Veikko Huuska

Venäjän varjoarmeija sai siipeensä Syyriassa - paljon avoimia kysymyksiä

Yhdysvaltain ja Venäjän toiminta Syyrian monikansallisessa sodassa, eri puolilla ja erilaisin tavoittein, on ajankohtaistanut ne riskit ja katalyyttiset uhat, joita suurvaltojen operointi pienellä kiistamaalla väistämättä synnyttää.

*

​Tarkoittamattomien seurausten minimoimiseksi maat övat sopineet lähtökohtaisesti järkevästä ilmoittamismenettelystä:

kuka, mitä, missä, milloin?

Tällä pyritään ensisijaisesti estämään toisen osapuolen tuhot, niihin kun ei Ole tarkoitus päätyä.

*

Mutta nyt helmikuun toisella viikolla, tiettävästi 7.2.-8.2.2018 välisenä yönä kaakkois-Syyriassa, Deir Ezzorin maakunnassa sijaitsevien öljhkenttien alueella US dronit ja taisteluhelikopterit ja B-52 pommittajat tekivät selvää noin puolen pataljoonan vahvuisista (ehkäpä 550 miehen) venäläisten sotilaiden joukoista.

Tiedot tapahtumista ja uhrien määrästä vaihtelevat. Tämän hetkisten käytettävissäni olevien tietojen mukaan kohteena oli mainitun suuruinen joukko (No Russian Status) palkkasotilaita, ilmeisesti Vagner kaupallisen turvallisuuskompleksin rekrytoimista venäläisistä palkkasotilaista, joista ehkä 200-300 kuoli ja noin 200 haavoittui.

*

Joitakin haavoittuneita tai heihin kontaktissa olleita on media onnistunut haastattelemaan, ja olosuhteet yön pimeydessä aavikolla ovat olleet lohduttomat.

Ensinnäkin US-RUS -tiedonantosopimus sijainti-toimenpideilmoituksista ei koske statuksettomia palkkasotilaita.

Lisäksi US ei luonnollisestikaan tunnusta näitä, eikä suojauskäytäntö koske niitä, eikä Venäjäkään ole tällaista edellyttänyt.

Niinpä palkkasoturien nahka on ollut halpa, ja US käytti tilaisuutta täysimääräisesti hyväkseen. Sillä on ollut tiedustelu-, valvonta- ja konventionaalista vakoilutietoa tuon joukon portaittaisesta (5 steps) siirrosta alueelle, ryhmityksistä, salauksesta, operaatiosuunnitelmista.

*

Nimellisesti ainakin osa on ollut oligarkki Jevgeni Prigozhkinin öljyputken turvaamistehtäviin rekrytoituja, ja sittemmin öljykenttien laajempaan suojaamiseen kohdennettuja joukkoja.

Rekryyttien rungon näyttäisivät muodostavan Donbassin ja yleensä Itä-Ukrainan liikkeisiin osallistuneet sotatiimien veteraanit. Mukana on myös Tsetsenian veteraaneja ym. tulevaisuudettomia, joilla ei Ole työtä, eikäsiten toivoa, tuloja, asemaa, eikä paikkaa venäläisessä yhteisössä, tuskin illuusioitakaan.

Siis klassinen luokaton ja asematon sotakenttien lihamyllyihin imaistava joukko. Mutta kuten aina, nämä ovat se empiirisen sodankäynnin ammattiosaajien kerros.

Mukana on nuorempia, kirjoittamattomia lehtiä, ja - niin otaksun vahvoin argumentein, myös virallisen rakenteen, ja jopa sen ylimmän eliitin keskijohtoon kuuluvia sotilaita, joiden tavoitteena on hakea ambitionsa mukaisesti uralleen potkua kenttätoiminnan kautta.

*

Hallituksen lähteet ovat puhuneet puolenkymmenestä menetyksestä. Tiedottaja Peshkov on todennut, että presidentinhallinto tiedottaa vain valtakunnan armeijaa koskevasta, mistä muusta heillä ei ole tietoa, joten ei mitään kerrottavaa.

Näin se menee, keskus pesee kätensä. Kun isku tapahtui 7.-8. päivien välisenä yön, vaikeasti haavoittuneiden evakuointi tapahtui vasta 11.2.-12.2.2018, eli neljän päivän viiveellä.

*

Vagner-kombinaatilla ei ollut helikoptereita evakuointia suorittamaan, näin on kerrottu. Viiveeseen vaikutti toki sekin, että kombinaatti ei halunnut enää lisämenetyksiä, he tiesivät olevansa US komentokeskuksen luupin alla, niinpä kaikki tapahtui vaikeimman kautta.

Tiedossa ei ole miten monta haavoittunutta näiden vaikeiden vuorokausien aikana kuoli vahavaisen hoidon surauksena. Kansainväliset tarkkailijat odottivat että haavoittuneet evakuoitaisiin eteläisen sotilaspiirin kehittyneimpiin keskussotilassairaaloihin, kuten Odessaan ym. Mutta ilmenikin,että evakuointi, jossa oletettavasti viimevaiheessa oli mukana armeijan kuljetuskoneita, suuntautui Pietariin.

*

RFE/RL:n toimittaja Jelisavata Maijetnajan haastattelema Khovrinon kasakkojen atamaani, itsekin palkkasotilaana toiminut, Jevgeni Shabajev kertoi tietonsa, joisen mukaan haavoittuneilla oli erittäin vaikeita vammoja, kuten shrapnellien ja kranaattien siruja kehossaan ym. Hänen mukaansa noin 300 haavoittunutta evakuoitiin Pietarin lähistölläolevaan Khimkinskin Keskussotilassairaalaan, jonka antama hoito on hyvää ja laadukasta.

Yksittäisten sotilaiden nimiä hän ei voi kertoa, koska siitä koituisi ongelmia miehille ja heidän omaisilleen. Kaikki toiminta on tietysti ylimmän valtiojohdon tiedossa ja siunaamaa, mutta varjojen peliä pitää pelata loppuun saakka. Palkka-armeijan luominen on Venäjällä jyrkösti kiellettyä, ja sellaiseen rekrytoitumisesta tulee lain mukaan 15 vuoden tuomio. Tämä varjopeli tuo mukanaan erityisiä tilanteita; kohta 7.-8. välisen yön murskajaisten jälkeen eräs atamani - atamaanit toimivat hierarkisesti, kunnioitettuina yhteisöjensä arvostamina sotilaskunnian ylläpitäjinä ja organisaattoreina, ja heille kuuluu myös kutsuntaviranomaisena toimiminen (kenttäarmeijan taistelurakenteen muodostaminen alueillaan) - oli saanut viestin alueensa miehen kaatumisesta ja kertoi siitä avoimesti alueen seutulehdessä, mutta sitten tuli uutissulku voimaan. Ainakin erään toisen vastaavanlaisen omaishaastattelun olen noteerannut, siinä äiti kysyi kaatuneen poikansa perään.

*

Amerikkalainen valvonta on onnistunut havaitsemaan joitakin sotilaiden twiittejä tai muita viestejä, mutta siis vain todella vähän Syynä lienee tuhon totaalisuus sekä jyrkkä viestipimennys.

Tunnettu kansallismielinen veteraani Igor Strelkov varoitti aikaa sitten venäläisiä menemästä Syyriaan "tienaamaan". Vagnerin sanotaan luvanneen rekrytointisopimuksessa sotilaille 150.000 ruplaa/kk Eli noin 2650 USD. Osalle, epätoivoisille, on maksettu vain 100.000 ruplaa eli 1770 dollaria.

Palkkasoturin sopimuksessa on luvattu haavoittuneelle miljoonan ruplan kertakorvaus eli 18.000 US dollaria. Kaatuneen omaisille summa paperissa on peräti 2 miljoonaa ruplaa eli 36.000 dollaria, mikä venäläisissä oloissa on melkoknen kompensaatio. Nyt jo puhutaan, että aiemmin menehtyneen krasnodarilaisen palkkasoturin omaisetjäivät vaille mitään korvausta. Mediassa on näkynyt joitakin huolestuneiden äitien haastatteluja, ja eräskin leski huokasi: Mieheni meni Syyriaan ja kuoli - for no reason.

Ilman mitään syytä..

*

Deir ez-Zorin alueen verinen yö on ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan jäätävimpien hetkien kun Yhfysvaltain sotilaat ovat tietoisesti ampuneet venäläisiä kohti "tarkoituksella tappaa".

Miten tietoisesti ja miten korkealta tulleella luvalla US Airforce toimi? Sitä emme tarkalleen tiedä. Sotilaan tehtävä on tuhota vihollinen ja saada hönet toimimaan ampujan haluamalla tavalla.

Venäjä on avoimesti käyttänyttaistelukenttiä asevoimiensa uusimpien mallistojen testaukseen ja käyttökokemuksen hankintaa (viidennen sukupolven hävittäjäkone SU-57, uusimmat risteilyohjukset, taisteluhelikopterit jne, ja kuten edellä totesin keskeisissä ylennysputkissa olevat taistelunäyttämön esimiehet, prikaatinkenraalitasoon saakka, heiltä edellytetään kenttäkokemusta ja menestyksellistä taistelukokemusta ylenemiseen). Tämä valtapoliittis- kaupallinen demonstrointi on suuresti kiukuttanut amerikkalaisia, ja niinpä he käytyivät tämän saunan kun se heille tarjoutui..

*

Vaikein mentaalinen ongelma Venäjän johdolle koituu omaisten ja veteraanipiirien pahastumisesta:

Heiltä meni mies tai miehiä, mutta mitään julkisen suremisen seremonioita ei tässä tilanteessa sallita, laittoman armeijan, jota ei edes ole olemassa, kaatunutta ei voi seremoniallisesti haudata, ei muistaa, eikä monumenttia pystyttää - olemattomalle.

Sotilaiden Äitien ääni on kokolaila tehokkassti vaiennettu, kuten melkein kaikki muukin "epäkansallinen häiriköinti".

Mutta atamaanien, sotaveteraanien ja kenties satojen taisteluissa kaatuneiden tai raajarikoiksi tuomittujen ja heidän omaistensa ääntä ei ehkä hevin vaienneta.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pahoittelen sivuston ja kännhkkäni tekstilhjelman yhteenslvituksen läges järjettömiä ongelmia! Hieman ihmettelen miten yksinkertaisen tekstin tallennus voikin olla juuri näin hankalaa..
Pardon siis.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

En sure noiden palkkasoturien kohtaloa, pikemminkin päinvastoin. Kenenkään ei ilmeisesti ole ollut pakko tuonne lähteä ja monet lienevät syyllistyneet jopa sotarikoksiin. Mitä tehokkaammin heitä tapetaan, sitä vähemmän kiinnostuneita löytyy enää haluamaan Venäjän sotilaallisten manööverien tunnuksettomiksi pelinappuloiksi Ukrainassa tai Syyriassa ja sitä epäsuositummaksi Putinin hallinto venäläisten silmissä käy.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Näränen

Tapahtumat Deir ez-Zorissa ! Lyhyesti ja tehokkaasti. Ilmasta !

https://www.yapfiles.ru/show/1861743/57db8e4663a1d...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Suosittelen Puheenvuoron putinisteille!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kremlin shakkimestari sai vähän näpeilleen. Tuskin kuitenkaan riittävästi.

Ei voi kovin paljon kehua USA:takaan, kun se on saanut koko lähi-idän sekaisin "demokratian vientiponnisteluillaan".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mieluummin näen tilanteen niin, että huonosti varustautuneiden palkkasotilaiden joukko murjottiin maan rakoon, kuin että Venäjän armeija olisi tehnyt saman hyökkäyksen tykistön ja ilmavoimien tukemana.

Näin vältyttiin mahdolliselta maailmansodalta.

By the way, erinäisten lähteiden mukaan liki kaikki Osama bin Ladenin surmaamiseen osallistuneet erikoisjoukkojen sotilaat olisivat kuolleet tai kaatuneet.

Osataan sitä kaatua myös US Armyn riveissä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#6.
Jonkun muun kuin Obaman suorituttamana sitä olisi pidetty palkkamurhana ja käskyn ylin antaja olisi joutunut poistumaan virastaan ja siirtymään uusikn laskentatoimen tehtäviin.
Siis tiilenpäitä laskemaan.
Mutta koska doublestandards.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Paranoia iski: jos toi porukka oli nähnyt ikäviä asioita, ja siitä oli hyvä päästä eroon...USAF antoi vähän virka-apua...aina välillähän joudutaan molemmin puolin silminnäkijöitä likvidoimaan.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Ja se Oolannin sota oli kauhia, mutta Syyria on nyt paljon kauheampi kun tappavat aseet tulevat vielä tappavammaksi.

Tuli mieleen Florence Nightingale ja hänen saavutuksensa, kun tätä blogia luin:
https://investigationes.wordpress.com/artikkeleja/...

Kuinka typerä voi ihminen ollakaan!
Syyrian sodassa ei ole mitään järkeä, poltettu ja hävitty maa. Se on anarkiaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oikeuspsykiatrian emeritusprofessori Hakola luonnehti ihmistä puolikesyksi suurpedoksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aika yleisesti nähdään, että noilla mainituilla haavoittuneiden (rampautuneiden) ja kaatuneiden korvauksilla vaiennetaan sotilaat ja heidän omaisensa sekä lähipiirinsä. Korvaussopimuksiin sisältyy vaitioloehto, jos lähtee vuotamaan, kaikki menee, ja kova prässi vielä päälle.
Radion ykkösaamussa sotilasasiantuntija sanoi tänä aamuna, että ainoat jotka menetyksistä jotain lausuvat, ovat ex-puolisoita, joille ei ehtojen mukaan tule mitään hyvityksiä.

Sijaissotilaiden - tai kutsummepa heitä sitten palkkasotilaiksi - lukumäärää Syyriassa ei pystytä arvioimaan: siellä on heitä monista maista ja monenlaisten rekryfirmojen ja sotilaallisen turvallisuuden palveluita tarjoavien yritysten listoilla (firmat ostavat ja myyvät miehiä ja ryhmittymiä, aivan kuin jääkiekko- tai jalkapalloseurat).

Venäjän valtiollisten sotilassairaaloiden ja keskussotilassairaaloiden käyttö haavoittuneiden hoidossa kytkee omalta osaltaan valtion ja näiden itäisten blacwatereiden pasmat yhteeen ja silmukka päälle.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän suuri salaisuus alkaa paljastua – He kuolivat Ukrainassa

Kasperi Summanen | 25.06.2018

Lue: https://www.verkkouutiset.fi/venajan-suuri-salaisu...

*

https://www.verkkouutiset.fi/nain-eteni-usan-komma...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eilisen (28.6.2018) uutistiedon mukaan Trump ja Putin käyvät Helsingissä 16.7.2018 läpi useita aiheita, muun muassa Syyrian sotaa.

Ja siinä yhteydessä myös sotilaallisten toimien järjestelyä ja turvallisuusorganisointia. Näin siis kerrottiin eilen.

Asiaa kommentoinut asiantuntija viittasi helmikuun 2018 kaupallisten sotajoukkojen (Wagner/Venäjä) vastaansa saamaan amerikkalaiseen tuleen, ja siinä aiheutuneisiin henkilö- ja sotakalustomenetyksiin.

Tarkoitus on tiivistää keskinäistä yhteistoimintaa niin, että vastaavilta ym. collateral damages vältyttäsiin.

Mielenkiintoa herättää se, että varsinaisten armeijajoukkojen toimista on jo sopimukset ja toimintakäytäntö olemassa, mutta ulkoistetut kaupalliset joukot ym. vastaavat (Wagner etc) eivät ole (luonnollisestikaan) näihin sopimuksiin ja käytänteisiin sisältyviä.

Onko nyt tarkoitus mahdollisesti sopia tai käynnistää asiaa koskevat neuvonpidot? Molemmat osapuolet, ja monet muut, käyttävät sotakentillä nykyisin ulkoistettuja toimintamalleja, kaupallisia operoijia, myös villejä sellaisia, kaikkinaisesta robotiikasta ja semicyberistä puhumattakaan.

Jos jostain tällaisesta, uusiin sodankäynnin malleihin, liittyvästä keskustellaan, ja miksei lopulta keskusteltaisi, avaa se mielenkiintoisia näkymiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset