Veikko Huuska

Marx 200 vuotta: Esitän finanssikapitalismin rikosten museota

Merkittävän saksalaisen filosofin ja kansantaloustieteilijän, Karl Marxin, syntymän 200-vuotispäivänä, 5.5.2018, meidän pitää ajatella suuria, - ja siksi esitän, että maahamme perustetaan finanssikapitalismin rikosten museo.

Erilaisille ihmiskunnan suurille vitsauksille, ja niiden saavutuksille, kuten kommunismille ja fasismille on pystytetty erilaisia totemeja ja museoita, joista ajan käänteissä on jalostunut tahtoen tai osin tahtomattaan niiden suorittamien rikosten museoita.

Parhaillaan muun muassa veljeskansassamme Virossa hankitellaan ruosteisen piikkilangan saartamasta vankikasarmista pittoreskia mutta epäilemättä vaikuttavaa kommunismin rikosten museota.

Muun muassa Riikassa sellainen jo onkin. Muualla on esim erilaisia ulkomuseoita.

Meidän aikamme suurin rikos, ja maailmanhistoriaan järisyttävimmin, tehokkaimmin, tuhoisimmin - ja pitkäaikaisemmin vaikuttava rikosten sarja, on silmiemme edessä tapahtuva maailman kansojen tulojen ja varallisuuden jyrkkä uusjako, jonka länsimainen finanssikapitalismi on aiheuttanut ja aiheuttaa.

Tämä ihmiskunnan historian vaikuttavin ja sen myötä tuhoisin rikos järisyttää kaikkien aikalaistenne elämää ja elinehtoja. Siinäkin mielessä se on kirjaimellisesti totaalinen rikos.

Ja mikä pahinta sen vaikutukset ovat totaalisia, sen aiheuttama tuho totaalinen.

Koskaan ihmiskunnanhistorian aikana niin harvat eivät Ole hyötyneet niin paljon ja perinpohjaisesti niin monien elämästä, tuotannosta, kulutuksesta ja työnteosta.

Raadannan hedelmät eivät milloinkaan Ole päätyneet ansiottomien ryöstäjien ja saantomiesten huostaan kuin nyt.

Koko nykyisen talousjärjestyksen perusta on väärä ja perustuu väärämieliseen jakosuhteeseen kaikkine imutuksineen. Tänään 86 ihmistä omistaa enemmän kuin toinen puoli ihmiskuntaa.

Jalon 2000-luvun suurenmoisesta tuotannon ja tuottavuudenlisästä nämä rakenneporhot ja iiliäiset ovat vieneet paitsi kerman, myöskin enimmät maidit, jättäen valtavalle enemmistölle vain ohuen sinisen sinnun ja separaattorin pesuvedet. Tämän megalomaanisen rikoksen ja sen piirteiden hahmottamiseksi, tallentamiseksi, ja suurten massojen havahduttamiseksi maamme velvollisuus sivistyskasana on pysytää finanssikapitalsmin (oik. Finanssifascismin) rikosten Museo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kyllä kommunismilla tähän mennessä on enemmän uhreja kontollaan kuin finanssikapitalismilla, mutta on totta, että jotkut nykyään libertarismin tai uusliberalismin nimissä esitettävät aatteet ovat vaarallisia, niissä on ihmisoikeuksien kannalta varsin epäterveitä piirteitä ja ne voivat hyvin toimia tulevaisuudessa veristen totalitaaristen järjestelmien pohjana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Koko nykyisen talousjärjestyksen perusta on väärä ja perustuu väärämieliseen jakosuhteeseen kaikkine imutuksineen. Tänään 86 ihmistä omistaa enemmän kuin toinen puoli ihmiskuntaa."

Ei sillä niin väliä ole, kun äärimmäinen köyhyys on kuitenkin vähentynyt oleellisesti ajan myötä, vaikka ihmiskunnan suuruus on kaksinkertaistunut 70-luvulta. Systeemi siis toimii hyvin ihmisten hyväksi.

Mitä merkitsee omistaminen omistajan itsensä kannalta? Ranskalaisen kirjailijan Antoine de Saint-Exupéryn teoksessa "Pikku Prinssi" sitä kuvailtiin episodilla, jossa Pikku Prinssi tapasi miehen laskemassa tähtien määrää taivaalta. Kun hän kysyi mieheltä miksi tämä niitä laskee, niin mies vastasi: "Minä omistan tähdet". Kun Pikku Prinssi kysyi mitä se tarkoittaa, mies vastasi: "Se tarkoittaa sitä, että lasken paljonko niitä on, kirjoitan lukumäärän paperille ja sitten lukitsen paperin tuohon lipaston laatikkoon."

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Aina näköjään löytyy noita parhaaseen mahdolliseen maailmaan takertuneita. Perusteluiksi riittää vaikkapa fiktiivinen hahmo Pikku Prinssi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se riittää todellakin ilmentämään tiettyä näkökantaa kyseiseen asiaan. Juuri siksi kirjailija oli tuon tarinan kertonutkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Feodalismi tulee takaisin keskiluokan hävitessä. Poliitikot toimivat lähinnä pääoman verovouteina valvoessaan pääoman, entisten aatelisten verovapautta. Suomeen syntyvät työpaikat ovat lähinnä matalapalkkatyöpaikkoja joilla ehkä juuri ja juuri elää kun valtio maksaa asumisen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun ryöstät yöllä satunnaiselta kotiinkulkijalta kympin olet rosvo ja rikollinen.

Kun ryöstät illalla istunnossa tehtävällä päätöksellä valtiolta kansallisvarallisuutta (sähköverkko/Caruna) ja myyt sen tuottavuuteen nähden alihintaan keinottelijoille, olet poliitikko, jonka äänestäjät löperyydessään äänestävät ensi vuoden huhtikuussa uudelleen Arkadianmäelle jatkamaan rikostaan.

Kun suurvaltojen markkinahenkiset antimarksilaiset irroittavat taalan reaalivakuuksista ja korottavat vapaudet ylimmiksi arvoiksi, haluamatta ja kykynemättä kysymään, kenen vapauksista on kyse, ja kenen kahleita siinä luodaan, on kyse sokeasta ja tunteettomasta finanssikapitalismista, helvetinkoneesta, joka rotatoi kaiken maailman työn ja ponnistukset tuloksen ja ohjaa sen valtavalle kuljetushihnalle, joka kasaa ne yhteen saantoläjään, tämän pelin harvoille voittajille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En sinällään allekirjoita tuota suosittelemaasi kommenttiasi, mutta siitä tuli mieleeni Volvo Markkasen haastattelu Neil Hardwickin ohjelmassa 80-luvun lopulla.

Neil yritti haastattelun loppuvaiheilla saada Markkasta myöntämään, että tämä oli tehnyt väärin ryöstäessään pankkeja ja sitä myöntämistä ei oikein tullut. Sitten Neil sanoi: "Kerro nyt suoraan suomalaisille nuorille, että älkää alkako ryöstelemään pankkeja!" Sitten Markkanen sanoi: "Älkää alkako ryöstelemään pankkeja. Ei se kannata. Perustakaa mieluummin pankkeja, niin saatte ryöstää ihmisiä vapaasti!"

Hardwick oli sanaton.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Systeemi toimii siis ihmisten hyväksi".

Jos ja kun ihmiskunnan työn, taidon ja ponnistuksen hedelmistä jopa 80 % kauhoutuu ja keskittyy muutamaan tila-autoon mahtuvalle privilegiselle harvastolle, ei tätä voi kutsua järjestelmäksi, joka toimii "ihmisten hyväksi".

Tämä kokemamme neljäs teollis)taloudellinen vallankumous, jonka olemme 1991-2018 kokeneet,siis teknillis-robotiikallis-digitaalinen tuotantovallankumos, on pilattu ja tärvelty.

Sen tuotos, lisäarvo ja kaikkinaiset hedelmät eivät kohdidtuneet niille ainoille oikeille kohteille, joille niiden historiallisen oikeuden ja inhimillisen kohtuuden nimissä olisi tullut kohdistua, nimittäin maailman kaikkien ihmisten elämän, hyvinvoinnin ja toimeentulon parantamiseen.

Mutta näin ei käynyt!

Kävi tasan päinvastoin: Harvat vauraat tai uusvauraat tahot saivat koko potin , melkein kaiken. Mitä ihmettä he tekevät niillä stratosfäörisillä röykkiöillä dollareita?

Katastrofin ja rikoksen suuruuttä vain lisää se, että vuosituhansien vaihteesa kokemamme neljäs teollis-talooudellinen vallankumous tärveltyi, ja suorastaan kusi alleen, tuotamatta sille ladattuja historiallisia tehtäviä. Potentiaalinen hyvä tärveltyi, ja tuloksena vääristynyt hukkaputki.
Ajallinen läheisyys estää meitä näkemästä katastrofin koko valtavuutta.

Monet seikat puhuvat sen puolesta, että tämä koettu kasvutihentymä olihistoriallisen ainutkertainen.
Yhtä rajua ja tiheää tuotannollisen tehostumisen jaksoa ei ihmiskunta koskaan ole kokenut, eikä koskaan tule enää kokemaan. Tuloerojen ja ihmisyhdenvertaisuuden edistämisen näkökulmasta tämä tilaisuus missattiin traagisesti.

Kehittynyt maailma oli kyvytön ja valmistautumaton hyödyntämään tätä uniikkia etsikkoa. Nyt maailmanpeli on jo pelattu, kortit jaettu, voitot jaettu, ja maailman ihmisile jäi Musta Pekka.

Jos tämä ei ole rikos, ja iso sellainen, ei sitten mikään!

Brecht sanoi: Mitä on pankin ryöstöminen sen rikoksen rinnalla, että joku perustaa (huijari)pankin?

Mikä kysyn: Mitä on maailman köyhien tulon nouseminen muutamalla taalalla sen rikoksen rinnalla, minkä seurauksena maailman koko vusituotannon lisäyksestä peräti 80 % ohjautuu harvalukuiselle taloudelliselle eliitille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mitä ihmettä he tekevät niillä stratosfäörisillä röykkiöillä dollareita?"

Tuo on oleellinen kysymys. He eivät syö enempää kaurapuuroa kuin sinä tai minä ja vain yhdellä autolla voi ajaa kerrallaan. Joten se mitä he itselleen ovat siitä kahmineet ei olisi juuri mitään kaikille maailman köyhille jaettavaksi.

He ovat pääomasijoittajia ja sitä kautta luodaan lisää tuotantoa sekä työtä. Osa heistä on tehnyt miljardiluokan lahjoituksia ja perustanut hyväntekeväisyyssäätiöitä.

Politiikan puolella kansanvaltaisessa järjestelmässämme on "kansan valinnan" seurauksena tällä hetkellä Petteri Orpo valtiovarainministerinä. Hän administroi noin 60 miljardin vuotuista rahavirtaa ja osaltaan päättää sen kohdentamisesta. Miljardöörit ovat samalla tavoin päättämässä rahavirtojen kohdentamisesta sinne minne he katsovat sen olevan parasta. Se on heidän funktionsa yhteiskunnallisessa työnjaossa. Jos heiltä verotettaisiin kaikki jollekin asuinvaltiolle, esimerkiksi USA:lle, niin sitten USA:n hallitus päättäisi niiden rahojen käytöstä. Ehkäpä sitten hankittaisiin lisää risteilyohjuksia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Meille kerrotaan kuinka globalisaatio on tuonut työpaikkoja ja elintasoa kehitysmaihin ja uutisista voimme lukea kun Bangla Deshissä tuhat minimipalkalla työskentelevää ompelijaa kuolee tulipalossa lukittuna tehtaaseen. Samaa kouluttamattomien hyväksikäyttöä on jokaisessa kehitysmaassa ja varsinainen arvonlisäys valuu pääosin länsimaihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiedonvälitys on nykyään tehokasta ja saamme uutisia monesta sellaisesta, jota emme aiemmin saaneet. Absoluuttinen köyhyys on vähentynyt.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuo johtuu tieteen kehitykssestä ja sen soveltamisesta kulutushyödykkeisiin, ei niinkään talousjärjestelmästä. Tietenkään mikään keskusjohtoinen systeemi ei tuota uutta samalla intensiteetillä kuin vapaa luovuus ja toiminta. Nokia oli muuten tästä hyvä esimerkki. Kapitalismi sen tuhosi ja johtajien bonukset sekä siitä aiheutunut ylikorostunut omanarvontunto. Toinen hyvä esimerkki oli tietenkin Neuvostoliitto.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Kapitalismi sen myös rakensi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #20

Nyt ei jaksa ruveta rautalankaa vääntämään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pitäisikö verrata tilannetta vaikka Venezuelan nykypäivään !

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuli nyt mieleen totalitarismin ja demokratian välinen ero, joka on tässäkin asiassa se ydin. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton vasemmistototalitarismit eivät jättäneet demokratialle sijaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Isolla planeettapyörällä näen, että Länsi on mennyt halpaan kahdessa isossa talouden fundamentissa:
Amerikka maksimoi idelogisen voiton hurmassa talouden vapaudet tappiin ja ylikin.
Seyrauksena tämä vaikeasti purettava villin ja vapaan finanssipelin ylivalta, jolle kaikki inhimillinen on systeemisesti alistettu.

Euroopan Unioni tyri vuosisataishankkeensa irroittamalla talouden ja kaupan esteiden purun ihmeelliseen poliittiseen pan-Eurooppahankkeeseen, jota jotkin tukevasti reaalipolitiikasta erillään pysytelleet utoopikot takavuosikymmeninä ovat propagoineet.
Nyt nämä toisen luokan mannerfilosofit pääsivät kuin varkain ujuttamaan tämän hankkeen läpi.

Teknisesti tässä post-cold-war -jehkinässä oli kysymys teesin haastamisesta väljällä antiteesillä, jossa vasta-aalto kummasti pääs valtoimmilleen, ja aina välttämätön synteesi jäi piippuun.

Sysäsikö Länsi itsensä pitkälle korpivaellukselle hybriksenomaisen ylimielisyyden huumaamana?

Euroopan tragedia: Se on finanssimarkkinoiden absolut free -ratkaisun väistämätön seurailija, Amerikka veti sen projektin.

Mutta Euro-sekoilusta Vanha Eurooppa saa kiittää yksinomaan itseään.

Tuplavirhe käy sanoinkuvaamattoman kalliiksi Euroopalle, sääli vain vanhaa mannerta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Euron loppulaskua ei ole vielä todennettu, mutta EMU on täysin päätön ja kohtuuton hanke varsinkin Suomen osin.

Millä tavoin Suomen ay-liike on mieltänyt rahaliiton jäsenyyden ?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Eipä noita hyvän jakajia faraoidenkaan aikana ollut kovin monia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei ollut ei. Ja faraot eivät piitanneet siitä kuinka kansantalouden resurssit allokoidaan luomaan yhteistä hyvää, vaan heille oli tärkeintä, että heidän omat pyramidinsa saadaan pystyyn. Markkinat sen sijaan tuottavat sitä, jolla on kysyntää eli sitä, mitä ihmiset tarvitsevat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Faaraokin käytti keppiä ja aktiivimallia, toisaalta siihen aikaan työpaikkoja kyllä riitti kun automaatio ja koneet eivät vielä sekoittaneet työmarkkinoita. Keskiluokkaa ei juurikaan faaraoiden aikaan ollut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rudolf Hilferdingin klassinen Das Finanzkapital vuodelta 1910 on nykyään luettavissa verkossa ihan ilmaiseksi, itsensä Tom Bottomoren englanniksi toimittamana:

https://www.marxists.org/archive/hilferding/1910/f...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Onpa jykevän oloinen sisällysluettelo tuossa teoksessa.
Saisipa sen suomennettuna, englanniksi en jaksa lukea, mutta hyötyisin kyllä sisällöstä omalla systeemisellä tavallani.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Villakoiran ytimessä on pankkien harjoittama yksityinen luotonluonti, joka kuitenkin tapahtuu yhteisvastuullisesti. Tämä hävittää täysin pankkien riskitietoisuuden, jolloin luottolaajennussyklit karkaavat aina käsistä päätyen lopulta pankkikriisiin (boom-bust-cycle).

Pankit tulisi siirtää tästä puolisosialismista oikeaan markkinatalouteen, jossa luotonluonti tapahtuisi täysin niiden omistajien ja asiakkaiden omalla riskillä.

--

Euro on euroeliitin unelmahattara, joka tulee tuhoutumaan omaan mahdottomuuteensa.

Suurta vahinkoa on jo tullut ja loppulaskusta tulee mahtava.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäs sosialidemokratian uhrit?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset