Veikko Huuska

Jouko Kuhan suuri ilta Tukholman olympiastadionilla 50 vuotta sitten toi ME:n

*

Kuhan yllätys: ME Tukholmassa!

”Tukholman stadionilla tehtiin keskiviikkoiltana (17.7.1968) Suomen urheilun historiaa.  Kaipolan Jouko Kuha teki jotakin sellaista, jota Suomen urheilukansa ei ilmeisesti olisi uskaltanut odottaakaan.

SUOMELLA on nyt ME-juoksija!

Kuha sai 3000 metrin esteissä vetoapua matkan ensimmäisen kolmanneksen, mutta irtautui sitten omaan vauhtiinsa.  Yleisön kannustus ja raju loppu sinetöivät uuden ME:n 8.24,4, joka on tasan kaksi sekuntia parempi kuin Gaston Roelantsin virallinen maailmanennätys.  Kuhan entinen ennätys oli 8.29,8 ja juostu niinikään Tukholmassa viime vuonna.”

Aamulehti, 50 vuotta sitten, 18.7.1968/ 18.7.2018.

*

Jouko Kuha, s. 30.9.1939 IAAF:n sivuilla: https://www.iaaf.org/athletes/finland/jouko-kuha-014356630

*

Suomalainen yleisurheilija on tehnyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton IIAF:n hyväksymän virallisen maailmanennätyksen nykyisissä yleisurheilun olympialajeissa kaikkiaan 49 kertaa.  Miesten ennätystä on suomalaisen toimesta entrailtu 46 kertaa ja naisten kolme kertaa.

Eniten ennätyksiä yhdessä lajissa on murskannut ”keihäsprofessori” Matti Järvinen.  Hän teki keihäänheitossa 10 ME:tä.

Paavo Nurmella ennätysjuoksuja on 5. 

Muista ”tempun toistajista” mainittakoon kolmasti ennätyksiä korjailleet: juoksija Taisto Mäki (5000 ja 10000x2) ja Paavo Yrjölä 10-ottelussa.

Kahteen ME-tulokseen ovat yltäneet:

Ville Ritola (10000 m), Lasse Virén (5000 ja 10000 m), Viljo Heino (10000 m), Pentti Karvonen (3000 m esteet), Yrjö Nikkanen (keihäs), Seppo Räty (keihäs) ja Tiina Lillak (keihäs).

Loput ennätysmiehet – ja Riitta Salin (400 m) ovat sitten ”kertaallisia”.

*

Omana elinaikanani eli 1950-luvun alusta näihin päiviin saakka on yleisurheilun ME syntynyt 15 kertaa.  Tai oikeastaan 14 kertaa, sillä sarjaan mahtuu erikoinen tapaus. 

Turun Urheilupuistossa sen tiukaksi jyrätyllä öljyradalla juoksi Olavi-trio ME-vauhtia 11.7.1957.  Voittajiksi saatiin Olavi Salsola ja samalla ajalla kakkonen oli Olavi Salonen; heidän aikansa 3.40,2  oli maailmanennätys.  Kolmas Olavi, Vuorisalo hävisi muistaakseni kymmenyksen. Ruotsin ylpeys Dan Waern oli kolmas ja juoksi kovaa hänkin. 

Kahden miehen ME:n ikä jäi vajaaseen vuorokauteen, sillä tshekkoslovakialainen Stanislav Jungwirth paineli heti seuraavana päivänä 3.38,1!

*

1960-luvun alussa, jolloin kiihkeimmin elin urheilun hurmaa, suomalainen yleisurheilu ja etenkin juoksulajit olivat alamaissa, ja silloin tuli lehteiltyä ahkerasti Urheilun Kuva-aittaa juuri niiltä sivuilta, joilla kerrottiin Turun ihmeellisestä päivästä.

Noilta ajoilta muistan juoksuradoilta ja Ruotsi-ottelusta vielä Pentti Karvosen, jonka uran huippuvaihe osui vuoteen 1955.  Silloin hän korjaili ennätystuloksia kahdesti: ensin 1.7.1955 Helsingissä numeroihin 8.47,8 ja kaksi viikkoa myöhemmin Oslon Bisletillä vielä 8.45,4.  Mutta sekin ennätys meni nurin kun Puolan Jerzy Chromik paineli 31.8.1955 kelpo tulokseen, 8.41,2.

*

Tuollaisten saavutusten jälkeen tuli tosiaan perin hiljainen kuiva kausi suomalisessa yleisurheilussa.  Tosin välähdyksiä tuli silloin tällöin.  Pentti Nikula teki Kuortaneella maailmanennätyksen seiväshypyssä juhannuksena 1962 ylittäessään 494.

*

Tähän alavireiseen aikaan sitten pamahti Tukholmasta Jouko Kuhan ME.  Kuha oli 1960-luvun alkuvuosien uskollinen maaottelumies, joka kamppaili kansallisista kärkisijoista Teuvo Karvosen ja Esko Sirenin kanssa.  Ehkä ME-valmentaja Arthur Lydiardin vaikutuksesta Kuha sitten päätti panostaa kaiken saatavilla olevan panostuksen ja hankkiutui talvikaudeksi ulkomaille, saamatta SUL:lta järin merkittävää tukea.  Muistan miten hän ilmoitti puheenjohtaja Jukka Uunilalle aikeistaan, mutta saattoi tasapuurteinen kansallinen ura hämätä johtajia.  Varsin yksin sai Kuha ponnistella.  Kunnes sitten edellä mainittu Tukholmassa 1967 juostu 8.29,8 antoi jo välähdyksen siitä mitä tuleman piti.

*

Jouko Kuha on yksi suomalaisen huippu-urheilun sinnikkäimmistä ja määrätietoisimmista taistelijoista, jonka uralle osui yksi selkeä kärkitulos, joka kirjattiin silloiseksi maailmanennätykseksi.

Tällä viikolla käytävissä Kalevan Kisoissa Kuhan 50 vuoden takaisella ajalla todennäköisesti voitettaisiin esteiden kulta, ellei sitten mahdollisesti nousukuntoinen Jukka Raitanen loikkaa jälleen yhtä askelmaa lähemmäs eurooppalaista kärkeä ja tee kohtalaista parannusta ennätykseensä.

*

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_suomalaisten_yleisurheilijoiden_maailmanenn%C3%A4tyksist%C3%A4

*

PS.

IIAF:n listan mukaan Jouko Kuha sijoittuu ME-ajallaan 8.24,4 henkilökohtaisen ennätysten listalla sijalle 466.

https://www.iaaf.org/records/all-time-toplists/middlelong/3000-metres-steeplechase/outdoor/men/senior?regionType=world&page=5&bestResultsOnly=true&firstDay=1900-01-01&lastDay=2018-07-18

Kaikkien 1.1.1900 jälkeen tähän päivään (18.7.2018) mennessä juostujen 3000 metrin estekisojen tuloksissa Kuhan ennätys sijoittuu hieman päälle 5000:n sijalle.

Nykyinen maailmanennätys on yli puoli minuuttia perempi kuin Joukon paras silloin kerran Tukholman illassa, tasan 50 vuotta sitten…

https://www.iaaf.org/records/all-time-toplists/middlelong/3000-metres-steeplechase/outdoor/men/senior

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Muistan tuon juoksun. Aika oli käsittämättömän kova; sillä menestyisi tänäänkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sen verran korjausta, että tämän hetken paras (?) suomalainen estejuoksija on Topi Olli Vihtori Raitanen, Jukka on meritoitunut enemmän laulun saralla.

Jouko Kuha on syntynyt samassa kunnassa kuin minäkin, jonka vuoksi syrjäisen kunnan kasvatin nousu maailmanennätysmieheksi tuntui senkin vuoksi uskomattomalta hyvästä aiempien vuosien menestyksestä huolimatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jouko Kuha kyllä tuon mestaruuden jälkeen heittäytyi oikuttelevaksi ja kukaan ei oikein tiennyt oliko hän suostuvainen juoksemaan seuraavissa arvokisoisssa. En tosin enää muisa mistä kisoista silloin oli kysymys, mutta tuo oikuttelu oli tapetilla uutisissa kuitenkin.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Jouko Kuha ei osallistunut kuitenkaan saman syksyn Meksikon olympialaisiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tietty oma- ja itsepäisyys kuuluu asiaan.

Ilman näitä ominaisuuksia ei tule maailmanennätysmiestä!

http://urheilunhistoria.blogspot.com/2014/12/jouko...

http://naskinen.blogspot.com/2013/06/vaikeita-urhe...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset