Veikko Huuska

48 % sanoo EI sote-uudistukselle - peräti 83 % tyytyväisiä nykymenoon

48 % sanoo EI sote-uudistukselle  - peräti 83 % tyytyväisiä nykymenoon

*

Alma-Median kylmä analyysi:

Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle Sote-sekoilusta?

Alma Median tuore kyselytutkimus herättää kysymyksen: mitä hallitukselle jää sote-uudistuksestaan jäljelle?

*

Paineet kasvavat, kun nyt tiedetään Alman kyselyn perusteella, että peräti 58 prosenttia Helsingin vaalipiirissä asuvista on sitä mieltä, että eduskunnan ei pidä hyväksyä hallituksen esitystä sote-uudistuksesta.

Uudenmaan osalta sama luku on 51 prosenttia, koko maan osalta 48 prosenttia sanoo ei uudistukselle. Kansanedustajat ympäri maan joutuvat miettimään kantaansa yhä uudelleen. Hallitus on kerta kaikkiaan epäonnistunut viestittämään suomalaisille, miksi sote- ja maakuntauudistukset tarvitaan.

*

Alma Median teettämän kyselyn vähintään yhtä suuri yllätys on se, miten tyytyväisiä suomalaiset ovat julkisiin terveyspalveluihin.

Peräti 83 prosenttia sellaisista kyselyyn vastanneista, jotka olivat viimeisen vuoden aikana käyttäneet julkisia terveydenhoitopalveluja, olivat erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Suomalaiset eivät ilmeisesti ole huomanneet, että julkiset terveyspalvelut olisivat huonossa jamassa. Julkisella puolella on myös tehty paljon palvelujen nopeuttamiseksi ja parantamiseksi, se näkyy taatusti näissä luvuissa.

*

Mitä tästä ”vuosisadan hankkeesta oikein jää jäljelle?

Kourallinen tuhkaa?

*

Nyt kysytään, kenen hermo pettää?

Kuka kaataa Soten?  Vai mennäänkö huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin ihan näin vain, keskosen synnytystä odottaen..

Edes hallituksen kaataminen tai oma kaatuminen ei auta: Presidentti tuli (odotetusti) näyttämölle ja sanoi, ette te niin helpolla tästä pääse. Ennenaikaisia vaaleja ei tule.  Hän luetteli koko protokollan, mikä suomeksi tarkoitti, älkää unta nähkö ennenaikaisista vaaleista ja sen tuomasta ”synninpäästöstä” tai edes kiirastulen hiipumisesta.

Siis: Mikä nyt eteen Suomi?  Kuinka tästäkin kannokosta selvitään?

*

- Lähde: http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/alma-analyysi-veret-seisauttava-tutkimustulos-%E2%80%93-mit%C3%A4-hallitukselle-j%C3%A4%C3%A4-j%C3%A4ljelle/ar-AAyn6V1?li=AAaDcIL&ocid=ientp

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Alma-Median selvitys, joka sopivasti julkaistiin Kokoomuksen ja Keskustan puoluekokousten aattona, lyö löylyä kummankin puolueen kokousedustajien "kesäsaunaan".

Miten puolueet ja niiden kellokkaat reagoivat tähän saumaan? Vetäytyvätkö kuoreensa, yrittävät vaieta kaiken, kaivaa hiekkaan kuin strutsi päänsä?

Kenen hermo pettää (ensimmäisenä)?
Kun se tapahtuu, "helvetti" on irti.
Suurimmat paineet on tietysti Uudellamaalla, mutta myös Turuus ja Manses.

Vaalien 2019 tulos ratkaistaan Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla: miten hallituspuolueiden nykyiset ja nousevat ehdokkaat menevät vaaleihin tämän kanssa?

Milloin puoluesolidaarisuus sulaa? ja arkirealismi ja poliittinen taju nousee ykköseksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nuo esittämäsi kyselytutkimuksen prosenttiosuudet antavat viitteitä siitä, että kansalaiset ovat nyt perehtyneet näihin valinnanvapauskuvioihin ja jopa vaivanneet päätänsä sen verran, että on hamotettu seuraukset ja uhkakuvat.

Uudistuksen valmistelukaan ei ehkä ole herättänyt kansassa luottamusta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisipa kiinnostavaa tietää, kuinka moni vastaajista on tiennyt, mistä oikeasti on kysymys. Tällaista asiaa näissä mielipidekyselyissä ei tietenkään tentata. Sotesta on ollut mediassa valtavasti juttuja, mutta varsinaista informaatiota, tietoa siitä mikä muuttuu, suorastaan olemattoman vähän. Mielipiteitä ja asenteellista rummutusta sitten on ollut sitäkin enemmän. Taitaa olla niin, että kysely ei ole oikeastaan mitannut ihmisten mielipiteitä sotesta vaan mielipiteiden ohjailtuvuutta ja sitäkin epämääräisesti. Ainoa luku, joka oikeasti kertoo jotakin taitaa olla tyytyväisyys nykyisiin palveluihin. Niistä ihmisillä on omakohtaista kokemusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Epäilisin, että tavan matti meikäläisillä ei juurikaan ole kykyä ymmärtää tai käsitystä asiasta, saati sitten mielipiteen muodostamisen taitoa sote-kysymykseen.

Myllytys ja propaganda ovat olleet varsin näkyvää sekä hankkeen puolustajien, että vastustajien välisesti.

Mainitsisin tässä, että maailmalla valinnanvapaudesta perusterveydenhoidossa on valtavasti hyviä kokemuksia hoidon laatua ja kustannustehokkuutta ajatellen esim. Olkoon vaikkapa Hollanti.

Ongelmat Suomessa liittyvätkin terveyskeskusten tasolle palvelujen saatavuuden ja asiallisten jonotusaikojen puuttein, eikä tällöinkään aivan kaikissa terveyskeskuksissa. Erikoissairaanhoito ja työterveyspalvelut ovat maassa jo nyt laadukkaita ja kustannustehokkaita.

Vanhusten hoito on monien terveyskeskusten ohella julkisina palveluina maassa monin paikkakunnin jopa sanalla sanoen kelvottomalla tasolla. Silti ongelmakohtien kehittäminen ja reorganisointi ovat perustellumpia koko järjestelmän uudistamiseen nyt aiotulla tavala.

"Sotea viedään väkisin läpi, vaikka suurin osa suomalaisista ei ymmärrä, mitä tapahtuu

Liike Nytin viikon aihe on sote-uudistus. Sote on ollut otsikoissa jo vuosikausia, mutta kukaan ei silti tunnu tietävän tarkalleen, mistä on kyse. Päästäksesi mukaan keskusteluun, tutustu Sote - aloittelijan tietopakettiin Liikkeen sivuilla.

Sote-viikon aikana julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia sekä osallistujiemme meille lähettämiä tekstejä sote-uudistukseen liittyen. Jos sinulla on aiheesta ajatuksia, joita haluat jakaa, voit lähettää niitä meille osoitteeseen info@liikenyt.fi.

Sote-uudistus herättää huolta erityisesti sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien keskuudessa. Sairaanhoitaja Marianna Korolkoff kirjoitti olevansa huolissaan erityisesti ikääntyneen väestön asemasta sote-uudistuksessa. Voit lukea Korolkoffin kirjoituksen täältä.

Sote-viikon päätteeksi toteutamme äänestyksen, jonka kautta on mahdollisuus vaikuttaa suoraan kansanedustaja Hjallis Harkimon äänestyspäätökseen eduskunnan sote-äänestyksessä.

Tervetuloa keskustelemaan ja vaikuttamaan,"

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Perusongela nähdäkseni on siinä, että varsinaisen soten kehittämisen ohelle ja pääasiassa kaansalaisille tarjotaan massiivista maakuntauudistusta, joka ei varsinaisesti soteen kuulu lainkaan, kuten ei myöskään hankkeilla oleva valinnanvapaus, jonka sisältö on kovasti hämärä.

Paljon parempi tulos kansalaisten kannalta saavutetaisiin, kun keskityttäisiin vain nyt olemassa olevan järjestelmän kehittämiseen, eikä sen massiiviseen kokonaisuudistukseen. Sen suurin vaara on, että palvelut vain heikkenevät, kallistuvat ja hajaantuvat, kun merkittava osa terveyshuollosta siirtyy kertarysäyksellä yksityisen sektorin hallitaan. Mitä valmiuksia siellä on muuhun kuin rahastukseen ja markkinoiden uusjakoon?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Perusterveydehoitoon valinnanvapaus, kuten liki kaikkialla maailmassa on tapana olla. Hollannin malli vaikka tässä vaikkapa lähtökohdaksi.

Tässäpä juttua yksityisen firman toteuttamasta kotihoidosta Hollannissa:

https://yle.fi/uutiset/3-10232480

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Suomen Pankin poistuva pääjohtaja Erkki Liikanen sanoi eräässä haastattelussa.Olennaista tässä on ,että vähemmällä pitää saada enemmän.Nyt taas äänestäjät Italian äänestäjien tavoin,vielä mitä ilmainen taksikyyti Burana- jonoon ja viela ilmaisempi erikoissairaalahoitoon,EU pankkiirit maksakoot,Heillä on Euromiljardit,sielta vain jakoon.Enemmisto Eu äänestäjiä täysin vastuuttomia,kuin muinoin Saksa kansa,joka suurella enemmistöllä äänesti itävaltalaisen rosvopäällikön silloisen Suursaksan eli EUn johtoon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minulle ei ole vielä selvinnyt mihin perustuu väittämä, että valinnanvapaus lyhentää jonoja jos läkärien määrä pysyy vakiona eikä lääkärien määrää koulutuksen kautta tuntuvasti lisätä. Ei tämä aiottu sote-uudistus mitään rakettitiedettä ole, etteikö normaalilla järjellä varustettu ihminen sitä ymmärtäisi jos vain kiinostusta on vähäisestikin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sotea vastustetaan lähinnä siitä mielikuvasta johtuen, joka on tullut vuosikausia kestäneestä häslingistä, soutamisesta ja huopaamisesta sekä riitelystä. Jokainen ajattelee, ettei tuollainen tekotapa voi tuoda tullessaan mitään hyvää. Epävarmuus on ymmärrettävää, kun juuri mistään ei ylemmällä tasolla, edes yksittäisten puolueiden sisällä, ole yhtäläistä mielipidettä.

Kokonaisuudistukset monilla yhteiskunnan saroilla olisivat kyllä tervetulleita osana sitä pienempiin asioihin toistaiseksi pureutunutta norminpurkutalkoota. Mutta kokonaisuudistusten päämääränä tulisi nimenomaan olla asioiden yksinkertaistaminen, suoraviivaistaminen, parantaminen sekä kustannussäästöt.

Mielestäni maakuntauudistuksen ymppääminen soteuudistukseen on esimerkki keskustan siltarumpupolitiikasta tyypilisimmillään, tässä kohden tosin äärimmäisen korkeisiin sfääreihin nostettuna. Jos aluehallintouudistusta on tärkeätä jostain syystä tehdä, niin se pitäisi käsitellä erikseen toisessa yhteydessä.

Kokoomuksen alkuperäinen sokea "raha seuraa potilasta" -periaate, jonka puitteissa jokainen olisi saanut valita minkä lääkärin tai lääkärikeskuksen hyvänsä periaatteella "valtion piikkiin", oli myös suorastaan edesvastuuton sen aiheuttamien kustannusten myötä. Sellainen periaate ei noudata kokoomuksen perusarvoja vapaasta markkinataloudesta ja kustannuspohjaisesta kilpailukyvystä, vaan sisälsi ilmiselvästi vasemmiston (ikävä myöntää ...) varoittaman tilanteen, jossa veronmaksajien rahoja lapioidaan kultaa vuolemaan rantautuville konserneille ilman takuita siitä, että palvelutaso kuitenkaan nousee.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Hallituksen esityksen tuoma valinnanvapaus - kahdesti vuodessa - on valinnanvapauden irvikuva. Sen ja kilpailun pitää olla todellista ja aivan eri tasolla kuin hallituksen mallissa. Nyt kun todellista kilpailua ei olisi tulossa, yritykset voisivat hyödyntää rusinat pullasta, mitä puolestaan julkinen terveydenhuolto ei voi tehdä. Silloin yksityinen kyllä pärjäisi, koska tuottamattomat, mutta välttämättömät, toiminnot jäisivät julkiselle.

Ratkaisu ongelmaan olisi helppo. Julkinen terveydenhuolto voitaisiin antaa veloituksetta (on samalla miljardisäästö vuodessa laskutusbyrokratiassa - eivät mahdollisia yksityisellä puolella). Yksityisen valinneet maksaisivat palvelut itse, mutta saisivat julkisen perusterveydenhuollon kuluja vastaavan verovähennyksen. Siis mitä vähemmän palveluja käyttäisi, sitä enemmän vähennyksestä jäisi käteen, jolloin olisi selkeä kannustin tarpeettoman käytön välttämiseen. Puolta voisi vaihtaa kerran vuodessa. Siis kyseessä olisi kapitaatiokorvauksen vastine, mutta rahan kulkiessa yksityisille aina asiakkaiden kautta, kaikki kapitaatiokorvauksen väärinkäyttömahdollisuudet jäisivät pois. Kilpailu olisi sekä julkisen että yksityisen puolen sisällä jokahetkistä. Erona hallituksen malliin olisi, että sekä yksityinen että julkinen olisivat taloudellisesti samassa asemassa. Erityisesti on syytä korostaa, että maksujärjestelmä antaisi myös julkiselle puolelle mahdollisuudet hyödyntää omia vahvuuksiaan. Hallituksen esitys keskittyy lähinnä vain yksityisen puolen etujen turvaamiseen.

Ainoa pieni potentiaalinen ongelma liittyy köyhien ihmisten yksityisten palvelujen käyttöön. Se olisi kuitenkin helppo ratkaista, sillä asiakkaan valitsema yksityinen toimija voisi riskittä luotottaa palvelujaan verovähennyssummaan saakka.

Jos nyt julkisen puolen asiakastyytyväisyys on 83 %, edellä ehdotettujen toimien jälkeen se olisi varmasti oleellisesti korkeampi. Oikeastaan toivomisen varaa ei jäisi enää muuhun kuin että lääkäreiden koulutusta pitää lisätä, jotta jonotkin poistuisivat.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä minäkin olisin valmis hyväksymään Kalevi Salosen esittämän mallin, mutta se ei ole ollut julkisessa keskustelussa mukana mitenkään, eikä siis sisälly soten tavoiteisiin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Uskoisin että gallup tulokseen EI ole voinut olla vaikuttamatta se että valtaosa infosta mitä eri medioista aiheesta suolletaan on kielteistä tai ainakin kielteiskysyvää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti! Moinen toteamus on itse asiassa "tautologia", sillä kaikki mielipiteet perustuvat aina tietoon, joko oikeaan tai väärään, runsaaseen tai suppeaan, mutta asia, josta ei ole saanut mitään tietoa lankeaa luonnostaan "en osaa sanoa" kategoriaan. Ja soten kohdallahan ei tietoa suunnitellusta mallista ole ollut mahdollistakaan saada muuta kuin median kautta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Almamedia hyyssää voimalla Karl Marxilaista ideologista suuntaa gallupilla esiin jossa julkisen monopoli tuottaa ja hallitsee hinnasta välittämättä.
Nyky sotessa saat kuolla rauhassa potilasjonoihin ja kotihoidossa saat levätä viikkotolkulla kuolleena kotona, tämänkö halutaan jatkuvan.

Makuntauudistuksella 295-n kuntapäättäjän ja yhteensä 400 toimijan joukko pienenee 18 maakunnan joukoksi, ELY JA TE keskukset tulevat maakuntavaaleilla valittujen demokraattiseen hallintaan. Itse sote tuo vain hyviä uudistuksia valinnanvapauksineen uusien sotekeskustoimijoiden joukosta sekä lisäksi palveluseteli käytännön.
Tuolla edellä sanottiin että Euroopasta on hyviä esimerkkejä toimivasta sotesta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyllä homma on nyt perin ohkaisissa valjaissa:

Kokoomuslainen matkalla puoluekokoukseen:
"Sote-uudistus
Kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Ted Apter sanoo suoraan, että hallituksen nykymuodossaan esittämä sote-malli ei ole paras mahdollinen malli.
–Sote on mennyt niin sekavaksi, että kansalaiset eivät enää oikein ymmärrä, mitkä ovat sen tavoitteet ja mitä siinä yritetään myydä. Toiseksi sote-malli, mitä hallitus esittää ei ole optimaalinen, hän sanoi Uudelle Suomelle matkalla kokoomuksen puoluekokoukseen.
Apter näkee ongelmalliseksi muun muassa sen, että vain hyvin niukka enemmistö eduskunnassa on soten takana."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250747-kokoomusla...

*

Kysymys
alkaa olla vain siitä, milloin ja mistäpäin Sotea ympäröivä sikiökalvo repeää. Silloin valuu maahan koko pitkään inkuboitu ”lapsonen”.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Maakuntajärjestely on ehdottomasti turha ja äärettömän kankea lisäys tähän.

Systeemiajattelijana mietin skaalautuvaa järjestelyä, mitä voisi säätää puoleiden voimasuhteiden muuttuessa vaaleittain. Siinä olisi malli täydellisen julkiselle palvelulle (mikä toteutuisi Lapissa ja syrjäseuduilla) sekä hyvin pitkälle yksityistetty malli, joka olisi lähinnä pääkaupunkiseudulla. Sitten olisi keskussairaaloiden varaan rakentuva jaottelu, mikä säästäisi muutoskustannuksissa merkittävästi (resurssien hyväksikäyttö).

Olen tehnyt systeemisiä esityksiä varmaan eniten yhteiskunnan rakenteiksi tässä takapajuisessa maassamme, missä ei julkisesti osata keskustella mistään ansiokkaasti.

Olen tehnyt optimointisysteemeitä kymmenet vuodet, että varmuudella tiedän miten löytyy parhaat tulokset matematiikan tasolle asti. Sote on aika lähellä optimointia, eikä politiikkaa alkuunkaan. Minä suuresti hämmästelen näitä kirjoitteluja ja jahkaamisia, joilla hallitus kaatamassa itsensä. Todella typerää!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kiitos Veikko Huuskalle että sallit poikeavaa mielipidettä joukkoon, mutta olen useasti miettinyt miksi juuri Almamediaa kangertaa tämä nykyinen hallitus.
Oikeastaan nyt on nähtävissä median avustaman soten mielipidemuokkauksen voima. Eritoten Juha Sipilä on saanut tutaa Alman toimittajilta.

Suomen perustavaa laatua oleva valuvika on että olemme kansallisvarallisuudeltaan köyhä maa jonka ei pitäsi vannoa sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion nimeen valtion 120 miljardin velkataakan alla.
Juha Sipilän hallitus hakee sote ja maakunta uudistuksilla paikkaa todelliseen hyvinvoitiyhteiskuntaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Natoa inhoavat suomalaiset kannattavat sitäkin enemmän kuin sotea. Kertoo jotakin tilanteesta.

Jos sotelait menevät läpi eduskunnassa, se on kansan selkeän enemmistön mielipiteen vastainen päätös ja jotkut joutuvat tekemään siitä katkerasti tiliä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuure Piitiselle Nato ei olluthallitusohjelmassa mutta uusi sote ja maakuntamalli sentään on hallitusohjelmassa. Jos maan hallitus tekisi muutoksia galluptien mukaan niin se vasta älytöntä olisi.
Kokoomukse viesti on se etteivät he tingi piiruakaan enää valinnanvapaudesta ja palvelusetelistä. Terveyden huollon julkisen monopolin aika on nyt tiensä päässä ja tämä kaipaa uudistumista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan tässä maassa ollut yksityislääkäreitä niin pitkään kuin minä muistan ja terveysasemiakin kymmeniä vuosia. Yksityissairaaloista en tiedä kuinka pitkään ne ovat toimineet.

Yksityinen terveydenhuolto ei vain pärjännyt normaalilla tavalla julkisen terveydenhuollon kanssa, joten poliitikot ottivat ohjat käsiinsä ja keksivät veronmaksajien rahan siirtämisen myös yksityiselle sektorille. Ideologinen tavoite lienee julkisen sektorin täydellinen alasajo.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#19.
Minä näen tässä sen, että suurten medioiden toimittajat ovat itseasiassa parhaiten informoituja sote-ihmisiä tässä maassa:

He saavat suoraa infoa julkisuudesta, raporteista ja asiakirjoista - ja se lisäksi monenlaista off record -tietoa. He saavat tätä taustoitusta kaikkialta, ja melkein kaikilta. Käytännön toimijoilta kentän eri lohkoilta, tutkijoilta ja bisnesosaajilta, ja mikä hauskinta: Henkilökohtaisissa keskusteluissa poliitikkojen kanssa.

Siellä sitä supistaan ja tunnustetaan pohjimmaisia totuuksia - tietysti niillä vannomuksilla, että tästä ei sitten lauleta kylillä!

Kokeneet ja osaavat toimittajat vielä vaihtavat mediatalon sisällä tietojaan ja kokemuksiaan. Kyllähän tästä syntyvä realistinen kuva ruljanssin raadollisesta takapihasta on vielä karumpi, kuin se, joka meille normikansalaisille syntyy julkisuuden kautta!

Jossain vaiheessa vaikenemisen patoon vain alkaa syntyä hiusmurtumia, jotka nyt alkavat olla niitä hollantilaisia patoreikiä, joita puheenjohtajat nyt puoluekokouksissa kutsuvat kaikki puoluesatraapit ja uskolliset puolue-uurastajat sormineen tukkimaan.

Uskon, että Alma-Mediassa on toimituksellinen johto tehnyt tilannearvion sote-tilanteesta ja antaa palaa, koska se näkee lopputuloksen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #21

Eiköhän nyt Veikko kuitenkin ole jo aika uusia Suomen nykyinen 1970-luvun terveyskeskusjärjestelmä DDR-ajasta länsimaiselle käytännölle, jossa myös yksityisiä palveluntarjoajia kunnioitetaan ?

Viimeisenä maana koko EU:n alueella ?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #22

Kyllä.
Mutta kysymys on, miten.

Homma karkasi käsistä tämän kaikkien lehmänkauppojen äidin kautta.

Kunpa Suomessa olisi tiukasti tehtykin sote-uudistusta!

Edellä kerroin ja kuvasin asiaan perehtyneiden toimittajien saaman infon syvyyttä, relevanttiutta ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #23

Toimittajiin ei tässä asiassa ole uskominen. Ns. asiantuntijohin ikävä kyllä vielä vähemmän.

Hyvinvointiyhteiskunnan päätöksenteko ei ole uskottavaa, vaikka rahat eivät enää riitä ja velkaantumisenkin vipu käy yhä enemmän pakkaselle.

Suomen talous on edelleen alle v. 2008 reaalitason, mutta velkaa on nyt n. 120 miljardia euroa enemmän ? Tästä ei Almamedia tai Yle juurikaan uutista nosta - Euroopan surkeimmasta taloudesta jo vuosikymmenen ajan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #24

Justiin noin..ei asiantuntijoihinkaan saa luottaa tässä asiassa vaan pelkästään kokoomuksen puoluetoimistoon. Sieltä se totuus löytyy vaiko peräti omista tulkinnoistasi jotka tunnetusti on erittäin värittyneitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #26

SOTE-asiassa myös ns. asiaantuntijoidenkin käsitykset ovat olleet usein poliittisesti värittyneitä. Osa suomalaista mediaa käy propagandalla voimakkaasti vastaan nykyistä hallitusta sen kaikessa päätöksenteossa.

Vasemmisto älähtää valinnanvapaudesta, vaikka se on osoittautunut parhaaksi kustannustehokkaaksi ratkaisuksi ja on pääosin poikkeuksetta käytössä koko läntisen Euroopan perusterveydehoidossa.

Mm. Britanniassa on täysin ilmainen laadukas terveydenhoito koko kansalle, jossa perusterveydehoito tuotetaan liki kokonaisuudessaan yksityisten praktiikoiden kautta kustannustehokkaasti. Suomessa potilaiden maksuosuus on suuri ja palvelujen saatavuus silti usein huono huolimatta eräästä maailman kovimmasta verotuksesta.

Nykyisen vasemmiston ehdotukset ja käytännön toimet lepäävät kokonaisuudessaan kaikissa hunajaisissa lupauksissa rahoituspohjaan, joka on tuottavuuden sijaan veronkorotukset ja siirretyt veronkorotukst l. julkisen velan lisääminen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #27

Viimeksi lukemani valinnanvapaus olisi leikannut minun nykyisiä valinnanvapauksia ja sehän ei tietty ole mitenkään merkityksellistä? Uskon sen..merkityksellistä on vain hokea lammasmaisesti sanaa valinnanvapaus ja kuvitella sen tarkoittavan myös sitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #29

Niin varmasti sinun, mutta entäpä muiden ?

Kyse on palvelutarjonnan turvaamisesta KOKO väestölle 2020-2030 luvuilla, eikä pelkästään Vellu Heinolle.

Mikä ihme siinä oikein puna-aatteen lisäksi rassaa, jos terveyskeskusten rinnalla vastaanottoja tarjoavat myös ammatinharjoittajalääkärit ?

Näinhän on jo nytkin ?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #23

Homma karkasi niin täydellisesti käsistä kuin vain voi. Oikeasti ei enää tehdäkään sote-uudistusta vaan ajetaan sen varjolla yksityistämistä ja maakuntahallintoa. Siksi asiantuntijoiden lausunnoista ei ole välitetty eikä mitään muita mahdollisuuksia ole tarkasteltu. Kun tietoa mistään muista vaihtoehdoista ei ole annettu, kansalaisille ei ole annettu edes mahdollisuutta muodostaa sote-uudistuksesta objektiivista käsitystä vaan on lähdetty mielikuvamainontaan kaiken huippuna omamaakunta.fi-sivusto. Eipä ole muille puolueille annettu rahaa vastaavaan mainontaan.

Nyt hallitus yrittää kääntää tilannetta sellaiseksi, että pienin muutoksin uudistus hyväksyttäisiin myöhemmin parannettavaksi. Näin menetellen olisi kuitenkin kaaos vastassa. Sen sote-uudistusta ei voi korjata vaan on tehtävä uusi aivan alusta alkaen. Pohjatyö toki on käytettävissä.

On myös annettu ymmärtää, että uudistus on saatava nopeasti läpi, koska muuten ajautuisimme taloudelliseen ahdinkoon. Väite on täysin vailla pohjaa, sillä uudistus ei suinkaan pienentäisi vaan kasvattaisi menoja Toiseksi, jos lähdettäisiin terveydenhuollon ehdoilla toteuttamaan taloudellisinta mahdollista sote-ratkaisua, se tuskin veisi läheskään niin kauaa kuin hallituksen mallin saaminen edes jotensakin toimimaan. Pelkistetyssä terveydenhuoltomallissa (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...) kaikki tavoitteet toteutuisivat varmoja 3-4 mrd €/v säästöjä myöten jo parissa vuodessa ja asiakaskokemus vain paranisi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Nykyinen järjestelmä on ehdottomasti parempi jossa omalla rahalla voi ohittaa jonon.
Soten ruotsalaisessa maakuntamallissa ei oma raha tavallista ihmistä tahdo auttaa kun systeemi on hiottu sisään.
Ruotsalaiset lähtevät kiireellisissä tapauksissa Saksaan ja viisaat suomalaiset Suomeen ja saavat jälkikäteen korvaukset yhteiskunnalta, oma raha auttaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lindgren, tuo sama mahdollisuus hakea hoitoa muualta on olemassa jo nyt suomalaisillakin. Ruotsin terveydenhoito muuten rankattiin varsin korkealle viime vuoden vertailussa Euroopan ja koko Maailman tasolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset