Jalkapallon MM-kisaboikottihankkeet kuivuivat kokoon – ja hyvä niin

Johdanto

Venäjän World Cup 2018/Jalkapallon MM-kisat huipentuvat ensi viikolla.  Mitalit jaetaan pronssipelissä ja mestaruusfinaalissa.

Venäjää ja sen kisaisännyyttä vastaan suuntautunut boikottihanke meni suutariksi.  Onneksi, voidaan sanoa.  Kisojen maalirikkaat ja värikkäät ottelut on yleisesti koettu korkeatasoisina, joitakin pelillisiä ja urheilullisia rimanalituksia lukuunottamatta.  Niin sanottuja kiikari-otteluita, eli 0-0 –tulokseen päätyneitä taistoja on ollut mitättömän vähän. Yhden katsoin, mutta muistanko oikein että jokin muukin päättyi varsinaisen peliajan puitteissa kiikarilukemin? 

Monien mestarisuosikkien, entisten Maailmanmestarien, kuten Saksan ja Argentiinan jääminen alkusarjaan – ja Italian tipahtaminen kokonaan kisoista, sekä ”istuvan Euroopan mestarin”, Portugalin jääminen jatkosarjan ulkopuolelle on värittänyt turnausta, mutta samalla tarjonnut monille muille tilaisuuden ”päästä pitkälle”.  Hyvä näin.  Ja sokerina pohjalla Ruotsin upea eteneminen (tässä vaiheessa) kahdeksan parhaan joukkoon.

Mutta yksikään MM-kisoihin tiensä raivannut joukkue ei jättäytynyt protestina pois kisoista.  Tätä en ole kuullut enkä nähnyt pahastikaan protestoitavan (siis protestin jäämistä ”piippuun”).  Hyvä näin.  Vanhaa sanontaa lainatakseni, ”kansakunnat kohtaavat”.  Ja kohtaaminen on yleensä parempi tapa viedä elämää eteenpäin, kuin torjua kohtaamisen mahdollisuus..

*

Boikotti olympialajina

Vuonna 1956 useat länsimaat olivat harkinneet Melbournen kisojen boikotoimista vastalauseena Unkarin kansannousun kukistaneelle Neuvostoliitolle.

Meksikon kisojen (1968) boikottiuhan syynä oli KOK:n päätös hyväksyä Etelä-Afrikka takaisin olympialiikkeeseen. 40 maata uhkasi jäädä kisoista pois, ellei KOK peru päätöstään. Komitea otti painostuksen vakavasti ja rotusortoa harjoittava Etelä-Afrikka pidettiin edelleen kisojen ulkopuolella.

Ensimmäinen toteutunut suurboikotti nähtiin Montrealissa 1976. Tuolloin 30 Afrikan maata vetäytyi kisoista protestina Uudelle-Seelannille, joka oli pelannut rugbymaaotteluita Etelä-Afrikan kanssa.

Seuraavat kaksi kisaa jäivät kylmän sodan jalkoihin. USA:n väistyvän presidentti Carterin aloitteesta kaikkiaan 47 länsimaata jäi pois Moskovan kisoista 1980. Virallisena syynä oli Neuvostoliiton Afganistanissa käymä sota.

Los Angelesissa 1984 itäblokin vastaboikotti ei tullut yllätyksenä. Viralliseksi syyksi 14 maan poisjäämiseen ilmoitettiin Los Angelesin heikko turvallisuustilanne sekä USA:n harjoittama neuvostovastainen propaganda.

Viimeiset kylmän sodan rippeet näkyivät 1988 Soulissa. Kisoista jäi pois seitsemän maata, joista tärkeimmät olivat Pohjois-Korea, Kuuba ja Etiopia.

Lähde: Petr Himberg/YLE; https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/08/08/olympiaboikotit

*

Protesti protestia vastaan

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hyv%C3%A4n_tahdon_kisat

Montrealin, Moskovan ja Los Angelesin olympialaisten boikottien jälkeen ilmeni myös vakaata halua torjua ja heikentää boikotoinnin kasvupohjaa. 

Jos boikotti oli protesti joitain kansainvälisen politiikan – myös urheilupolitiikan – ilmiöitä kohtaan.  Niin protestointi boikotteja kohtaan ilmeni pyrkimyksenä luoda ”jotain uutta”, jolla voitaisiin ylläpitää muutoin katkenneita urheilusuhteita.

Melkein päivälleen 32 vuotta sitten toteutettiin hanke nimeltä Goodwill Games (GG).  Silloin nimittäin  tuhansia urheilijoita kokoontui Moskovaan kisaamaan lähes olympiakategorian laajuudessa eri lajeissa.

Erikoislaatuisen kisamuodon takana eivät olleet KOK eikä YK.  Kaiken takana oli Yhdysvaltalainen mediamanageri Ted Turner, jonka suuri liikeidea oli kehittää vastakisat boikottien heikentämälle olympiakisa-järjestelmälle. 

Turnerin julkilausuttuna tavoitteena oli pyrkiä rauhoittamaan ja edistämään Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välisiä jännitteitä ajankohtana, jolloin maailma oli monella tapaa turbulentissa tilassa.  Kylmä sota jatku, Brezhnev oli kuollut muutama vuosi sitten, mutta brezhnevin oppi, ja vastakkain asettelu oli yhä voimissaan, samoin ydinvarustelu ja tähtien sota –kamppailu.  Gorbatshovin avoimuuspolitiikka ja uudistushankkeet ottivat vasta irtiottoaan kapaloistaan.

*

Ted Turner avautui kerran haastattelussa: ”Kun olin teini, unelmani oli voittaa  olympiakulta.  Olen osallistunut olympiapurjehdukseen neljästi 16 vuoden aikana, mutta aina epäonnistunut.  Mutta osallistumalla kansainvälisiin kilpailuihin, kohtaamalla kaikenlaisia ihmisiä, aloin haaveilla maailmasta, joka olisi erilainen kuin tämä meidän maailmamme.  Urheilun kautta kehitin rakkauden oodin koko planeetalle.”

*

Ensimmäiset Goodwill-Games –kisat toteutettiin, kuinka ollakaan, Moskovassa; avajaiset olivat 5. heinäkuuta 1986.  Kisojen motto oli ”From Friendship in Sport to Peace on Earth”. Urheilutoveruudesta maailmanrauhaan.

Kisoihin osallistui 3500 maailmantason urheilijaa lähes 80:sta maasta.  Kisoissa kohtasivat Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton urheilijat ensimmäistä kertaa sitten Montrealin 1976 olympiakisojen.  10 vuoden boikottikatkos päättyi. 

Kisat kestivät 16 päivää ja sujuivat moitteetta.  Isäntämaa sai epäilemättä kotikenttäetua, ja niinpä NL saavutti kisoissa 241 mitalia, joista 118 oli kultaa.  Yhdysvaltain saalis oli 142 mitalia, joista 42 kultaa.

Seuraavat kisat järjestettiin Seattlessa USA:sa 1990 ja Pietarissa 1994. 

Neuvostoliiton hajoamisen ja kylmän sodan päättymisen myötä Goodwill Games –hanke menetti lähtökohtaisen toimintaideansa: boikotteja olympialaisia kohtaan ei enää esiintynyt, ja suurvaltojen suhteissa koettiin suojakausi. 

*

Turnerin yhtiön ilmoitettiin menettäneen miljoonia dollareita tuottamalla ja televisioimalla kisoja.  Kisoja kuitenkin jatkettiin, vuonna 1998 New Yorkissa ja vuonna 2000 Lake Placidissa.  Näiden jälkeen Turner löi hanskat tiskiin.  Ted Turner myi oikeudet kisoihin Time Warnerin Australian-osastolle, joka järjesti viimeiseksi jääneen vuoden 2001 tapahtuman.

Turner katsoi elämäntyötään arvioidessaan, että sen suurin saavutus oli CNN-yhtiön luominen (1980) ja Goodwill Gamesit toiseksi merkittävin suoritus. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ted_Turner

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu