkoon – joutuisivat taistelemaan kolmannessa maailmansodassa puolustaakseen tätä pikkuvaltiota, jossa asuu liian paljon muslimeja.””

Näin siis tri Jukka Tarkka blogissaan toissapäivänä.

*

Jos teksti on aito ja äänite on todella olemassa, tämä on yllätys varsinkin siksi, että muutama päivä huipputapaamisen jälkeen Trump esitti julkisesti Putinin hänelle kahden kesken syöttämään herjan lähes sanasta sanaan ikään kuin ikiomana oivalluksenaan.

 

Tekstissä on muitakin kohtia, joissa Trump joko vaieten nielee Putinille tyypillisen alfauroksen pullistelun, propagandan ja sivistymättömyyden, tai hehkuttaa niihin lisää tehoa…”

Lue Jukka Tarkan blogi täältä kokonaisuudessaan: Kolumni 26.7.2018: SIELUN VELJET KOHTASIVAT  - http://jukkatarkka.blogspot.com/  

*

Vertaa;

Ilta-Sanomat, 19.7.2018; https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005762903.html  

Trump maalaili Montenegron voivan aloittaa kolmannen maailmansodan – ”Hyvin aggressiivinen kansa”

*

HELSINKI TALES

NEW YORK TIMES kirjoittaa 20.7.2018:

Näkemys

KUN DONALD TAPASI VLADIMIRIN: PUHTAAKSIKIRJOITUS

Ohjeita samanmieliseltä johtajalta.

by Bret Stephens, Opinion Columnist

 

Donald Trump ja Vladimir Putin neuvottelivat yksityisesti Helsingissä maanantaina (16.7.2018), vain tulkkien ollessa läsnä.  Sen jälkeen spekulaatiot keskustelun sisällöstä ovat levinneet. New York Times on onnistunut saanut keskustelun jäljennöksen (transcript), joka on julkaistu alla.

*
Presidentti Trump: Your Excellency.
Presidentti Putin: Donald.
 

Presidentti Trump: Ollakseni rehellinen kanssasi, Vladimir, jos et pane pahaksesi, haluaisin todella esittää joitakin hyviä uutisia kokouksestamme tänään.  Tulen takuulla kuolemaan tartuntaan, jonka sain Theresa Mayilta Englannissa tässä päivänä muutamana.

Presidentti Putin: Et siten kuin Alexander Litvinenko ja Dawn Sturgess niitattiin, Donald. Voit rauhoittua.  Me pidämme vierailuasi Euroopassa erittäin onnistuneena.
 

Presidentti Trump: Hauskaa, jos ajattelet niin.  Anteeksi vaan, jos olin hieman karkea Angelalle kaikesta siitä rahasta, jotka Saksa aikoo tunkea Venäjälle kyseisen Nord Stream -kaasuputken kautta.

Presidentti Putin: Päinvastoin, tämä oli äärimmäisen älykäs juttu, joka vaikutti meihin suuresti. Olimme huolestuneita Gazpromin vastaisista - anteeksi, Venäjän vastaisista mielipiteistä Saksassa äskettäin. Mutta kun panet kaikki ihmiset arvostelemaan putkilinjaa, pakotat Berliinin tukemaan sitä kansallisen ylpeyden ja periaatteen vuoksi! Tämä on kaupankäynnin taidon sisimmäisin idea: vakuuttaa ne, joiden näet yrittävän manipuloida asiaa, että he ajattelevat ja toimivat omaksi hyödykseen.
Presidentti Trump: Ahaa, ymmärrän. Se on kuin käänteinen psykologia tai jotain sinneppäin. Sama kuin mitä teimme Trump-yliopistolla: saada nämä ääliöt uskomaan, että heille opetetaan kiinteistö-bisneksessä menestymisen kaikki salaisuudet!

*

Presidentti Putin: Ei aivan, Donald. Se oli täysi petos.
Presidentti Trump: Hei, puhumalla petoksesta, tiedät, että feikki-uutiset väittävät, että sinä autoit minua voittamaan vaalit. Ja minun äijät väittää minulle, että sinä käpälöit jotain, ja se joku saa voittoni näyttämään ihan mädältä. Olen todella pahoillani joutueesanirasittamaan sinua uudelleen tästä, mutta he sanoivat, että minun täytyy nostaa tämä kissa pöydälle kanssasi. Mitäs sanot?
 

Presidentti Putin: Donald, se on niin kuin teidän presidenttinne Lincoln sanoi kerran: Voit hämätä joitain ihmisiä koko ajan ja kaikkia ihmisiä jonkin aikaa - mutta jos voit heikentää riippumattomia tiedotusvälineitä, valvoa valtion tiedotusvälineitä ja pistää tarpeeksi dezinformatsiyaa sosiaalisessa mediassa, voit hämätä lähes kaikki ihmiset koko ajan. Loput sitten tapat.
Mutta vastauksena kysymykseenne: Ei.
 

Presidentti Trump: Uskon sinuun Vladimir, todella. Siispä, ei mitään rötöstä, enkä muutenkaan tarvinnut apuasi voittamaan Kiero-Hillaria!

*

Presidentti Putin: Ei varmasti, Donald. Herra Comeyin oikea-akainen väliintulo oli enemmän kuin tarpeen. Voimmeko lisäksi todeta, kuinka paljon ihailemmekaan sitä, miten olet häpäissyt F.B.I.:tä ja loppuja teidän niin sanotusta ”deep state”sta?  Tapa jolla kannustat kannattajiasi hyökkäykseen ja sekoitat vastustajiesi konseptit keksimällä mielikuvituksellisia vihollisia, on menetelmä, jota me olemme käyttäneet jo yli vuosisadan ajan, nyt viimeksi Ukrainassa.

Meillä on ilo nähdä, että käytät nyt samaa tekniikkaa eurooppalaisten liittolaisten kanssa.
 

Presidentti Trump: He ovat pahin! Niin täynnä pierua ja alentuvuutta. Ja me kustannamme kaiken! Se on kuin naida Zsa Zsa Gabor tai joku vastaava: maksat kaikesta; ja seuraavaksi hän dumppaa sinut ja pitää talon. Ei kiitos!
 

Presidentti Putin: Naseva vertaus, Donald. Toden totta sinua ja kaikkia amerikkalaisia veronmaksajia on huijattu. Ja jos saamme kysyä, minkä tähden?  Koska niin paljon maahanmuuttoa, koska eurooppalaiset eivät enää ole edes eurooppalaisia. Tiesitkö, että NATOn uusin jäsen Montenegro, on miltei kaikkein eniten muslimimaa liittoutumassa, poislukien Turkki tietenkin?
 

Presidentti Trump: En tiennyt sitä!
Presidentti Putin: Se on totta. Edelleen, edeltäjäsi, herra Obama, kutsui heidät liittymään NATOon, ja he livahtivat sisään teidän selkänne takaa aivan presidenttikautenne alussa. Kuvitelkaapa, nuoret amerikkalaiset joukot, Jumala varjele, saattavat joutua taistelemaan kolmannessa maailmansodassa puolustaakseen näitä pikkuisia maita, joissa on aivan liikaa muslimeja.

Presidentti Trump: Ei minun vahtivuorollani!  Yksikään noista piiperövaltioista ei ole perseennostamisemme arvoinen turvallisuuspolitiikassamme.
Presidentti Putin: Samaa voit sanoa esimerkiksi Virosta ja muista kaukana olevista maista, joista, jos sallitte, voimme sanoa, ette tiedä mitään.
Presidentti Trump: Niitä ei löydy kartalta, rehellisesti sanottuna.
 

Presidentti Putin: Donald, meillä on samat tavoitteet. Haluamme puolustaa skotlantilaisten ja saksalaisten esi-isienne suurta kristillistä sivilisaatiota etelämaiden barbaareja vastaan. Silti meitä on isketty, petetty selkämme takana, ja asialla täsmälleen samat ihmiset! Tarkoitan globaaleja pääomasijoittajia, kuten George Soros ja Bill Browder ja näitä he-womaneja, kuten Hillary ja Merkel sekä naisistuneet (feminized) miehet kuten Barack Obama, joilla ei ole tahtoa taistella!
Meidän täytyy kääntää katseemme näihin selkäänpuukottajiin, Donald, älä anna syvän valtion manipuloida meitä taistelemaan keskenämme.
 

Presidentti Trump: Sinun täytyy tulla Washingtonan julistamaan tämä viesti ihan henkilökohtaisesti, Vladimir.
Presidentti Putin: Voi, Donald, luulin jo, ettet koskaan pyydä.

*

*
Seuraa New York Timesin lausuntoja Facebookissa ja Twitterissä (@NYTopinion) ja kirjaaa mielipiteesi tänään -lehtiseen.
Bret L. Stephens liittyi The Timesin op-Ed-kolumnisteihin vuonna 2017 pitkäaikaisen uransa jälkeen The Wall Street Journalin toimituksessa, jossa hän toimi toimituspäällikön varamiehenä ja ulkoasiain kolumnisti.
Sitä ennen hän oli Jerusalem Postin päätoimittaja.

Linkki;  Original text: https://www.nytimes.com/2018/07/20/opinion/trump-putin-meeting-transcript.html  

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Suomessa oltiin ajassa, tiukasti, ja jopa edellä:

Kuten ilmenee Aamulehden/Matti Kuusela –transcriptiosta, heti maanantaina 16.07.2018 klo ilta-viiden aikaan:

Kuusela kuvitteli, miten kaksikon keskustelu ihan oikeasti meni
Tilaajalle

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat toisensa Helsingissä kahden kesken vain tulkkien läsnä ollessa. Aamulehden toimittaja Matti Kuusela kuvitteli, miten keskustelu todennäköisesti eteni.
Kulttuuri16.07. 16.52

Menikö salattu keskustelu sittenkin näin? Mitä me tehdään tulkeille, kysyy Donald Trump Putinilta. Tämä vastaa: Ne on suomalaisia. Niihin voi luottaa aina.
Ei ne puhu.

Matti Kuusela/Aamulehti

Koska kukaan ei ole vuotanut julkisuuteen Donald Trumpin ja Vladimir Putinin keskustelua, kuvittelemme sen itse sanasta sanaan. Eiköhän se jotenkin näin edennyt.

DONALD: Mitä vanha veijari, pitkästä aikaa

VLADIMIR: Päällikkö itse, koko komeudessaan! Mitä kuuluu?

Linkki:(tietty maksumuuri, paitsi me tilaajat): https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/tassa-on-putini...
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset