Veikko Huuska

Kirjailija Lena Andersson rakastaa järkevää keskustelua - #metoo ei sitä ole

Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi –

Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

Kirjailija Lena Andersson on yksi Ruotsin eturivin kirjailijoista. Hän rakastaa järkevää keskustelua. Tässä jutussa Andersson kertoo, miksi #metoo-kampanja ei ole sellaista.

Katso: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005607978.html

Laura Hallamaa HS

Julkaistu: 18.3. 2:00 , Päivitetty: 18.3. 9:43

Kirjailija Lena Andersson esittää toiveen: ”Kirjoita se niin, että minua ei karkoteta maasta.”

Mutta miksi Anderssonin pitäisi pelätä karkotusta? Hän on kotimaassaan Ruotsissa arvostettu kirjailija ja tunnettu keskustelija.

Andersson kirjoittaa teräviä kolumneja ja ilmaisee mielipiteensä kylmänviileästi aiheesta kuin aiheesta.

 

Kuluneella viikolla kirjailija vieraili Helsingissä, koska hänen romaaninsa pohjalta tehty näytelmä tuli ensi-iltaan Lilla Teaternissa.

Tällä kertaa on tarkoitus puhua länsinaapurin #metoo-kampanjasta. Viime syksynä alkanut kampanja toi julkisuuteen naisten kokeman seksuaalisen ahdistelun ja häirinnän.

Ruotsissa #metoo-kampanja sai poikkeukselliset mittasuhteet. Alalla kuin alalla kerättiin adresseja ahdistelua vastaan.

*

Anderssonin näkökulma

Andersson avaa häirintäkeskusteluun sellaisen näkökulman, jota ei liiemmin ole julkisuudessa perattu.

Hän pitää kampanjaa vaarallisena massaliikkeenä, josta ei voi seurata mitään hyvää.

”Olen aina hieman peloissani näistä massaliikkeistä. Niissä ihmiset lopettavat ajattelemisen ja toimivat yhdessä vain tunteeseensa vedoten.”

Andersson tietää, että hänen mielipiteensä eivät ole kaikille mieluisia. Se on käynyt selväksi kotimaassakin, jossa hän on joutunut kiivaisiin väittelyihin aiheesta.

”Olet huono ihminen, jos sanot jotain vastaan. Syyllistät naista. Mutta ymmärtääksesi tilannetta, sinulla pitää olla koko kuva.”

Sellaista kokonaiskuvaa ei Anderssonin mielestä #metoo-kampanjassa välity.
*

Eräs tapaus
Dagens Nyheter paljasti viime syksynä yhden ahdistelijan nimellä Kulturprofilen, kulttuuriprofiili. Varsin pian lehdistössä alkoi kiertää ahdistelijan oikea nimi. Useampi nainen syytti ranskalais-ruotsalaista kulttuurivaikuttajaa ahdistelusta.

(https://www.dn.se/kultur-noje/18-kvinnor-kulturprofil-har-utsatt-oss-for-overgrepp/ )

Ruotsin syyttäjälaitos totesi viime viikolla, ettei kulttuuriprofiilia kohtaan esitetyillä syytteillä ole juridisia perusteita. Se ei paljon enää paina. 

(https://www.svt.se/kultur/delar-av-forundersokningen-mot-kulturprofilen-laggs-ner )

Anderssonin mielestä monissa ahdistelutapauksissa sosiaalinen rangaistus on paljon suurempi kuin tehty rikos. Syytetty menettää työnsä, uransa, maineensa ja ehkä jopa perheensä.

”Seksuaalinen häirintä, seksuaalinen ahdistelu ja raiskaus ovat pahoja asioita. Ei sitä tarvitsisi edes sanoa, koska se on itsestään selvää”, Andersson sanoo.
*
Hän peräänkuuluttaa järkevää keskustelua ongelmasta, eikä halua kauhutarinoita ja syyttelyä.

Miehet eivät Anderssonin mielestä pysty puolustautumaan, koska heitä syytetään jo valmiiksi. Se lamaannuttaa keskustelun.

Ja jos naisia ei ennen uskottu missään, niin nyt uskotaan kaikessa.

”Sanotaan, että kaikki mitä naiset sanovat on pyhää. He eivät voi valehdella. He eivät voi sanoa asioita saadakseen etuja”, Andersson luettelee.

”Ja mitä tahansa miehet sanovat, se ei ole kiinnostavaa. Koska nyt naisten pitää puhua. Minusta tämä ei ole hyvä tapa käsitellä näitä asioita.”
*

Ei aina totta
Eikä Andersson usko, että kaikki #metoo-kampanjan nostattamat tarinat ahdistelusta ovat todenmukaisia. Vaikeaksi asian tekee se, että seksi on yksityistä. Siinä on aina jotain enemmän kuin mitä ulkopuoliset saavat tietää.

Meillä kaikilla on taipumus leikata tarina niin, että se sopii omaan näkökantaamme.”

Andersson ei pidä siitä, että kaikki syytökset vihjailusta raiskaukseen menevät samaan koriin. Eikä siitä, miten vanhojen kaivelu johtaa helposti vääriin syytöksiin.

”Joku ehkä kymmenen vuotta myöhemmin tajuaa, että ahaa, minut raiskattiin. Jos sinut raiskattiin, etkä tajunnut sitä silloin tapahtumahetkellä, sinua ei raiskattu”, Andersson sanoo ykskantaan.

*

Kampanjan vuoksi seksuaalista ahdistelua ei ole käsitelty vain huonona käytöksenä vaan miehistä on maalattu pahoja.

Se kuulostaa kuin olisimme tekemisissä hirviöiden kanssa. Kuin naiset olisivat Pohjoismaissa huonommassa tilanteessa kuin Saudi-Arabiassa. Se ei ole totta.”

Mihin #metoo voi sitten Anderssonin mielestä pahimmillaan johtaa?

”Pahimmillaan hyvin vihaisiin miehiin, joita syytetään vain sen perusteella keitä he ovat. Ei siksi, mitä he ovat tehneet. Ja sitten he saavat jotenkin vallan.”

Mutta todennäköisempi uhkakuva Anderssonin mielestä on, että sukupuolten välinen jännite kasvaa liian suureksi. Tällöin taannumme tilanteeseen, jossa naiset ovat yksi ryhmä ja miehet ovat toinen ryhmä.

”Silloin ajattelemme olevamme hyvin erilaisia, emmekä tule toimeen sen vuoksi.”

Ja sellaista tilannetta kirjailija ei halua.”

Lähde:_ Laura Hallamaa/HS, 18.03.2018; (väliotsikot vh)

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005607978.html

*

Erikoisen hyvä

Näin kirjailija Lena Anderssonin Helsingin kirjamessujen lavalla taannoin ja tykkäsin, että siinäpä todella fiksu kirjailija ja ajattelija. 

Helsingin Sanomien haastattelu on omiaan vain vahvistamaan myönteistä ensivaikutelmaa.  Siis tällaisiakin kirjailijoita on, Ruotsissakin. Hyvä Bra.

Tämä haastattelu on täysipäinen että se mielestäni ansaitsee tämänkaltaisen noston.

*

Sama lehti tänään

Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

Taika Dahlbom HS

Julkaistu: 20.3. 10:58

20.3. 10:58

Ruotsin teatterikentän uudistajana pidetty Tukholman kaupunginteatterin entinen johtaja Benny Fredriksson on kuollut viime lauantaina 58-vuotiaana. Teatterin tiedotteessa kerrotaan, että Fredriksson teki itsemurhan kolme kuukautta sen jälkeen, kun 40 teatterin työntekijää oli syyttänyt häntä autoritäärisestä johtamisesta.

Fredriksson oli itsemurhan tehdessään Australiassa puolisonsa, oopperalaulaja Anne Sofie von Otterin konserttikiertueella. Von Otter on palannut Ruotsiin.

Fredriksson johti kaupunginteatteria Tukholmassa yhteensä 16 vuoden ajan vuodesta 2002 lähtien. Hän irtisanoutui viime vuoden lopulla, kun 40 teatterin työntekijän syytökset hänen autoritäärisestä johtamismallistaan tulivat julki.”

Lähde: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005610731.html

*

PS.

Anne Sofie von Otter on suosikkilaulajiani.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kampanjointi on mennyt liian pitkälle! Huokaan syvään nähdessäni kuukaudesta toiseen näitä juttuja. Mutta pahinta on, että ne saattavat aiheuttaa vielä paljon pahaa. Miten se auttaa meitä naisia, että kohtelemme miehiä yhtä huonosti kun jotkut miehet ovat kohdelleet meitä. Kosto ei vahingoita vain kohdetta, jossain vaiheessa se osuu myös omaan nilkkaan. Tiedän kokemuksesta, vihaisena ja kostonhaluisena sitä toimii typerästi. Minäkin olen sen tehnyt.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin valitettavan paljon tässä näytetään oikovan vakiintuneiden oikeusperiaatteiden määrittelemistä menettelytavoista.

Syyttömyysolettama on yksi vahvimmista, ketään ei julisteta oikopäätä syylliseksi mihinkään, saati rangaista. Mutta nyt näkyy harmillisen paljon lähtökohtaisesti valmiita tuomioita, vaikka vasta asianomistaja on puhunut.

Joku sanoi tänään, että teoista joista ajallaan tutkittuina tuskin tulisi sakkoa, vuosien perästä nyt tuhotaan elämäntyl ja ammattiura.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Valitettavasti hyvääkin tarkoittavat hankkeet saattavat paisua kulttuurivallankumouksen mittoihin ja omia sen toimintatavat.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Miehet eivät Anderssonin mielestä pysty puolustautumaan, koska heitä syytetään jo valmiiksi. Se lamaannuttaa keskustelun...”

Maria Veitola etsi Facebookissa Tomi Metsäkedon "uhreja" ilmoituksella.
http://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/201710262200...
Liekö onnistunut toisen ihmisen työuran tuhoaminen yksi peruste Kultaisen Venlan palkintoon. En tiedä mitä työtön Metsäketo asiasta ajattelee, kun saamapuolelle jääneet antoivat ajatustensa lentää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset