Veikko Huuska

Miksi pääministeri Sipilä halusi nyt mittauttaa hallituksensa kannatuksen?

Miksi pääministeri Sipilä halusi nyt mittauttaa hallituksensa kannatuksen?

*

Tässä tilanteessa valtit, joskin heikot kortit, ovat pääministeri Sipilän käsissä:


Hän tiesi jo hyvän aikaa, oikeasti, että sote-valiokunta ei ehdi saada mietintöään valmiiksi hallituksen kaavailemassa aikatalussa, joten sote-juna työnnetään jälleen porukalla seuraavalle lähtöportaalle.


Mutta Juha ei mitenkään voinut jättää hommaa tällälailla levälleen, eduskunnan kesäloma edessä ja yhä kuumenevammaksi käyvä syyslukukausi elokuussa edessä..
Jotain piti kehittää, ja se jotain oli pm:n tiedonanto, joka nimenomaan johtaa ja päätyy luottamuslauseäänestykseen.

*
Nyt Sipilällä on kaksi vaihtoehtoa:
Jos eduskunta antaisi tähän saumaan, eduskunnan kesäloman alla, epäluottamuslauseen Sipilä I:lle, niin se olisi SOS:lle mitä parhain vaihtoehto niistä huonoista vaihtoehdoista, joita sillä enää yleensä on. Siksi tässä voi vain voittaa.

Matkalla rispaantunut Sote-uudistus olisi puksuttamassa kohden lopullista muotoaan, mutta ikävä oppositio kaatoi sen..
Jos taas SOS saa luottamuslauseen, vaikka sitten vaikka yhdenkin äänen vaikka enemmistöllä - niin se on Voitto, isolla oolla. Sipilä-Orpo-Soini voi röyhistää rintaansa ja todeta: me istumme ja teemme mitä pystymme.

*

Sipilä sai idean ulkomailla:
Kuvaavaa oli Sipilän tokaisu keskustelustaan Hollannin PM:n kanssa, tämä kun toimii vähemmistöhallituksen johtajana; Hyvinhän teillä Suomessa asiat on.
Ja naapurissamme Ruotsissa SL vetää vähemmistöhallistusta;

jossain vaiheessa ollaan meilläkin samassa tilanteessa; enemmistökoalitioita ei enää vain synny.

Syynä se, että ei täyty kahta vaadittavaa kriteeriä:
Enemmistöhallituksen, ollakseen toimiva ja päättävä, taakse täytyy löytyä riittävästi väkeä, ja toisaalta sen verran koherenttia, että se pystyy tekemään Suomen tulevaisuuden kannalta välttämättömiä uudistuksia ja päätöksiä.

'
Repalaisten ja toimintakyvyttömien tai muuten vain ajelehtivien ns. enemmistöhallitusten aika on ohi.


Parempi ottaa lusikka oikeaan käteen ja luoda toimiva vähemmistöhallistus, joka sitten kansainvälisen ja perinteisen vähemmistöhallitusten toimintatavan mukaan hakee neuvottelutulokset päätösvalmisteluun lähtevien suurempien asioiden suhteen.

Siinä saadaan tukea milloin oikealta, milloin vasemmalta, ja milloin ylhäältä, milloin alhaalta (kansalta).
*

PM Sipilän toinen valtti on:
Oppositio ei suurin surmin halua että Sipilän I:nen kaatuu ennen aikojaan.

Silloin menisi pu-vi -oppositiolta sen paras syömähammas. Eli kansalaisten laajasti inhoaman ja vihaaman hallituksen kritisoiminen ja räksyttäminen.
Mitä sitten - jos Sipilä hallituksineen kaatuisi - haukuttaisiin ja ketä vastaan räksytettäisiin?

Siinä tapauksessa olisi pakko alkaa sovitella niitä hallitusketeitä ylle ja ministerisalkkua käteen (6-9 viikon päästä pidettävien hajoitusvaalien jälkeen), eikä muutaman viikon aikana voisi puheiden ja tekojen linjapoikkeamaa kovin suureksi laskea.

Nyt vielä voi puhkua ja päästellä, kun vaalit ovat vasta huhtikuussa ja uusi hallitus alkaa toukokuun lopulla 2019. Moni jo unohtaa, miksi. Siis miksi tulikaan äänestäneeksi nykyisen opposition valtaan.
*

Siksi oppositio tekee kaikkensa, jotta Sipilän I:nen pysyisi pystyssä ja konttaisi kohden huhtikuuta, joka tunnetusti on kuukausista julmin.
Sanotaan että tiukan paikan tullen koiraskin poikii.

Saatetaan ensi viikolla nähdä luottamuslauseäänestyksessä yllättäviä äkkisairastumisia tai vaikkapa ulkomaanmatkoja tms. "estettä", jolla jos tiukalle menee, varmistetaan, ettei hallitus vain edes vahingossa kaadu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

paitsi että:

Sipilä haluaa eduskuntaryhmien sitoutuvan kolmeen asiaan.
Ne ovat;
1.) uudistuksen voimaantulo vuotta myöhemmin vuoden 2021 alussa,
2.) maakuntavaalit toukokuussa 2019 ja
3.) riittävät resurssit uudistukselle.

Sipilän mukaan maakuntien aloituksen siirtyminen maksaa 200 miljoonaa euroa.

Eilen illalla Sipilä kertoi harkitsevansa muuttuneesta uudistuksesta hallituksen tiedonantoa eduskunnalle, mutta tänään hän kertoi antavansa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

Eilen A-Studiossa (YLE Tv1) annettu ennakkotieto Tiedonannosta olisi päättynyt äänestykseen hallituksen luottamuksesta, mutta ilmoituksen jälkeen ei tehdä päätöksiä.

Mikä muutti Sipilän mielen?
Saiko hän
a.) vihiä, että lipeäjiä saattaisi olla
b.) tietoa siitä, että sairaita/matkoilla/muutoin estyneitä saattaisi olla
c.) vakuutteluja siitä, että ura pj:nä on poikki, jos hallitus hajoaa, eli maitojuna odottaa Kempeleen asemalla..

Vai oliko:
Koko eilinen "fundeeraus" Sannikan Marian ohjelmassa pelkkää harhautusta, jotta kukaan ei enää voisi vaatia hallituksen päätä vadille?
Mikä ei tietenkään toteudu, siis toive, vaan entistä vahvemmin vaaditaan.

Paitsi että: Nykyinen oppositio ei halua mennä ennenenaikaisiin vaaleihin, ennen kuin Sote-soppa on kiehunut yli tai muuten ajettu jäähdyksiin. Paras hammas putoaisi vaalikampanjasta, joka on nyt jo jatkunut runsaan vuoden ja jatkuu vielä kesäkuu 2018 - huhtikuu 2019 saakka.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edelliseen vielä:
Sanotaan, että Kesk. alkoi puhua ensin turhautuneen vpj:nsä suulla, ja sitten pm:n omina puheina aikataulun venymisestä, josta Sipilä sitten veti pidempiä naruja, ihan omasta päästään. VM Orpo ei tiettävästi tiennyt tästä mitään ja pani vielä eilen myöhäillalla pääministerin "kirkkoon" asiasta, ja niin ees-taas Sipilä veti taas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset