Veikko Huuska

Likaista peliä Kemiallisten aseiden kieltojärjestössä OPCW:ssa

Likaista peliä Kemiallisten aseiden kieltojärjestössä OPCW:ssa

Salisburyn sekavaksi käynyt myrkkykaasu-tapahtuma (Skripal Case) on tuonut parrasvaloihin Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n, jota monikaan ei aiemmin tuntenut, vaikka se sai arvostetun Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2013.

Yhdysvaltain diplomaatin väitetään uhkailleen vuonna 2002 silloista pääjohtajaa: ”Me tiedämme, missä lapsesi asuvat” ja saatte ”24 tuntia aikaa erota”.  Taustalla Bushin Irakin sodan valmistelu.

*

Kansainvälisen Kemiallisten aseiden valvontajärjestön (OPCW) ensimmäinen johtaja Jose Bustani savustettiin kesken jatkokautensa postiltaan 2002, kun näkemyserot Irakin väitettyjen ydinaseohjelmarikkomusten suhteen repesi. Näkyvänä kaatajana toimi Bushin hallinto. Tuolloinhan nähtiin näytelmä, jossa US ulkoministeri Colin Powell YK:n stagella vakuutti maailmalle, että todisteet ydinaseohjelman toteutuksesta ovat oikeita, mikä ei tunnetusti pitänyt paikkaansa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Bustani

"Soon after, Bustani fell out of favour with the U.S., who now began to lobby aggressively for Bustani’s removal, in a campaign orchestrated by U.S. official John Bolton.[1] Finally, at Bolton's behest, a special meeting was held in The Hague on Sunday, April 21, 2002. Following what are reputed to have been both secretive and very tempestuous deliberations[citation needed], a vote was held, with Bustani's removal being carried by a vote of 48–7, with 43 abstentions.[2] This was the first time in history that the head of a major international organization was removed during his/her term of office.[citation "

*

OPCW:n ex-johtajan erottaminen

Bustanin virasta poistamisen syistä on paljon kiistoja. Bustani oli neuvotellut Irakin hallituksen kanssa ja toivoi voivansa saada heidät liittymään OPCW: hen ja siten myöntämään OPCW-tarkastajille täyden mahdollisuuden perehtyä Irakin väitettyyn "kemiallisten aseiden arsenaaliin".

Jos Bustani olisi onnistunut, se olisi aiheuttanut suuren esteen Bushin hallinnon hautomille sota suunnitelmille, poistamalla heidän selkeän motiivinsa. Bustanin kannattajat väittävät, että tämä oli syy, miksi Yhdysvallat pakotti hänet ulos.

Yhdysvaltain edustajan John Boltonin rooli on loppuun saakka puntaroimatta.

Bustani teki valituksen Kansainvälisen työjärjestön hallintotuomioistuimelle, joka vuotta myöhemmin kumosi irtisanomispäätöksen ja antoi Bustaniille moraalisen ja aineellisen rahallisen korvauksen; Bustani ei pyytänyt vakanssinsa palauttamista.

Erottamista käsiteltäessä Suomi – tietysti – äänesti Lännen riveissä Bustanin erottamisen puolesta.  https://2001-2009.state.gov/t/isn/cwc/fs/9631.htm

*

Miten käy nykyisen johtajan?

Nyt jää nähtäväksi, miten jatkossa käy OPCW:n nykyisen pääjohtajan.  Ehkä hän tulee seuraamaan edeltäjänsä viittoitamaa polkua, tai siis tälle ”viitoitettua” polkua puheenjohtajan pallilta ulos kadulle?

http://www.monbiot.com/2002/04/16/a-war-against-the-peacemaker/

*

”Me tiedämme, missä lapsesi asuvat!”

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton uhkaili Brasilialaista diplomaattia 2002;

Mistä siis on kysymys?

Yhdysvaltain entinen Yhdistyneiden Kansakuntien suurlähettiläs ja äskettäin nimetty kansallisen turvallisuusneuvonantaja John Bolton tosiasiallisesti uhkasi aiempaa Brasilian diplomaattia Irakin sodan aikana vuonna 2002.
 "Tiedämme, missä lapsesi elää", hänelle sanotaan todenneen diplomaatille.  Asia on tullut julki The Interceptin julkaisemana maaliskuun lopussa. https://twitter.com/theintercept/status/980551541194215424
 Bolton ja Yhdysvallat olivat tuolloin vastustaneet diplomaattisia neuvotteluja Irakin ja Libyan kanssa.
 "John Bolton on kiusaaja", entinen diplomaatti sanoi tässä kuussa.
Entinen Yhdistyneiden Kansakuntien suurlähettiläs John Bolton, jonka presidentti Donald Trump juuri nimitti kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen, ilmoitettiin hämmentävästi uhkailleen entistä diplomaattia, joka on – kuten lukija ehkä jo arvaakin – YK:n alaisen OPCW:n erotettu pääjohtaja Jose Bustani.

http://nordic.businessinsider.com/john-bolton-threatened-family-of-brazilian-diplomat-iraq-war-2002-2018-3?r=US&IR=T

*

Timeline

Tapahtumaketju, joka johti Irak-invaasioon.

HistoryCommons –sivusto tiivistää:

http://www.historycommons.org/timeline.jsp?timeline=complete_timeline_of_the_2003_invasion_of_iraq&specific_cases_and_issues=bustani

*

24 h

"Annan teille 24 tuntia erota": 1. OPCW: n päällikkö kertoo siitä, kuinka John Bolton kiusasi häntä ennen Irakin sotaa 2002;

https://www.rt.com/usa/423477-bolton-threat-opcw-iraq/

*

https://www.msn.com/en-gb/video/other/brazilian-diplomat-claims-john-bolton-threatened-his-children/vp-AAvgkxT

*

Kansainvälisen Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontaviranomaisena toimivan YK:n alaisen OPCW:n nykyisenä pääjohtajana toimii Ahmet Üzümcü   https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmet_%C3%9Cz%C3%BCmc%C3%BC

Hän on turkkilainen, ja todellakin nähtäväksi jää miten kauan hän istuu paikallaan.

OPCW sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2013.  Siis nykyisen pääjohtajan 2010 alkaneen toimikauden alkuvaiheessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Nobelin_rauhanpalkinnon_saaneista

Britannia yritti sinnikkäästi sivuuttaa OPCW:n Skripal-tutkinnassa, syistä, jotka alkavat nyt hiljalleen paljastua kansainväliselle yhteisölle.

*

Ihan mielenkiinnosta:

Salisbury Attack: Skripals' recovery raises difficult questions for UK;

Julkaistu 8.4.2018

Sky News, BBC News at Six, ITV Evening News, Channel 4 News, Newsnight 6 April 2018

https://

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Viikonlopun uutiset Syyriasta nostavat huolenrypyt tarkkailijan otsalle:

https://yle.fi/uutiset/3-10150060

"Uhrien suusta tuli vaahtoa" – Järjestöjen mukaan ainakin 70 kuollut kaasuiskussa Doumassa Itä-Ghoutassa

Syyrian hallituksen mukaan väitteet ovat tekaistuja.

Syyria
8.4.2018 klo 04:13

*

Nyt jos koskaan kansainvälinen yhteistyö, yhteiset organisaatiot ja niiden puolueettoman toiminnan turvaaminen pitäisi olla kaikkien agendalla.
Mutta valitettavasti muulta näyttää.

Kansainvälisiä rakenteita ja järjestelmiä horjutetaan ja heikennetään.

Johtajan erottaminen on tietysti näkyvimpiä horjuttamisen muotoja, ja erityisen kyseenalaiseksi asia osoittautuu silloin, kun takana on petos. Selvä petos. - Ja nimenomaan erottajien puolella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

“Bolton is several things, none of them good. He’s an absolutely brutal manager, treats people like dirt. The stories that have come out are accurate, but they don’t go far enough. And he’s also possessed of some views that are just revolting.”

Lawrence Wilkerson

https://www.nytimes.com/2018/04/08/us/politics/joh...
https://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Wilkerson

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Löysin yhden hauskan kuvan, ei minulla nyt muuta. Blogin pitäjä voi sensuroida sen jos haluaa, mutta onhan siinä jotain sanomaa. Kaasunaamari jokaiselle niin tulee uusita tehtaita ja töitä ihmisille. Hullua tällainen pelottelu on kun sitä harrastaa vielä valtio valtiota vastaan. https://www.tiede.fi/keskustelu/75390/putin-tappoi...

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Trumpin kabinetissa on nähtävästi pysyvää vain muutos. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajana sielä aloitti "rauhankyyhky" tai ainakin interventionistisen ulkopolitiikan arvostelija Michael Flynn ja nyt samaan asemaan on päätynyt kaikkein törkeimpiin sotahaukkoihin ja hallitusten kaatajiin lukeutuva viiksiniekka Bolton.

Pentagon on jo aikoinaan laatinut työlistan "roistovaltioista", joiden hallitukset se haluaa kaataa. Lähi-Idässä näitä ovat ainakin Irak, Libya, Syyria ja Iran. Viimeaikaisten tapahtumien valossa Pentagon ei aio perääntyä tavoitteistaan. USA:n valtarakenteet ovat sikäli mielenkiintoisia, että vaikka maan sisäinen oppositio sekä oikealta ja vasemmalta arvostelee rankasti haukkamaista ulkopolitiikkaa, niin karavaani kulkee aina vain eteenpäin hämmästyttävän vakaasti. Trumpin populistinen kampanja sekä loppuvuodesta 2016 nimitetty hallintotiimi ovat olleet tähän asti huomattavimmat yritykset saada tätä suuntaa muuttumaan. Se, mikä on saanut Trumpin omat näkemykset kääntymään, voidaan vain arvailla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Washington DC:n trofee-kokoelmaan halutaan ehdottomasti saada "eläin-Assadin" pää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

John "Tiedän missä lapsesi asuvat" Bolton aloitti tänään maanantaina 9.4.2018 uudessa virassaan.

Se virka on U.S. presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja.

Meidän kaikkien Lännen "arvoyhteisöön" kuuluvien henkisen ja poliittisen johtohahmon neuvonantaja.

Näin se menee. "Tiedän missä lapsesi asuu" neuvoo vuolasta Tonavaa.

Kukaan ei reagoi mitenkään.

Miksi reagoisi? Tämähän on täysin meidän "Lännen arvoyhteisöön" kuuluvien hengen ja meiningin mukaista!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sen vain sanon, että kun seuraava kontinenttienvälinen sota alkaa, niin emme me Lännen henkilöt ole täysin pulmusia ja syyttömiä siihen, miten kävi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vähän ihmetyttää kun siviilejä vastaan käytetään joukkotuhoaseita, vaikka kaikesta päätellen perinteiset aseet olisivat huomattavasti tehokkaampia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#8.
Kaasuaseen käyttöön liittyy viesti, joka ei ole ihan vielä auennut asiantuntijoillekaan. Mutta eiköhän sekin selkiä tässä. Mutta lähtökohtaisesti tietysti ihmettelemme yhdessä, mikä järki tai peruste tällaiselle on. Ei ainakaan yhtään hyväksyttävää ja perusteltavissa olevaa!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mara, 80 v. kirjoittaa tänä aamuna:

Elämme epävakaita ja merkillisiä aikoja. Jännitteet kansainvälisessä politiikassa lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla. Sotien ja konfliktien lisäksi kuulemme lähes viikoittain uusia uutisia suurvaltojen nokittelusta, tarkoitushakuisista sotaharjoituksista, kansainvälisten sopimusten vähättelystä tai suoranaisesta rikkomisesta, kauppasotien lietsonnasta ja demokratian heikkenemisestä Euroopan ytimessä.

Vierailin New Yorkissa maaliskuun puolessa välissä. Tapaamani kansainvälisen politiikan ammattilaiset, diplomaatit ja poliitikot olivat maailman tilasta selvästi huolissaan. YK:n toimintakyvyttömyys, erityisesti turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden osalta, heijastuu epävarmuutena koko maailmaan. Tilannetta ei auta Venäjän ja Yhdysvaltain välinen syvä epäluulo. Vaikuttaa siltä, että maailman johtajat ovat ajautuneet kauas toisistaan. Merkkejä aidosta halusta neuvotella ja etsiä yhteistä ratkaisua pienempiin, puhumattakaan laajamittaisiin konflikteihin, ei ole juuri nähtävissä. Syyrian seitsemän vuotta jatkunut sota on tästä surullisin esimerkki. Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyökyvyn puute vaikuttaa koko maailman vakauteen.

Matkani aikana keskustelin muun muassa Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa. Hän jakoi muiden lailla huolen monenkeskisen maailmanjärjestyksen murenemisesta ja erityisesti toimenpiteistä, joilla Yhdysvallat nakertaa uskottavuuttaan maailmalla. Yhdysvallat on nykyisen hallintonsa aikana leikannut rahoitusta kansainvälisiltä järjestöiltä, mukaan lukien YK:lta. Presidentti Clintonin kanssa ihmettelimme, kuinka olemme muutamassa kymmenessä vuodessa ajautuneet tilanteeseen, jossa suurvaltojen välinen keskusteluyhteys on poikki ja voimankäytöstä tai sillä uhkailusta on tullut ”uusi normaali”.

Koko juttu: https://kumppaniblogit.uusisuomi.fi/vieraskyna/cmi...

Tässä seuratessani Ahtisaaren ponnisteluja kunnioitettavassa iässä, on arvostukseni häntä kohtaan ilmiselvästi noussut. Sinnikkyys, jolla hän ajaa rauhantyötä on ihailtavaa. Edes joku yrittää tosissaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset