Veikko Huuska

Suomen suurin haaste Helsinki Summit2018:ssa on kuulla ja salata

Suomen suurin haaste Helsinki Summit2018:ssa on kuulla ja salata

Miten olla kärpänen mutta huomaamaton kärpänen?

*

Viime aikoina Suomen median ilmatilaa on hallinnut tietoisuus Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien, Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokouksesta, jonka sijainniksi valikoitui Helsinki.

Odotusmielialoja on ollut riemusta raivoon.

"Vastaanotto Suomessa on ollut jopa koomisen innostunut. Huippukokous on “valtava mahdollisuus” Suomelle ja tekisi Suomesta “hetkeksi maailman keskipisteen”. Tosiasiallisesti asiassa on kuitenkin juuri tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa enemmän riskejä kuin potentiaalisia hyötyjä Suomelle.”

Näin totesi Liberan Patrik Gayer, 1.7.2018; http://www.libera.fi/yleinen/donald-trump-vladimir-putin-ja-sotilasliittoon-kuulumaton-suomi/

”Mitä, jos Putin ja Trump sopivat, että länsimaiden Venäjälle asettamat sanktiot poistuvat tai lieventyvät? Tai, mitä jos Trump lupaa, että NATO ei laajene 20 vuoteen?”

Niinpä, Gayer näkee, että:

”Paras lopputulos Suomen kannalta olisi todennäköisesti, että Putin ja Trump eivät sittenkään löytäisi yhteistä säveltä.” 

*

Kahden norsun kohtaamisessa pieni saa aina olla varuillaan. Näin lienee olosuhteet huomioiden erityisesti nyt.

Moni maksaisi maltaita, jos saisi olla kärpänen.  Mutta pakkohan jonkun on olla kärpänen.  Kärpänen, kärpänen, kärpänen.

*

Jo melko pitkään on tiedetty, että päälliköt kohtaavat kahdenkesken myös Suomen presidentti Niinistön, joten ihan huomiotta ei isäntämaa jää, eikä isojen keskinäisiä mahdollisia välipuheita ja muuta juttelua käydä ihan ”meidän päidemme yli”, niin kuin Tilsitissä 1807 ja Moskovassa 1939.

Mutta, tiedetään myös, että presidentit Putin ja Trump tapaavat myös ihan kahdenkesken.  Ja me presidentit nauroimme niin..

Mitä silloin puhutaan. Mistä, miten, mihin sävyyn, minkälaisin tulemin?  Paljon pelissä ehkä. Myös Suomea koskevaa, ja väistämättä Suomea.

Siksi kärpänen. Pakollinen. Läsnä.

*

Kuunnella, tallentaa - salata

Niinpä voimme sanoakin, että kun nyt rajalla näyttävästi paria päivää ennen tapaamista aletaan kysyä papereita ja propuskoja, ja kameroiden edessä hitsataan Helsingissä Högforsin valimon viemärinkansia kiinni, - niin tämän näkyvän turvallisuusjärjestelyn takana on paljon näkymättömämpi systeemi, josta ei paljon puhuta, eikä ole aihettakaan.

Helsinki Summit 2018 –heppeningin keskeinen haaste Suomelle ja suomalaiselle tiedustelulle on kuunnella, tallentaa ja – salata.  Ja erityisesti tämä koskee päämiesten kahdenkeskistä sittingiä, istuntoa.

*

Kun Hitler saapui kutsumatta ja yllättäen onnittelemaan 75-vuotta täyttävää marsalkka Mannerheimia, Suomen järjestelmä toimi.  Näkyvästi ja avoimesti: ylipäällikön salonkivaunun hattuhyllyllä olivat sulassa sovussa kotka- ja pääkallokoppalakit ja Yleisradion ulkolähetysmikrofoni. 

Katso: http://sa-kuva.fi/neo?tem=webneo_image_preview_max&lang=FIN&doc_id=7aa7d2246a264664f97488a527d9b3cb&archive=&zoom=YES

Sanotaan, että saksalaiset määräsivät ne poistettaviksi, mutta että jokin nokkela sai ujutettua kolossaalisen mikrofonin hyllylle. Ei tarvinnut, avoin peli, tiesiväthän saksalaiset, että suomalaiset halusivat kuunnella ja tallentaa, ja siinä tarkoituksessa ovat voineet upottaa tiikkivuorauksen alle vaikka kuinka monta mikrofonia tahansa.  Mitä yhdestä pökäleestä hattuhyllyllä.  Vain Paasikivi syksyllä 1939 Moskovassa saattoi raivota omiaan Tannerille, muka tietämättömänä betonin sekoitussuhteesta.  Betoni oli tuskin kuivunut. 

*

Helsingin valikoitumista kesäsummitkaupungiksi on arveltu monesta kulmasta, mutta tiedustelun osuutta on vähemmän pohdittu. 

Tiedetään, että Suomi on itseasiassa tiettyjen ulkovaltioiden tiedustelun holhouksessa, kädetön, omasta tahdostaan sitä paitsi.  Suomi ei pysty eikä halua.  Ei pysty vaikka haluaisi, eikä halua koska ei pysty. 

Kaikkialla muualla paikat ovat niin läpeensä mikitettyjä tai muuten seurantapeiton alla, että Helsinki on siinä suhteessa neitseellinen.  Paitsi että molemmat maat ovat hoitaneet myös Helsingin, pitkäjänteisesti ja tehokkaasti.  Sitä paitsi ne tietävät itsekin sen, paitsi omansa myös kaverin.  Sikäli helppoa, kun itse nimeävät kysymykseen tulevat kohteet, eikä varteenotettavia ole monta, siksi helpompi löytää yhteinen kohde. 

Vain me kaksi.  Ja Suomi?

Ei siis mitään yllätyksiä tällä rintamalla, mutta Suomi ei voinut jäädä mopen osille, joten meidän suurin tavoite, pitkäjänteisetsi ja tehokkaasti, oli luoda omaa osaamista jolla asia hoidetaan. Kukaan ei toimi tyhjiössä, ja siksi taitopakettiin tulee tutti fruttia, ei voi mitään.  Ja aina jokainen on koulunsa jossain käynyt, mutta kukaan ei kaikkialla.  

Lisäkertoimen kuvaan tuo tietenkin paitsi ulkoisen salauksen ehdoton vaatimus, vähintään yhtä suuri vesitiiviyden vaatimus omia ”nilkkejä” kohtaan.

Sanan laajassa ja täydessä merkityksessä.  Isänmaan asialla.

*

Väittämän mukaan tämäkin asia on hoidossa, ja ensi viikolla asiasta vastuutetut voivat todeta: ”tehtävä suoritettu”.  Mutta kenelle tämä raportoidaan ja kuka kuittaa, sen selvittäminen jää tulevaan aikaan.  Ainakaan isäntä ei ole halunnut mitään tietää, jotta säilyisi kaikkinainen vilpittömyys aidossa muodossaan.  Eihän Kekkonenkaan tietänyt kaikkea, kiroten kielsi, vaikka pokeriltaan olikin ylivertainen, ja asetelma muutenkin toinen.

Joskus sitten tehdään elokuvia ja dokumentteja siitä, miten oli ”siihen aikaan kun isoisä superjohtajia kuunteli”.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdysvaltain turvallisuuselinten vastuuporrasta kiinnostaa melkein yhtä kiihkeästi, kuin Suomea, se, mitä Trump puhuu. Siksi kärpänen.

Putin on paljon varmempi competitor, voimme aika hyvin käsikirjoittaa kaiken mitä hän tulee puhumaan ja tekemään.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Keskustelut nauhoitetaan ja vuodetaan US-Puheenvuoroon, jossa niistä tehdään tarvittavat johtopäätökset ja suositukset valtiojohdolle.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Valtiolliseen suvereniteettiin kuuluu kansainvälisoikeudellisesti aivan perustavana oikeutena nimenomaan suvereenius ja sen loukkaamattomuus. Kaikenlaiset vehkeilyt ja toimet tämän valtiollisen koskemattomuuden loukkaamiseksi tai muuttamiseksi ovat sopimattomia ja tuomittavia.

Jokaisella suvereenilla valtiolla on myös oikeus kaikin mahdollisin soveltuvin keinoin suojata ja turvata ja taata oma suvereeniutensa. Tämä koskee jopa Suomea. Valtiojohdolla ei ole oikeutta keikkua aidalla ja pohtia, milloin suojataan ja milloin ei. Asia on ehdoton, kaikkinainen poikkeaminen on torjuttavaa ja mikäli asian laatuun muuten kuuluun, myös tuomittavaa. Ei kovinkaan kaukana aidalta puhutaan valtiollisista rikoksista, mutta niihin emme tässä mene.

Siksi tarkka peli.

Mehän emme elä mitään kesäretkiaikaa, emmekä mettiäisten surinoiden sävyttämää rauhantilaa. Olemme sodassa, täydessä sodassa, jossa keinot ovat esimilitaareja toimia ja operaatioita. Tässä selvästi ajetaan maailmaa ja Eurooppaa kohden seuraava suurta otatusta, jossa meidän tulee pitää paikkamme ja asemamme.
"Tällä kertaa olemme oikealla puolella". Tästä Linnoituksemme teesistä tulee lähteä liikkeelle kohti uusia pettymyksiä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Maa-alueiden valloitus kuuluu Hitlerin aikaan ja nyt käydään kauppasotia jossa valloituksia tehdään kaupoilla.

Trump on liikemies eikä sotilas joten neuvotteluihin se saattaa vaikuttaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"että länsimaiden Venäjälle asettamat sanktiot poistuvat tai lieventyvät? "

Ja mitähän pahaa tässä Suomelle oikein olisi? Mikähän ihme näitä ihmisiä oikein riivaa? Pakotteiden poistohan olisi aivan loistava juttu Suomelle. Meidän munattomat päättäjämme eivät tässäkään asiassa pitäneet maamme puolta ja kieltäytyneet toteuttamasta tätä taloudellista niskalaukausta Suomi-neitoon.

Ovatko noi ihmiset todella olleet mielissään siitä, ettemme voi avoimesti tehdä kauppaa Venäjän kanssa.Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten kaheleita ihmisiä tämä maa sisällään pitää.Esimerkkinä heistä voidaan pitää tällaisia "patrik gayereita".

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä hohdokasta olisi kuunnella salaa kahden narsistin välistä small talkia ja yhdentekeviä jorinoita? Ei siihen tarvita mitään korkeaa teknologiaa eikä mystistä tallennusta ja salaamista.

Mitään todella merkittäviä kysymyksiä ei tulla tässä tapaamisessa käsittelemään sillä tasolla, että puheiden sisällöillä olisi varsinaista merkitystä turvallisuuteen liittyvän tiedustelun kannalta. Presidentti Sauli Niinistö kuulee olennaisen kummaltakin osapuolelta tavatessaan heitä kahden kesken. Ja ennen pitkää kumpikin taho päästää julkisuuteen tapaamisista omat versionsa, joiden totuudenmukaisuudella ei ole ratkaisevaa vaikutusta mihinkään.

Ennen kaikkea on kyseessä mediatapahtuma, pelkkä tosi-TV:n show, joista on entuudestaan runsasta kokemusta kummallakin pääesiintyjällä. Mikäpä haaste olisi salakuunnella keiden tahansa stand up -koomikoiden keskinäisiä juttuja? Olkoonkin, että kummankin seurueisiin kuuluu salkkujen kantajat strategisten ydinaseiden laukaisukäskyjen välittämiseksi, johtajien läppä tuskin lentää millään päätähuimaavan korkealla tasolla. Mutta pääasia, että puhutaan ja elehditään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Washington Post kertoi tänään sen, minkä mikä kerrin heti verekdeltään Summit2018 aikana!

Sillä erotuksella, että sen piti jäädä slaisrksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Washington Post kertoo tänään tietovuodosta:

Suomi kuunteli Summit2018 aikana Helsingissä Trumpin ja Putinin kahdenkeskisiä keskusteluja. Mukana vain tulkit.

https://m.washingtontimes.com/news/2019/jan/17/tru...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suurin suomalainen salanauhoitus sitten Hitlerin salonkivaunumonologin 4.6.1942 Immolassa.

(Silloin tosin isot efektimikrofonit lojuivat vaunun hattuhyllyillä kaikkien metriä pidempien nähtävissä. Vert. Kuvat salonkivaunusta AH:n tullessa ja ollessa).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset