Veikko Huuska

Ruotsin Vappu 2018 – radikaali oikeisto marssii

Ruotsin Vappu 2018 

Radikaali oikeisto marssii - media kertoo

*

Lehtitietojen mukaan ”uusnatsit marssivat vapunpäivänä Ruotsissa”.  Marsseja oli ainakin Pohjois-Ruotsissa Bodenissa ja Taalainmaalla Ludvikassa.

*

Boden

Bodenissa marssi arviolta sata Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (NMR) kannattajaa.  NMR:n katsotaan olevan uusnatsijärjestön.

Bodenissa kokoontui myös arviolta 2.000 ihmistä, jotka ”marssivat uusnatseja vastaan ja halusivat juhlia vappua perinteisillä tavoilla”, kuten ilmaisu kuului.

Ruotsin viranomaiset tiesivät marsseista etukäteen ja niihin varauduttiin tuomalla poliisivahvistuksia Bodeniin muualta maasta.

Bodenissa marssivat ensin ilman häiriötä vasemmistopuolueen kannattajat, joita oli arviolta 175.  Sitten marssi satakunta vastarintaliikkeen kannattajaa, joista osa kantoi mellakkakilpiä.

NMR:n marssijoiden ja vastamielenosoittajien kesken syntyi normaaliksi käyneeseen tapaan yhteenottoja.  Bodenissa asuva Bo Nilsson, joka on Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ehdokas Bodenin kunnanvaltuustoon syyskuussa 2018 käytävissä vaaleissa, piti puheen.

*

Ruotsin television Norbottenin aluetoimitus tarjosi media-aikaa asialle kertoessaan siitä jo viime kesänä (28.8.2017) Nilssonin ehdokkuudesta: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/domd-nazist-kan-ta-plats-i-kommunfullmaktige - Tarjottu mediatila ei miestä tuolloin järin kiinnostanut, vaan hän ilmoitti medialle: "Älä ota yhteyttä minuun ja kunnioittamaan tätä toivomusta! (soittonne tänä aamuna). Syy on, että teidän tarkoituksenne olisi vain siinä määrin kuin mahdollista, heittää lokaa minun ja edustamani organisaation eli pohjoismaisen vastarintaliikkeen päälle".

Debatti jatkui mm. 8.11.2017 täällä: http://www.nsd.se/nyheter/nazistsymbolen-som-fick-honom-domd-nm4688154.aspx

Poliisin mukaan puheessa oli ”kiihotusta kansanryhmää vastaan”, ja puhujasta on tehty rikosilmoitus.  Ruotsin television SVT:n mukaan Bo Nilsson, 71, on saanut aiemmin 11 tuomiota, esimerkiksi pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.  Kerrotusta ei ilmene, ovatko kaikki tai osa tuomioista kärsitty, vai ei. 

Poliisi pidätti lisäksi kolme vastamielenosoittajaa.  NMR:n marssijoita ei pidätetty.

*

Eilen SVT Nyheter/Norbotten antoi jälleen palstatilaa Nilssonille huomattavan paljon. Tämä ei ollut järin innostunut tästä. Kysymykseen, mitä Nilsson arvelee tämän vaikuttavan hänen ehdokkuuteensa kunnallisvaaleissa hän vastasi: En usko vaikuttavan.  Luulen sen vain skarppaavan toisinajattelijoita.  Täytyyhän miehen jotenkin saada ilmaista itseään. -  Uutisen mukaan Nilsson esitti vihapuhetta kansanryhmää vastaan: nazistkandidat misstänkt för brott eli ”natsiehdokasta epäillään rikoksesta”  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/efter-talet-i-boden-nazistkandidat-misstankt-for-brott

*

SVT Nyheter/Norbotten:

Natsit osoittivat mieltä Bodenin halki – kohtasivat massiivisen vastamielenosoituksen

Ensimmäisen kerran nykyaikana natsiorganisaatio Pohjoismaisen Vastarintaliike osoitti mieltään Norrbottenissa.” 

Ks.: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nazistdemonstration-i-boden-protester-vantas

Poliisi epäilee väkivallasta virkamiestä vastaan: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/en-omhandertagen-i-boden-i-samband-med-nazistdemonstration

Lisäksi SVT Paikallisuutiset kysyy: Vems ansvar är det att nazister demonstrerar i Boden? eli ”Kuka vastaa siitä, että natsit osoittivat mieltään Bodenissa?”  - Ks.: kesto 29:00 minuuttia; https://www.svtplay.se/video/17861295/lokala-nyheter-norrbotten/vems-ansvar-ar-det-att-nazister-demonstrerar-i-boden?start=auto

*

Ludvikassa marssi Aftonbladetin toimittajan mukaan 200 ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueessa.

Paikalla oli ”paljon poliiseja ja vastamielenosoittajia”.

Aftonbladet kertoi vappuna (eilen 1.5.) Ludvikan marsseista, marssijoista ja järjestyshäiriöistä: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wELaLL/nmr-demonstrerar-i-ludvika-och-boden  Artikkeliin upotettu video kestää 6:36 minuuttia.

*

Göteborgissa yksi ihminen joutui sairaalaan sen jälkeen, kun neljä uusnatsiksi nimitettyä yritti häiritä vasemmistolaisen ammattiliiton mielenosoitusta.  Poliisin mukaan loukkaantunut kuului NMR:iin ja hän sai yhteenotossa vammoja päähänsä.  Ilmoituksesta ei ilmene, kuka tarkkaanottaen löi, ilmeisesti ”joku vasemmistolainen”.  –

Expressen kertoo: ”Sekasorto kun NMR osoitti mieltään (vappuna)”:

 https://www.expressen.se/gt/nmr-demonstrerar-i-goteborg-/

*

PS.

Expo.se laski, että NMR:n riveissä Bodenissa eilen oli 140 henkilöä: https://expo.se/2018/05/nmrs-toppkandidat-i-boden-misst%C3%A4nkt-f%C3%B6r-hets-mot-folkgrupp

*

Päätän raporttini Ruotsin median vappu-uutisista

toteamalla, että Ruotsin Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Stefa Löfven ilmoitti, että sosdemit tahtovat nostaa 1,2 miljoonan eläkeläisen eläkkeitä 600 kruunulla kuukaudessa.  Tekee noin 60 €/kk.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/xRWaw8/s-vill-hoja-pensionerna-med-upp-till-600-kronor-i-manaden

Köyhemmässä Suomessa SDP:n pj Antti Rinne pisti paremmaksi.  Hän lupasi 100 euroa/kuukausi alle 1400 euron eläkkeitä saaville.  Näitä pientä eläkettä saavia on Suomessa noin 710.000.

Nettona.

Bruttona se lienisi jotain +130 kr/kk.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ruotsin mediaa laiskanintensiivisesti seuraavana joskus vaivun syviin mietteisin ja pohdin, mitkä ovatkaan Ruotsin median uutiskriteerit. Niitä tuntuu joskus olevan hieman vaikea hahmottaa.

Tarkoituksellako ne itselleen vastenmielisten uutisaiheiden kohdalla käyttävät runsaasti media-aikaa ja -tilaa? Onko tillexempel NMR Ruotsin medialle ns. "hyvä vihollinen", koska se näyttää olevan tietyssä mielessä "varma nakki", eli palstaa irtoaa? Vai onko asiassa taustalla kansanvalistuksellinen aspekti, eli pyrkimys vaikuttaa kyseisensuuntaisesti ajattelevien tai "aistivien" mielenliikkeisiin, vai esittää varottavia esimerkkejä - vai ihan vain markkinoida yhtä yhteiskunnallista ilmiötä... tai omaa mediaa?
Värikkäitä kuvia ja säpinää Ruotsin kaduilla ainakin esiintyy.

JOsko kaikella onkin tarkoitus kiinnnittää tajuntamaailman huomio kotoperäisiin asioihin joidenkin muiden sijasta?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Daniel Poohl:

"NMR voi houkutella aktivisteja, mutta pelottaa tavallisia ihmisiä"

Hän jatkaa:
"Pohjoismainen vastarintaliikkeen edustajat eivät ole poliitikkoja eivätkä kansa. He ovat ääriliikkeen jäseniä"

Poohl´in kommentti on vastaus NMR:n julkaisemalle kunnallisvaali-sloganille:
”Vi är inga politiker – vi är folket”.
Eli: Me emme ole poliitikkoja - me olemme kansa.

Se Expo.se:
https://expo.se/2018/05/nmr-kan-locka-aktivister-m...

Damiel Poohl on Expon päätoimittaja: https://sv.wikipedia.org/wiki/Daniel_Poohl

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ruotsalaiset tutkijat, Segerstedtinstituutin tutkija Christer Mattsson ja terrorismitutkija Magnus Ranstorp keskustelivat pitäisikö Ruotsin seurata Suomen esimerkkiä ja kieltää NMR-järjestö.

Aftonbladet, 1.5.2018; https://www.aftonbladet.se/tv/a/251733

*
Suomessa vastaava täkäläinen järjestö kiellettiin, mutta asia on hovioikeudessa käsiteltävänä.

YLE 6.2.2018; https://yle.fi/uutiset/3-10079602

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#1.

Ruotsin medialla on tarve nostaa vastarintaliike tapetille ja myös paheksuvasti tikun nokkaan, ehkä siksi, että Ruotsilla on edelleen erinomaisen huono omatunto yhteistyöstään kolmannen valtakunnan johdon kanssa ( mm ssa Ruotsin finanssiministeri Ernst Wigforss myönsi vuonna 1941 Hitlerin Saksalle suuren pankkilainan ) , eikä ruotsalaiset vieläkään ole päässeet irti myöskään osallisuudestaan rotu-oppiin.

””Pohjoismaisen rodun kauneuskilpailu

Vuonna 1921 tukholmalainen Dagblad-lehti järjestää kauneuskilpailun, jossa etsitään ruotsalais-germaanisen rodun ihannetyyppiä. Kilpailun voittaa Åberg-niminen polkupyöränkorjaaja Etelä-Ruotsista. ”” MTV uutinen 12.01.2015

Todelliset yhteiskunnan ongelmat ovat ihan muualla kuin näissä yhden asian hörhöissä, jotka enemmän t. vähemmän muistuttavat entisen Pekka Siitoimen porukkaa ja sen porukan puuhastelua.

NMR - Järjestön kieltäminen Ruotsissa on kuitenkin todennäköisesti aivankuin laittaisi bensaa liekkeihin ja lisäisi näiden äärijäsenten määrää. Ruotsissa kun on paljon piilossa olevaa muukalaisvihaa, jota maan johto ei halua nähdä, eikä muukalaisvihan syistä ole mitään tarvetta keskustella tarkemmin, koska keskustelu itsessään olisi rasismia ja mahdollinen keskustelu myös nostaisi esille tehdyt virheelliset ratkaisut, jotka ovat monelle poiitikolle arka paikka.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ludvika on tienoota josta aikaansaavat nuoret ovat muuttaneet suuriin asutuskeskuksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset