Veikko Huuska

Tarkoin vartioidut sanat – kuka vuotaa ensimmäisenä Trump-Putin -keskustelun?

Tarkoin vartioidut sanat – kuka vuotaa ensimmäisenä Trump-Putin -keskustelun?

Suurvaltajohtajat keskusteli kahden kesken. #Helsinki2018.

Virallisesti vain tulkit tietävät, mitä herrat juttelivat 16.7.2018, eivätkä he kerro.  Mutta oikeasti monet korvat olivat auki ja tallensivat joka henkäyksen.  Nyt tulkitaan sana sanalta näytelmän vuorosanat, tarkemmin kuin Shakespaeren yksikään näytelmä.  Vääriä sanoja ja lipsahduksia vaalitaan vastaista käyttöä varten.

*

Kun julkiset puheet ovat sitä, mitä ovat, mitä ovatkaan salaiset sanat?  Presidentti Trumpin oman maan, Yhdysvaltain näkyvät poliitikot ja viranomaistahot tuomitsivat kovin sanon päämiehen toiminnan ja puuttuvat sanat Putin-tapaamisessa eilen #Helsinki2018:ssa.

Katso esim.: http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/t%C3%A4m%C3%A4-trumpin-kommentti-ven%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4-vavahdutti-maailmaa-onhan-se-todella-poikkeuksellista/ar-AAAb7E7?li=AAaDcIL&ocid=ientp

*

Itseasiassa joudumme kysymään, tuliko Helsingissä ilmi mitään sellaista, mistä emme jo olisi olleet jyvällä? 

Yhdysvallat on kahtiajakautunut kansakunta, täysin ja ehdottomasti, jopa niin, että se on täydessä sisällissodassa, tosin ilman organisoitua sotilastoimintaa, konventionaalista sisäisen sodan tulitaistelua.

 Muutoin koossa on kaikki sodan ainekset: viha, halveksunta, eriyttäminen ja valmis eriytyminen heimoihin joita on kaksi, non-humanisointi, vihakuvien väkevöinti, mitätöinti, vastapuolen lyömisen rajojen tussaaminen ja innostaminen entistä kovempaan raivoon, syvät vahvasti betonoidut bunkkerit. Siis sanalla sanoen kaikki sodan ainekset, vain viimeinen kipinä puuttuu, mutta sekin tulee.

Tämä sotatila on jo aikaa sitten kääntänyt prioriteetit selviksi: ensisijaista on taistelu, siinä menestyminen, ja vihollispuolen lyöminen, kaikin asein ja keinoin.

Niinpä Yhdysvaltain valtiollisen kehittämisen, talouden kasvattamisen, tulonjaon järkeistämisen tahtoo sanoa edes vähäisen tasoittamisen täyden keskittymisanarkian sijasta, isänmaan turvallisuuden, Yhdysvaltain kansainvälisen vaikutusvallan ja mahdin… niin, mikään arvokas asia ei ole liian köykäinen uhrattavaksi tässä taistelussa, jossa pääasia on vihollisen ruoskiminen ja sen lopullisen nitistämisen tarkoitus, päämäärä.

Yhdysvallat on valmis uhraamaan kaiken, jotta me voitamme.  Sen jälkeen USA on iso jälleen.

*

Presidentti Trump ei pyri suoranaisesti valtiolliseen menestykseen ja suuruuteen, vaikka slogan sitä näyttäisi osoittavan, hän taistelee omasta asemastaan, ja nykykaudesta ja toisesta kaudesta presidenttinä.  Niinpä mikään ei ole tärkeämpää kuin vihollisten lyöminen, ja niistä näkyvimpien, eli demokraattien, turvallisuuselinten, oikeuslaitoksen, ja siltä osin valtiollisen rakenteen, kuin sillä voisi olla jossain tilanteessa mahdollista syrjäyttää hänet valtaistuimeltaan tai torjua toinen kausi. 

Niitä kaikkia hän kohtelee vihollisinaan, avoimesti, vihollisen lailla.  En pysty näkemään tässä mitään uutta, näin on ollut, näin on, ja näin on oleva kauden, ja sen mahdollisen toisenkin kauden loppuun, ja lopun jälkeenkin.

*

Näin nähtynä Helsinki ei tuonut mitään uutta. Primääriä Trumpille on pitää omat takanaan, se riittää.  Omat ovat hänet nostaneet, omat kantavat. 

Ilmiönä Trump ei olisi mahdollinen, ilman sitä liberaalia ja demokraattiseksi itseään nimittävää amerikkaa, joka edelsi häntä, ja jota vastaan hänen kannattajansa tunsivat ensin vihaa ja torjuntaa, ja sitten raivoa ja torjuntaa, halua näyttää ja nitistää. 

Elämän ja politiikan aikain vaihtelu ja syklien pyöröliike menee näin. 

Jos riittävän moni kokee omaksi ja siedettäväksi, se jokin, joka on vallassa, jatkaa.  Ja jos epämukavuutta ja sietämättömyyttä kokevien määrä, suhteellinen osuus, ja heidän toiminta väkevöitymisaste on jonkin toleranssin alle, kaikki protesti ja itku jää minoriteetiksi, ehkä tuikeaksikin oppositioksi, mutta kummajaiseksi ja omalaatuiseksi hieman humoristiseksi kapinaksi.

Mutta kun sietämättömyyden tunne on riittävän laaja, ja sen raja-asteita maistaneiden ihmisten joukko lisääntyy, kuin sieni maaperässä, kuin kasvain lihassa, kuin laajeneva rengas vedessä, levottomassakin, jossa sen liike ja voima ei erotu, ellei osaa oikealla tavalla pinnan alta sitä aistia, rinnallakävellen, kokien, - silloin vasta liikkeen voima ei enää kasvakaan 1 + 1 + 1 + 1… -sarjana, vaan rypäyksin, kuin marjaterttuina, välillä jopa kumulatiivisesti kosketuspinnan laajetessa alttiiseen maaperään, silloin ei enää 1+2+3+4… sarjakaan riitä, vaan 10+10+100+1000… -sarja näkyy.

Tästä oli kysymys 2016, ja tästä on kysymys 2018, ja 2020…

Jos liberaali demokraattinen progressiivinen salliva sietävä ja huolehtiva Amerikka olisi ollut liberaali demokraattinen progressiivinen salliva sietävä ja huolehtiva Amerikka, ei olisi kahtiajakautunutta valtiota, kahtiajakautunutta kansaa – eikä Trumpia. 

Mutta on kahtiajako, on Trump.  Jokin meni pieleen.  Pahasti, pahasti pieleen. 

Mutta sitä ei saa sanoa, sitä ei saa levittää pöydälle, sitä ei saa olla. Se on kielletty maa, valtio ja ideologia.  Mitään ei ole niin ehdottomasti ja absoluutisti kielletty, kuin nyky-Amerikkaa, sen toimintaa, talouden rakennetta, rikastumisen kieroa logiikkaa, keskittymisen (valta, raha, tykit) voimaa, hylättyjen hylkiömäisyyttä, hävinneiden häpeää. Näiden näkemistä, toteamista, sanomista, kritisointia.

Et voi kritisoida olematonta, siispä hana kiinni.  Kuitenkin Clinton ja Obama tuottivat Trumpin siinä, missä keskilännen punaniskat, enemmänkin.

*

Lähtökodat ja tulos

Kun lähtökohdat ennen #Helsinki2018:aa olivat nämä, kuten sanottu, niin mitä siitä johtuu?

Siitä johtuu se ehdoton vastakkainasettelu ja kauhu, jonka vallassa Washington ja valta elää. 

Niinpä ei voida kuvitella, että presidentinkanslia, kongressi, FBI, CIA, sotilastiedustelu eri haarakkeineen, Wall Street, Oil-Gas-sektori, ja ennenkaikkea sotilasteknologinen kombuusio, olisivat saattaneet laskea presidentin kahdenkeskiseen neuvonpitoon vihollisvaltion presidentin, niin kuin he sanovat ja näkevät, Putinin, kanssa.  Mutta kun presidentti tahtoi ja meni, ei näille valvoville kummisedille jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin järjestää kuuntelu. Oli kaksi tietä; tulkit ja seinät.

Selvää on, että nämä, ja kenties jotkin muutkin tahot Yhdysvaltain suunnalta, (emme voi unohtaa aina niin aktiviisia anonymouksia ja muita tracker-osaajia) järjestivät, että kaikki, mitä presidentit Helsingin salaisessa kahdenkesken-keskustelussa puhuivat, kuultiin ja tallentui.

Tässä ei ole tarkoituksenmukaista arvella, millä tavoin se tapahtui, teknologiaa on moneen lähtöön, ja tätä valvontaprojektia hoitivat siis monet tahot, osin yhdessä, ainakin näennäisessä yhteistyössä, mutta aina myös omiin nimiinsä itselleen. Venäjä luonnollisesti tallensi tahollaan kaiken, sieltä oli liikkeellä ainakin neljä tasoa.

*

Oma erilliskysymyksensä, johon jo aiemmin viikolla viittasin, on, epäilemättä, miten Suomi hoiti oman leiviskänsä

Jos se passasi tämän, niin sitten on syytä huoleen, mutta toisaalta eipä ole sitä riskiä, minkä toteutus, samalla matokupilla niin monien kanssa, aina muodostaa, mutta oletan ainakin, että suhteet toimivat, ainakin siltä osin, jos Suomea koskevaa tai meille diskreettiä, muodossa tai toisessa esiintyi, ja jos ei muuten, siis suoraan ystävämme kanssa, niin – ainakin Ruotsilta sitten saamme jossain vaiheessa ystävällisesti sen mitä voivat kertoa.

Esimerkiksi kysymys Euroopasta kaasun markkina-alueena, oli esillä, ja tärkeä kysymys, aivan kuten Matti Vanhanen sanoi, joskin avoinna sikäli, miten – millaisen mekanismin  kautta – siihen lopulta vaikutettaisiin, paitsi nykyisen markkinaehtoisen kentän mekanismeilla. 

Mutta miten esimerkiksi Turkin asehankinnat, on selvää, että Trumpilla oli tarve keskustella siitä, ja jakaa kuppia, ja liittyyhän Nato-Turkki siihen laajenevaan non-nuclear –valtojen ryhmään, jonka taholta kasvavasti nousee paine, hankkia, joko jonkinlaisen kansainvälisen prosessin myötä, tai sitten omin luvin, ydinase. 

Trumpin markkinoima Euroopan militarisaation kiihdyttäminen nousevien BKT-osuuksien kautta, liittyy moneen asiaan, mutta ennen kaikkea Saksan-uusorientaatioon, sen ottaessa väistämättä eurooppalaisen mantereellisen suurvallan aseman täysivaltaisesti haltuunsa, mikä edellyttää siirtymistä Ranskan ja Britannian rinnalle ydin-kerhoon.

*

Se, joka ensimmäisenä vuotaa Helsingin sanat, pettää illuusion, mutta tuo reiän salailun synkeään säkkiin.

Liian monella oli liian vahva intressi olla jättämättä  salainen dialogi tallentamatta.

Liian monella taholla on vahva intressi käyttää siinä saatua infoa ja tietoa hyväkseen.  Sala-ase.

Mikä sitten onkaan sopiva tilaisuus hyödyntää sitä?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

Yhdysvalloissa presidentinvaalit hävinnyt Hillary Clinton twiittasi ennen ja jälkeen Helsingin huipputapaamisen. Twiitit keräävät suosiota sosiaalisen median palvelussa.
Hillary Clintonin jäätävä heitto kerää suosiota:
"Missä joukkueessa Trump pelaa? No, nyt tiedämme"
http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/hillary-...
*
HC:n Tweet:
https://twitter.com/HillaryClinton/status/10189720...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Retoriikka on kovaa.
Peli on kovaa.
Yhdysvaltain tilanne on kova.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/10189720...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Maanantaina Helsingissä.

Tiistaina Amerikoissa:

.@realdonaldtrump derides reports with which he disagrees as “fake news,” then buys the Russian narrative hook, line, sinker, pole and boat. https://nydn.us/2NmOcF0

An early look at Tuesday's front...

NY DAILY NEWS;

https://twitter.com/NYDailyNews/status/10189949217...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Just Now:

Tili jäädytetty

Tämä tili on jäädytetty. Lue lisää siitä, miksi Twitter jäädyttää tilejä, tai palaa aikajanallesi.
(liittyen: https://twitter.com/NYDailyNews/status/10189949217... )

Why?
http://www.tronc.com/gdpr/nydailynews.com/
Daily News

Unfortunately, our website is currently unavailable in most European countries. We are engaged on the issue and committed to looking at options that support our full range of digital offerings to the EU market. We continue to identify technical compliance solutions that will provide all readers with our award-winning journalism.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/putin-ki...

STT
Putin kiersi Fox Newsin kysymyksen, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

US

Trump raivostutti tukijansakin: ”Häpeällistä”, ”Maanpetturi”, ”Vakavin virhe”

Minna Karkkola / http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/trump-ra...
1 tunti sitten

Esimerkiksi edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan huomautti, ettei Venäjä ole Yhdysvaltain liittolainen, eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.
Myös senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell korosti, etteivät venäläiset ole liittolaisia ja että hän luottaa Yhdysvaltain omiin tiedusteluviranomaisiin.
Republikaanisenaattori John McCain puolestaan piti Trumpin esiintymistä yhtenä Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä miesmuistiin.
Häpeällisenä esiintymistä piti myös republikaanisenaattori Jeff Flake Twitterissä.
Myös Trumpin vahvimpiin tukijoihin kuulunut republikaanien veteraanipoliitikko Newt Gingrich vaati Trumpia selittämään lausuntonsa. Hän sanoi Twitterissä pitävänsä sitä Trumpin presidenttikauden vakavimpana virheenä, joka täytyy korjata heti.
Aiemmin Trumpin tukijaksi tunnustautunut teekutsuliikkeen äärikonservatiivi ja republikaanien entinen kongressiedustaja Joe Walsh sanoutui Twitterissä irti Trumpin politiikasta ja totesi Trumpin pettäneen maansa.

Tiedustelupalvelu CIA:ta Obaman kaudella johtanut John Brennan kutsui niin ikään Trumpia maanpetturiksi ja ryöpytti tätä rajusti Twitterissä. Brennanin mukaan Trumpin esiintyminen ylittää vakavien rikosten ja väärinkäytösten kynnyksen.
– Se oli suorastaan maanpetoksellista. Trumpin kommentit eivät olleet vain typeriä, hän on täysin Putinin taskussa. Republikaanipatriootit: Missä te olette??? Brennan twiittasi.
More: http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/trump-ra...

*

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sotakoneen rengit kitisee....

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Presidentin virka on aivan liian tärkeä ollakseen tällä tavoin karnevalisoitavissa. Maan etu vaatii jotakin aivan muuta."
Näin kirjoitti yleensä aina niin järkevä Antti Kasvio 17.7.2018; http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...
*
Monet, hyvin monet, ovat odottaneet Trumpin tällä erää 18 kuukautta kestäneen virkakauden aikana, että mies jotenkin päätyisi out off White House.
Näin ei ole tapahtunut hänen I virkakautensa 3/8 osan kuluessa. Hyvin epäselvää on, tapahtuuko – ja voiko sellaista tapahtua – myöskään jäljellä olevan 5/8 osan aikana. Tai – jos ajatellaan, niin kuin monet ajattelevat, että Trumpilla on täydet mahdollisuudet II kauteen, siis vielä 4:ään lisävuoteen tuolla tuulisella paikalla.
Silloin olisimme saaneet nähdä vasta 3/16 osaa koko Draaman Kaaresta.
*
Tosiasiassa Trumpin toiminta on herkeämätöntä taistelua vallan vahtikoiria vastaan, siis neljättä valtiomahtia, mutta ennen kaikkea lainsäädäntö- ja lainsovellusmahtia vastaan. Eikä hän pääse helpolla myöskään oman puolueensa kanssa, vaikka se taistelu käydäänkin enemmän kabineteissa ja mielikuvissa, kuin nämä muut mutapainit.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

PRESIDENTIN VIRALTA PANEMISEN VAIKEUDESTA

Trump taistelee koko yhdysvaltalaista valtiollista voimaa vastaan, mutta monikaan meistä ei tiedä, miten vaikea on antaa presidenttille potku, paitsi Nixon. Mikäli Trumpia vastaan saadaan nostettua valtiorikossyytös (valtiopetos) niin sitten, viimeistään tuomion kajahdettua, hänelle tulee noutaja. Mutta siihen on pitkä matka ja ilmeisesti myös aika. Pelkkä uhka tuollaisesta prosessista ei pelota tätä miestä.
Mutta – kysymys kuuluu tänään – onko nyt, #Helsinki2018:n jälkeen riittävästi ja kyllin matriaalia panna Donald John Trump viralta?

*

Siksi ne salaiset nauhat eilisestä salaisesta me kahdenkesken –palaveerista ovat niin tärkeät.

Tosin niiden merkitystä syö, se, että laillista perustetta nauhoittaa salainen istuntoa ei ole, ja niinpä tuosta meetingistä saatua tietoa joudutaan hyödyntämään kierteen kautta.

Ja – ehkä – pyrkiä saamaan vuoto, josta jo otsikossa puhuinkin.

Kuka vuotaa? (Wikileaks - tai muu -leaks?)

Kas, siinäpä kysymys.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuota noin, jos kaipaat hieman piristettä tähän uneliaaseen hellepäivään, niin vilkaise HRC:n Twitterisivuja;

https://twitter.com/HillaryClinton/status/10189720...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomea ylistänyt Trump twiittasi videon päivästään: ”Kiitos Helsinki!”

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/suomea-yl...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset