Veikko Huuska

Suomen armeijan voitonparaati 16.5.1918 – mitä lehdet kertoivat tuona päivänä?

Suomen armeijan voitonparaati 16.5.1918 – mitä lehdet kertoivat tuona päivänä?

*

Suomen Wirallinen lehti, torstaina 16 p:nä Toukokuuta 1918:

”Suomen armeijan Ylipäällikön,

Kenraali, Vapaaherra C.G. Mannerheimin

ja Suomen armeijan

juhlallinen tulo pääkaupunkiin tapahtuu tänään.”

Katso:

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1298595?page=1

*

Suomen armeijan saapuminen Helsinkiin.

Juhlallisuuksien ohjelma.

Kenraali Mannerheimin ja Suomen armeijan juhlallinen saapuminen Suomen pääkaupunkiin tapahtuu tänään torstaina.  Juhlallisuuksia varten on laadittu ohjelma, jonka mukaan kenraali Mannerheim seurueineen saapui jo eilis-iltana jonnekin lähinnä kaupunkia sijaitsevalle rautatieasemalle.  Tänään aamupäivällä ylipäällikkö esikuntansa sekä kaupungin pohjoispuolelle koottujen sotavoimainsa etunenässä lähtee kulkemaan kaupunkia kohti.

Saattueeseen ottanee osaa n. 12.000 miestä.

Kello 12 p:llä ottaa vastaan kenraali Mannerheimin n.s. ”Turun kasarmin” kohdalla kaupungin kunnallispormestari J. von Haartman juhlamenojen ohjaajan arkkitehti Hugo Lindbergin seurassa.

Pormestari pitää lyhyen tervehdyspuheen.  Täältä kulkee saattue Senaatintorille, jonka jälkeen on senaatissa vastaanotto.

Sen päätyttyä kuljetetaan eduskunnan istuntosaliin, missä eduskunnan puhemies pitää tervehdyspuheen kenraali Mannerheimille ja Suomen armeijalle.

Edelleen kuuluu ohjelmaan m.m. lyhyt jumalanpalvelus Nikolainkirkossa, minkä jälkeen kenraali Mannerheim ottaa Runebergin patsaalla vastaan paraadin, johon ottaa osaa myöskin saksalaista sotaväkeä. 

Tähän päättyvät juhlallisuudet, joiden lasketaan kestävän 4 tuntia.

*

Suomen Pankin pankkivaltuutetut E.G. Palmén ja K.J. Såhlberg päiväsivät ja julkaisivat laajan ja värikkään kertomuksensa ”Kertomus Eduskunnan Pankkivaliokunnalla Suomen Pankista 1918 vuoden kapinan aikana”.

Suomen Pankki on tänään 16.5.2018 eli tasan 100 vuotta myöhemmin julkaissut sivuillaan kyseisen paljon puhuvan raportin.  Lataa tiedosto: https://helda.helsinki.fi/bof/handle/123456789/14949

Ks. myös; ". https://helda.helsinki.fi/bof/handle/123456789/14949 … #Suomenpankki1918 https://twitter.com/JuhaTarkka

*

Suomalaisten lehtien ohella pääkaupungissa ilmestyi myös saksankielinen Suomessa oleville saksalaisille sotilaille suunnattu julkaisu  Suomi-Finnland Nachrichtenblett fur das deutsche Militär in Finnland. 

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1301913?page=1

Sielläkin pääuutisena luonnollisesti Suomen vapaustaistelu.

*

Etelä-Savo, 16.5.1918;

Paikkoja avoinna:

Vanginvartijan VIRKOJA.

3 järjestysmiestä (vahtimestaria) 650 mkan ja 10 vanginvartijaa 450 mkan kuukausipalkalla otetaan täkäläiseen sotilasvankileiriin.  Kirjallinen hakemus, lääkärin-, papin- y.m. todistuksineen jätettävä henkilökohtaisesti ensi tilassa sotilasvankileirin kansliaan linnoituksessa.

R. Tammelin.

*

Etelä-Savo, 16.5.1918:

Sokerinjakelu.

Tapahtuu mahdollisesti tällä viikolla.

Sokerinjakelu tapahtuu mahdollisesti tällä viikolla ja on jaettava määrä henkeä kohti 250 gr.

*

Etelä-Savo, 16.5.1918:

Sanomalehtimiehet ja asevelvollisuuden suorittaminen.

Senaatti on sanomalehtien toimittajain sotapalveluksesta vapauttamista koskevain anomusten johdosta päättänyt piiriesikunnille ja kutsuntalautakunnille ilmoittaa, että sanomalehtien toimittajat luettaisin reserviin siten, että he sotapalveluksen ohella voisivat hoitaa omia tehtäviään.

*

Etelä-Savo, 16.5.1918:

Kenen talossa

Lappeen Maamiesseuran Apilansiementen puhdistuskone nykyään on, pyydetään sitä heti ilmoittamaan tahi tuomaan sen Seurakunnan talolle.  Kysyntä on suuri. Lappeenranta, 15.5.1918.

Adam Lindh

*

Savo, 16.5.1918:

Ali Aaltosen loppu.

Punaisten päällikön Ali Aaltosen väitetään kaatuneen Vilppulassa helmikuussa.  Tampereen valloituksen jälkeen kertoivat eräät punaisen panssarijunan miehet Aaltosen olleen  mukana junassa, mutta että hän oli menettänyt päänsä kurkistaessaan ulos junan ikkunasta.

*

Savo, 16.5.1918:

Hauska löytö.

Kun muutamat valkokaartin 2:sen rykmentin 2:sen pataljoonan 3:n komppanian miehet olivat tarkastamassa taloa Josafatinkatu 7., saatiin saaliiksi, paitsi kymmenkunta punakaartilaista, Suomen kansanvaltuuskunnan raha-asiainjaoston pääkassakirja, jota on hoitanut joku Aksel Kokkola.  Kirja oli kalliin aarteen tavalla kätketty kellarikäytävään mullan sekaan sekä kivillä peitetty.  Sittenkin tarkkasilmäiset kaartilaiset sen löysivät.

*

Savo, 16.5.1918:

Iivanan morsiamet.

Turussa on muuan ompelijatar, joka ahkeralla työllä oli kerännyt itselleen melko sievän omaisuuden, niin että hänen vanhuutensa päivät olisivat olleet turvatut, ellei muuan seikka olisi riistänyt häneltä tätä turvaa.  Rakkaus vie viisaankin pään vinoon.

Kertomuksemme hyvin puettu ja varakkaanpuoleinen ompelijatar rakastui erääseen Iivanaan, joka palveli Venäjän meriväessä.  Hakkailtiin talvikausi ja käytiin milloin sirkuksessa, milloin taas hankittiin muuta iloa.  Tulivat sitten punakaartin viimeiset hetket, ja parille tuli kiire lähteä Turusta.  Morsiamen ostamat uudet huonekalut lastattiin rautatievaunuun, ja merisotilas sai rahat hoitaakseen.  Matruusi selitti, että nyt on jo niin kiire, ettei joudettu odottamaan vihkimistä Turussa, vaan oli kiireen vilkkaan riennettävä asemalle.

Mutta mitä liekään matruusin päähän pälkähtänyt: - olihan se sama ajatus tuhansien venäläisten matruusien päähän pälkähtänyt -, kun hän rautatieasemalla selitti, että sotilasjunaan ei otetakaan naisia.  Morsian alkio kuitenkin itkeä  ja ulista, niin että se herätti asemalla olijoiden huomiota.  Mutta silloin rakastunut matruusi keksikin keinon.  Hän sanoi vievänsä morsiamen pakaasissa.  Hankittiin säkki, johon ompelijatar pistettiin.  säkki pantiin 3 luokan odotussalin seinustalle odottelemaan, milloin sulhanen tulisi sitä hakemaan.

Juna vihelsi, vihelsi toinen ja kolmaskin, kunnes asemalla tuli hiljaista.  Tällöin säkissä oleva ompelijatar kuulee kuinka asemamiehet kävelevät ja sanovat, että ”jopa niistä punaisista p-stä lopultakin päästiin” ja alkavat katsella, mitä punaiset ovat jättäneet jälkeensä.  Tällöin ompelijattarelle selvisi, minkä juksauksen alaiseksi hän oli joutunut.  Hän alkoi huutaa säkistä: ”tulkaa jumalan tähden auttamaan minua pois täältä”.

Pennittömänä, tavaratta elelee nyt hyljätty morsian valkoisessa Turussa ja muistelee kuumaverisen Iivanan lämmintä rakkautta.

*

Savo, 16.5.1918:

Kenraalikuvernöörin kanslian lakkauttaminen.

Ent. kenraalikuvernöörinkanslian töiden loppusuoritusta varten tarvittavat määrärahat on senaatti määrännyt menosääntöön otettaviksi.  Samalla päätti senaatti käskeä ent. kenraalikuvernöörinkanslian johtajaa, eversti Brummeria lähettämään senaatille ehdotuksen kanslian suomalaisten virkamiesten asettamisesta lakkautuspalkalle.  – Venäläiset virkamiehet on jo aikaisemmin eroitettu.

*

Savo, 16.5.1918:

Kaljan valmistus kielletty.

Elintarvehallituksen Lääninkomitealle antaman selityksen mukaan on viljan ja siitä valmistettujen maltaiden käyttö kaljan ja n.k. rapakaljan valmistukeen myyntiä varten kielletty.  Tämän johdosta on Kuopion läänin Lääninkomitea kehoittanut läänin poliisilaitoksia huolehtimaan, ettei kaljan valmistusta myyntiä varten edelleen harjoiteta.

*

Savo, 16.5.1918:

Saksalaisten kunnioittaminen.

Helsingissä on tehty aloite erityisen mitalin lyöttämisestä Suomen retkeen osallistuneille saksalaisille sotureille.

Mitalin laatiminen on uskottu taiteilijoille Ville Wallgren ja John Munsterhjelm.

*

Savo, 16.5.1919:

Mitä Ahvenanmaan retki maksoi Ruotsille.

Tukholmasta, toukokuun 8 p.

Hallitus pyytää valtiopäiviltä 1.360.000 kruunua Mäntyluotoon lähetettyjen apuretkikuntien menojen korvaamiseksi sekä 485.000 kruunua Ahvenanmaan retkikunnan menoihin.

*

Savo, 16.5.1918:

Valkeasaaren – Pietarin rata julistettu Venäjän omaisuudeksi.

Suomalaiset rautatievirkamiehet poistuneet rataosalta.

Varmasta lähteestä saadun tiedon mukaan ovat venäläiset anastaneet Suomen valtionrautateihin kuuluvan Pietarin-Valkeasaaren rataosan.  Pietarin kommuuni-neuvoston puheenjohtaja, komisari Sinovjewin julistuksella on koko rataosa määrätty otettavaksi Venäjän haltuun eilispäivästä lähtien.  Radalla ovat venäläiset ryhtyneet harjoittamaan liikennettä omaan lukuunsa.

Suomalaiset rautatievirkailijat ovat poistuneet.

*

Savo, 16.5.1918:

Hienosaippua takavarikoitaan.

Saadaan myydä ainoastaan elintarvelautakuntien määräyksien mukaan.

Eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa oloissa annetun lain nojalla on Suomen senaatti julistanut takavarikkoon kaikki maassa löytyvät hienosaippuan kauppavarastot.  Takavarikossa olevaa saippuaa saadaan myydä ainoastaan elintarvelautakuntien määräyksiä tai korttijärjestelmää noudattaen.

*

Savo, 16.5.1918:

Punaisten urkkijatoimi.

Inhottava ilmiö.

Kaupungeissa oli urkkijatoimi kehitetty äärimmilleen.  Kaikkialla vilisi urkkijoita kaduilla, julkisilla paikoilla, jopa yksityisissä kodeissakin.  Ja alituisesti tehtiin perättömiä ilmiantoja, joitten nojalla kunnollisilta kansalaisilta riistettiin vapaus, omaisuus, jopa henkikin.  Kadulla ei uskaltanut ääneen puhua tuttavansa kanssa, aina oli kuuntelijana urkkija, mies tai nainen, joka omalla tavallaan selitti mitä viattomimmankin lauseen.

Maaseudulla myös vilisi palkattuja urkkijoita, jotka saivat palkan joko kustakin ilmiannosta tai varsinaisen päiväpalkan, jonka määrä mainitaan olleen 15 mk.  Tähän urkkijatoimeen käytettiin maaseudulla etupäässä naisia ja lapsia.  Voimme mainita tapauksia, milloin punikkien 10-12 vuotiaat pojat ja tytöt olivat urkkijoina.  He menivät taloihin, kuuntelivat keskusteluja, etsivät elintarpeita, joita oli punikkien ryöstäjä peläten viety kätköön.  He hiihtivät metsissä jälkiä etsiskellen, saadakseen siten selville, oliko ketään matkalla valkoisten puolelle.  Ja kun maalaisnuoriso punikkien pakko-ottoa peläten poistui kotoaan viettäen öitä metsissä, olivat sosialistinaiset yökaudet liikkeellä etsien jälkiä ja kuunnellen mistä sattuisi kuulemaan pakolaisen ääniä.

Surkeinta ja turmiollisinta tässä kaikessa oli se, että lapset järjestelmällisesti opastettiin urkkijatoimeen ja siten hämmennettiin heidän käsityksensä oikeasta ja väärästä.

Syvällä inholla ja kauhulla on luettu kertomuksia, miten orjanomistajat verikoirien avulla ajoivat takaa metsiin paenneita orjiansa.  Näitä kertomuksia ovat punikitkin lukeneet, koska he käyttivät samallaisia keinoja etsiessään heidän pakkovaltaansa paenneita kunnollisia kansalaisia. Koiria koettivat he usuttaa jäljille saadaksensa selville pakolaisten olinpaikan.  Mutta eipä auttanut tämäkään keino.

Pakolaiset ampuivat näitä koiria, jopa paitsi he piettivät jälkensä lysoolilla y.m.

*

ILTAMA

Suojeluskunnan hyväksi pannaan toimeen arvokkaalla ohjelmalla Pöljän kansakoululla helluntaimaanantaina alkaen kello 6 i.-p.  Ohjelmassa m.m. kirkkoherra Krögerin ja agronoomi Nissien puheet. 

On toiveita saada sotilassoittokunta.

Huom.! Kahvia on mutta sokeria ei.

Toimikunta.

*

Savo, 16.5.1918:

Koska vielä senkin jälkeen,

kun Suomen Senaatti on kieltänyt kaiken tavaran maasta viennin ilman Senaatin antamaa eritysitä lupaa, on sattunut tapauksia, että täällä asustavat ja maasta pois matkustavat eri kansallisuuksiin kuuluvat, useanlaisilla lupatodistuksilla varustetut henkilöt ovat kuljettaneet maasta pois kangas- y.m. tavaroita, niin huomautetaan täten, että vientilupia antaa ainoastaan SUOMEN SENAATTI, ja viitataan Senaatin antamaan elintarvelain 15 §:ään, jonka mukaan jokanen, joka syylliseksi havaitaan, rangaistaan, ja menettää tavaransa ilman korvausta.

Oulussa, toukokuun 15. p:nä 1918.

Intendenttilaitoksen Oulun Piirikonttori.

*

Liitto, 16.5.1918:

Huono suositus.

Kuvatessaan Suomessa tapahtuneita punakaartilaisten kauhistuttavia tihutöitä, varoittaa eräs amerikkalainen sanomalehti Yhdysvaltain hallitusta päästämästä suomalista työväestöä Amerikkaan, koska se jo aikaisemminkin on siellä rettelöivän ja hurjan esiintymisensä vuoksi tehnyt itsensä vähemmän siedettäväksi.

Omassa maassaan tekemäinsä epäinhimillisten tekojen jälkeen ei heidän mitenkään pitäisi saada jalansijaa maasta, jossa järjestys laki ja oikeus ennen kaikkea on otettava huomioon. – Työkansa.

*

Liitto, 16.5.1918:

Köyhien lapsille keittoa.

Pulkkilan kunta on toiminut siihen suuntaan, että nyt kun todellinen nälkä alkaa olla ovella, koitetaan vähävaraisten lapsia estää nälkäkuolemasta laittamalla keittiöitä kunnan eri kyläkunnille, joista lapset saavat käydä kerran päivässä syömässä määrätyn keittoannoksen.

Tämä järjestelmä toivotaan saatavan käyntiin tämän kuun lopulla ja kunnan köyhäinhoitohallitus jakaa keittoliput köyhempien kuntalaisten lapsille. 

Toimeenpano riippuu kuitenkin vielä siitä josko onnistutaan saada keittoaineksia kokoon, sillä arveluttavan vähissä ovat jo elintarpeet paikkakunnalla.

*

Liitto, 16.5.1918:

Eräs punikkien päiväkäsky.

”Ylipäällikkö Tov. Wenhoja.

Jos ette voi pysähdyttää lahtarien hyökkäystä ennen Hevosojaa niin on varmasti kaikki Vuohijärven pohjoispuolella olevat joukkomme tuhon omat.  Jos he pääsevät Valkealan kirkolle menevän tien risteykseen asti, ovat koko Savon rintamalla olevat joukkomme varmasti tuhon omat.  Koetan lähettää teille kaikkea apua mitä vaan suinkin voi olla saatavissa.

Mutta missään tapauksessa älkööt herran nimessä perääntykö!

SOTURIN TÄTYYY MYÖSKIN OSATA KUOLLA.

Päämajassa Selänpäässä 19.4.1918 klo 8 ill.

A.Osipoff.

Suomen Punaisen Kaartin

Rintamapäällikkö.”

*

Liitto, 16.5.1918:

”Kuningasko?”

Enpä maalaisena voi olla hämmästymättä, kun huomaan, mitä konnan vehkeitä siellä pääkaupungissa ruvetaan heti ajamaan saatuaan kasvonsa käännettyä kohti valkosta Suomea.

Suomen kansan todellinen ”aateli”, Suomen talonpoika, otti kohtalokkaalla hetkellä vastuulleen maamme kohtalon, kun Pohjanmaan, Karjalan ja Savon talonpojat nousivat yhdessä vastustamaan ryssäin ja punaisten hirmuvaltaa ja ovat nyt siitä vapauttaneet maamme mahtavan vastustajansa kanssa.  Tämän tehtyään tiedän varmaan, ett´eivät maamme talonpojat ole niinkään valmiit pelastamaansa isänmaata ja itseänsä antamaan perinnöksi jollekkin muualta tuodulle herralle, sillä luulen ja olen varmakin siitä että Suomessakin löytyy miehiä, jotka laillisen eduskunnan ja muiden laillisten virkajärjestöjen avulla kykenevät maatamme hallitsemaan sen määräajan, jonka  perustamamme uusi tasavaltalainen hallitusmuoto määrää.

Neuvoisin sen tähden talonpoikana että ne herrat Helsingissä ja Vaasassa, joille ovat tuollaiset kansallemme vieraat ajatukset tulleet, kysyisivät Pohjanmaan, Karjalan ja Savon talonpojilta, mitä ne tästä sanovat, ennen kuin varman kantansa määräävät.

J.P.

*

Ilmestyipä Suomessa vielä Venäjän kielinenkin lehti, kaksisivuinen Russkij Vestnik, katso numero 23/16.5.1918:  https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1357460?page=1

 *

Aamulehti, 16.5.1918:

Eduskunta kokoontui – perin vajaalukuisena – ensi-istuntoonsa kapinatauon jälkeen keskiviikkona 15.5.1918:

Yleisiä Uutisia:

Eduskunnan kokoontuminen.

Täysi-istunto eilen klo 6 i.p.

Täysi-istuntoon oli porvaripuoluedien edustajia saapunut varsin lukuisasti, jotavastoin sosialistien penkeillä näkyi vain yksi edustaja, Matti Paasivuori

Lavalla, puheenjohtajan toisella puolen oli hallitus täysilukuisena koolla ja sanomalehtimiesten  lavalla olivat sijoitetut ulkovaltain edustajat, kenraali, kreivi von der Goltz, amiraali von Ustlar, lähettiläs, vapaherra von Pritz, Ruotsin ja Tanskan diplomaattiset edustajat ja useita saksalaisia ja sumalaisia upseereja.”

Lue lisää: https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1158598?page=3

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Edustaja Antti Mikkolan

muisto.

Senaatille lähettämässään sähkösanomassa on armeijan ylipäällikkö, kenraali Mannerheim ehdottanut, että senaatti t.k. 16 pnä tapahtuvassa edustaja Antti Mikkolan hautajaistilaisuudessa antaisi edustajansa kautta vainajalle vapaudenristin, koska hän on uskottavasti sen takia saanut uhrata henkensä, että hän valtiopäivillä on esiintynyt ensimmäisenä asevelvollisuuden palauttamisen esitaistelijana.

Senaatti on tämän esityksen mukaisesti päättänyt palkinnoksi kansalaisansioista antaa kansanedustaja Antti Mikkola-vainajalle toisen luokan vapaudenristin.

Kunniamerkin toimittaa hautaustilaisuudessa tänään perille maaherra Collan.

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Suomen alamaisten suojeleminen Venäjällä.

(STT) Sen johdosta, että Suomen alamaiset Venäjällä nykyään ovat sangen vaaranalaisessa asemassa ja kun Suomen hallituksella ei ole eikä toistaiseksi voi olla edustajia Venäjän hallituksen luona, koska viimeksimainittu aikoinaan on tunnustanut komissariaattihallituksen eikä kapinan kukistuttua ole peruuttanut tuota tunnustusta, on senaatti päättänyt kääntyä Saksan hallituksen puoleen pyytäen Saksan hallitusta suojelemaan suomalaisia Venäjällä ja mutuenkin valvomaan heidän etujaan siellä.

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Venäläisten poistuminen maasta.

toimitetun luetteloimisen mukaan on Helsingissä vielä nykyjään Venäjän alamaisia noin 30.000 henkeä.  On ryhdytty toimenpiteisiin, jotta nämä henkilöt  saisivat tilaisuuden matkustaa kotimaahansa.  Tässä tarkoituksessa on ryhdytyt toimenpiteisiin, että venäläiset laivat tulevat noutamaan lähtevät Helsingistä.  Uudenmaan läänin maaherra on myöskin saattanut Venäjän alamaisten tietoon, että jolleivat nämä viipymättä matkusta pois niillä laivoilla, jotka suomalaiset, saksalaiset ja venäläiset meriviranomaiset ovat asettaneet tähän tarkoitukseen käytettäväksi, tullaan heidät poliisin toimenpiteestä pidättämään ja ilman muuta viemään laivoihin.

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Sotasaalislehmiä

on intendenttilaitoksen aluekonttorin hallussa Hämeenlinnassa vielä n. 50.

Kehoittaan omistajia käymään perimässä ne ennen toukok. 22 p:ää, muussa tapauksessa ne teurastetaan.  Eläimet ovat nähtävinä kaupungin teurastushuoneella.

Intendenttilaitoksen aluekonttori.

Hämeenlinnassa.

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Varoitus.

Täten saatetaan yleisön tietoon, että ampumaharjoituksia tullaan pitämään samalla paikalla, jota ennenkin on käytetty ampumaratana, nim. Hippoksen radalta pohjoiseen päin, ja tulevat nämä harjoitukset tapahtumaan tiistaisin, torstaisin ja lauvantaisni klo 7-11 a.p.

Tampereella, 14.5.1918.

Krenatöörirykmenttien Korvauspataljoonat.

Emil Lindberg.

pat. päällikkö.

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Kuulutus.

Yleisön tiedoksi ilmoitetaan, täten seisoskeleminen kaupungin alueella olevia sotilasvankiloita ympäröivillä teillä ja kaduilla on ehdottomasti kiellettyä.  Vartijoille on annettu määräys pidättää jokainen, joka tätä kieltoa rikkoo ja tullaan kiellon rikkoja sotilasviranomaisten toimesta saattamaan rangaistukseen.

Tampereella, toukokuun 15 pnä 1918.

Tampereen kaupungin Komendantinvirasto.

Yrjö Raevuori.

*

Liitto, 16.5.1918:

TORPPA

myytävänä

sijaitseva Paavolan pitäjän Lapin kylässä 1 klm Lapoin asemalta.  torpassa on rakennukset hyvässä kunnossa, nykyään voidaan elättää 3 lehmää, karjalaidun torpan vieressä ja polttopuut saa ottaa talon metsästä.  Hinnasta y.m. antaa lähempiä tietoja

A.Autonen.

Os.: Lappi, O.l.

*

Aamulehti, 16.5.1918:

Uusi sävellys Jean Sibelilukselta.

Jean Sibelius, joka pari kuukautta sitten siirtyi Helsinkiin tilanteen kotiseudulla käydessä vaaranalaiseksi, on Helsingissä ollessaan säveltänyt Kallion tunnetun ”Oma Maa” runoelman kuorolle ja orkesterille.  Teos esitetään Kansallismielisen Nuorisoliiton Sekakuoron 10-vuotisjuhlassa ensi syksynä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtaosa suomalaisista olivat tuona päivänä kiitollisia maan selviytymisestä 1. tulikasteesta idän sortajaa vastaan. Vallankumoukselliset pakenivat omaan paratiisiinsa itärajan toiselle puolelle.

Seuranto sosialismin diktatuurisille pyrkimyksille tuli myöhemmin v. 1939 marraskuussa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Panitko merkille, sekä paraatin ohjelmakäsikirjoitus että Aamulehti puhui Suomen armeijasta?
Eikä siis Valkoisesta armeijasta tai Senaatin joukoista, vaan Suomen armeijasta.
Senaatti oli määrännyt valkokaaartit hallituksen joukoiksi, ja kevään aikana toteutettu, hallituksen valvonnan alla olevilla seuduilla "täytäntöön pantu yleinen asevelvollisuuskutsunta laajensi armeijan kaartista yleisemmäksi sotaväen kokonaisuudeksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Se oli muistaakseni 27.01. 1917, kun semaatti määräsi suojeluskunnat maan viralliseksi sotilasvoimiksi. Muutamia tuntejä myöhemmin venäjänsaarelaiset ottivat yhteen järjestäytyneiden punakaartien kanssa panssaroidun asejunan pysäytyksi Viipurin itäpuolella Kamärän aseman liepeillä. Oma ukkini veljieen oli näitä venäjänsaarelaisia eli vain kannakselaisia talonpoikia 2.kk aiemmin perustettujen suojeluskuntien ytimessä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#3.
Kyllä vain, 25.1.1918.
Merkittävä eduskunnan istunto oli 10 pv aikaisemmin;
Blogissa mainittu turkulainen Antti Mikkola puhui vahvasti lujan järjestysvallan puolesta, siis ensisijaisesti valtiovallan määräysvallan alaisuudessa olevan lojaalin asevoiman, siis armeijan puolesta.
Tiettyyn lievitykseen, joskin puoluetaktisista lähtökohdista käsin, pyrkinyt Edvard Gylling jätti tuolloin esityksn senaatin laittomien toimien tutkimuksesta, pyrkien siten suorasnsanoen kaatamaan Svinhufvudin itsenäusyyssenaatin. Tilalle oli tarkoitus koota progressiivisten porvarien ja parlamentarismiin sitoutuvien sosialistien kanssa laaja koalitiohallitus, joka ryhtyisi pontevasti ratkomaan yhteiskunnallis-taloudellisia ja systeemisiä ongelmia.
Kohtuullisen pätevä tavoite sinänsä, mutta noissa olosuhteissa täysin vailla poliittisia edellytyksiä.
Tannerin mukaan Gyllingin yritelmät vain ärsyttivät ja heikensivät blokkien välisiä yhteistyöedellytyksiä. Hänen näkemykseensä on helppo yhtyä. Nimittäin: Puheet oli pidetty, ja piuhat poikki.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei ala kiertää vikatietoa, ettei punakaartien lyhtaikainen ylipäällikkö, kymiläinen lehtimies, Ali Aaltonen menettänyt päätään Vilppulassa.

Hän jäi kiikkiin Lshdessa vapun jälkeen ja teloitettiin. Tarkkaa kuolinpäivää ei Ole tiedossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset