Veikko Huuska

Suuri laskelma: Laman ja finanssikriisin jälkeinen maailma on karu, ruma ja vino

Suuri laskelma: Laman ja finanssikriisin jälkeinen maailma on karu, ruma ja vino

Kun johtavat poliitikot ja taloustieteilijät julistavat, että nyt taloudessa menee hyvin, ja se on heidän ansioitaan, he joko puhuvat vastoin parempaa tietoaan (valehtelevat) tai eivät lainkaan ole jyvällä siitä, miten nyt oikeasti menee (päin helvettiä).

*

Suuren taantuman jälkeen Yhdysvaltojen talous on toiminut laina-ajalla.

... ja seuraava romahdus on paljon pahempi kuin kukaan koskaan osaa kuvittalla.
Historia tulee muistamaan tämän tapahtuman ”Suuren Laskuvirheenä”.

(Suuntimavirheenä, harhana, hallusinaationa, peräsuuntimana; käännöksenä jonka piti johtaa kansakunnat hunajan ja meden maahan mutta joka veikin kansakunnan kurjuuteen, vihaan ja raivoon, joka kypsyttyään vaatii verta ja päitä)
Hyvä lukija,
Jos olet herkkämielinen ja menetät helposti yöunesi, suosittelen Sinulle jotain muuta kehittävää lukemista kuin tämä.

*

Tiedät jo kaiken, mitä kerron.
Olet luultavasti tuntenut sen nahoissasi - ja neuroverkoissasi, aivan kuten minäkin, että:
Kaikki ei ole oikein tässä kerran niin suuressa maassa. 

(Tässä puhutaan Yhdysvalloista, mutta se mikä koskee Yhdysvaltoja, koskee myös koko Länttä, Euroopan Unionia – ja tietenkin myös Suomea. – Mehän olemme keskinäisriippuvaisia, niin hyvässä kuin pahassa, ja etenkin pahassa.  Se paha, mikä tapahtuu keskellä Länttä, tapahtuu samaan aikaan ja samoilla skeemoilla myös meillä, joskin joskus konkreettisesti havaittavana vasta pienellä viiveellä.  Mutta tauti jäytää jo, ja se näkyy, jos on näkökykyä.)
Kaikki lehdistössä ja mediassa keskustelevat katsovat tilanteestamme, ja näkymistämme, meistä itsestämme, että niin sanottu "taloudellinen elpyminen" oli menestys. 

”Ihmisten” luottamus talouteen on vahvistunut, se on vahvempi kuin ”aikoihin”.  Ihmiset luottavat omaan talouteensa, maan talouteen ja maailmantalouteen.  Lupasihan OECD, tuo korkea torni, viime viikolla, että Maailman talous kasvaa ja pulskenee tänä vuonna 4 % ja tekee sen tempun myös ensi vuonna, 2019.

Eli uskoa saa ja uskoa pitää: ”Kaikkihan uskovat”.  Mutta niin ikävää kuin se onkin, kaikki voivat olla väärässä.  Ja he ovatkin.

*
Mutta annapa kun kysyn Sinulta:
Oletko sinä tilassa missä haluat olla taloudellisesti?
Jos vastaat kyllä, hyvä sinulle.  Mene ja nauti.
Mutta jos vastasit ”ei”, niin et ole yksin.
Loppujen lopuksi, minkälainen on (ollut) se elvytys, joka jättää 48 prosenttia amerikkalaisista köyhyydestä uhkan alle?

Tämä Suuri Elpyminen, jossa lapset eivät enää aikuistu niin kuin ennen, jossa nuoret eivät saa työpaikkoja ja eivätkä voi mennä naimisiin.

(Mehän olemme jo vuosien ajan, 2008 kollapsista lähtien saaneet lukea, miten sukupolvirotaatio, generaatiosykli,  on pahasti häiriintynyt, niin.. Kreikassa, Portugalissa, Italiassa ja… muualla.  Aikuiset lapset palaavat lapsuudenkotiinsa, kun kylmässä maailmassa ei elämä suju.  Osa muuttaa työn perässä ulkomaille, sitä parasta ainesta.  Miten käy maan, miten kansakunnan?  Ensimmäinen lapsi tulee vasta kun normaalisti kyse olisi jo kolmannesta tai neljännestä. jne.)

*
Jatkan kysymyssarjaa:

Missä on se Menestyksen elvytys, ja taloudellinen kukoistus, kun Lännen johtotähdessä Yhdysvalloissa tapahtuu tällaista:

Yhdysvaltain väestönlaskentatoimiston (U.S. Census Bureau) mukaan useammat amerikkalaiset 18-34-vuotiaat elävät vanhempiensa kanssa kuin puolison kanssa.
Millainen toipuminen tekee kuvastuu siitä, että lähes 60 prosenttia amerikkalaisista ei voi normaalissa arjessaan kattaa edes 500 dollarin hätäkustannuksia?  Sairastut, jokin kone menee rikki ja joudut hankkimaan uuden jne.?  Heti talous kuralla.
Tietenkin vastaus on "Ei lainkaan palautumista".  Ei todellista elpymistä.
Ajattele tätä:
Hyvät, vaurasajatko johtavat sellaisiin valtaviin sosiaalisiin levottomuuksiin, joita olemme nähneet äskettäin?
Ei useinkaan.
Ensimmäistä kertaa sitten yli 40 vuoden takaisen Vietnam-sodan jälkeen Yhdysvaltian kadut ovat olleet tällaisen levottoman vellonnan näyttämönä, jossa väkivaltaisuudet ja törkeät mellakat toistuvat ...
Kauppoja, koteja, kokonaisia kaupunginosia poltetaan maan tasalle, kuten esimerkiksi Baltimoressa ja Fergusonissa
Väkivaltaiset uusmarksilaiset roistot, kuten Antifa, hyökkäävät niiden kimppuun, jotka eivät ole samaa mieltä vasemmiston politiikasta. http://liberalismi.net/wiki/Antifa_USA  & http://markomjlnirparkkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242294-yhdysvalloissa-antifa-on-julistettu-terroristijarjestoksi-milloin-suomessa  &  https://fi.wikipedia.org/wiki/Antifasismi

*
Psykologian professori Jordan Peterson kuulu niihin ajattelijoihin ja puhujiin, joita estetään esittämästä yliopistoissa näkemyksiään, koska opinahjot on saatu pelkäämään opiskelijoiden "tunteiden" vahingoittamista, ja seurauksia, joita tuollaisesta saattaa olla ja on.

Ks. Miikka Niirasen tuore esitetely, 18.2.2018; https://uusitie.com/professori-jordan-peterson-nuorten-miesten-isahahmo-internetissa/

(Näin siis Yliopistossa, jotka ainakin aikaisemmin nähtiin ja koettiin avoimen tieteellisen ja inhimillisen tiedon kohtaamis- ja väittelypaikkoina, alustoina ja areenoina, joilla erilaiset näkemykset tulivat kosketuksiin, ja ”parhaat voittivat”.  Areena, esittäminen, puntarointi ja pohdinta, väittely: argumentit, vasta-argumentit, analyysi, synteesi, fotosynteesi ja teesi. Kaikki kohtasivat, avoimesti ja tarkoituksella.  Nyt on jotain toisin.)

Ks.: https://en.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson  &  https://www.youtube.com/channel/UCL_f53ZEJxp8TtlOkHwMV9Q  &  https://jordanbpeterson.com/  &  Lue: The Guardian, 7.2.2018; https://www.theguardian.com/science/2018/feb/07/how-dangerous-is-jordan-b-peterson-the-rightwing-professor-who-hit-a-hornets-nest The Guardianin artikkelin otsikko:

”Kuinka vaarallinen on Jordan B Peterson, laitaoikeiston professori, joka "iskee suoraan mehiläisenpesään"? 

Hänen vastaväitteensä kanadalaisen akateemisen tutkijan Cathy Newmanin näkemyksiä vastaan on kohonnnut bestselleriksi. Mutta hänen argumenttinsa ovat täynnä "pseudo-faktoja" ja salaliitto-teorioita”.

*
Ja kun Harvardin yliopiston oikeustieteilijä ja konservatiivinen kommentaattori Ben Shapiro puhui UC Berkeleyssä – tilaisuuden vaatimat turvallisuuskustannukset olivat yli 600 000 dollaria ja yhdeksän pidätystä tehtiin.
”Näyttää siltä, että kaikkialla, mihin vain katseesi käännät, ne hyveet, jotka ovat tehneet maasta niin suuren ja kehittyneen, on heitetty roskakoppaan muka tarpeettomina”, toteaa apeana eräs amerikkalainen kirjeenvaihtotuttuni.

*

Miten voit?
Tietenkään monilla rikkaimmista amerikkalaisista asiat eivät voisi olla paremmin.
1%: n piiriin kuuluvat, toimitusjohtajat, Silicon Valleyn titaanit, Wall Streetin sisäpiiriläiset - poistavat kuin rosvot.

Mutta tavallisille ihmisille (regular folks), kaiken menettäminen on vain muutaman yllättävän kuluerän, muutaman ei niin ison laskun päässä.
Ja tänään, näet totuuden:
Asiat sen kun pahentuvat.

*
Toisin kuin väärennetyt tiedotusvälineet sanovat:
Amerikka ei koskaan toipunut suuresta taantumasta.
Ja …niin suuri ”taloudellinen tapahtuma” on tulossa ...(And an economic event of such magnitude is about occur..)
*

Se,

mikä seuraavaksi tapahtuu, tulee murentamaan korjaamattomalla tavalla Amerikan..(Yhdysvallat)

Kukaan ei myönnä, että tulevaisuus lähestyy nopeasti.
Mutta kuten pian näemme, Yhdysvallat joutuu kohtaamaan taloudellisen mullistuksen, jota kukaan ei ole koskaan kokenut.

Olen maininnut varoittavaan sävyyn jo aikaisemmin tapahtumista, jotka pian tulevat esiin ...
Miten ne muuttavat maamme ikuisesti ...  Ja koko Lännen.
Mutta mikä tärkeintä.  Kun et kerran näe etkä halua nähdä; Anna itsellesi turvattu olo, säästä itseäsi, elä rauhassa ja mukavuutta säästämättä.

Antaa sateen tulla, sitten, kun on – sateen aika.

*

Vain pieni joukko analyytikoita, toimittajia ja Wall Streetin sisäpiiriläisiä auttoi ”tiesi” siis näki ja päätteli, että kymmenen vuotta sitten oli tulossa tapahtumasarja, jonka muistamme finanssikriisin kaaoksenaa vuonna 2008 ...
Sitoutuminen radikaaliin totuuteen ja markkinoiden mahdollisuuksiin on mahdollistanut että tuo rotu, tuo joukko ihmisiä, ominaisuuksineen ja näkemyksineen, on nämä vuodet säilynyt lajien faunassa, osana maailmasta riippumattomia rahoitusalan tutkijoita.
He eivät välttämättä ole kiinnostuneita rahasta, eikä edes rahan mekanismeista, finansseista, finanssien mekanismeista – vaan ihmisestä.  Ihminen on heille oikeasti, teoissa ja ajattelussa, keskellä.  Siksi uhanlainen.
Ja kun esimerkiksi Yhdysvalloissa  kuusi suurta yritystä hallitsee 90 prosenttia mediasta ...  Mitä voi odottaa?  Unimankeloitua viestintää.  Tasalaatuista näkemystä, yksisuuntaista liikennettä.
Uskon, että itsenäinen ääni on paras suoja maailman tyrskyissä.

*

Maiseman samankaltaisuudesta

”Valitettavasti näemme samoja signaaleja nyt, kun näimme juuri ennen rahoitusjärjestelmän romahtamista vuonna 2008”, kirjoittaa kaverini ison veden takaa.
Suurin osa ihmisistä ei näe mitä tulee.
Jopa muutamat, jotka näkevät sen ... he eivät valmistaudu oikealla tavalla, eivät ymmärrä ajan merkkejä oikein.
Monet niistä "turvallisista" investoinneista, joiden suojiin monet ihmiset nyt kiirehtivät, ovat ensimmäinen, joka ensimmäisinä murenevat tässä todellisessa kaatumisessa.
Itse asiassa perinteiset "turvasatamat" kuten korkeat osingot REITS tai joukkovelkakirjat saattavat pudota NOLLAan.
Minä kutsun näitä ”maamiina”-sijoituskohteiksi, ja jos olet fiksu, varmista, etteivät ne ole salkussasi.
Koska täällä on totuus:
Amerikka on laskeutumassa lamaan, todelliseen talouden katastrofiin.

*
Merkit, jotka viittaavat tähän, vahvistuvat viikko viikolta, koska ”sosiaalinen liima”, joka on pitänyt Amerikan niin voimakkaan, repeilee ja repaltaa hitaasti mutta vääjäämättömästi.
Kerran niin rauhanomaiset yhteisöt on kiihotettu ja nostettu veriseen kamppailuun toisiaan vastaan, julmien joukkotappelujen avulla ...
Maahanmuuttajat tulvovat kaupunkeja väkivallalla, huumeilla ja rikollisuudella ...
Ja kongressi, joka on enemmän jakautunut kuin koskaan, voi tuskin pitää oviaan avoinna.
Nämä saattavat tuntua itsenäisiltä tapahtumilta, mutta itse asiassa ne ovat kaikki saman taudin sivuvaikutuksia.

*
Taloudellinen toivottomuus ja epätoivo.
Rahaa ja sen puutetta.

Olet luultavasti kuullut, että poliitikot puhuvat siitä.
He kutsuvat sitä "varallisuuden eriarvoisuudeksi" ja maalaavat sen kaikkien yhteiskunnallisten sairauksiemme juurena.
Mutta mitä he eivät kerro teille, miksi Amerikan vaurauden jakauma on kasvanut niin epätasaiseksi.
(Koska tietysti poliittiset johtajamme hyödyntävät sitä  tullakseen itsekin rikkaaksi.)
He eivät kerro teille, miksi yli kymmenen vuoden talouden elpymisestä (ja elvyttämisestä) se kuuluisa 1% omistaa enemmän vaurautta kuin 90% alempituloisista.
*

Mutta se ei ole tapahtunut viime vuosikymmeninä. (Tämä on prosessi, jolla on pitkät mustajuuret>).
Ja vuoden 2008 talouden elpymispolitiikka vain käänsi trendin yhä huonompaan suuntaan.
Kun näet todellisen syyn, miksi rikkain 1% on voinut kasvaa niin rikkaasti ... ja miten heidän toimiensa on tarkoitus riipiä amerikkalaisten talous yhä vain enemmän kaistaleiksi, silpuksi ...
  
Sinua vihastuttaa.
Koska voittajien, niiden harvojen voittajien, voitot ovat tulleet suoraan useimpien amerikkalaisten taskuista.
Ja se on johtanut vaurauden uudelleenjakoon, joka on implannut rahaa nimenomaiseti keskiluokkalta pois... suoraan eliitin käsiin.
Voimme kaikki yhtä mieltä siitä, että Amerikassa oli kulta-aika 1950-luvulla.
Olimme edistämässä taistelua fasismin voittamiseksi ja auttamassa levittämään demokratiaa kaikkialla maailmassa.
Meillä oli kansallinen identiteetti ja tarkoitus ja työskentelimme yhdessä parantaaksemme yhteisöjämme.
Silloinkin johtaja sai enemmän palkkaa kuin hänen työntekijänsä, mutta vaurauden leviäminen oli tasapuolista.
Loppujen lopuksi hänellä oli enemmän vastuuta.
Mutta sitten jotain muuttui.

Amerikan talous kasvoi edelleen, mutta jokaisen askeleen eteenpäin tuntui siltä, että tavalliselle työntekijälle (regular folk) jäi yhä vähemmän.
Jos tarkastelet tätä palkkatasoa viime vuosikymmeninä, näet, että jopa kasvavasta taloudesta huolimatta amerikkalaiset työntekijät ovat itse asiassa käyneet aina vain köyhemmiksi.

*

Mutta tiedät kuka ei ole tullut köyhemmiksi?
Toimitusjohtajat.
Vuodesta 1950 lähtien heidän palkkansa ovat nousseet yli 1 000% verrattuna heitä alempaan työntekijästöön nähden.
Nyt keskimääräinen toimitusjohtaja saa 296 kertaa sen, mitä tyypillinen työntekijä ansaitsee.
Amerikka on aina ollut keskiluokan kansa.
Amerikkalainen unelma pyrkiä menestykseen kovaa työtä tekemällä ja saavuttaa se tulotaso, johon haluat päästä - on kansallisen hengen perusta.
Mutta unelma on hiipumassa nopeasti.
Koska vuosittain keskiluokka puristuu kovemmin ja vaikeammin, siihen pisteeseen, jossa he eivät voi uneksia paremmasta tulevaisuudesta ...
Koska he ovat liian kiireisiä yrittäessään selviytyä.

*

Itse asiassa keskimääräinen amerikkalainen on nyt 17 887 dollaria vähemmän kuin vuonna 1980. (vuosiansio)
Mieti sitä.
Mitä tekisit lähes 20 000 dollarin lisäetuista vuosittain?
Olisit voinut ostaa uuden auton tai jonkin muun tarpeellisen.
Samalla ihmisillä varmasti ei olisi niin paljon velkaa ...
Ja sinulla olisi varmasti riittävästi rahaa säästääksesi sairastumista tai muuta hätätilannetta varten.
Mutta todellisuudessa näin ei ole.
Ja ihmiset ovat joutuneet ottamaan valtavia määriä velkaa vain päästäkseen elämässä päivästä toiseen.
Myöskään korkeakoulu ei ole kuin se aikaisemmin.
Tiedän, että kun menin yliopistoon, sinulla olisi varaa koko lukukauden vain työskentelemällä kesällä.
Mutta ei enää.
 

(Amerikkalaiset nuoret – ja heidän perheensä, sukunsa) joutuvat ottamaan satojen tuhansien dollarien lainat saadakseen opiskella yliopistossa. tähän verrattuna minulta tääsee kolkko nauru, kun kuuntelen miten Pilvi torstit ja muut pilvet itkevät kun suomalainen nuori joutuu maksamaan paritonnia abut vuosi saadakseen opiskella itselleen ammatin.  Tekee 3-4 vuoden opinnoissa noin 5.000-10.000 lainan, jos ei ole omia panna peliin: tuon verranhan aktiivisella nuorella on velkaa vippilainayhtiöille. Ja kyse on ammatista.  Mitä ihmeen ansarikasveja meillä kasvatetaan?  Elämässä pitää olla tavoitteita, kykyä taistella tavoitteiden saavuttamiseksi ja halua nauttia saavutuksista, omista saavutuksista ja niiden eteen tehdyistä ponnistuksista). Ja sitten ihmiset ottavat 100.000 – 500.000 euroa lainaa oma kämppää varten.  Suhteellisuuden tajua. please.)

*

Velkaiset opiskelijat ja muut arjen velkaannuttamat

Heillä on nyt yli 1 480 miljardia dollaria velkaa (amerikkalaisittain: 1,48 trillion , mikä tarkoittaa keskimäärin 37,172 dollaria per opiskelija.  Ja kun läheskään kaikkien ei tarvitse ottaa opintolainaa, voit arvat, että keskimäärin velan määrä on ehkä tuplasti tuo..)
Mutta se ei jää tähän.
Luottokorttiluotto
on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin: 1020 miljardia dollaria. (amer. 1,48 trillion $)
Ja miljoonat amerikkalaiset joutuvat ottamaan yhä enemmän sitä joka ikinen päivä, kun he kamppailevat pitääkseen päänsä veden pinnan yläpuolella.
Katso, kun olet velkaa, se voi tuntua siltä kuin kantaisi rankkaa rinkkaa selässään..
Sinun täytyy kestää stressiä ... epävarmuutta ... voimattomuuden tunnetta.
Joten ei ole ihme, että yli 11 miljoonaa ihmistä kääntyy opioideiksi tunteiden helpottamiseksi.
Ja lähes 45 000 amerikkalaista tappaa itsensä joka vuosi.
*

Tämä ei ole ”Se Amerikka”, johon olemme syntyneet.

Näin huokaavat miljoonat ihmiset kautta Yhdysvaltojen laajan maan, preerioilta Kalliovuorille, NYC:n cafe-latte –paikoista Rio Grandelle.
Emme ole pelottavia ihmisiä - se on aina ollut meidän ilmeinen kohtalimme johtaa vapaata maailmaa.
”Siksi minulle on kestämätöntä katsoa, miten miljoonat kansalaisemme kärsivät maapallon suurimmassa maassa”, kirjoittaa kaverini.

*
Valitettavasti tulossa on vielä paljon, paljon pahempaa.

Koska vuonna 2008 Yhdysvaltojen talous oli alttiina sille, mitä todella sitten tapahtui:
Löysä rakenne yksinomaan tuki sitä valtavaa määräää luottoa ja velkaa, jota markkinoille puskettiin.
Mutta sen sijaan, että olisi korjannut sitä, mikä oli rikki, Obaman hallinto vain rakensi lisää näyttämötilaa sille murhenäytelmälle, aikamme suurimmalle taloudelliselle romahdukselle, joka oli tapahtunut.  Ja jonka siemenestä nyt kasvaa ja kypsyy uusi, entistä suurempi romahdus.

Maata kohtaa taloudellinen kollapsia. Täydellinen halvaus.

(2008 Amerikka kaipasi karskia miestä, metsurin luonteella varustettua, uskaltaa kaataa puun, karsia sen ja pistää pöllekiksi. Mutta oli nurjan sosiaalisen mielenlaadun leimaama luuseri ja pelle, joka tärveli hyvän maan).

*

Raikkauksien kumuloituminen yksiin käsiin
Se kansallisen vaurauden kohoaminen, joka tämän kymmenvuotisen puristuksen aikana on tapahtunut, tulee johtamaan, ja hyvin pian, tulee iskeytymään suoraan Amerikan sydämeen.
*
Miksi rikkausero on kasvanut niin suurieksi?...
Ja miksi meillä – ja yleensä Lännessä käsillä on - kahden Amerikan tarina - yksi varakas, yksi ei – ”Yksien rikastuminen” korvaa keskiluokan amerikkalaisen unelman, - ”kaikkien oikeudesta taistella tiensä onneen ja vaurauteen” - niin pelottavalla nopeudella.

*

Koti yhteiskunnan sydän
Keskimääräinen kodin hankintahinta on nykyään Yhdysvalloissa hieman yli 398 000 dollaria.
En tiedä sinusta, mutta mielestäni kaikilla pitäisi olla kyky tarjota (hankkia) koti perheelleen, kunhan he haluavat työskennellä kovasti.
Mutta kenelläkään ei ole varaa näihin hintoihin - ne ovat naurettavia.
Sen sijaan useammat amerikkalaiset pakotetaan asumaan vuokralla, enemmän kuin missään muualla viimeisen 50 vuoden aikana.
Mutta ei vain asunto ole kallistunut..
Kaikki, ruoasta, autoista, terveydenhuoltoon, kouluun, niiden hinata on noussut.
Vaikka palkka onkin pysynyt samana (ostovoimaltaan).

(tuska raastaa sielua ja sydäntä. Ne pilasivat hyvän maan, pilasivat maailman. Tärvelivät amerikkalaisen unelman. Polttivat kaiken karrelle. Nuo finanssifasimin pojat. tämän kauhean ruman siittäjät

Auauau ou ou ou… Maa itkee).

*

Fake Money

Syy on yksinkertainen:
Fake raha.  Valeraha. -  Fake money

(Monet meilläkin itkevät fake newsien perään; juurikaan kukaan ei minun lisäkseni murra suuta väännä haiventa fake moneyn vuoksi.  Kumpi painavampi, isompi fake news vai fake money? Pysähdy, toveri, ja mieti. Kerro myös mietintäsi tulos.)
Käänne tapahtui vuonna 1971 kun presidentti Nixon veti Yhdysvallat pois kultakannasta.
Tämä tarkoittaa, että dollari ei enää liity kovaan omaisuutteen.
Se on vain paperi ... tai nykyisin yhä useammin bittijono, jota Fed voi tulostaa niin paljon kuin haluaa.

Nyt, kuten missä tahansa terveessä taloudessa, inflaatio nousee aina.
Mutta se on vakaa – kohoaa vain vähitellen.
Ja palkan on tarkoitus nousta sen mukana.
Näin tapahtui aina vuoteen 1971 saakka.
Mutta sitten dollari poistettiin kulta-standardista.
Ja katso, kuinka nopeasti inflaatio on noussut siitä lähtien?

*

Palkkajättö

Tietenkään tämä ei välttämättä olisi ollut huono järjestelmä, jos palkat pysyisivät rahan arvon heikkenemisen tahdissa, ja jos palkat kohoaisivat myös työn tuottavuuden mukaan.
Juuri siten, kuin asian pitäisi olla.
Sillä samaan aikaan amerikkalaisten työntekijöiden tuottavuus parani lähes kaksinkertaiseksi.

*

Mikä tarkoittaa, että teemme enemmän, vähemmässä ajassa.
74% enemmän, on tarkka tilastollienn työn tuottavuuden nousu noista ajoista.
Joten jos työskentelet tyypillisellä 40 tunnin viikolla, sinun pitäisi tehdä lähes kaksi kertaa niin paljon rahaa kuin nyt!
Mutta et vain saa.
Keskimääräinen korvaus on sen sijaan korkeintaan 9,2 prosenttia.
Joten minne kaikki tuo menee?
Luulen, että tiedät jo.
Kaikki rahat, jotka olette tehneet, ovat menneet suoraan pomoille ... Pääomatahoille.
*

Talous kavaa, mutta tavallinen työntekijä on nähnyt melkein NONE (Ei YHTÄÄN) tämän taloudellisen kasvun hedelmistä.
Javvaikka kuinka rajusti työskentelet, pakkapussi ei koskaan riitä.
Federal Reserve panostaa vain enemmän rahaa.
Liki kaikkien hinnat nousevat entisestään.
Kaikki jatkaa kalliimpaa, olipa kyseessä matkapuhelin, maito, bensiini tai vakuutuksesi.
Ja eliitti heittää kaikki rahat itselleen.
Se on jättiläinen suppilo, joka imee kaikki keskiluokan rikkaudet 1 prosentin käsiin.
Se on tapahtunut yli 40 vuotta.
Mutta suuren laman ja ns. "Elvytyspaketin" vuoksi ...
Sitä tuli paljon, se teki paljon pahaa.

*
Ota tämä ja ymmärrä:
Obaman elvytysrahasta 93% meni suoraan 1%: in, rikkaista rikkampien taskuun.

Pankkiirit, kiinnitysyhtiöt, Sallie Mae ja Freddie Mac.
Kun kaikki sanottiin ja tehtiin, vain penninkejä jäi jäljelle tavallisille amerikkalaisille (for regular Americans).
Mikä ei ollut läheskään "palauttavaa" (oikeasti elvyttävää).
Mutta mitä rikkaimmat tekivät?
He käyttivät talouden laskusuhdannetta ja Obaman rahoja hyväkseen, kerätäkseen entistä enemmän vaurautta.
Yli kymmenen vuoden ajan tätä elvytysrahaa on käytetty, ja tuloksena on: se on onnistunut ampumaan osakemarkkinat poikkeuksellisiin korkeuksiin.
Dow on sulkenut päivämyyntinsä yhä korkeammalla ja korkeammalla kurssilla.
Ja tiedotusvälineet ovat kertoneet meille, että ”taloudemme elementit ovat toipuneet”.
Mutta kun katsot kovaa tietoa, jonka olemme juuri tehneet, huomaat nopeasti, että "elpyminen" ei voi olla kauemmas totuudesta.
Amerikka ... todellinen Amerikka ... sinä ja minä elämme ...
Ei koskaan todellakaan toipunut viimeisestä kriisistä.
Se oli kaikki ihanaa, mutta unta, unta vain.

*

Kansantaluoden elpyminen on vain hellästi huokaava tuulonen.

Se näyttää todella kaukaiselta.

Mutta sen voi kaataa pienellä kosketuksella.

Se johtuu siitä, että ”rahojen vuoksi” (finanssivirrat) ei ole todellista.

1% otti virikkeitä (tästä nosteesta, ”talouden elpymisestä”), käytti sitä vipuna lainaamaan entistä enemmän rahaa ja sitten tuonut näin saamansa lisävarannon markkinoille.  Poikimaan lisää.
Kaikki tämä on helppo nähdä.
New Yorkin pörssin antaman oman ilmoituksen mukaan pörssiosakkeisiin sijoitettujen 513:n miljardin dollarin marginaalivakuudesta peräti vain 154 miljardia dollaria on kassatileillä. 
Tämä tarkoittaa että jokaista yksittäistä markkinoilla pyörivää pelidollaria kohden siellä on yli 3 dollaria imaginaarista, lainattua rahaa.
Ja että 500 miljardin dollarin velka ei edusta todellista kasvua.
Se ei edusta innovatiivisia uusia tuotteita tai laajentamista ulkomaille.
Se yksinkertaisesti edustaa pankkien kasinokulttuuria, joka haluaa purkaa muutaman dollarin korkoa niin kauan kuin se voi.
Joten kaikki televisiossa näkemät numerot ovat vain höyryjä.
Ilmiö.
Näyttelijän (näyttäjän) mielivaltaiset numerot.

*

Ja se ei ole reaalitalous.
Tosiasiassa reaalitalous - se, jossa sinä ja minä elämme ja asumme – on jotain mutua.  Sellaista, jota ei ole paisuttanut ja pönkittänyt joukko hallitustyöntekijöitä, joilla on painokone.

*

Jakomielinen markkina – ei kestä loputtomiin

Ja tämä jakautunut finanssimarkkina - todellisuuden ja imaginaarisen rahan välillä - ei voi kestää ikuisesti.
Asiantuntijat molemmin puolin käytävää ovat samaa mieltä siitä, että ”kaatuminen on tulossa”  ... ja kaatuminen on todennäköisesti iso.
Mutta he eivät ymmärrä kuinka iso ...
Koska he eivät ota huomioon vääriä palautumia.
Ja jos me törmäämme tuolta viritetyltä tasolta todelliselle tasolle, romahdus on paljon suurempi kuin ihmiset odottavat.

*
Mark Spitznagel on samaa mieltä.
Hän on miljardööri, joka menestyksekkäästi ennakoi sekä vuosien 2000 että 2008 murrokset ja teki yli 1 miljardin dollarin voitot Universa-hedge-rahastoilla lyömällä vetoa Yhdysvaltojen taloutta vastaan juuri sillä oikealla hetkellä, jolla se romahti.
Hän jopa ennusti 20 prosentin korjauksen vuonna 2011, lähes päivälleen.
Tässä mitä hän sanoo juuri nyt:
"Me olemme ... elämme hallituksen vaikuttaman hallinnollisen talouden tukahduttamisterrorin keskellä - mikä on luotu väkipakolla, väärennetyn taloudellisen vakauden muodossa.
Globaalien keskuspankkien (jotka ovat hankkineet yhteensä yli 20 triljoonaa dollaria) (meikäläisittäin ilmaistuna: 20.000 miljardia $) yhteensä lähes vuosikymmenen kestäneiden ennennäkemättömien markkina-interventioiden tuloksena, kaikkialla, missä näytät, on markkinoiden volatiliteetin tukahduttaminen [ja], joka johtaa räjähtävien omaisuusarvioiden määrittämiseen ( korkeammat, joita ei ole nähty sitten kuin vähää ennen menneitä historiallisia romahduksia), taloudellisesti suunniteltujen velkojen, vipuvaikutusten, varastomyyntimaksujen, kryptovaluutta-mielettömyyksien, "lyhyen volatiliteetin" ja kaikentyyppisten kunnioittomien sijoitusrahastojen.
Tämä on massiivisten keinotekoisten taloudellisten epätasapainojen ja systeemisten riskien aika
. "
Spitznagel näkee, mitä on tulossa:
Me juoksemme myöhässä olevan, mittasuhteiltaan eeppisen talousromahduksen jäljillä
...
  
Tällä kertaa me vain emme ole kaatumassa kukoistavan talouden huimaavista korkeuksista.
  
Me kaadumme todellisesta alamäestä.  Olemme muutenkin jo menossa alas. 

*

Miljardööri Mark Spitzmnagel sanoo:

“We are … living in the age of government-mandated financial repression – which has created a forced, false financial stability.

Thanks to almost a decade of unprecedented market interventions by global central banks (which have collectively acquired assets totaling over $20 trillion), everywhere you look there is repression of yields [and] repression of market volatility, [Which leads to]Exploding asset valuations (to heights not seen since shortly before past historic crashes), financial-engineered debt, leverage, stock-buybacks, cryptocurrency-insanity, “short volatility” and all manner of reckless yield-chasing investment schemes.

This is an age of massive artificial economic imbalances and systemic risks.”

Spitznagel sees what’s coming:

We are long overdue for another crash of epic proportions…

Ks. taustaa: https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Spitznagel

*

Lisäys:

Olen hyödyntänyt tämän kirjoituksen pohjana minulle kaverien Atlantin takaa lähettämiä yhdysvaltalaisia talouskirjoituksia viimeisen viikon ajalta.  Kirjoittajat ovat alan menestyneitä analyytikkoja ja sijoittajia.  Minä olen vain vaatimaton maakunnallinen skribentti.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kollegan kommentointia Jenkeistä:

"Why does the United States pay twice as much per capita for healthcare as virtually any other country?
Why is the United States mediocre in healthcare outcome?
Why do Cubans live as long as Americans with far lower infant mortality and maternal mortality rates when they spend only 4% of what the United States spends per capita on healthcare?
Why has the life expectancy of Americans declined for the second year in a row?
Why do Europeans live two years longer than Americans on average? This difference is the equivalent of a pack a day of cigarettes for ten years.

Mitä seuraavaksi? Londonin Rautakorkoko??

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#1.
niinpä.
Toissapäiväisessä onnellisuus-vertailussa (jotka ovat ajankulua ja kevyttä hupia) Suomi oli ykkönen ja Yhdysvallat, oliko se nyt muutaman pykälän tippuneena, 18:s? Mutta pikkasen pudonnut kuitenkin.
Luulen (en tiedä), että ilman amerikkalaisille niin ominaista kansallisylpeyttä heidän sijoituksensa tällaisissa mittauksissa olisi merkittävästi alempi.
Siis jos mittatikkuna olisi "koettu elämys" tai "arjen fiilis).

YLE: https://yle.fi/uutiset/3-10115710

joo, USA 18:s; katso sivu 23; https://s3.amazonaws.com/happiness-report/2018/WHR...

PS. Venäjä = 59:s.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuka pelastaisi humanismin?
Kysyi Pohjalaisen kolumnissaan vaasalainen kirjailija Marko Hautala 03.03.2018;

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/kolumnit/kolu...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa asuu maailman onnellisin kansa ja median sekä johtavien poliitikkojen mukaan taloutemme on vakaassa noususuhdanteessa eli Kataisen sanoin lama ei koske meitä. Uskoo ken haluaa, ainakaan hallitus ei usko koska toimii kuin laman edellä.

Juha Hämäläinen

Näyttää tulevaisuus olosuhteisiin nähden valoisalta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edellä puhuttiin Yhdysvaltojen talous- ja finanssijärjestelmän perusteista, jotka ovat synnyttäneet, tai ainakin edesauttaneet rajuksi äitynyttä varallisuuksien keskittymis-spiraalia.
Ja mitä enemmän luonnosrahaa on myllyyn yleisen elvytyksen nimissä syötetty, sitä julmemmaksi spiralisoituminen, eli jakosuhteen bastardisoituminen on äitynyt. Rahaa rahalle -periaatteella lisääntyvä osuus markkinoilla olevasta varallisuudesta tihentyy jakolaudan ääripäähän.

Perinteisen ja olennaisen keskiluokan kuolema- ei siis pelkkä näivettyminen - vaan suoranainen nopea poistuminen sosiaalisesta todellisuudesta iskee yhteiskuntaan "kuin 10.000 volttia".
Tätä seikkaa ei ole nähty, eikä sen aiheuttamaan vakauskatoon kiinnitetty mainittavaa huomiota. Yhteiskunnasta on kadonnut välittävä keskiö. Akseli on poikki.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysymys voidaan esittää myös muodossa:
Kun Yhdysvalloissa syttyy seuraava sisällissota, mikä sen ensikädessä aiheuttaa?
Vastauksia on monta, kuten syitäkin on useita.
Tässä jokunen myötävaikuttava seikka:
Yhdysvaltain oikeusjärjestys ei ole tästä maailmasta, siellä ei toteudu vaatimatonkaan oikeudellinen legalismi ja yhdenvertaisuus.
Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on rappion tilassa, se ei perustu funktionaaliselle ja toimivalle puoluejärjestelmälle, vaan epämääeäiselle fiilisperustalle, jossa ei ole yhteiskunnallisen työnjaon ja tulonsiirtoaseman mukaisesti järjestynyttä edustuksellista rakennetta, edunvalvontaa ja kulttuuria.

Samoin työntekijöiden järjestäytyminen ammattijärjestöihin ja toimialaliittoihin on vähäistä ja vailla vaikutusvaltaa.
Periamerikkalaisen yrittämisen ja yksilökeskeisen kukin omasta puolestaan - eetoksen keinot pirstoutuneessa yhteiskunnassa ovat heikot. Nyt jos koska palkansaajat ja tulonsiirroilla elävät tarvitsisivat joukkovoimaa, mutta kun ei ole joukkoja eikä joukko-organisaatioita, ei ole myöskään voimaa. Niinpä luonnollinen funktionaalinen vasemmisto on voimaton ja tehoton. Sen paikan yhteiskunnan sosiologis-rakenteellisella kartalla on ottanut fiilispohjainen lumevasemmisto.
Ennennäkemättömäksi muodostuneet tuloerot eivät näy mitenkään maan poliittisen kentän rakenteessa saati toiminnassa. Sekamelska ja hämminki kuvaa koko huteraan organisoitimiseen perustuvaa poliittista järjestelmää.
Kuin kaiken patologisen huiputuksen ja absurditeetin terävimpinä huippuina erottuvat kaksi viimeisintä presidenttiä, heidän ohjelmansa, jargoninsa ja toimintansa.
Ensin suuri @merikka huusi presidentikseen vuosiksi 2008-2016 kaunopuheisen köyhän ystävän, Obaman, jonka kätten jälkiä, massiivisinta tulonsiirtoa top-vaurastolle edellä kuvattiin.
Sitten 2016 työnsä ja ylpeytensä menettänyt työväenluokka huusi päämiehekseen linjattoman miljardöörin. He tekivät sen ihan itse. Satiiri on käynyt mahdottomaksi.
Aseita @merikassa on jo valmiiksi lähes kaikissa komeroissa, mikä on alkaessa ampumaan toinen toisiaan.

Mentaalinen valmius tähdätä ja laukaista on jo topissa; ideologisväritteinen ryhmäytyminen, näkemyksellinen heimoutuminen ja viha, halveksinta, mitätöinti sekä kaiken tämän johdonmukainen päätetaso, toisin tuntevien absoluuttinen vihollistaminen, retusointi, demonisointi ja nonsoleeraus, yhtyneenä lisääntyvään emotionaaliseen tarmoln poistaa tuollaiset epäihmiset tyystin stagelta, on jo olemassa.
Joten eipä ole pidäkkeitä, on vain yllykkeitä.
Ruutia käsittelevien vierellä ei ole vesisankoja, vaan lentokonebensaa.

Vastakkaisten ryhmien välisen kommunikaation ja aidon kompromissihakuisuuden edistäjät ovat 2000-luvulla olleet vähissä, eikä rauhanöalkittu Obama ollut mikään rauhanrakentaja, vaan jotain aivan muuta.

Ja selvää on että Yhdysvalloissa tulee olemaan maailman suurin asejauppa vielä samalla viikolla kun tulitoimet alkavat. Samoin maailman ehdottomasti suurin yksityisten armeijoiden verkosto tai suoranainen saaristo. Parhaiten maksavaa palvellaan. Pelaajamarkkinoilla käy vilske kun kaato/, pudotus- ja muun sortinen cv-peli pääsee vauhtiin.
Ketkä sitten taistelevat vastakkain?

Vain taivas tietää, mutta voisin veikata, että Yhdysvaltain seuraavan sisällissodan osapuolina ovat abortin vastustajat ja sen puoltajat.
Näin ainakin nimellisesti, mutta todellisuudessa se on melkoinen bordelli, koko sota, siinä on paljon enemmän osapuolia ja toimijoita, keskusjohto ja päämaja multilogistinen, ja tilannekohtainen. Varsinainen projekti- ja pätkäsota, pätkätyösuhteiden pohjalta, vaikka sota itsessään tietysti venyy ja jatkuu kuin tv- sarja.

Mutta ei se edellinenköään sota niin selkeä ollut, silloin kun sodittiin.
Selkeys alkoi vasta historiankirjoituksesta.

Mutta paljon taloja kaatuu kun nykyaikaisten sisällissotien tapaan ulkovallat ja erityisesti YK:n Turvaneuvoston pysyvät jäsenvaltiot kohta itse kukin omien intressiensä mukaisesti liittyvät rumbaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noh..koska olemme tilanteessa missä suomalaiset älyköksi itseään kuvittelevat ja talousosaajat kertovat varallisuuserojen johtuvan vain siitä,että 99% juo kaljaa mieluummin kuin malttaa vaurastua,niin tämäkin juttu kaikuu kuuroissa korvissa.

Koska uusliberalismiin synnytään,niin sitä pidetään ainoana oikeana tapana hoitaa asioita ja harvoin kukaan nostaa katsettaan saati avaa suutaan todetakseen ettei tämä nyt ihan ole parasta mihin kyettäisiin. Mikäli nostaa katsettaan tai avaa suutaan on järjestelmän uskolliset kannattajat hiljentämässä tai painamassa takaisin ruotuun ja ainoa keino ratkaista ongelmia on tarjota lisää samaa,mutta enemmän. Syy on aina siinä,että liian vähän uusliberalismia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset