Veikko Huuska

Keskinäisriippuvuudesta, arvaamattomuudesta ja turvallisuudesta

Kaksi puheenvuoroa - ja yksi arvio:

​Presidentti Tarja Halonen /HS, 16.6.2018:

"Suurin turvallisuusuhka Suomen kannalta on yleinen odottamattomuus, sillä kansainvälinen monenkeskinen järjestelmä on hyvin herkkä häirinnälle. Silloin voi tapahtua monia asioita, joita emme osaa ennakoida.

Ennakoimattomista käänteistä on lukuisia esimerkkejä viime vuosilta, mutta kansainvälinen yhteisö on onnistunut myös selvittämään useita yllättäviä riskejä. Kansainvälisen järjestelmän kehittäminen on hyvin monimutkaista, ja osaltaan sen vuoksi houkutus tehdä itsensä näkyväksi häirinnän kautta on suuri.

Pienikin toimija voi aiheuttaa suurta vahinkoa, jos se saa käsiinsä järeät aseet, sillä nykyaikainen asejärjestelmä tasaa pienten ja suurten eroja."

*

MEP Jussi Halla-Aho/MTv vieraskolumni16.6.2016:

"Tavaran ja rahan vapaata liikkumista on kautta historian puolustettu sillä, että se on synnyttänyt maiden välille keskinäisriippuvuutta, joka puolestaan ehkäisee niiden kykyä ja halua sotia keskenään.

Tämä voi olla osin totta. Toisaalta se on johtanut myös siihen, että poliittinen päätösvalta on siirtynyt kansalaisilta ja heidän valitsemiltaan edustajilta rahoituslaitoksille, luottoluokittajille, suuryrityksille, sanalla sanoen "markkinoille".

Kansalaiset saavat kyllä äänestää vaaleissa, mutta hallituksen ja sen ohjelman tulee nauttia "markkinoiden", ei kansalaisten luottamusta. Jos rahahanat pannaan kiinni, hallitus kaatuu."

*

Merkelistä, HS 16.6.2018:

"On rajojen aukipitäjiä ja sulkijoita.

On monenkeskisen kansainvälisen sopimusjärjestelmän vaalijat ja purkajat.

Vapaakaupan kannattajat ja protektionistit.

Moniarvoisen liberaalin demokratian puolustajat ja etnisesti yhtenäisestä kansasta haaveilevat nationalistit.

Bulgarialainen politologi Ivan Krastev sanoo, että pakolaiskriisi on Euroopalle sitä, mitä 9/11 -iskut olivat Yhdysvalloille.

Avainkokemus, joka mullisti kansakunnan identiteetin, itsetunnon ja politiikan suunnan.

On aika ennen ja jälkeen pakolaiskriisin."

*

"EU hajoaa Merkelin käsiin. Brexit on shokki. Eurokriisi jakoi Euroopan etelään ja pohjoiseen, pakolaiskriisi itään ja länteen." *

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Halosen puheesta - kyseessä on haastattelu - voisi saada käsityksen, että hän näkee moninkeskisen kansainvälisen järjestelmän ja sen keskinäisriippuvuuden varsin häiriöalttiina, ikään kuin herkkänä sveitsinkellona, joka itseessään kai toimisi moitteettomasti ja tavotteiden mukaisena, mutta kun sen arvokasta käyntiä kaikenlaiset pienet ja kurjat tahot häiritsevät. - Ripottelevat hiekkaa upeaan kellolaitteeseen! Harmittaahan se.

Halla-aho puolestaan analysoi kv- järjestelmää kylmän kliinisesti, ja summaarisen murskaavasti. Hän vaatii kurssin muutosta, tosin määrittelemättä tietenkään reseptuaalisesti kaikkea mikä tulee tehdä. Sat sapienti.

Hesarin Merkel- puntarointi on niin ortodoksista fundamentaalista vakiopuususilmää, sikäläistä, - ja niin passe.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Halonenkin on täysin sokea näkemyksissään Saksan ja Venäjän suhteen.

Merkel ajaa ainoastaan ja vain saksalaisten etuja EU:n johtajana ja Putin on kiinnostunut kleptokratian ylläpidosta massiivisin propakandakoneistoin.

Britit olivat kyllin viisaita näkemään, ettei Merkel - Macron kaksikolla ole todella Eurooppaa yhdistäviä vaatteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset