Veikko Huuska

Miksi Trump halusi tavata Kimin? Kysymyksiä globaalin voiman myrskystä

Miksi Trump halusi tavata Kimin? Kysymyksiä globaalin voiman myrskystä

*

Jossain on kovin pohdittu, mikä presidentti Trumpin sai lähentymään toista hylkiövaltiomiestä, Kimiä. Vastaus on laaja: iso peli ja Kiina, mutta muutakin siinä on.

Viimeisimpien tiedustelutietojen ja alueanalyysin mukaan Yhdysvallat on viimeisen vuoden ajan nähnyt suurimmaksi geopoliittiseksi uhkaksi Kiinan aktiviteetit omalla kotimerellään, Etelä-Kiinan merellä.  Saaret ja luodot, keinosaaret ja varustautuminen.  Kiina luo omaa laguuniaan Etelä-Kiina merelle, lähivaltojen voimatta tehdä muuta kuin pyristellä vastaan ja panna kalastajat asialle. 

Eniten tästä kärsii ja suoraviivaisimmin Japani, mutta se on voimaton ja kokenut jo nöyryytyksiä, ja näyttää saavan niellä niitä  jatkossakin.  Hinta, jonka se maksaa vuosista 1938-1945, mutta miten pitkään?

Suuressa kuvassa Yhdysvallat on häviäjä, se ei Trumpin aikana halua alistua vaan taistelee ja pelaa.

Siksi Kim.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/seuraa-suoraa-l%C3%A4hetyst%C3%A4-trump-pit%C3%A4%C3%A4-tiedotustilaisuuden-pohjois-korean-johtajan-tapaamisesta/ar-AAywHBH?li=AAaDcIL&ocid=ientp

*

Kim ja köyhempi Korea on ollut Kiinan varjeluksessa, joskin tuhma ja tottelematon.  Se on ollut isältä pojalle toimivat keino lahjoa kurittajat antamaan rahaa ja tekniikka, sekä suojaa.  Ydinohjelmansa myötä P-Korea on nyt päässyt pelaamaan isompaa peliä, sillä on rauta jolla vääntää.  Ja se vääntää. 

Kiina ja presidentti Xi ovat näytelleet kummisedän roolia.  Tähän rakoon iskee nyt Trump.  Xi kävi briifaamassa oikukkaan kummipoikansa kotipesässä ennen Trumpin tuloa, mutta miten tämä kaikki oikein menee?

*

Etelä-Kiinan merellä on käynnissa iso savotta.  Kiina tekee kaikkensa voittaakseen, alaa, tilaa, voimaa, kotipesän suojaa.  Vain viikko sitten Kiina ajoi pitkän matkan raskaita pommittajia saarelle, yhdelle noista vahvasti varustetuista keinotekoisista saarista, tässä puolikiehuvassa meressä, mitä se ei ole aiemmin tässä muodossa tehnyt.

Tämä tapahtui sen jälkeen kun strategisen merirakentamisen ohjelman eräs vaihe täyttyi, ja kiinalainen sai valmiiksi 10.800 jalan (3.350 m) airstripin, alkeellisen lentopaikan, ”korpikentän”, varalaskupaikan, paikan jolle long-range heavy bombersit pystyvät laskemaan ja nousemaan.  Joten nyt heillä on landland, jolta hävittäjät, pommittajat ja ohjuskoneet voivat uhata koko aluetta.  Aina Japaniin saakka.  https://www.google.fi/search?biw=1536&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=jYAfW4PBIour6ATG37rwBg&q=airstrip+south+china+sea&oq=airstrip+south+china+sea&gs_l=img.12...15658.22600.0.24522.16.16.0.0.0.0.85.916.16.16.0....0...1c.1.64.img..0.2.167...0i19k1j0i30i19k1j0i5i30i19k1j0i8i30i19k1.0.mk_AlCDj9ww

Samalla tavoin he – tiedustelu kertoo – militarisoivat Subi Reef, Woody Island, ja Michief Reef, etc.

Operaatio on tähän mennessä maksanut 3,4 miljardia dollaria, josta selviää panosten kovuus, ja ohjelman primäärisyys; juuri siksi että Peking on halukas näyttämän ja käyttämään, tarvittaessa, käyttämään tappavaa voimaa hallitsemiseen.  Niin sotilaalliseen kuin kaupalliseen kuin merenkulkuun, liikenteeseen ja tavaran kulkuun liittyvään: siis kaikkeen.  https://www.gisreportsonline.com/infographics-modal-45

Huolestuneimmat tiedustelutahot Amerikassa ovat levottomia Kiinan isosta lekasta, tuhotehoisesta superaseesta, joka pystyy multiyliäänennopeuksiseen iskuun ylipitkältä matkalta, mutta keinosaaristo luodaankin hidastamaan ja etäännyttämän vihollinen kotipesästä.  Kiina otti tämänkin tyhjiön.  Tyhjiä tölkkejä ei maailmalla liiku, tyhjiö täyttyy, ja harvinaisen usein se on 1995 jälkeen ollut made in China.

*

SCS on tietysti niin kuuma, että pelivaikuttaminen on ollut mukana jo pitkään.  Etelä-Kiinan meren rakennustyömaan kuvaaminen on jo kauan ollut esteellinen.  Kaakkois-Aasian meriväylistä ei ole saanut luotettavaa kuvaa aikoihin.  ImageSat International haastoi isännän Woody Islandin kuvantamisessa, mutta häirintä oli luja.  Uusi sarja vuotaneita sateliittikuvia pyöri kuunvaihteessa maailmalla. 

Tosiasia on, että vaikka Kiina ei ole ainoa, jota syytetään kiistanalaisen alueen militarisoinnista, mikään muu valta ei ole lähelläkään verrattavissa Kiinan pyrkimyksiin, siihen mitä se esittää ja sen laajuuteen ja voimaan ja nopeuteen.

Kiina toteuttaa koordinoituja ja pitkäjänteisiä pyrkimyksiä vahvistaa omaa määräävää asemaansa alueella, mukaan lukien mainitut keinotekoisten saarten rakentamisen, siviili- ja sotilasinfrastruktuurin ja sotilasalusten käyttöönoton.  Itseasiassa SCS on maailman sotaintensiivisen rakentamisen keskus, niin dollareissa kuin tulivoimassa laskien. Randin puolustusanalyytikko Derek Grossman sanoi olevansa ”erittäin skeptinen siitä että Peking koskaan ja pysyvästi poistuisi alueelta”.  Tarkoittaa, että Kiina on laajentanut territoriotaan keinoistamalla ja hyökkäämällä merelle, kansainväliselle merialueelle ja olennaisen tärkeälle merireittien risteämämerelle.  Tätä hyökkäystä voi pitää 2010-luvun suurimpana sotilaallisena ryntäyksenä, jonka rinnalla Krim ja Syrie ovat pieniä pähkinöitä, vaikkei tri Grossman tätä sanokaan, mutta päätellä sen osaa korpraalikin.

*

Grossman analysoi suuren Jätin strategista liikehdintää toteamalla mm.: Peking on ”tarkoituksellisesti poistanut ja pitänyt ohjukset poissa näkyvistä toistaiseksi vahvistaakseen kertomustaan rauhanomaisista toimistaan Etelä-Kiinan merellä”.  Sitten, kun pöly merellä laskeutuu, ja kritiikki kuolee, se voi helposti siirtää näitä järjestelmiään uudelleen alueelle, ja tuoda ne maailman silmille. Kyseessä on sha shou jian empimätön killer, letaali tappaja yms., englanniksi ”Assassing Mace”, jonka tarkoitus on luoda vakavasti otettava uhka tuhoamiskykyisestä voimasta Länsi-Tyynenmeren alueella, kykenevät vaimentamaan läntiset voimat, joita käytännössä edustaa Yhdysvaltain merivoimien tuolle alueelle sijoitetut ja keskitettävissä olevat voimat.

Kiina on jo sijoittanut DF-21D –ohjuksia strategisiin sotilasasemiin Liaoningissa, Jiangxissa, Yunnanissa, Rujianissa ja Qinghain luona.. Niiden voima kattaa kaikki lähiseudut, Etelä-Korean, Guamin, Taiwanin, Vietnamin, Filippiinit ja enimmät Yhdysvaltain tuolla lohkolla olevat tukikohdat ja sotilasasemat.

Tämä tekee tästä Trumpille ja esikunnalle ”Checkmate Move”, shakki-matti –liikkeen. Siksi Kim.

*

Kun ei lyödäkään saa, aina voi iskeä persettä penkkiin.  Tämä Ahtolan Veikon ohjelma on nyt Pentagonin ohjelma, ja sitä Trump toteuttaa, siten kuin toteuttaa.  Lyömällä kiilaa melko kekseliäästi kummisedän ja kummipojan väliin.  Katsotaan kenelle tekee kipeää.

*

Politiikka on sotaa.  Sota on taloutta.  Talous on voimaa.  Voima on rautaa ja pelkoa.  Rauta ja pelko on sillä, kenellä on henkseleitä.

Toisen maailmansodan jälkeinen ylisukupolvinen katumusharjoitus alkaa pikkuhiljaa olla ohi niin Japanissa kuin Saksassakin.  Ne ovat kohta kypsiä ottamaan isännän otteita haltuunsa, ja hankkimaan atomiaseen, joka niille kuuluu paksun kukkaron suojaksi, ennemmin kuin repalevaltioille ja uhoparanoikoille.  Trumpin amok takoo järkeä talousjättien johtajien päihin.  Se kuva viimeisestä G7-kokouksesta, Merkelin ja Aben ilmeet, katsokaa niitä.  Opetustapahtuma. 

Merkelin instassa jakamasta kuvasta tuli millisekunnissa klassikko:

https://yle.fi/uutiset/3-10248065

Maailma menee siihen että systemaattinen ja looginen holvinrakennustyö seisahtuu, ja kukin ostaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miksi Trump halusi tavata Kimin?"

Trump halusi näyttää äänestäjilleen ja koko maailmalle miten hyvä diilintekijä hän on.

Trump ei ole toistaiseksi saanut aikaan diilejä, mutta on saanut sössittyä edeltäjiensä tekemät diilit.

Kiminkään kanssa ei mitään diiliä syntynyt ja asiakirjoihin jo aiemmin julkilausuttu lupaus pyrkimyksestä ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla.

Se ei siis ollutkaan mikään diili, mutta olettaa sopii että Trump joutui tästäkin paperista maksamaan jotain Kimille. Ehkäpä se maksu oli lupaus yhteisistä sotaharjoituksista luopumisesta Etelä-Korean kanssa.

Jos vanhat merkit paikkansa pitää, Pohjois-Korean puheet eivät pidä, eikä lopimiuspapereilla ja allekirjoituksilla ole mitään merkitystä, mutta kaipa Trump sentään pitää lupauksensa ja lopettaa sotaharjoitukset.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, tämähän on tällaista ulkopeliä;

"Yhteisymmärrysasiakirjaa on arvosteltu konkreettisten toimenpiteiden puutteesta. Trumpin mukaan Kim Jong-un kuitenkin lupasi asiakirjan muotoilun jälkeen hänelle suullisesti, että Pohjois-Korea tulisi tuhoamaan merkittävän ”ohjusten rakettimoottorien testipaikan”.

– Pohjois-Korea on jo tuhoamassa ohjustestipaikkaa, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa."

Niinpä, kun viimeisin rakettikoe meni mönkään, ja tuhosi samalla olennaisilta osiltaan tuon kyseisen testipaikan. Parempi purkaa se ja rakentaa jotain tilalle, kuin jättää romuna seisomaan..
*
Mutta se iso peli, big game, käydään muualla.

P-Korean keino jo vuosien ajan on ollut uhitella ja painostaa omalla tavallaan ja sitten "sopia" erilaisia taloudellisia helpotuksia ja etuuksia, suoranaista apurahoitusta ja ohjelmia vastaan. Kyllä kai Kim niin kauan pitää välipuheen kun liiteasiakirjassa mainitut heille sovitut lunnaat on kuitattu. Niistä ei paljon kerrota ulos, mutta jotain ja huomattavankin paljon he nyt saivat.
Molemmilla omalla tavallaan hylkiöpäämiehellä oli tarvetta näyttää. Kimille suurin voitto oli seistä lippulinnassa Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Mutta kuten sanottu, tällä koukkauksella pohjoiseen Trump pelasi Kiinan ohi, ja sen omimmalla kentällä. Epäilemättä Kiina seuraa tarkkaavaisena P-Korean politiikan kuvioita lukuisten syiden vuoksi.
*

NATOn huippukokous Brysselissä 10.-11.7.2018 on seuraava Lännen koetinkivi. Vai ehtiikö väliin tulla jotain muutakin..
Nämä viimeaikaiset Lännen kokoontumisajot ovat menneet vähän plörinäksi. Mikä on vähintäinkin ikävää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hieman taustaksi:

*’
Subi Reef; https://en.wikipedia.org/wiki/Subi_Reef
*
Subi Reef – Kiinalaisten rakentama; Reuters ym. 25.5.2018;
“Subi Reef, built up by Chinese, appears nearly ready to host first troops based in heart of South China Sea”
https://www.japantimes.co.jp/news/2018/05/25/asia-...
http://www.janes.com/article/79999/y-8-transport-a...
http://news.abs-cbn.com/news/05/25/18/carpio-chine...
Carpio: Chinese jets, bombers may soon land on Subi Reef near Pag-asa Island
*
https://earthview.withgoogle.com/subi-reef-china-5478
*
Woody Island: https://en.wikipedia.org/wiki/Woody_Island_(South_China_Sea)
Eilen; https://www.scmp.com/video/china/2150264/china-red...
e China redeploys surface-to-air missile systems on South China Sea's ems South China Sea’s Woody Island
*
South China Sea: What China's First Strategic Bomber Landing on Woody Island Means
Expect these bombers to come to one of China’s three airstrip-equipped Spratly artificial islands soon.
The Diplomat, 22.5.2018; https://thediplomat.com/2018/05/south-china-sea-wh...
Last week, on Friday, reports emerged that the Chinese People’s Liberation Army-Air Force (PLAAF) had, for the first time, landed an H-6K strategic bomber on one of the country’s South China Sea islands. China’s state-run People’s Daily shared footage of the bomber landing on an airstrip.
The island in question was Woody Island, China’s largest military outpost in the South China Sea. Woody Island sits in the Paracel Islands, but Chinese military activity there has foreshadowed possible moves in the seven artificial islands that Beijing also possesses in the Spratly group.
In addition to permanently stationing military personnel on Woody Island, China has deployed J-11 fighters, HQ-9 surface-to-air missiles, YJ-62 anti-ship cruise missiles, and other materiel there.
*
Mischief Island; https://www.bbc.com/news/av/magazine-35054627/flyi...
The Telegraph, 3.5.2108; US warns of 'consequences' for South China Sea military build up after Beijing 'sends missiles to Spratly Islands'
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/03/china-...
*
U.S. Warship Sails Past Disputed South China Sea Artificial Island in Freedom of Navigation Mission
https://news.usni.org/2018/03/23/u-s-warship-sails...
*
Nine-Dash-Line; https://en.wikipedia.org/wiki/Nine-Dash_Line
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Trump haluaa NOBELIN.

Hän on valmis maksattamaan sen muilla.
Saihan Obama sen, tekemättä mitään. Trump yrittää pstää paremmaksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Nobel on japanilaisille ja etelä-korealaisille halpa hinta siitä, että naapuri ei ammu ydinkärkiä niiden naapurustoihin. Eiköhän se Nobel ole pelkkä mauste joita demarit kavereineen tuijottavat jolloin jää koko soppa näkemättä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lyömällä kiilaa melko kekseliäästi kummisedän ja kummipojan väliin. Katsotaan kenelle tekee kipeää."

Kiina ja Pohjois-Korea hekottelevat mielessään sitä, että niin Trump kuin suurin osa muutakin maailmaa tuollaiseen uskoo. Niillä on vielä astetta pitemmälle suunniteltu agenda.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pakotteista ei puhuttu mitään, eikä ollut mahdollistakaan, mutta pakotteiden poistamista on lujimmin vaatinut Kiina, koska se rassaa sitä eniten. Se vie joka tapauksessa P-Korean käyttämästä öljystä ja hiilestä c 90 %, ja muutenkin pitäessään regimiä yllä joutuu käytännössä rikkomaan kaupanrajoitustoimia/pakotteita, mitä se ei tällaisessa yhteydessä mielellään tee, koska legitimiteetti muualla vaarantuu.

Kyllä näen Trumpin peliliikkeen Kiinan nousuun liittyvänä tunkeutumisena reviirille ja Luoteis-Tyynenmeren asetelmaan. Näppärä peliliike sinänsä. Luulen että Xi ei hekottele, vaan pelaa tarkan pelin.

Mitä Trump teki?

Käytännössä de facto tunnusti Kimin ja tämän aseman, sekä tämän killer-regimin kansainvälisoikeudellisen de jure aseman. Ei vähät mitään.

Lupasi turvatakuut P-Korealle. Ei vähät mitään.

Lupasi lopettaa provokatoriset sotaharjoitukset, mitä se ikinä tarkoittaakaan, ilmaisu on P-Korean käyttämä ja tarkoittaa sellaisena kaikkea sotilaallista yhteisharjoittelua E-Korean kanssa, jolla myös on Yhdysvaltain turvatakuut, olleet jo 50-luvulta lähtien. Ei vähät mitään.

Tekisi mieli nyt kysyä, mitä suomalaiset natomieliset nyt ajattelevat Suomelle kaivatuista turvatakuista, joiden takuumiehenä olisi toimiva Yhdysvallat, joko suoraan kahdenvälisenä osapuolena tai Naton kautta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuohon toteaisin kyynisesti, että Trump ei ole Yhdysvallat eikä hän ole Pentagonkaan. Presidentillä on tosin USA:ssa perustuslain mukaan suuri valta, mutta tarpeen vaatiessa, kun vielä isompien varpaille astutaan, Amerikan presidentin yli on kävelty, keinolla taikka toisella ...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Riippuu kuka kävelee. Rep pitää enemmistöä vaaleilla valituissa organisaatioissa.
Myös korkeimmissa oikeusjärjestelmissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset