Veikko Huuska

M Deljagin pyytää anteeksi Fortumilta, ministeri Lintilältä, Supolta ja PM:ltä

Tunnettu Venäläinen ekonomisti Mihail Deljagin vastaa. 

Hän pyytää anteeksi Fortumilta, ministeri Lintilältä ja Suomen puolustusministeriltä ja Supon johtajalta - vetoaa virheeseen vuosien takaisessa artikkelissa, jota Suomi ja suomalaiset eivät ole oikaiseet.  Hän myös ilmoittaa, ettei ole koskaan ollut Vladimir Putinin tai muiden venäläisten presidenttien neuvonantaja.

*

"Valtion valvoma Fortum aikoo haastaa Mihail Delyaginin artikkelistaan"

Deljagin 16.4.2018;  https://delyagin.ru/articles/183-novosti/58327-finskiy-gosudarstvennyy-kontsern-fortum-sobiraetsja-sudit-sja-iz-za-stat-i-m-g-deljagina

Финский государственный концерн Fortum собирается судиться из-за статьи М.Г.Делягина

Suomen valtion omistama energiayhtiö Fortum aikoi haastaa M.G. Deljaginin mainitun artikkelin johdosta   ”Kun vieraat ovat mestareita”. ("Kun vieraat tulevat omistajaksi, Venäjän elintärkeiden talousalueiden suojelun on oltava ehdottomasti") –verkkoartikkelin johdosta, kertoi Fortumin hallituksen puheenjohtaja, joka mainittiin olevan puolustusministerin ja "Suomen poliittisen poliisin edustaja". – Katso http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253893-mihail-deljagin-putinin-lahipiirin-mies-vai-hieman-etaisempi


Suomen Talousministeri Mika Lintilä kertoi "Helsingin Sanomat" -lehdelle (venäjäksi, raportoitu "ja Fontanka.ru"), että tiedot ovat vääriä. Kommentoidessaan, että Venäjällä yksityistämiseen osallistuva Fortum on valtionyhtiö, hän huomautti, että Suomen valtio ei toteuta sen operatiivista hallintoa.  https://www.fontanka.ru/2018/04/16/054/  & https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/delyagin_izvinilsya_pered_fortum_za_publikatsiyu_v_rossiiskoi_gazete/10163292

Mihail Deljagin toteaa: "Ensinnäkin, vahvistan, että kaikki tiedot Fortumin hallituksen jäsenistä on  otettu artikkelista A.Rodina" "Raha siirtyy tuomarille Cheljabinskissä" tytäryhtiö "on suomalainen energiayhtiö ryhmä Fortum pään Alexander Chuvaev tuo satoja miljoonia" sisään. (Julkaistu) "Yleinen sanomalehti" 31. toukokuuta 2016, ja uusintapainos portaali compromat.ru (skannaa julkaisujen lopussa tämän artikkelin) eivät vastaa todellisuutta. https://og.ru/business/2016/05/31/81244

Tältä osin esitän syvän ja vilpittömän anteeksipyyntöni Fortumille, Suomen puolustusministeriön ja suojelupoliisin johtajille, sekä kaikille muille henkilöille, jotka tunsivat loukkaantuneensa tästä julkaisusta. Ja tietenkin ministeri Lintilälle, joka joutui reagoimaan. 

Koska Fortum ja sen omistaja - Suomen valtio - eivät kiistäneet näitä julkaisuja lähes kahteen vuoteen näkyvällä tavalla, minulla oli jokin syy luottaa heihin ja luottaa niihin.

Venäläisten toimittajien puolustamiseksi voin vain todeta, että he todennäköisesti vastaavat suomalaisille kollegoilleen, jotka kutsuivat minua Helsingin Sanomissa "yhdeksi presidentti Putinin talousneuvojista" (”Sen oli kirjoittanut Mihail Deljagin, joka on yksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin talousneuvonantista”) . Riittää, että hyödynnät Yandexia, Googlea tai niiden eurooppalaista vastapuolta (jos sellainen on olemassa) varmistaaksesi, etten ole koskaan ollut Vladimir Putinin tai muiden venäläisten presidenttien neuvonantaja.

Samalla ministeri Lintilälle toteaa, että Suomen hallitus ei toteuta Fortumin operatiivista hallintaa, (joten sillä) mielestäni ei ole mitään tekemistä käsiteltävien aiheiden kanssa.

Toisaalta artikkelissani puhutaan orjallisesta riippuvuudesta niiden maiden valtiollisista viranomaisista, jotka ovat valloittaneet meitä vastaan, kunnes kylmän sodan tuhoaminen ei ole pelkästään länsimaiden valtion omistamia yrityksiä vaan koko länsimaista liiketoimintaa sellaisena, mitä voimme nähdä paremmin esimerkiksi pitkästä sanktioista bacchanalian esimerkissä. Viittaus tähän seikkaan ei koske (vain) Fortumia, vaan koko Länsi-yrityskenttää kokonaisuutena

Toisaalta, en ole koskaan todennut, että Suomen hallitus hallitsee suoraan ja huolehtisi suurista energiayhtiöistä. Mainitsin että Suomen valtion "valvonta" Fortumille Life Support Systemsin Venäjän alueiden ei ole toiminnassa, mutta on luonteeltaan strateginen - ei siis läpi päivittäisen operatiivisen johdon, mutta omaisuuden suhteet. Valtion omistamiin asenteisiin nähden Suomen hallitus ei ole erilainen kuin Venäjän hallitus, joka ei myöskään harjoita "Sberbankin", "Rosnano", RZhD jne. (päivittäisohjailua, vh) - Kuitenkin Venäjän hallitus, toisin kuin Suomen hallitus, joutuu jatkuvasti kärsimään yksityistämisen ja epäluottamuksen vaikutuksista omistuksensa vuoksi.

Suomen talousministerin julkisuuteen antaman lausunnon taustalla vaikuttavat paineet selkeätä osoituksesta pahamaineiseen "kaksinaismoralismiin", joka on juuri sitä, mitä Länsi -poliitikot tunnustavat normaalina maidensa - kuten valtion omistukseen strategisesti tärkeiden yritysten - ne voi hyväksyä sitä, Venäjän ja kamppailee yksityistämisen määrääminen Venäjälle yhdessä tai toisessa. Ehkä ministeri Lintilä ei tue yksityistämistä Venäjällä henkilökohtaisesti, mutta Suomen valtio, jossa hän on (merkittävässä asemassa, vh), tekee tästä aiheesta varsin selkeän kannan, eikä vähiten hämmentynyt (jos) Venäjän osallistuminen yksityistämiseen (tuottaisi?) huolta Suomen valtiolle.

Samanaikaisesti kun länsimaat rajoittavat venäläisiä valtionyhtiöitä (kuten Gazpromia) nimenomaan valtion omistuksensa vuoksi, joka julistetaan avoimesti; Ohjeet valtionyhtiön omistukseen välittömästi aiheuttavat vastalauseita.

Suomen hallituksen vastaus artikkeliin näyttää naurettavan hermostuneelta: Ministeri Lintilä esittää mahdollista keskustelua Suomen presidentin ja Venäjän presidentin (välillä, vh) (voi olla vain iloinen Suomessa, jonka mukaan se, oikeastaan mitään ei tapahdu, ja että viranomaisilla ei todellakaan ole mitään tekemistä) ja alkaa sitten väitellä "ROSATOM" AES "Hanhikiven-1" (6,5%, josta saatu Fortum) rakentamisesta. Koska Suomen viranomaisille ei ole vielä myönnetty lupaa rakentaa sitä, vaikka he ovat saaneet Venäjältä 1 miljardin euron investoinnin (ja ottaen huomioon myös TVEL: n ja Fortumin välinen polttoainetta koskeva sopimuksen ydinmodifikaation kehittämisestä ydinvoimalassa "Loviisa", on tehty vasta äskettäin.)

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mihail Deljaginin artikkelin Финский государственный концерн Fortum собирается судиться из-за статьи М.Г.Делягина kääntäminen on kieltämättä täysin ylivoimainen tehtävä vajavaisille edellytyksilleni, ja senpä vuoksi pyydän erityisesti anteeksi kaikilta niiltä jotka tuntevat pahastuvansa tässä esiintyvistä kaikista mahdollisista erheistä ja käännäksellisistä horjahduksista. Anteeksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sinä saat kyllä anteeksi, mutta tämän Mihaill Deljaginin anteeksipyyntö ei kyllä riitä.

Lumivyöry on jo Venäjällä lauennut, eikä sitä mitkään anteeksipyynnöt pysäytä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005647559....

Suomi näyttää olevan entistä enemmän Venäjän vihollinen ja uhka Venäjälle. Suomalaiset päättäjät painavat päätä syvemmälle pensaaseen ja hyssyttelevät, että Venäjää ei saa ärsyttää esittämällä asian johdosta noottia Venäjälle.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Periaatteessa kaikki juontaa alkunsa Venäjän ja USAn kamppailusta Ukrainasta ja siinä europpa on joutunut USAn liittolaiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset