Veikko Huuska

Raqqa – kaupunki, joka tuhottiin vapauden ja turvallisuuden nimissä

Raqqa – kaupunki, joka tuhottiin vapauden ja turvallisuuden nimissä

Siviilit uhrattiin Raqqan vapauttamisen nimessä ja veressä.. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Raqqa_Governorate

*

Taistelu Raqqasta

6.11.2016-17.10.2017

https://fi.wikipedia.org/wiki/Raqqan_taistelu_(2016%E2%80%932017)#/media/File:Northern_Raqqa_Offensive_(November_2016).svg

Syyriassa on sodittu tällä erää vuodesta 2011 lähtien, kahdeksas sotavuosi on menossa. 

Monet ovat kurkkuaan myöten Syyrian sotaa, niin paljon siitä on syydetty uutisvirtaa tajuntamaailmaamme.  Ja kuitenkin tiedämme liian vähän: tajuamme liian vähän.

Raqqan kaupunki keskisessä pohjois-Syyriassa kuului tinkimättömiä kantoja edustavan Isis-järjestön (Daes) viimeisiin tukikohtaiin Syyriassa.  Yhdysvaltain johtama liittouma (SDF) kohdisti sinne vuoden 2016 lopulla Vietnamin sodan TET-hyökkäyksiin vertautuvan pommituskampanjan.  Sen tuloksena ISIS häädettiin, mutta useiden lähteiden (mm. Amnesty International) arvion mukaan siviiliuhrien määrä ja kärsimykset olivat kohtuuttomat.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin lupasi, että Isis tuhotaan Pohjois-Syyriassa sijaitsevassa Raqqassa, ja liittouma vakuutti sen tapahtuvan vähäisin siviiliuhrein, mutta Raqqan todellisuus kertoo jotain aivan muuta siviilien kohtalosta tuossa aavekaupungiksi muuttuneessa vanhassa sivilisaatiokeskuksessa.

Ks.: Raqqan taistelu; https://fi.wikipedia.org/wiki/Raqqan_taistelu_(2016%E2%80%932017)

*

Yhdysvaltalais-johtoinen koalitio (SFD) taistelee

Raqqan valloitus-vapautus-tuhoamissodan osapuolet olivat väitetysti:

Syyrian Demokraattiset Voimat (The Syrian Democratic Forces – SDF), jotka koostuivat:

YPG International Battalion, People´s Protection Units;

YPJ, Women's Protection Units

Arabien puolisotilaalliset joukot;

Turkmeenien puolisotilaalliset joukot - SB;

Operaatio Inherent Resolve (OIR); http://www.inherentresolve.mil/

Yhdysvaltain ilmavoimat; https://www.defense.gov/News/Article/Article/1378234/internal-security-forces-assume-responsibility-for-raqqa-neighborhoods/

Ranskan ilmavoimat; https://www.google.fi/search?biw=1536&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=VNpRW8_9J8ersgGax4HQBA&q=Arm%C3%A9e+de+l%27air+fran%C3%A7aise+Raqqa&oq=Arm%C3%A9e+de+l%27air+fran%C3%A7aise+Raqqa&gs_l=img.12...0.0.0.3099.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.img..0.0.0....0.P_JjsSGx8Mk

Yhteisvahvuus noin 30.000 miestä (arvio, vaihtelee eri lähteissä).  Liittouman tappioiksi mainitaan 594 kaatunutta, haavoittuneista on vaikea saada lukua: se voi olla jotain 2-5 kertaa kaatuneiden määrä(?).

Vastaosapuoli: ISIS, jonka Raqqa-vahvuudeksi on arvioitu noin 5.000 taistelijaa.  Luku on useistakin syistä johtuen (määritelmä, rajaus, vaihtuvuus, etc) raaka-arvio.  Sen menetyksistä.

*

Raqqan raunioissa selvinneet siviilit kysyvät

”Miksi US-johtoinen Koaliitio tuhosi kaupungin, tappaen satoja siviilejä ”vapauttaessaan” heidät ISIS:iksi itseään kutsuvan asejoukon varjosta.” 

Amnesty Internationalin tutkijat vierailivat 42:ssa kohteessa ilma-iskujen murskaamassa kohteessa eri puolilla Raqqan rauniokaupunkia ja haastatteli 112:a paikallista siviiliasukasta, jotka olivat selviytyneet tiheästi toisiaan seuranneista verilöylyistä, mutta useatkin menettäneet lukuisia läheisiään ja tuttaviaan.

Tässä raportin esittelyuutinen 5.6.2018 (engl.); Amnesty:  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/06/syria-raqqa-in-ruins-and-civilians-devastated-after-us-led-war-of-annihilation/

Syria: “War of annihilation”: Devastating toll on civilians, Raqqa – Syria / Amnesty International; Linkki: https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/8367/2018/en/

Raportti; WAR OF ANNIHILATION; https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE2483672018ENGLISH.PDF

*

Aavekaupunki

"Koalitio väittämät siitä, että sen tarkka ilmakampanja mahdollisti sen pommittaa ISIS ulos Raqqalta ja aiheuttaa vain vähän siviiliuhreja, eivät kestä tarkastelua. Raqqan kentällä ihmiset todistavat rajun tuhoutumistason, joka on verrattavissa kaikkiin sellaisiin, joita olemme nähneet vuosikymmenien aikana suursotien tuhoamistaistelujen tuloksena."

"Raqqan siviilit palaavat kotiin vain havaitakseen ne täysin raunioiksi tuhotuiksi, vetävät rakkaitaan raunioiden uumenista ja kohtaavat kuolemaa tai loukkaantumista miinoitetuista raunioista, romahtavien elementtien keskellä, IED: stä ja räjähtämättömistä taisteluvälineistä.

Koalition kieltäytyminen tunnustamasta rooliaan tämän katastrofaalisen tilanteen luomisessa lisää vahinkoa", sanoo Benjamin Walsby. Lähi-Idän tutkija.

"Kun niin paljon siviilejä tapetaan hyökkäyksissä hyökkäysten perään, jotain on selvästi väärin ja tekee tämä tragedia entistä pahemmaksi; niin monta kuukautta on kulunut hyökkäyksistä, mutta mitään tapahtumista ei ole tutkittu. Uhrit ansaitsevat oikeudenmukaisuuden ", kertoi Donatella Rovera, Amnesty Internationalin kriisityön vanhempi neuvonantaja.

*

Liian paljon huteja

Luulimme, että Isisiä tuhoamaan tulleet länsijoukot osaisivat asiansa ja jättäisivät siviilit rauhaan.  Se oli lapsellista kuvittelua.  Kun tajusimme, miten vaaralliseksi tilanne oli käynyt joka puolella, oli liian myöhäistä paeta. (Pakokäytävät olivat jo tukitut). Olimme ansassa, eräs syvähaastateltu, Rasha Badran kertoo.

”En ymmärrä, miksi meitä pommitettiin.  Eivätkö tiedustelukoneet nähnet, että kyse oli syyrialaisita perheistä, siviileistä”, hän ihmettelee.

Lukija yhtyy ihmettelyyn: eikö osattu, eikö välitetty, oliko sivuseuraukset merkityksettömiä näille ammattilaisille?

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan pommikoneet suorittivat kymmeniätuhansia iskuja neljä kuukautta jatkuneen hyökkäyksen aikana.  Yhdysvallat ylpeili tykkiensä ampuneen 30.000 kranaattia ja sen kontolla oli myös yli 90 prosenttia US-johtoisen koaliition kaikista ilmaiskuista.

”Korkea-arvoinen yhdysvaltalainen upseeri totesi, että, että yksin Raqqaan pudotettiin tuhovoimaltaan raskaampi pommilasti, kuin missään sitten Vietnamin sodan jälkeen. Kun otetaan huomioon, että tykistökranaateilla on taistelutilanteessa yli 100 metrin virhemarginaali, ei ole mikään yllätys, että tuloksena niistä tuli joukkotuhoaseita", Donatella Rovera sanoi.

Ilmasta käsin suoritettavien täsmäiskujen tarkkuus riippuu monista tekijöistä, mutta lähtökohtaisesti olennaisesti siitä, mitä kohteesta ja sen ympäristöstä tiedetään. 

Väitteet siviiliuhrien välttämisestä kuulostavat korneilta, kun käytetyt pommit olivat varsinaisia ”korttelipommeja”, latinkeja jotka pystyivät tuhoamaan kokonaisia rakennuksia. 

Toisaalta kaikki ilmasotaan vähänkin perehtyneet tietävät, miten kohteen suojana oleva ilmatorjunta, sen iskukyky ja ammatilliset edellytykset määrittävät pommikoneiden lentokorkeuksia.  Länsimaisilla pommittajilla ei pitäisi olla vaikeuksia saavuttaa taktisesti tarkoituksenmukaisemmalla toiminnalla parempia, jos kohta ei täysin ”kirurgisia” tuloksia tiheään rakennetun ja tiheään asutun kaupungin tuhoamisessa. 

Isisin soveltama ihmiskilpi-taktiikka tosin tuo tähänkin oman vaikeuskertoimensa.

*

Lunastamaton lupaus

US-johtoisen koalition pommitusten alkaessa 2016 yhdysvaltalaiset johtajat lupasivat ”säästää siviilikohteita”.  Näin lupasi mm. puolustusministeri Mattis.

6.-17. Lokakuuta 2017 Yhdysvaltojen johtama koalitio-operaatio ilmoitti tuhonneensa Isisin sen niin kutsutusta "pääkaupungista", Raqqasta, jossa toiminta tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tappoi ja haavoitti tuhansia siviilejä ja tuhosi suuren osan kaupungista. Kodit, yksityiset ja julkiset rakennukset ja infrastruktuuri murenivaat raunioiksi tai vahingoittuivat tuon ”sadonkorjuun” tuloksena.

Asukkaat olivat loukussa taisteluissa Raqqan kaduilla Isis-militanttien ja kurdien johdossa olevien Syyrian demokraattisten voimien (SDF) taistelijoiden keskuudessa, jota Koalition säälimättömät ilma- ja tykistöiskut tukivat. Isis sulki poistumisreitit ja ammututti siviileitä, jotka yrittävät paeta. Satoja siviilejä tapettiin, jotkut kodeissaan; jotkut paikoissa, joissa he olivat etsineet turvapaikkaa; ja toiset kun he yrittivät paeta.
 

Havaituista oheistuhoista huolimatta syyskuussa 2017 konfliktin ytimessä, koalition komentajana toimiva USA:n sotapäällikkö Stephen Townsend kirjoitti, että "... ei ole koskaan ollut tätä tarkempaa ilmakampanjaa aseellisen konfliktin historiassa".
*

Mahdolliset sotarikokset

Amnestyn Raportissa kuvataan US-johtoisen koalition ilma ja tykistöiskuja, jotka tappoivat ja haavoittivat tuhansia siviilejä, mukaan lukien suhteettomat tai epäilyttävät hyökkäykset, jotka rikkoivat kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja ovat mahdollisia sotarikoksia.

Amnesty International on kirjoittanut USA: n, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan puolustusvoimille - joiden joukot suorittivat ilmaiskut Raqqan yllä – pyytäen niitä esittämään lisätietoja näistä tapauksista ja muista hyökkäyksistä. Organisaatio kysyi koalitiolta, erityisistä keinoista ja hyökkäystavoista, kohteiden valinnasta ja niistä varotoimenpiteistä, jotka on tehty hyökkäysten suunnittelussa ja toteutuksessa sekä tähän mennessä tehdyistä muista tutkimuksista.

Nähtäväksi jää, minkälaista tietoa osapuolilta tässä mielessä irtoaa, ja minkälaisiin johtopäätöksiin ne antavat aihetta.

Mutta ennen kaikkea: ne ihmiset, perheet ja ryhmät, jotka menettivät kotinsa ja läheisensä, ovat oikeutettuja saamaan minimäärän kansainvälistä oikeutta: tiedon, mitä tehtiin ja miksi.

*

Lue tämä kappale AI:n raportista (engl.):

Joint Coalition – SDF Military Operation in Raqqa

sivulta 48>

https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE2483672018ENGLISH.PDF

*

Katso lisää:

SDF;  Syrien Democratic Forces; https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Democratic_Forces

Raqqa Campaign 2016-1017; https://en.wikipedia.org/wiki/Raqqa_campaign_(2016%E2%80%932017)

YPG; People's Protection Units https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Protection_Units

YPJ; Women's Protection Units https://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_Protection_Units

Seljuk Brigade; https://en.wikipedia.org/wiki/Seljuk_Brigade

In March 2017, various media outlets reported that conventional forces from the 11th MEU, as well as special operations forces in the form of the 75th Ranger Regiment[129] deployed to Syria to support U.S.-backed forces in liberating Raqqa from ISIS occupation. The deployment marks a new escalation in the U.S. war in Syria.[130] ; https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Inherent_Resolve

*

Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RSS or RBSS) is a citizen journalist group[1][2] reporting Syrian war news and human rights abuses by Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) and other forces occupying the northern Syrian city of Raqqa which ISIL used as its de facto capital. RBSS works to counter the suggestion that citizens of Raqqa welcomed the presence of ISIL.[3] Some sources described the group as one of the few reliable sources of information from the city.[4] It was founded by Abu Ibrahim a-Raqqawi.[5] RBSS has described itself as an "nonpartisan and independent" news page. ; https://en.wikipedia.org/wiki/Raqqa_Is_Being_Slaughtered_Silently

*

War of Anhillation

*

Sodanjohtajat;

44. OBAMA, Barack Hussein II, (1961- ), virassa 2009-2017,

Demokraatti.

Edeltäjänsä aloittaman Irakin sodan jatkaminen vuoteen 2011 saakka.

Edeltäjänsä aloittaman Afganistanin sodan jatkaminen vuoteen 2014 saakka.

”Pastuhishtanin-Waziristanin sota tai (kuten myös halutaan kutsua) ”Durandin sota” (The War Across the Durand Line”, https://en.wikipedia.org/wiki/Durand_Line

Jatkoi kaikkia edeltäjänsä Georg W. Bushin hallinnon aloittamia sotia.

Ilmaiskut ja laivasto-operaatiot Libyassa Mohammar Gaddafin hallintoa vastaan 2011.

Drones War/Miehittämättömillä ilma-aluksilla tehtyjen tuhoiskujen laajentaminen (yli 500 iskua).

Terrorismin vastaisen sodan jatkaminen ja kiihdyttäminen  (vuodesta 2014).

Palkittiin Nobelin rauhanpalkinolla vuonna 2009.

*

45. TRUMP, Donald John (1946- ), virassa 2017- ..

Republikaani.

No War (Yet).

DJT tarvirtsee ehdottomasti OMAN sotansa:

pieni, menestyksellinen sota on tilauksessa.

EI Nobelin Rauhanpalkintoa; ei ole saanut, eikä valistuneen ennusteen mukaan koskaan tule saamaan.

Lue lisää:

Yhdysvaltain presidentit haukkoina ja sotapäällikköinä…

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244953-yhdysvaltain-presidentit-haukkoina-ja-sotapaallikkoina-1897-2017

*

Käännökset tekstille annihilation;

tuhoaminen;

annihilation, extermination, liquidation

tuho;

destruction, disaster, devastation, fall, ruin, annihilation

tyhjäksi tekeminen

*

Lähde: Amnesty International, raports;  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/06/syria-raqqa-in-ruins-and-civilians-devastated-after-us-led-war-of-annihilation/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

KU/Viikkolehti kertoi 14.6.2018 Amnestyn raportista:

Amnesty: Siviilit uhrattiin Raqqan takaisinvaltauksessa

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3913511-amn...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Maailma.net, 13.6.2018;

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.

https://www.maailma.net/nakokulmat/siviilit-uhratt...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vaatimus tutkia;

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati YK:ta puuttumaan Syyrian sotarikoksiin. Järjestön tuoreen raportin mukaan konfliktin sekä oppositio että hallituksen joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin.

"Vaikka hallituksen joukot tekevät valtaosan sotarikoksista ja muista vakavista ihmisoikeusloukkauksista, myös oppositio syyllistyy niihin yhä useammin. Jos rikoksiin ei puututa, ne voivat juurtua osaksi tätä konfliktia", sanoo Amnesty Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Järjestön tekemien tutkimusten mukaan hallituksen joukot muun muassa pommittavat siviilialueita ja ovat kiduttaneet ja teloittaneet pidättämiään ihmisiä. Myös aseistettu oppositio on ottanut panttivankeja ja kiduttanut sekä tappanut sotilaita, hallitusta tukevia miliisejä ja siviilejä.

Syyriasta on löydetty myös rypälepommeja.

Amnesty haluaisikin YK:n turvallisuusneuvoston vievän sotarikokset kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi.

Lähde: https://www.maailma.net/uutiset/amnesty-vaatii-puu...

Aulis Saarijärvi

USA:n sotapäällikkö Stephen Townsend on periaatteellisessa immuniteetissa kaiken maailman YK, Amnestyin ja muiden riekuntavaatimuksilta. Häntä suojaa USA:n perustuslakiin liitetty asetus "USA:n etujen suojelemisessa ja edistämisessä ulkomailla tapahtuneiden tekojen tutkimattomuus". Kas, kun meidän tiedotusvälineet eivät tätä toitota!
Se on siis yli kaikkien humanistijärjestöjen ulinan. Towsend palkittiin teoistaan muistaakseni purppurasydämin. Tähän asetukseen liittyen ei koskaan tutkittu Vietnamin sodan marinen tai air forcen komentajia, Grenadan sodan verilöylyä, eikä tietenkään Afganistanin Helmanin alueen tapahtumia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kai sentään kellot laitetaan soimaan?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Milloin viimeksi "Länsi" on pommittanut tuhoamismielessä kaupunkia, jossa kohteiden joukossa enemmistön on muodostanut tavallinen siviiliväestö? kaupungin infra ja koko kaupunkikuva? asukkaiden asunnot ja kodit?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset