Veikko Huuska

Kiina on jo Lähi-Idässä koska strategia

Kiina on jo Lähi-Idässä koska strategia

*

Joku valistunut kirjoittaja totesi äskettäin, että Lähi-Idässä touhuavat nyt kaikki kynnelle kykenevät valtiot, paitsi Kiina.

Tähän oli tietysti aiheellista todeta, että on se Kiina paikalla, ollut jo ajat sitten.  Lähi-Itä on kolmen mantereen solmukohta, strateginen alue, jolla on paitsi logistista ja strategista merkitystä, myöskin luonnonvaroja ja poliittinen merkitys – kaikki syitä joita Kiina ei matkalla maailmanvallaksi mitenkään voi jättää muiden hoteisiin.

*

Emme Lännessä saa unohtaa myöskään historiaa.  Sekä Arabivaltiot että tietenkin Kiina katsovat, aivan oikein, että ne ovat ikuisia valtoja, niiden alueella ja niiden kansojen historia käsittää entisaikain valtiot, kulttuurin ja tieteen saavutukset, joista Eurooppa – ja erityistesti Amerikka – eivät voi kuin kuvitella. 

Siksi, kun pyrkimys päivittää vanhan Eurooppalaisen imperialismin ja Läntisen hegemonianasema vastaamaan todellisia voimasuhteita ja alueellista potentiaalia, on noussut vahvasti agendalle, on myös jalansijaa saanut näkemys vanhan kulttuurisen aseman merkityksestä.  Tämän voisi nähdä hienovaraisena luunappina itsetietoisen, mutta asemiaan alinomaa menettävän Lännen ohimolle.

*

Arab League

Arabiliitto on arabimaiden yhteenliittymä, johon kuuluu 22 jäsenmaata.  Se on perustettu jo kohta MM2:n jälkeen, 1945.  Suomalaisen Wikipedian niukat sivut kuvaavat, miten heikosti Suomessa ollaan jyvällä siitä, mitä maailmassa todella tapahtuu.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Arabiliitto

*

Arab Power

Arabiliiton valtioiden yhteispinta-ala on yli 13 miljoonaa neliökilometriä, eli noin kolmanneksen enemmän kuin Euroopan.  Väestöä liiton alueella asuu noin 420 miljoonaa (arvio, 2015). 

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että EU:n pinta-ala on 4,3 miljoonaa neliökilometriä – siis kolmannes Arabiliiton alueesta.  EU:n väestö on 520 miljoonaa.  Arabiliiton alue yltää varsinaisen Lähi-Idän ohella toiselle – kasvavassa määrin strategiselle alueelle, Pohjois-Afrikkaan.

Arabiliiton (Arab League) BKT on huomattavan suuri:

GDP (PPP) vuonna 2016 (arvio): Total 6.484 miljardia $

Per capita $ 9.347.  Vertaa EU:  Total 21.500 miljardia $ (2018, ennuste).  Katso: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Wikipedian mukaan Arab Leaguen GDP on Maailman neljänneksi (4.) suurin, mutta EU mukaan lukien se on viides!

*

Yhteinen näyttämö

Arabiliiton historiassa sen tärkeimpänä tehtävänä on ollut edistää arabimaiden yhteistoimintaa. Käytännössä sen tärkeimmiksi tehtäviksi muodostui arabimaiden yhteinen ulkopolitiikka: toimet Israelia kohtaan sekä suhteet Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon

Nykyisin tähän voidaan varauksetta lisätä:  Edistää ja koordinoida yhteyksiä ja yhteistyötä Kiinan kanssa.

Katso englanninkielinen sivusto: https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_League

Näiden toteamusten jälkeen kenties ymmärrämme paremmin kuin aikaisemmin, miksi Kiina on läsnä Lähi-Idässä, ja sen lisäksi myös Pohjois-Afrikassa.  Tässä näkökulmamme on Lähi-Itä.  Siitä huolimatta voisi heittää ajatuspallona liikkeelle; mitä eroja on havaittavissa EU:n ja Kiinan suhtautumisessa Arabiliittoon?  Niin, ja yleensä Lännen ja Kiinan välisissä strategioissa, vai havaitsetko mitään eroa?

*

Miksi Kiina haluaa Syyrian ja sen naapureita mukaan Uusi Silkkitie –hankkeeseensa?

Kiina on aktiivisesti laajentanut vaikutusvaltansa Lähi-itään, ja se on sopimuksin liittänyt Syyrian osaksi sen lempilapseen, Yksi vyöhyke – yksi tie (tunnetaan nimellä Uusi Silkkitie; Belt and Road Initiative BRI) –hankkeeseen.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi tapasi 24. marraskuuta 2017 Syyrian presidentin Bouthaina Shaabanin poliittisen ja tiedotuksellisen neuvonantajan Pekingissä. Kokouksen aikana Wang tarjoutui tukemaan Syyrian jälleenrakentamista.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Wang tapasi Bouthaina Shaabanin kanssa, jolloin he käsittelivät kolmea aihekokonaisuutta - terrorismin vastaista toimintaa, vuoropuhelua ja jälleenrakennusta - Syyrian ongelman ratkaisemiseksi "Syyrian tilanne on muuttumassa uudeksi vaiheeksi". Hän korosti anti- terrorismia perustana, vuoropuhelua tienä ja jälleenrakentamista takuuna.

"Vuoropuhelun" osalta Wang totesi, että se on "ainoa tie ulos" Syyrian kysymyksen ratkaisemiseksi.

"Tässä prosessissa meidän on suojeltava Syyrian itsemääräämisoikeutta, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta ja säilytettävä Syyrian kansan ydinasema poliittisessa ratkaisuprosessissa", Wang sanoi.  (ks. lähemmin. https://thediplomat.com/2017/11/why-china-wants-syria-in-its-new-belt-and-road/

*

Kiina takaa

Tarkkailija voi viime marraskuun tapaamisen jälkeen tulkita sen julkilausuman eräänlaisena Kiinan Syyrialle antaman takuuna.

Wang ilmaisi myös halukkuutensa auttaa Syyrian jälleenrakennusta. Hän sanoi, että "vain edistämällä jälleenrakennusta voimme jatkuvasti antaa Syyrian kansalle toivoa ja taata pitkäaikaisen rauhan ja vakauden Syyriassa. ”

"Kansainvälisen yhteisön tulisi kiinnittää huomiota ja tukea aktiivisesti Syyrian jälleenrakentamista", Wang lisäsi. "Kiina tekee myös omia ponnistuksiaan tähän tarkoitukseen."

Selvästi onkin nähtävissä, että Kiinasta, yhdessä Venäjän ja Iranin kanssa, on tulossa suurin todennäköinen auttaja Syyrialle sen aikanaan ryhtyessä jälleenrakentamaan maata ja mantuja.  Tämä apu on luvattu ja sidottu Syyrian nykyhallinnon säilymiseen.  Siksi Lännen viimeisetkin pyrkimykset horjuttaa saati nujertaa al Assadin hallinto ovat tuhoon tuomittuja.

Vierailuun liittyen Kiina toimitti (21.11.2017) 1.000 tonnia riisiä Syyriaan, osana sen ruoka-apua BRI-sopimuksen mukaisesti.  Kiinan valtiollisen median mukaan Kiina on jo allekirjoittanut kolme sopimusta, joiden mukaisesti se lupaa humanitaarista apua Syyrialle yli 40 miljoonalla dollarilla, jota se on toteuttanut jo viime vuoden ensimmäisestä vuosipuoliskosta lähtien.

Viime vuoden syyskuun YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa Kiinan ulkoministeri Wang suoraan pyysi Syyrian varapääministeriä ja ulkoministeri Valid Mullamia, liittymään Kiinan BRI-hankkeeseen, koska "Syyria on tärkeä solmu muinaisella silkkitiellä ja että" Belt and Road "-rakenne voi toimia tärkeänä tilaisuutena maiden kahdenväliselle yhteistyölle tulevaisuudessa.

*

Vastauksena Syyria on osoittanut innokkuutta houkutella myös kiinalaista rahaa. Esimerkiksi Kiinan ja arabien pörssiyhdistys ja Pekingin suurlähetystö järjestivät heinäkuun alussa erityisen tapahtuman, johon kutsuttiin 1000 kiinalaisten yritysten edustajaa panostamaan Syyrian jälleenrakentamiseen. Tapahtuman aikana Syyrian suurlähettiläs Pekingissä Imad Mustafa sanoi, että kiinalaisten yritysten odotetaan olevan merkittävässä roolissa tulevassa jälleenrakennusvaiheessa ja Syyrian hallitus antaa Kiinan yrityksille etusijalle investointi- ja jälleenrakennusmahdollisuuksia konkretisoitaessa.

*

Syyrian jälleenrakennus

Vaikka Syyriassa yhä paukkuu, veran alla käydään jo peliä niistä asetelmista, joista lähtien Syyrian jälleenrakennus aikanaan on alkava.

Tämä jättää vaikean ongelman sekä Yhdysvalloille että Venäjälle: kuka maksaa Syyrian sodanjälkeisen taloudellisen jälleenrakennuksen, arviolta 1.000 miljardia dollaria?

Ilmeistä on , ja jopa todennäköistä, että Kiina on vainoa valtio, joka kykenee ottamaan tämän tehtävän vastaan.  Samalla se on paitsi taloudellinen panostus, se on myös (ennenkaikkea) strateginen sijoitus.

Niinpä vaikuttaa siltä, että Kiinalla on sekä poliittinen tahto että taloudellinen kyky kattaa menot, joita kansainvälinen yhteisö - erityisesti Venäjä, Iran ja Syyria - tarvitsevat auttaakseen Syyriaa talouden jälleenrakentamisessa.

Sen projektin jälkeen Kiinalla olisi suuri taloudellinen rooli Syyriassa.  Sekä yleensä Lähi-Idässä.

Ks. lisää; https://thediplomat.com/2017/02/will-china-pay-for-syria-to-rebuild/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Tämä jättää vaikean ongelman sekä Yhdysvalloille että Venäjälle: kuka maksaa Syyrian sodanjälkeisen taloudellisen jälleenrakennuksen, arviolta 1.000 miljardia dollaria?"

Sitä eivät maksa Venäjä tai USA.

Voimme vain odotella lisää Eurooppaan Syyrian pakolaisia ja kolehdin kerääjiä Suomessa Syyrian sotaorvoille jo lähiaikoina.

Kiinalla on maailman paras tietämys siitä, kuinka rappeutuneet, mutta kuitenkin potentiaaliset kansantaloudet nostetaan jaloilleen avustetusti ja lähituntumasta neuvoen. Venäjä, EU ja USA saattavat jäädä tässä suhteessa sivustakatsojien rooliin.

Syyrian tilanteessa on varsin erikoista se, että maa oli ennen levottomuuksia ja sotaa varsin koulutettu arvostettu islamilainen mallimaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pitäisi vähitellen tajuta mistä on kysymys:
Ainakin Libyassa ja Syyriassa oli parempi sosiaalinen koneisto kuin esim. USAlla.
Libyan Khaddafi halusi koko Afrikalle yhteisvaluutan, irti petrodollarista. Myös Saddam halusi irti petrodollarista.
Tulisi tajuta, ettei USA huvikseen pommita valtioita kivikauteen. Tosin heidän sotateollinen kompleksinsa lamauttaa maan, jos ei jotakuta pommiteta, ja se seisahtuu.

Suomen ja muiden Euroopan kansojen tulisi ymmärtää maksavansa tästä. Tosin vähemmän kuin täysin syyttömät pommitetut uhrit.
Euroopan kansat maksavat tästä nimenomaan suurten pakolaisaaltojen muodossa ja politikot ovat niin pelkureita, etteivät uskalla sanoa suoraan mikä on pakolaisaaltojen perimmäinen syy. He vain tunkevat peukalonsa peräaukkoonsa ja toisen suuhun ja kun USA karjaisee "Vaihto!", he kiltisti vaihtavat.

Mielummin vievät homman johonkin pseudokeskusteluun siitä, onko jotain myrkkyä löytynyt jostakin ovenkahvasta vai mistä.
Länsipolitikot olisivat todella nesteessä, jos ei Putskua olisi.

Henry

Toni Rintala

"Kiinalla on maailman paras tietämys siitä, kuinka rappeutuneet, mutta kuitenkin potentiaaliset kansantaloudet nostetaan jaloilleen avustetusti ja lähituntumasta neuvoen. "

Missä Kiina on näin tehnyt?
Kiina on vitsaus Afrikassa ja Amerikassa, ja pian myös Lähi-Idässä ;)

12.4.2018: China has key interests in Syria
http://www.atimes.com/china-wild-card-us-attack-sy...

Ja onkohan Kiina jo ennemminkin mukana sodassa, kun siellä sanotaan olevan tuhansia (n. 5000) kiinalaisia muslimeja taistelemassa?
http://jcpa.org/chinese-troops-arrive-syria-fight-...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiinalaisia muslimeja taisteli toisessa maailmansodassa Japania vastaan. Neuvotteluja käytiin joukkojen lähettämisestä muslimimaihin, Egypti, Syyria Turkki.
Lue Wikipedia- artikkeli:
China-Syria relations/ Military relations.

Nykytilanteessa on aivan "luonnollista", että kiinalaisia on paikalla myös ruuti-linjalla.
Kiinan nykyjohto on silmiinpistävänhistoriatietoinen, se näkyy kaikesta. Se tietää vanhat sotilaskuviot, ja niihin liittyvät mahdollisuudet. Tähän saakka Kiina on varsin tarkkaan pitänyt silmällä sitä, ettei se toimi liian avoimesti militaaripeliä, jotta sen tosiasiallinen maailmanpolitiikan vakauttajan ja pelintekijän rooli ei kärsi.
Nyt Kiina näyttää valmistautuvan Syyrian tilanteen "loppusotaan", minkälaiseksi se muodostuneekin. Siinä on monta häviäjää, mutta voittaakseen täytyy olla valmis, ja sitä näyttää Kiina olevan.

Kukaan ei näytä kysyvän, millä rahalla Venäjä sotii Syyriassa, kansallisellarahastollako. Ei niinkään, vaan tietyillä multidiileillä Kiinan kanssa. En väitä suoraan, että Kiina rahoittaisi venäläisiä, mutta tiettyä sijaissotilaskuvioita tässä on nähtävissä, ja mikä on kiinalaisten osuus sen lipun alla. Mailla on jo pitkään ollut yhteisiä sotaharjoituksia, myös erikoisjoukoilla, eri aselajeilla. Kuka erottaa uniformut toisistaan, etenkin kun samasta kankaasta. Salaus on tietysti huippua, etenkin kaatuneiden, eikö vankeja juuri oteta, eikä arkkua avata omaisille, vain postissa kunniamerkki ja sotilaspiirin esikunnan formulakirje kunniadiplomeinen.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kiinalla on kykyjä hallita pitkäjänteistä suunnittelua. Kiina on tehnyt viime aikoina paljon sijoituksia Afrikkaan ja erityisesti Itä-Afrikkaan ja noihin investointeihin kuuluu mm. junaratahankkeita. Afrikan runsaat mineraalirikkaudet varmastikin houkuttelevat Kiinaa.
Olisiko siis Kiinalla pitkän tähtäimen suunnitelmana liittää hallitsemansa Afrikan resurssit tuohon BRI-hankkeeseen ja niinpä liikenneväylien verkoston pitäisi koukata Syyrian kohdalta etelään kohti itäistä Afrikkaa?

Kiina ei juurikaan hallitse merellistä kaupankäyntiä ja sillä vaikuttaisi olevan historiasta kumpuavaa mieltymystä maitse tapahtuviin ihmisten, raaka-aineiden ja tavaroiden kuljetuksiin, ikään kuin karavaaneihin. Tässä se löytää aatteellisen kumppanin juurikin noista arabikansoista. Sinänsä merikuljetukset ovat huomattavasti maakuljetuksia edullisempia, mutta Kiinalta kuitenkin puuttuu uskottava kauppa- tai sotalaivasto ja he halunnevat saada kauppareitit omaan tai liittolaistensa hallintaansa pois vanhoilta merivalloilta, kuten UK:lta ja USA:lta, jotka ainakin sotilaallisesti hallitsevat maailman meriä.

Toni Rintala

"investointeihin kuuluu mm. junaratahankkeita."

Ne radat on sitä varten, että Kiina saa kuljetettua Afrikasta riistettyjä luonnonvaroja Kiinaan. Joka päivä menee tuhansia junanvaunuja täynnä kultaa ja muuta rannikolle laivoihin ja matkaa Kiinaan. Kiinan ainoa motiivi on tuo.

Afrikassa on noin miljoona kiinalaista tekemässä pääosin laittomia luonnonvarojen riistoja. Eurooppalaisten riistotoiminta aikoinaan on pientä siihen verrattuna mitä Kiina nyt tekee.. (=vihapuhetta kai taas haarrastan vaikka faktaa kerron?)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#5.
Paljonko kiinalaisia on Afrikassa?
Sitä tuskintietää kukaan.

Asian Times kirjoitti tammikuussa vuosi sitten 2017 tästä asiasta, ja totesi juuri tämän. Se esitti kuitenkin varsin laajan haarukan: 1 - 2 miljoonaa emigranttia.
Tuo luku koskee siis enempi pysyväisluontoista muuttoliikettä.

Kun mukaan otetaan siirtotyöläiset, jotka siis ovat todellisia kaukosiirtotyäläisiä, ja monessa tapauksessa myöskin pitkäsiirtotyöläisiä, niin summa tiettäväsi nousee 2,5 miljoonaan. Se on jo aika paljon.
Kun se vielä on lähtökohtaisesti nuorta hedelmällisyysikäistä väkeä niin popula kategoriasta riippumatta helposti tuplautuu 3-5 vuodessa. Vanhemmat ovat joko kokokiinalaisia tai natiivien kanssa pariutuneita. Sitäpaitsi; Afrikassa kiinalaiset ovat ekonomisammatillista eliittiä paikallisiin verrattuna, eikä mitään yhdenlapsen politiikkaa harjoiteta.
Tähdennän kuitenkin, että täysin pitävää tilastointia tuskin on edes kiinalaisilla itsellään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ne radat on sitä varten, että Kiina saa kuljetettua Afrikasta riistettyjä luonnonvaroja Kiinaan"

Ei USA ja Eurooppa ole ollut sen ystävällisempi, useimmat Afrikan maat taitavat olla velkavankeudessa läntisten sijoittajiensa kanssa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Belgian kuningas Leopold II oli varsin suotuisa tyyppi (syvää sarkasmia).
Voisin viedä hänen haudalleen kissanhiekkaa, mutta en nyt viitsi matkustella.

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lujana Kiina on tietysti omilla kotikulmillaan.

Joku taisi arvella, että Kiina ei juuri perusta merivallasta. Luonnollisesti sillä on intressinsä kehittää meripelotettaan ja suojata merireittejään.
Juuri nyt:

SUAO, TAIWAN (Reuters) - April 13, 2018 / 10:16 AM
At a time of rising tension with Beijing, Taiwan President Tsai Ing-wen on Friday presided over a military drill by the self-ruled island’s navy for the first time since she took office in 2016.
The exercise, which involved no live fire, came days after China’s navy held its largest-ever military display and Beijing announced plans to hold live-fire military drills in the Taiwan Strait on Wednesday.

China claims Taiwan as its sacred territory, under its “one China” policy, and Beijing has never renounced the use of force to bring what it sees as a wayward province under its control.
Lähde: https://uk.reuters.com/article/uk-taiwan-military-...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edellistä viestiä edelsi siis tämä;

Presidentti Xi suoritti meriväen katselmuksen (sotaharjoitusvalmiuskatselmus);
ja samoihin aikoihin sotilaskomentajan ilmoitus merisotaharjoituksestta Taiwanin salmessa.
Hiemasen lämpöä ottaa, jos arvata saa.

Edelsi:
http://eng.chinamil.com.cn/view/2018-04/12/content...

BEIJING (Reuters) - President Xi Jinping presided over the Chinese navy’s largest-ever military display on Thursday, state media reported, the country’s latest show of force in the disputed South China Sea. https://www.reuters.com/article/us-china-military-...

18.4. harjoitus.
BEJING, 12. huhtikuuta (ChinaMil) - China Military Online
Fujianin meriturvallisuusviraston virallisella verkkosivustolla julkilausuman mukaan suoritetaan merivoimien liveharjoitus 18. huhtikuuta Taiwanin salmessa

http://eng.chinamil.com.cn/view/2018-04/12/content...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset