Veikko Huuska

Kenraali Mannerheimin puhe jääkäreille Vaasassa 26.2.1918

Kenraali Mannerheimin puhe jääkäreille Vaasassa 26.2.1918

*

Kuten tunnettua jääkäreiden pääjoukko saapui Saksasta laivoilla Vaasaan maanantaina 25. päivä helmikuuta 1918. 

Seuraavana päivänä, tiistaina 26.2.1918, Vaasan torilla järjestettiin jääkäreiden paraati, jolloin paraatin vastaanottanut Suomen tasavallan armeijan ylipäällikkö, kenraali Gustaf Mannerheim piti jääkäreille lyhyen suomenkielisen puheen. 

Tuosta hetkestä on melkeinpä tunnilleen nyt kulunut tasan 100 vuotta.

Mannerheim puhuu:

”Minä tervehdin Teitä jääkärit tervetulleiksi isänmaahan.  Aikana jolloin isänmaan kohtalo näytti mitä synkimmältä, uskoitte te nuoret tulevaisuuteen, te uhrasitte kotinne onnenne, kaikki voidaksenne rakentaa onnettomalle maallemme suuren ja onnellisen tulevaisuuden.

Ja teidän johtotähtenne ei ole johtanut teitä harhaan.  Isänmaa tervehtii teissä parhaimpia poikiansa; Suomen nuori nouseva armeija näkee teissä sen opettajat ja tulevat johtajat.

Nyt teitä odottaa suuri mutta kunniakas työ, yli koko suomen* luoda armeija, joka voi vapauttaa Suomen ja tehdä maastamme suuren mahtavan kansan.

Olkaa tervetulleet joukkoomme.  Eläköön jääkärit!”

*

http://itsenaisyys100.fi/jaakarien-paluujuhla-oli-suurtapaus-vaasassa/  sekä: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005578454.html

*

*) Kari Selén: Mannerheim – puheet 1918-1947 –teoksen mukaan tämä ”suomen” oli kirjoitettu pienellä, vh.

*

PS.

Mannerheimin jääkäripuheen originaali oli pitkään kateissa.

Kymmenen vuotta sitten se löytyi:

”Suomen itsenäisyyden ajan tunnetuimpiin valtiollisiin puheisiin kuulunut kenraali Gustaf Mannerheimin tervehdys Suomeen helmikuussa 1918 saapuneille jääkärien pääjoukolle on löytynyt, ja se on luovutettu Kansallisarkistolle.”

Lähde: YLE, 3.6.2008; https://yle.fi/uutiset/3-5838369

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kenraali Gustaf Mannerheimin jääkäreille 1918 Vaasassa pitämä tervehdys on löytynyt. Kyseessä on puheen käsinkirjoitettu, alkuperäinen versio, joka katosi heti puheen pidon jälkeen.

Tervehdyksen teksti on ollut kaiken aikaa tiedossa, sillä siitä kirjoitettiin tuoreeltaan valkoisen puolen lehdissä. Toimitustyöhön liittyi myös alkuperäisen puheen "katoaminen".

Mannerheim nimittäin antoi käsikirjoituksensa Ilkka-lehden toimittajalle, joka vei sen toimitukseensa uutisen kirjoittamista varten.

Tämän jälkeen puhe myös jäi toimitukseen niin sanottujen joutopapereiden joukkoon. Sieltä sen korjasi talteen nurmolaissyntyinen ylioppilas Hannes Teppo (1898-1953), joka toimi jonkin aikaa Ilkassa.

Myöhemmin filosofian maisteri Hannes Teppo loi uran suomen kielen tutkimuksen parissa. Hän toimi muun muassa vuonna 1945 perustetun Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kielitoimiston sihteerinä.

Vuosikymmenet Mannerheimin puhe jääkäreille kulki Hannes Tepon suvussa, kunnes hänen jälkeläisensä päättivät luovuttaa sen nyt Kansallisarkistoon.

Lähde: IS, 3.6.2008; https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000122871.html

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuhatlukuinen joukko marssi Vaasanpuistikolla jääkärien jalanjäljissä lauantaina 24.2.2018 - satavuotismuiston merkeissä.

Sata vuotta sitten jääkärit marssivat Vaasan torilla esiintyen ylipäällikölleen kenraali Mannerheimille. Paluu Suomeen oli jääkärien toiveiden täyttymys. Jääkärien kotiinpaluuta muistettiin "Vaasan superviikonloppuna" suurenmoisella yli tuhathenkisellä paraatilla.

"Superviikonloppuna" 23.–25. helmikuuta jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa on vietetty Vaasassa juhlavissa tunnelmissa. Lauantaina jääkärien paluuta muisteltiin yli tuhat henkilöä käsittävällä paraatikatselmuksella Vaasanpuistikolla. Paraatijoukot vastaanotti maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko. Paraatijoukkoja komensi Porin prikaatin komentaja, eversti Rami Saari.

Lähde: http://ruotuvaki.fi/uutinen/-/asset_publisher/tuha...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Perspektiiviä;
katso muistovuoden 1918 aikajanalta päivämäärien 24.2.1918 - 27.2.1918
tapahtumista:

https://muistovuosi.fi/aikajana/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset