Veikko Huuska

Uusiutuuko Putinin linja hänen neljännellä presidenttikaudellaan?

Presidentti Putinin uusi hallinto – illuusio vai tosi?

Uusiutuuko Putinin linja neljännellä presidiumillaan?  Vaikka sen on pakko uusiutua se tuskin sitä tekee..

*

Venäjän presidentiksi – jälleen – valittu Vladimir Vladimirovits Putin valmistautuu neljänteen (de facto 5.:een) presidiumiinsa.  Ilmenee tiettyä loiskiehuntaa: mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Keitä presidentti laittaa ulos, keitä nostaa sisään, keitä panee kierrätykseen, keitä imaisee kierrätyksen huipulle?

Yksi on Varma on että VVP pitää vallan ydinkerrosta varpaisillaan.  Se ylläpitää lojaliteettia, ainakin siihen saakka kuin lojaliteetilla on merkitystä.

*

Toinen varma asia on, että Putin jälleen kerran luo nahkansa eli rakentaa itsensä uudelleen (lue: reinkarnoi), kuten hän on jo tehnyt neljä kertaa.

  1. Hänen aiemmista uudestisyntymisensä ensimmäinen saatiin nähdä lokakuun 2003 lopulla, kun hän pani oligarkit ruotuun, ja operaation huipennuksena tapahtui karkoitetun näkyvimmän oligarkki Mikhail Hodorkovskin pidätys.

  2. Sitten vuonna 2004, jolloin ”uuden mallin Putin” nousi tämän vuoden vaaleihin. Suosikkina, mutta ei vielä pomminvarmana, joten ankara varmistus.

  3. Vuoden 2008 vaalien jälkeen Putinin oli löydettävä tapoja hallita Venäjän äskettäin valitun presidentti Dmitri Medvedevin presidentin auton takapenkiltä (”Medvedevin hartioiden ylitse”).

  4. Ja sitten vuonna 2012 ”sotaisa Putin” - se, joka pari vuotta myöhemmin hyökkää Ukrainaan - keräsi kannattajansa Moskovan Poklonnaja Goran aukiolle, voitti katujen massaprotestit määrätietoisin ottein ja palasi presidentiksi. (vrt. enlish: a belligerent Putin – vihamielinen, aggressiivinen, pällekäyvä)

*

Mutta minkälainen on presidentti Vladimir Putinin viides inkarnaatio?

Huolimatta taipumuksestaan sinänsä muutoksiin, Putin ei todennäköisesti esitä merkittäviä poliittisia muutoksia presidentinvaalien 2018 voiton jälkeen. Nopeat, kattava uudistukset, joita liberaali entinen valtiovarainministeri Alexei Kudrin on ehdottavat, eivät ole käypiä kortteja Putinin käteen. Putin on vanha koira; hän ei opi uusia temppuja”, näin arvioi viime helmikuussa Sergei Aleksashenko.

Nyt pikkulinnut vähän visertävät siihen suuntaan, josko Kudrinilla olisi sittenkin käyttöä uudessa regimissa.  Ehkäpä sen aivan keskeisellä postilla.

*

Arvioitaessa Putinin halua, kykyä ja mahdollisuuksia muutoksiin, meidän kannattaa palauttaa mieliin ne 5 peruskiveä eli ”tykinlavettia”, joille hän on menneinä vuosina vallan linnakkeensa lujittanut nyt siis jo 18-vuotisen valtakautensa aikana.  Samalla ne ovat määritelleet Venäjän aseman maailmanpolitiikassa.:

Ensimmäinen on poliittisen ja sotilaallisen vastakkainasettelun laajentaminen länteen, mikä on muuttanut Venäjästä ”väärennetyn valtion”, joka uhkaa sen naapureita.

Toinen on asteittainen vallan lujittaminen pienten eliittipiirien käsiin, jotka ovat korvanneet byrokratian, parlamentin ja oikeuslaitoksen Venäjän päättäväisinä päätöksentekijöinä (”ultimate decision-makers”; ylimpinä vallan haltijoina).

Kolmas suuntaus (trendi) on lisääntyvä riippuvuus voimankäytöstä, erityisesti salaisesta poliisista, poliittisessa elämässä. Ei niin vähän tai ei lainkaan todisteita, liittovaltion turvallisuuspalvelu (FSB), KGB: n seuraaja, voi nyt vangita liittovaltion ministereitä, aluehallituksia, oppositiojohtajia, teatterin ohjaajia, ympäristöaktivisteja tai tavallisia venäläisiä ”normaaleja” kansalaisia, jotka ilmaisevat poliittisia näkemyksiä Twitterissä tai Facebookissa.

Neljäs, ja siihen liittyvä suuntaus on perustuslaillisesti taattujen vapauksien rajoittaminen (oikeusvaltion, jo entuudestaan huteran perustan murentaminen), mukaan lukien äänioikeus sekä ilmaisu- ja kokoonpano-oikeudet.

Viides ja ”lopullinen suuntaus” on kiinteistöoikeuksien asteittainen heikkeneminen, joka on vienyt venäläisiltä liikemiehiltä haluttomuuteen investoida synnyinmaahan.  Seurauksena pääomien ja karttumien monivuoto ulkomaisiin turvasatamiin ja sijoituskohteisiin.

*

Kaikki nämä negatiiviset trendit jatkuvat, vaikka taantuman tahti onkin kyseenalaistanut niiden mahdollisen kansansuosion.

Putinin uudelleenvalinta ja jatkaminen päämiehenä lähes varmasti tarkoittaa vielä kuuden vuoden talouden pysähtyneisyyttä ja kansainvälistä eristäytymistä.

Miten ikinä hän voisi purkaa nuo kiristyvien vanteiden järjestelmät, vaikka itse haluaisikin?  Eniten hän pelkää raivokkaiden kansalaisten myrkyistä invaasiota Polotnajalle.  Ei ikinä.  Ennen kuolema, kuin Polotnaja.  Näin kuuluu Putinin ohjelma de facto.

Niinpä:

Hän voi puhua uudistustarpeesta; mutta lähes sukupolven vallassa olleena, hänen sanoihinsa ei enää voida luottaa.

Jumalansanan sijasta hänen aikomuksensa ja tulevaisuuden politiikkapuheensa vaatii keskittymistä hänen toimintaansa

olennaista on se, mitä hän tekee, ei mitä hän sanoo.

*

Voisimme hahmotella neljä uskottavaa skenaariota.

Ensinnäkin Putin pyrkii asettamaan itsensä elinikäiseksi presidentiksi.  Tämä tapahtuu järjestämällä parin vuoden sisään kansanäänestyksen kahden peräkkäisen presidentti-kauden rajoituksen poistamisesta Venäjän federaation perustuslaista.  Tai hänet voitaisiin valita Venäjän ja Valkovenäjän unionin valtion presidentiksi, ja Valkovenäjän nykyinen presidentti, Alexander Lukashenko, toimisi pääministerinä. Russia-Belarus -Unionivaltio on ollut lepotilassa vuodesta 1997, mutta sitä voitaisiin elvyttää palvelemaan Putinin tavoitteita.  Hanke poistaisi hänen primäärisen pelkonsa joutua mahdollisen tässä vaiheessa täysin määrittämättömän seuraajansa armeliaisuuden ja siitä riippuvaisen täyden syytesuojan varaan joutumisen. Kiinan menestyksellinen avautuminen, kasvukone ja valtautuminen imponoivat presidentti Putinia, kun taas Lännen lähes kaikki synnyttää inhoa ja torjuntaa.

Toisessa skenaariossa Putinista tulee venäläinen Deng Xiaoping. Hän myöntää, että Venäjän nykyinen poliittinen malli on kestämätön ja kutsuu koko maan edustajien "pyöreän pöydän" neuvonpitoon, muodostamaan puitteet uudelle järjestelmälle. Valtuuskunnat voisivat ottaa käyttöön säännökset siirtymäkaudesta, joka koostuu Putinin 4. presidenttikauden viimeisistä kahdesta vuodesta (2022-2024), jonka jälkeen Venäjä siirtyisi uudelle poliittiselle aikakaudelle. 

Kolmanneksi: Tai, henkilökohtaisen Venäjä-Putin –personaaliunionin betonoinnin sijasta Putin voi tehdä, kuten Boris Jeltsin hänen edeltäjänään teki; Putin saattaa julistaa oman hallintokautensa loppuneeksi ja nimetä seuraajansa. Kolmannessa tilanteessa kyseinen seuraaja voisi olla liberaali, kuten Medvedev, kun taas neljännellä skenaariolla se olisi konservatiivinen, kuten puolustusalan nykyinen varapääministeri Dmitri Rogozin.

Näissä kahdessa viimemainitussa skenaariossa ei ole väliä, onko seuraaja liberaali vai konservatiivinen. Tärkeintä on, voiko jompikumpi johtaja säilyttää vallan virassaan. Mikään Medvedev eikä Rogozin eivät pysty pitämään nykyistä järjestelmää sellaisenaan. Mutta kaikki uudistukset, joita he yrittävät, uhkaavat välttämättä niitä pelottavan  voimakkaita, juurtuneita etuja ja horjuttavat siten nykyistä vallan-jakajuutta.

Lisäksi on epäselvää, millaista suhdetta Medvedev tai Rogozin kykenisivät ylläpitämään FSB: n kanssa, vai olisiko joku ihminen voinut varmistaa, että salainen poliisi ei häiritse Venäjällä presidentti Putinin poliittista elämää hänen hallintokaudellaan?

Oliko Putin uniikki ja kertailmiö:

voisiko joku nykyisin korkealla oleva pystyä samaan, uusimaan Putin regime eran?

Meneekö Venäjä uusiksi?  Jos ja kun Putin ei mene uusiksi, synny uudemman kerran, reinkarnoi, oikeasti. 

Venäjä menee uusiksi.  Se on rikki, se menee enemmän rikki.  Näin on käyvä. Mutta toivokaamme, ettei se hajoa ulospäin, vaan – korkeintan – sisäänpäin kuin kerrostalo.

*

Tiedän, että monet tuskastuvat: Ei kannata spekuloida, mikä näistä neljästä skenaariosta on todennäköisimmin. Vai joku viides?

Joka tapauksessa ne kaikki – tässä mainitsemattomatkin skenaariot - päätyvät samaan kysymykseen:

vuonna 2024 Venäjän johtaja on Putin 5.0 tai joku muu?

Mitä tahansa tapahtuukaan, voimme olla varmoja siitä, että Putin tulee päivä päivältä yhä levottomammin kohtaamaan eksistentiaalisista kysymyksistään syvimmän eksistentiaalisen kysymyksen: Mitä seuraavaksi?

*

Lue: Antti Kasvio US-blogi: Kreml valinnan edessä, 2.5.2018; http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254761-kreml-valinnan-edessa

FT, 2.5.2018; https://www.ft.com/content/c1721646-4d51-11e8-8a8e-22951a2d8493

President Vladimir Putin is contemplating an effort to repair relations with the west as sanctions and growing international conflict obstruct attempts to reinvigorate Russia’s stagnant economy.

Ahead of his inauguration next week for another six-year term as president, Mr Putin was considering appointing former finance minister Alexei Kudrin to a heavyweight post in charge of economic strategy and outreach to Europe and the US, said people briefed on the plans.

Mr Kudrin is one of Mr Putin’s oldest political associates and a senior economic adviser, and such an appointment could be read in western capitals as a signal of compromise from the Russian president in the face of conflict with the west on all fronts.

“The most likely scenario is that Kudrin gets a post in the presidential administration,” said a Russian government official. “His title could be something like: the president’s representative for international economic co-operation.”

Koko Financial Timesin artikkeli luettavissa linkin takaa, 2.5.2018; https://www.ft.com/content/c1721646-4d51-11e8-8a8e-22951a2d8493

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Britanniassa lehdistö tuntee suurta mielenkiintoa Putin 5.o kohtaan.
Koska Brexit, Skripal etc.

Niinpä:
*
Expres.co.uk; 2.5.2018 kirjotitaa; https://www.express.co.uk/finance/city/954329/russ...

Putin-tontti:
Venäjä on valmis ”KOMPROMISSAAMAAN” Lännen kanssa - ja näin
Vladimir Putin voisi harkita yrittää palauttaa suhteet länteen ennalleen (ts. Krimiä edeltävälle tasolle) ja tämä tapahtuisi keskeisesti sen kautta, että Kreml olisi valmis pestaamaan entisen Venäjän saneeraaja-valtiovarainministerin ja siten ”pääsemään samalle aaltopituudelle” Yhdysvaltain ja Euroopan kanssa.

Alexei Kudrin on se mies, -
ja väitetään Putinin vakavasti harkinneen tämän raskaan sarjan tekijän nostamista keskeiseen asemaan juuri nyt, vähää ennen ”kuudennen valtakautensa avaavia” virkaanastujaisia, jotka pidetään ensi viikolla. (Lehti laskee ”kolmoskauden” pääministerinä olleen faktisesti Putinin ”valtakausi” sekin.)
*
Alexei Kudrin,
Venäjän presidentin vanha liittolainen, saattaa ilmoittaa Venäjän olevan valmis tekemään kompromisseja lännen kanssa, kun Moskova pinnistelee huimien jännitteiden keskellä.

Kudrin on jo ehtinyt julkistaa kirjoituksiaan luonnoksiksi Putinin tulevan presidiumin kaudelle ja niissä hän on varoittanut, että ellei Venäjä tee avauksia poliittisen järjestelmänsä avaamiseksi ja lievitä vastakkainasettelua Euroopan ja Yhdysvaltojen kanssa, maa ei voi saavuttaa radikaaleja muutoksia.

Venäjän hallituksen virkamies sanoi: "Todennäköisin skenaario on, että Kudrin saa viran presidentinhallinnossa."

Tällä tarkoitetaan jotain keskeistä asemaa valtapyramidin huipulla, sellaisena on väläytelty valtiovarainministerin/finanssiministerin salkkua.

*
Hänen tehtävänimikkeensä voisi yhtä hyvin olla jotain siihen suuntaan kuin:
”Presidentin edustaja kansainvälisessä taloudellisessa yhteistyössä."

Kudrinin perustaman ”KANSALAISYHTEISKUNNAN ORGANISAATION” yhteydessä toimiva poliittinen ja taloudellinen analyytikko Yevgeny Gontmakher kertoi Financial Timesille:
"Jos Kudrin liittyi hallitukseen tai presidentinhallinton, se ilmoittaisi, että he ovat sopineet tietystä muutoshankkeesta, mukaan ulkopolitiikka. Koska ilman muutoksia ulkopolitiikassa, kaavaillut reformit ovat yksinkertaisesti mahdottomia Venäjällä”.

"Se olisi voimakas sanoma, koska Kudrin olisi ainoa johtaja ylimmässä hallinnossa, jonka kanssa Länsi haluaa käydä vuoropuhelua, ja johon tunnetaan tiettyä luottamusta."

Putin voitti presidentin äänestyksen enemmistöllä 76,7 prosenttia. Hän on luvannut terveydenhuollon, koulutuksen ja infrastruktuurin laajamittaiset lisäykset.

Mutta kuten analyytikot ovat todenneet, nämä lupaukset ovat vaikeita toteuttaa useiden vuosien taantuman jälkeen.

Kirill Rogov, riippumaton poliittinen ja taloudellinen analyytikko, sanoi:

"Uusi poliittinen sykli avautuu kolmen epäsuotuisan tekijän seurauksena:
talouden pysähtyneisyyden jatkuminen, Venäjän kansainvälinen eristäminen ja hallinnon säilyttämisen tarve 2024-luvun jälkeen".

Siinä Venäjän johdon kovat haasteet.
*

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Putinn pyrkii muuttamaan maailmaa uhkailemalla sitä ja samalla hänen kotimaansa ihmisten olotila käy aina vain surkeammaksi. Surkeaa politiikkaa, vaikka ymmärtää toki jos Venäjä kertoo aseistaan puolustaakseen itseään. Nyt nämä rajoitetut "toilailut" (mm.Krimi ja Ukraina) eivät vain anna hyvää ja luotettavaa kuvaa tämän maan toimista. Suuri ja mahtava ei ole enää toimivaa tässä ajassa, aseet ovat vaarallisia kaikkialla, kuten Iran ja Pohjois- Korea. Putin jää historiaan ja joskus historia kirjoitetaan uudestaan. Tänään mennään propagandan luomien uutisten ja mielikuvien voimin. Putin on "pieni stalin" joka pyrkii pysymään vallassa tukahduttamalla todellisen mahdollisuuden hänen haastamiseensa. Samalla hän kirjoittaa Venäjän tulevan kohtalon, uskottavasti nälänhädän ja sodan. Ruokaa on löydettävä rajan toiselta puolen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset