Veikko Huuska

Lännen arvot - niitä ei enää ole: on vain voima ja sen paras tae on ydinase

Status quo, Saksa ja Lännen arvot - muutoksessa

Euroopan Unionin syvennetyn integraation lähtökohta oli estää Saksalaisen Euroopan synty, ja sen sijaan luoda Eurooppalainen Saksa. Poliitikot kävivät edellisiä maailmansotia, torjuntaa, sen sijaan että olisivat hahmottaneet tulevia ja luoneet torjuntalinjoja tulevia katastrofeja estämään.

Toisen maailmansodan lopputuloksen vääristymä, voittajavaltojen mahtiasema ja sille perustuva alisteinen asetelma vaikuttaa yhä, mutta asetelma murenee ja sulaa silmissä.  Kylmän sodan aikana ”kukaan” ei vaatinut, että Saksalla ja Japanilla tulisi olla ydinase, sillä samalla luontaisella voimalla, kuin niillä muillakin, joilla se oli, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Neuvostoliitto, Kiina. 

Vastaavasti meidän hyväksymäämme voittajavaltojen, siis pääosin Lännen, asetelmaan rakentuvat kansainväliset järjestelmät, sääntöperusteinen järjestys, rakentuu sekin – on rakennettu, ja rakennusajankohta vaikuttaa, vaikkeivat kaikki sitä näe – MM2:n lopputulokselle, tai siitä elimellisesti kehittyneelle status quolle.

Ei ihme, että Länsi pyristelee, kun tätäkin Pariisin1947 betonoimaa järjestystä muutetaan, paine nostaa asfaltin kuprulle. Tämä näkyy kaikessa, ehkä paljaimmin Ahtisaaren puheissa, hänhän on niin vilpitön, että kertoo enemmän kuin tarkoittaa: demokratia, ihmisoikeudet ja laillisuusperusta, nehän ovat nimenomaisesti – tähän asti – olleet Lännen arvoja.  Mutta nyt ne ovatkin globaaleja, ikään kuin universaaleja kiviä.  Ei näin ennen väitetty, vaan päinvastoin, kaikki omittiin Lännen aarrekammion koreimmiksi puolustettaviksi perinnekaluiksi.

*

Maailma luo nahkansa

Mannerlaatat eivät yksinomaan liiku, vaan ne myös asettuvat uuteen konstellaatioon, rakenne muuttuu, Maailma tekee itsensä uudeksi. Lähes raamatullisesti havaitaan miten ensimmäiset muuttuvat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi, mitä se sitten käytännössä ihan tarkkaan merkitseekään.

Ihmisten elämä ja geopolitiikka ei ole koskaan muuttunut näin rajusti sitten löytöretkien ajan. Mutta erona on se, että nyt kaikki tapahtuu nopeasti, kiihdytetyn elokuvan nopeudella.  Ja muutos koskee perustavasti kaikkea, siinä missä metsäntakainen suomalainen sai suolaa ja pippuria kaukaa, siinä jokainen saa uuden maailmanjärjestyksen vaikutukset tuta yhtä konkreettisesti kuin suolan kielellään ja pippurin nenässään.

*

Ystävät ja viholliset sekoitetaan

Miten nopeasti aika kiitää ja troikka lentää halki aron? Vuonna 2009 Obama julisti irroittavansa otettaan Euroopasta ja keskittävänsä sotilaallis-taloudellisen silmänsä Tyynenmeren altaalle.  Vajaa vuosikymmen myöhemmin 2018 hänen seuraajansa, ilman näkyvää pakkoa, saati tarvetta, mutta ideologisen ohjenuoran perässä, tai kenties ideologisen perustan puutteessa, hellittää kaiken (?) otteensa Taka-Intiasta, tuosta maailmankasvun pyörteestä.

Nyt siis Yhdysvallat lupaa höllentää Etelä-Korean kanssa luomaansa lujaa sotilaallista painetta, jopa vetää joukkonsa niemimaalta. 

Yhdysvallat on pitänyt sotilasliitoilla luotua valta-asemaansa Aasiassa ja muuallakin taloutensa ja turvallisuutensa selkärankana. Nyt se lupaa suitsait hylkiövaltio Pohjois-Korealle ja sen kummisedälle Kiinalle kaiken ja enemmän, sellaista mistä ne eivät ole voineet edes haaveilla. Tämä samaan aikaan kun päällikkö toraa ja katkoo kaikkialla liittolaisverkkoja.

Paluu Amerikkalaiseen isolationismiin on nopeampaa ja voimaperäisempää kuin koskaan, eräänlainen satunnainen historiallinen kansakuntakoe silmiemme edessä.  Kiina teki sen viimeksi, ja rajoitetussa muodossa Neuvostoliitto 1900-luvun jälkipuoliskolla, eristäytyi; hinnan ja tuloksen tiedämme, mutta päällikkö ei.

*

Sotilaallinen sateenvarjo poistuu maailmalla – mitä sanovat kotoiset NATO-orientoituneet?

Mihin tarvitaan vihollisia, kun liittolainen on tuollainen?  Näin kysytään niin Soeulissa kuin Tokiossa, niin Pariisissa kuin Berliinissä.

Japani on fundamentaalisesti yhtä riippuvainen Yhdysvaltain sotilaallisesta sateenvarjosta, kuin E-Korea, ja nyt päällikkö ilman edeltäkäypää kosketusta, neuvottelua ja kaupankäyntiä, vain ilmoitti omalla persoonallisella tavallaan, jos ei vetävänsä varjoa pois, vetävänsä sitä ainakin selkeästi suppuun, vihollistahon eduksi ja voitoksi.

Maailman supervallan tajoaman turvan kadotessa tai ainakin epävarmuuden lisääntyessä sen olemassaolosta ja toiminnasta, pakottaa maat, eikä ainoastaan primäärejä suojavaltioita, Japania ja E-Koreaa – vaan myös käytännössä koko Takai-Intian taloustiikeriä, monia maita, arvioimaan arvonsa uusiksi ja väistämättä päätymään yhteen ja samaan johtopäätökseen: kansallisen turvallisuuden panostusten huimaan ja ratkaisevaan lisäämiseen.  Siinä ei nyt 2017 ”saavutettu” most-high-post-cold-war maailman varustelumenosumma 1700 mrd euroa riitä, kun nämä kasvujätit ja turvallaisuushakuiset parapasifistiset vallat aloittavat väistämättä tarpeellisen, kiivaan varustautumiskierteen.  2000 mrd ylittyy nopeasti, kavutaan 2024 mennessä ehkä jo 2500 mrd:iin.

Toinen vaihtoehto olisi lähentyä kasvavaa ja auktorisoituvaa Kiinaa.  Se merkitsisi oman autonomian, idependencen, kaventumista ja alistumista sekä taloudelliseen, poliittiseen että hegemonistiseen (kaupan käytännöt, etc) likistykseen.  Vaikea valinta, joka, olisi lopputulos kumman pääsuunnan mukainen, militarisaatio tai myöntyväisyyssaatio tahansa, nostaisi ankaraa sisäistä vastarintaa ja voimistuvaa militanttia militarismiliikettä joka maassa.

*

Militarisaatio ja nuclearisaation uusi tuleminen – eli valta ja voima omassa taskussa

Militarisoituminen, oman kansallisen asevoiman ja tulivoiman kasvattamisen linja johtaisi väistämättä Japanin orientoitumiseen, pakkoon, hankkia atomiase (Return of Nuclear Weapons – RNW).  Voi vain kuvitella, minkälainen atomistinen atomiasehysteria siitä nousee.  Monet maat, väistämättä myös Saksa, joutuisi aivan 50-lukulaisittain vakavasti pohtimaan, mikä nyt eteen Pinneberg?  Lopputulos ei ole selvä, mutta se on väistämätön: Japanin ja Saksan on pakko hankkia atomivoimaa sen nurjassa muodossa, mutta montako seuraajavaltiota ne tulevat saamaan?  Veikkaan, että lukuisia; onhan ”kertaalleen jo kuopattu” ydinvoiman rauhanomainen käyttö noussut uuteen ”kukoistukseensa” varsin silencen kauden jälkeen, ja meillä Suomessa oli kunnia OL3:n merkeissä olla näkyvästi esillä ”pellejä avaamassa”.

Nämä näkymät voivat näyttää, ja näyttäytyvätkin, monien silmissä tilannetajun ja historiatajunsa menettäneen hermoilulta, mutta ottaen huomioon siviilienergiasektorilla tapahtuvan kehityksen, jossa huimin loikin on tultu pienoisydinvoimaloiden aikaan, sama osaamishyödyntämisen aalto on edessä myös militaripuolella.  Pienoisydinpommit ovat jo lähes käytännössä tätä päivää.  Kolmas askel ovat ”taskupommit”, repussa tai hienommin salkun sivukotelossa kannettavat pienoisydinaseet. 

(A suitcase nuclear device (also suitcase bomb, backpack nuke, mini-nuke and pocket nuke) is a hypothetical tactical nuclear weapon that is portable enough that it could use a suitcase as its delivery… Or: The W54 was one of the smallest nuclear warhead deployed by the United States. It was a very compact… It was the closest thig the U.S. is known to have  developed to a socalled ”suitcase bomb”. ..)   

Tämä on tunnettu kehityksen tai ainakin teknisen osaamisen suunta, paljosta riippuu, onko se ”uusi normaali” vielä läheisenä elinaikanamme, tosikäytössä.  

Järjestelmien rapautuminen ja estojen häipyminen tuo uuden ajattelun, uudet tavat.  

Kun ajattelee, miten nopeasti ja vaivattomasti rauhan.presidentti BHO otti käyttöön ja levitti käytäntöön, monituhatteloittajaksi mainitun, dronekaluston, ei juuri jää pidäkkeitä ajatella, miten tehokkaasti hänen seuraajansa voisi tehdä sen ”uudelle” asetyypille, dronekuljetteiselle ”little-little furylle” (miehittämättömästi perilletoimitettavalle pienenpienelle raivolle).

Kansainvälisen sopimuspohjaisen/sääntöpohjaisen järjestyksen murentuminen ja suoranainen sulaminen ei tule helpottamaan maailman asemaa sen suuntiessa edessämme olevan karikkoisen osuuden halki kohden hieman tyynempää tulevaisuutta.  Slightly more calm future.  -  Jos sellaista koskaan onkaan kaartuvan meren horisontin takana. Mutta voimmehan yrittää uskotella että.

Kauanko me Suomessa vannomme Euroopan Unionin ja NATOn nimiin, uskoen niiden merkin ja lipun alla voittavamme?  Olkaamme ainakin uskossamme lujia, sillä nuo ”talot” murenevat tiili tiileltä, kerros kerrokselta, pyöröovi pyöröovelta, aivan silmiemme edessä.

*

Siunatuksi lopuksi tähän:

US/Teppo Ovaskainen, ma 18.6.2018:

”Saksalaisarvio: Maailma siirtyi juuri uuteen poliittiseen aikakauteen – Trump tuhosi ”vanhan maailman”.

Maailma on siirtynyt uuteen poliittiseen ”epookkiin” eli aikakauteen, katsoo Saksan entinen ulko- ja talousministeri ja varaliittokansleri Sigmar GABRIEL.  Hänen mukaansa vanhan maailmanjärjestyksen kuolemasta kertoo kolme tuoretta tapahtumaa, joista kahdessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on suuri rooli:

ENSIMMÄINEN;

Ensimmäinen viime viikkojen kolmesta merkittävästä tapahtumasta oli länsivaltojen G7-ryhmän hajoaminen.

Gabriel katsoo, että teollisuusmahtien yhteenliittymä näyttää kaatuneen samaan asiaan, jota se aikanaan koottiin ratkaisemaan: maailmankaupan säännöistä sopimiseen.  Donald Trump lähti kokouksesta etuajassa, irtautui yhteislausunnosta ja haukkui liittolaismaiden kauppapolitiikan.

Yhteiset arvot eivät enää yhdistä länsimaita, vaan taloudelliset edut jakavat niitä.  Donald Trump oli vain johdonmukainen vaatiessaan Venäjää takaisin ryhmään.  Jos arvoilla ei ole väliä G7:ssä, miksi Venäjä suljettaisiin ulos? Gabriel kysyy.

*

TOINEN:

Samaan aikaan kun G7-maat riitelivät kokouksessaan Kanadassa, oli koolla toinenkin ryhmä: Euraasialainen Shanghai Group.

”Samanaikaisuus ei ole mikään sattuma.  Shanghai Group eli Lännen autoritääriset viholliset osoittivat yhteisen halun muokata maailman ”lännenjälkeistä” arkkitehtuuria, Gabriel kirjoittaa.

Shanghai –ryhmään kuuluvat Venäjän ja Kiinan lisäksi Kazakstan, Kirgisia, Tadjikistan sekä Uzbekistan.  Ryhmä muodostaa noin 40 % maailman väestöstä ja 20 % maailmankaupasta.

G7 kattaa väestöstä vain noin 10 %, mutta maailmankaupasta peräti 50 %.

*

KOLMAS:

Kolmas tapahtuma oli Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin huipputapaamien.  Gabriel väittää, että kokouksen tulos ennakoi uuden ydinvarustelun ajan alkua, vaikka siellä nimellisesti sitouduttiinkin Korean ydinaseriisuntaan.

”Selkeästi vain valtiot, joilla on ydinaseita, otetaan tässä maailmassa vakavasti ja neuvottelupöytään.  Hallinnon vaihtamisen politiikasta luopuminen on se, mitä Donald Trump tarjoaa Kim Jong-unille, Gabriel analysoi.

*

Löyhän sopimuksen vastineeksi USA lupaili P-Korealle turvatakuita, joiden ainakin Kiina ja Pohjois-Korea vaativat koskevan myös Pohjois-Korean hallitsijaperhettä.

EI SIIS ENÄÄ Saddam Husseinin, Muammar Gaddafin – ja Osama bin ladenin – kaltaisi loppuja multakuopassa tai maantieviemäriputkessa..  – Asiallista on tähän saumaan palauttaa mieliin ns. Putinin trauma, eli kansainvälisen imperialistisen (Yhdysvallat/Nato/Britannia/Ranska) Länsi–johtoisen koalition (yhdessä napisevan ja kapinoivan natiivipopulaation tai sen osan) ahtaalle ajaman diktaattorin niin sanotusta ”paskanenloppu” –tarinasta.  Presidentti Putin on monesti, myös kuuluisassa kultaisen huoneen puheessaan maaliskuussa 2014, halstrannut tämän prosessin, jota Länsi on soveltanut hyväkäsmaisesti seurauksista piittaamatta ja toisia moralisoiden.

*

Gabrielin mukaan Iranin johtajat katsonevat P-Korean tilannetta katuen sitä, että suostuivat Euroopan vaatimuksiin ydinaseen tavoittelusta luopumisesta.

Maailman diktaattorit oppivat tästä – hankkikaa ydinaseita jos voitte.  Korean niemimaalla jopa mahtava Amerikka joutui siksi luopumaan ideastaan vaihtaa hallintoa. 

Gabrielin johtopäätös Trumpin kaudesta on sama kuin monilla muilla Euroopan johtajilla:

Eurooppa ei voi luottaa enää Yhdysvaltoihin, ei kaupassa eikä puolustuksessa, ei tämän presidentin aikana eikä seuraavankaan. 

Kaupan suhteen liittolaisuudet ON JO  mullistettu, samoin Iranin, ja seuraavaksi VOI OLLA PUOLUSTUSLIITTO NATON vuoro, Gabriel arvioi.

Summa:

Gabriel arvioi tilanteen koko lailla samoin kun Huuska on tehnyt jo hyvän aikaa.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Linkki US/Teppo Ovaskaisen edellä lainattuun artikkeliin 18.6.2018:

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/251532-saksalais...

"Gabriel johtopäätös Trumpin kaudesta on sama kuin monilla muilla Euroopan johtajilla. Eurooppa ei voi luottaa enää Yhdysvaltoihin, ei kaupassa eikä puolustuksessa, ei tämän presidentin aikana eikä ehkä seuraavankaan. Kaupan suhteen liittolaisuudet on jo mullistettu, samoin Iranin, ja seuraavaksi voi olla puolustusliitto Naton vuoro, Gabriel arvioi.

– Vanhat säännöt eivät päde.

Hänen mukaansa Euroopan täytyy ryhtyä toimimaan itsenäisesti varautuen pahimpaan, kuin Yhdysvaltoja ei olisi, mutta silti tehden parhaansa suhteen eteen. Yhdeksi ratkaisuksi hän ehdottaa tulevaisuuden suhteiden luomista investoimalla Amerikan ja Euroopan välisiin opiskelijavaihto-ohjelmiin, koska opiskeijoiden joukossa ovat tulevat Amerikankin johtajat. Lisäksi Euroopan yhtenäisyyteen täytyy panostaa, Gabriel katsoo."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sigmar Gabriel, 1959, on SDP:n poliitikko, kuten johtopäätöksistä on pääteltävissä.

Noilla analyysimomenteilla voi päätyä paljon suoraviivaisempaankin johtopäätökseen:

Euroopan on itse hoidettava puolustuksensa.
Jos siis G7 on jatkossa "G6 miinus 1", tai (jos Putin palautetaanrinkiin) mukaan: "G7 miinus 1".

Johtopäätös kovan puolustuksen suhteen on sitten tietysti matemaattisella väistämättömyydellä:

NATO on "NATO miinus 1"

Silloin on Suomenkin tehtävä nopeanpuoleisia johtopäätöksiä.

Juha Hämäläinen

#2. Tämä on ollut pitkään tiedossa. EUn oma puolustus on hoidettava ilman USAta. Juuri tähän on viitannut Sauli Niinistö ja tätä eivät NATOttajamme heikolla ajattelukyvyllään ymmärrä.

http://emailjuuso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250072-...

Tämä on se sotilasliitto, johon Suomen kansa suostuu heti. Jopa itsekin olen tätä suositellut eri blogeissani.

http://emailjuuso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254801-...

EUssa on riittävä kyky hoitaa itse puolustus ja rakentaa aseemme eikä syytää joka vuosi miljardeja väärälle mantereelle.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mielenkiintoinen debatin aihe:

Gabriel:
"Eurooppa ei voi luottaa enää Yhdysvaltoihin, ei kaupassa eikä puolustuksessa, ei tämän presidentin aikana eikä ehkä seuraavankaan."

Suomen NATOistit:
"Suomi voi luottaa yhä Yhdysvaltoihin, ehkei kaupassa mutta KYLLÄ puolustuksessa, niin tämän kuin varmuudella myös seuraavankin presidentin aikana."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentti Martti Ahtisaari Kultaranta -keskustelun avauksessa 17.5.2018:

Ahtisaari huomautti myös, ettei YK:n arvoissa ole kyse pelkästään länsimaisista arvoista.

–Teen tämän nyt selväksi, kyseessä eivät ole länsimaiset arvot. Kyseessä ovat globaalit arvot, joita kaikkien hallitusten ja ihmisten pitäisi kunnioittaa. Olemme tehneet maailmalle karhun palveluksen kun puhumme demokratiasta, ihmisoikeuksista ja laillisesta järjestyksestä länsimaisina.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/251517-martti-aht...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

googlataan:

Hakutekijällä: "länsimaiset arvot" tulee 4,530 vastetta.

Hakutekijällä: läntismaiset arvot : 482.000 vastetta

https://www.google.fi/search?ei=xKcnW7XnL-ap6ATYiY...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ehkä aika monelle kelpaisi tänään "Saksalainen Eurooppa"?

Mutta kun aikansa edellytyksillä taisteltiin "Saksalaista Eurooppaa" vastaan, ja - toivottiin - "Eurooppalaista Saksaa"...

Näkemykset muuttuvat tahdomme tai emme...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsilla oli pitkään ydinaseohjelma, ja SAAB:lla keskimatkan pommikoneen piirrustukset valmiina.
Ruotsalaiselta taholta on minulle väitetty, jotta Ruotsi kokeili miniydinpommia - ilmeisesti plutoniumpommia - oliko silloin yllättäviä maanjäristyksiä Ruotsissa?

Ruotsi on turvannut jenkkeihin, mutta voiko niihin luottaa; Suomen ja Ruotsin yhteinen armeija muslimiprikaatilla ja ydinasein vahvistettuna olisi jo sellainen, jolla on merkitystä.

Juha Hämäläinen

#7. EUn yhteinen puolustus on hyvä. Ilman vieraita valtoja kuten USAta. EUssa on jo ydinaseita ja niitä voidaan lisätäkin. EUn välit paranevat Venäjään, kun USA ei hääri komentajineen EUssa. Euroopan miehitys aika loppua. EUn puolustuksen ulkoistaminen vieraalle vallalle on heikon ajattelun tulos. Se vie meiltä poliittisen itsenäisyyden.

EUlla ja USAlla voi yhteistyö jatkua sotilaallisesti ilman USAn jatkuvaa läsnäoloa täällä. Emmehän mekään ole USAssa Meksikon rajalla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niinsanotut läntiset arvot ovat tähänkin asti olleet vain raaka voima ja häpeilemätön voiman käyttö oman edun ajamiseen.

On erittäin tervetullutta, että maailma on muuttumassa ja niinsanottu "läntinen arvoyhteisö" painumassa historian roskatynnyriin, jonne se kuuluu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjä on aina kunnioittanut vain voimaa.

Venäjä on tervejärkinen valtio.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Venäjä on tervejärkinen valtio.

Pelkkä imperialistinen suurvalta,jos se sitten tervejärkisyyttä edustaa !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näitä "taskuaseita" kehotettiin jo 1950-luvulla, niin lännessä kuin idässä. Taisi tapahtua samojen piirustusten pohjalta, scouttaaminen oli kovalla tasolla ja spy-rakenteet toppia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset