Veikko Huuska

Putinin presidentinhallinnon harmaa eminenssi, Anton Vaino

Putinin presidentinhallinnon harmaa eminenssi, Anton Vaino

Virolainen poliitikko Moskovan keskushallinnon ytimessä

*

Mitä se kertoo johtajasta, joka valitse itseään lähes 40 senttiä pitemmän avustajan?  Sellaisella ei ole ainakaan kompleksia omasta mitastaan.  Presidentti Putinin lähimmän avustajan, presidentinhallinnon päällikkönä Kremlissä toimivan virolaissyntyisen Anton Eduardovitsh Vainon päälaki keikkuu 194 sentin korkeudessa.  Painonsa puolesta hän saataisi päästä juuri ja juuri alle 90 kilon sarjaan.  Mutta missä lajissa, ei ehkä painissa, sillä hän ei ole painija, mutta nyrkki voisi heilahtaa kovaa, tarvittaessa.  Mutta luulen silti, että hän olisi etenin jossain taitolajissa, ehkä jossain itämaisessa itsepuolustuslajissa.

Vaino puhuu sujuvasti japania, mikä kielii muustakin, kuin tilapäisestä oleskelusta Nipponin maassa.

*

Kun Vainon edeltäjä, eteväksi tunnettu kansliapäällikkö, Sergei Ivanov, jolla on ystäviä Suomessakin, ilmoitti erostaan elokuussa 2016, arvailtiin puoleen jos toiseenkin, mistä oli kysymys.  Oliko marsalkka Mannerheimin reliefin Pietarissa nostattama, nationalistisesti sävyttynyt kohu, jotenkin kaiken takana, tai viimeinen korsi, joka taittoi selän?  Tätä ei liene koskaan täysin selvitetty. Mutta spekulaatiot seuraajasta ja siitä, minkälaista tyyliä ja suuntausta hän edustaisi, kävivät kovina.

Kun lapsenkasvoinen Viron kommunistisen kauden viimeisen pääsihteerin, Karl Vainon pojanpoika sitten nimitettiin, hieman ihmeteltiin monilla tahoilla, mistä todella on kysymys.  Viro ei ole kovin korkeassa kurssissa Kremlin piireissä. 

Horoskooppimerkiltään Vaino on vesimies, hän on syntynyt 17. päivä helmikuuta 1972 – eli toisin sanoen hän  täyttää 46 vuotta huomenna, lauantaina.  Itämaisessa horoskoopissa – tässähän juuri alkoi kiinalainen uusi vuosi (Koiran vuosi) – hän on rotta.  Rotta on viisas, taitava, neuvokas, tarvittaessa raivokas, se pystyy puremaan itsensä läpi vaikka teräsbetoniseinästä, sellaiselle miehelle voi ehkä olla tekoa Kremlissä.

*

Anton E. Vaino on poliitikko, Venäjän presidentin neuvon-antajistoon kuuluva jo vuodesta 2008, ja federaation turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Anton_Vaino

Ei hän tyhjästä Ivanovin huoneeseen tullut, väsyikö edeltäjä kesken kaiken, meno ja meininki ytimessä on kova.  Putin on sitkiäinen, joka tekee – niin sanotaan – töitä unissaankin, mutta valveillakin helposti 15 tuntia tai yli.  Sellainen alkaa rasittaa tavallista ihmistä, nyt on äsken sanottu, että Putin oli kipeä, esiintyessään eilen (15.2.2018) työkokouksessa Kuningas Abbdullah II:n kanssa hän näytti omalta itseltään, kenties vain aavistuksen kelmeältä, mutta työkuntoiselta.  http://en.kremlin.ru/events/president/news/56864

Elokuun 16. päivä 2016 Vainosta tuli presidentinhallinnon ”toimitusjohtaja”, päällikkö.

*

BBC:n Venäjän palvelu pitää Anton Vainon elämäkertaa ihanteellisena virkamiehelle; siinä ei ole mitään epävirallista, salattavaa, ei mitään liiallista ja pöyristyttävää, työtä ja työtä vain.

Anton Vaino syntyi 17. päivä helmikuuta 1972 Viron SNT:n pääkaupungissa Tallinnassa taloudellisen ja yhteiskunnallisen nomenklatuuran keskelle, talouden ja politiikan johtotason perheeseen.  Niinpä joidenkin lehtien mukaan hän syntyi ”hopealusikka suussa” Neuvostoliton poliittisen eliitin perheeseen.

Anton Vainon isoisä, Karl Heinrichocitsh Vaino oli Viron kommunistisen puolueen keskuskomitean ensimmäinen sihteeri vuosina 1978 – 1988.  Hänen isänsä Edvard Karlovitsh Vaino johtaa nyt Kuuban ja Venäjän kauppaneuvostoa sen teollisuus- ja kaupparyhmässä, ja lisäksi JVC AvtoVAZ:n osakkeenomistajana ja ulkosuhteiden vuorovaikutuksen osaston varapuheenjohtajana.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_Vaino

*

Vainon perhe lähti Moskovaan, kun Anton oli 5-vuotias (siis 1977).  Valmistuttuaan ylioppilaaksi Anton astui opinahjoon nimeltä Moskovan valtiollinen kansainvälisten suhteiden instituutti – MGIMO, josta Kissinger on sanonut että se on ”Venäjän Harward”, toisinsanoen eliitin koulu eliittiin aikoville.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_valtiollinen_kansainv%C3%A4listen_suhteiden_instituutti

Hän valistui sieltä vuonna 1996 ja suoritti maisterin tutkinnon japanin kielen ja kulttuurin sektorissa.  Kollegion oppilastoverit muistavat Antonin oppilasajaltaan kaunopuheisena ihmisenä, jolla oli hyvä huumorintaju, joka joskus käytti erittäin  kiihkeää kieltä. 

Kohta valmistumisensa jälkeen Anton lähetettiin 1996 Venäjän suurlähetystöön Tokioon.  Sieltä palvelus toi hänet vuonna 2001 Venäjän ulkoasiainministeriön toiselle Aasian osastolle.

Nopea urakehitys sai jatkoa, kun A. Vaino nimitettiin 25. päivä huhtikuuta 2008 pääministerin kontrollikomission varajohtaja (Control Protocol – Venäjän federaation hallituksen toimiston zamupravlyayuschy), jossa seurasi kolmen vuoden tiivis työrupeama.

Joulukuun 2011 lopussa Anton alkoi työskennellä Venäjän federaatioministerin (Venäjän hallituksen hallintoministeriön sektorijohtajan) johdolla, missä tehtävässä hän toimi 21. päivään toukokuuta 2012 asti.

Entisen poliittisen hallinnan apulaispäällikkö, duuman jäsen Oleg Morozov luonnehtiessaan Anton Vainoa sanoo tämän puhuvan kuin ylimmän tason ”apparatchik”, koneiston mies, sillä Antonista paistaa kauas hänen pitkäaikainen työnsä aikataulutetun hallinnollisen työn parissa, jossa ei varsinkaan presidentinhallinnon lähelläkään sallita virheitä tai lipsahduksia.  Mutta niinpä Antonia pidetään aitona, oikeana, tiukkaan paketoituna ja organisoituneena virkamiehenä.  Hän ei koskaan paljasta sisintään, eikä minkäänlainen sisämeren mylläkkä häiritse hänen järkähtämätöntä viranhoitoaan.

*

Toukokuun 22. päivänä 2012 muodostui merkitykselliseksi Vainon uralle, koska silloin kävi käsky Venäjään Federaation presidentinhallinnon päällikön sijaiseksi, käytännössä siis Ivanovin henkilökohtaiseksi avustajaksi. Samalla se tiesi pääsyä Putinin klaanin sisempään piiriin, ei vielä kaikkein pyhimpään, mutta hyvin sisäiseen.

Nelivuotinen kova työ presidentinhallinnon päällikön toimistossa, varajohtajan vakanssilla, ei jäänyt huomaamatta, ja 12. elokuuta 2016 Vladimir Putin nimitti Anton Vainon Venäjän Federaation presidentinhallinnon päälliköksi (presidentin kansliassa analysoidaan tietoja jotka koskevat sosiaalisia, poliittisia, taloudellisia, oikeudellisia jne. prosesseja maailmassa ja Venäjällä, siellä käsitellään kansalaisten valituksia, julkisten yhdistysten suhteita, paikallisten itsehallintoalueiden orgaaneja ja sekä itse kerättyjen että vastaanotettujen datamassojen erittelyä, analyysia ja synteesiä , minkä pohjalta presidentille annettavien raporttien valmistelua).  Sanotaan, että hänen edeltäjänsä Sergei Ivanov erosi tehtävästään omasta pyynnöstä.

*

Putinin mukaan Ivanov suositteli Vainoa seuraajakseen.

Päätehtävänään Anton Vaino pitää presidentinhallinnon päällikkönä päätösten toteutuksen valvontaa, lakiluonnosten valmistelua, asetusten, valitusten ja presidentin toimeksiantojen valmistelua ja toteutusta.

Tästä tehtävästään, jota hän tätänykyä on siis hoitanut puolitoista vuotta, ja sitä ennen porrasta alemmalla tasolla, Vaino saa asetuksen määräämänä palkkana noin 10 miljoonaa ruplaa, hänen vaimonsa tienaa omassa työssään 2 miljoonaa ruplaa.  Asiakirjojen mukaan Vainolla on asunto, joka käsittää 112 neliömetriä, residenssin 454 neliötä, tontin 2840 neliötä sekä kaksi pysäköintipaikkaa. 

Hänen vaimonsa ja poikansa asunto on 155 neliötä, lisäksi vaimo omistaa pienen talon (35 m2) ja maapalan joka käsittää 3200 neliömetriä, siis hieman isomman tontin kuin minä, kun taas taloni on avarampi, noin 135 neliötä.

*

Anton Vainon perhe ja henkilökohtainen elämä

Niin ihmeelliseltä kuin se saattakin kuulostaa, kovetuimmillakin apparatchikeilla on teknologisen hallinnon lisäksi inhimillistä elämää.  Anton Vainon henkilökohtaisesta elämästä on vähän tietoa, mutta uskottavasti sitä on.  Voimme sanoa, että sen erottautumiskykyiset piirteet ovat ei-julkisia ja salaperäisiä.  Tiedetään, että Vaino on naimisissa, ja on myös poika.  Vaimo – Elena Shulenkova, syntyi Lyubertsyssä.  Poika, Alexander, nimeltään, valmistui aikana, jolloin Anton hikoili MGIMO:ssa, siis 1990-luvun alkuvuosina, levottoman turbulenssin aikaan.

Anton puhuu sujuvasti (viron ja venäjän ohella) japania ja englantia.  Vainon mainitaan kehittäneen ”Nooskopan” (instrumentin jolla havainnoidaan toimenpiteitä ja muutoksia noospheressä) (a postulated sphere or stage of evolutionary development dominated by consciousness, the mind, and interpersonal relationships (frequently with reference to the writings of Teilhard de Chardin),

sekä “ennakoivan hallinnan paradigman” kehittämisestä. Mikäli olet kiinnostunut, lue täältä The Very Strange Writings of Putin’s New Chief of StaffBy Masha Gessen August 15, 2016 Linkki: https://www.newyorker.com/news/news-desk/the-very-strange-writings-of-putins-new-chief-of-staff Tunnetun tutkijan, kirjailijan ja poleemikon, Putin-kriitikon Masha Gessen tiukka henkilökuvaus heti Vainon viimenimityksen jälkeen 15.8.2016, The NewYorkerissa.

*

Mikä mies?

Politiikan piirissä Anton Vainoa pidetään ”Putinin miehenä”.  Mitenkään muuten ei tie Kremlin ylimpään kerrokseen olisi tietenkään auennut.  Niinpä poliittinen tiedemies Jevgeni Minchenko väitti, että Anton Edvardovitsh oli jo alun perin Putinin tiimin nouseva tähti.  Tähän natsaisi se, että Sergei Ivanov suositteli Anton Vainoa. 

Puheenvuorossaan Putinin kanssa Vaino tunnusti tärkeimmät toiminta-alueensa: korruption vastaiset toimet, harmaalla alueella jäljettömiin jäävän politiikan kehittäminen sekä valtakunnallisen virkamieskunnan perustan vahvistaminen.

Tämän jutun keskeinen lähde: https://uznayvse.ru/znamenitosti/biografiya-anton-vaino.html

*

Siinä missä Anton Vainon mitta tiedetään, se on siis 194 senttiä, voidaan siis puhua lippos-luokan poliitikosta.  Mutta miten pitkä Putin on?  Sitä on jossain määrin arvailtu ja haarukka liikkuu luokassa 169 – 162 cm.  https://www.celebheights.com/s/Vladimir-Putin-1051.html  Ehkä hän on valtakautensa jatkuessa hieman menettänyt ulkoisia mittojaan, kuten iän myötä meille käy, mutta mahtinsa kanssa on kaiketi toisin.

*

PS.

Onnea syntymäpäivän, 17.2.2018, johdosta, Anton! jos satut tämän lukemaan.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onko sukua Karl Vainolle?

Hänen viron kielensä taitonsa hauskuutti kansaa. ''Jelagu jyks mai!''

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_Vaino

Putin on sisimmässään ensisijaisesti karjalan poikii........

Suomi voisi sitä hyvin hyödyntää suhteissaan. Ne ovat kultaakin tärkeämmät Venäjällä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ukki siis.

Mielenkiintoista ajatella, voisiko suomalainen, suomessa syntynyt olla Venäjän presidenttihallinnon keskuksessa, päällikkönä.
Periaatteessa ei, se on tämä pliittisen menneisyyden ero Viroon nähden, mutta kätännössä mikään tuollainen ei Ole mahdotonta, kyse on käyttökelpoisuudesta, tyypistä ja luottamuksesta.

Vähän kuin joku Selänne jääkiekon pääkaupungissa, palkkasoturina mutta täysin asialle omistautuneena.

Pekka Iiskonmaki

#3
Veikko Huuskalla on ihailtavan laaja ymmärrys syistä ja seurauksista.

Ne avut puuttuvat valtaosalta suomalaisia. He ovat vain maakuntatasoa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tuskinpa Putin on ensisijaisesti Karjalan poikii? Jos olisi, hän palauttaisi Stalin ryöstämän Karjalan. En ole huomannut mitään merkkiä karjalaisuudesta. Karjalan tasavaltakin on Venäjän kurjimpia alueita.

Pekka Iiskonmaki

#5
''Tuskinpa Putin on ensisijaisesti Karjalan poikii?''

Kyllä hän itse on sen useasti sanonut. Suomessa hänestä luodaan niin negatiivinen kuva.

Onko Suomi ja suomalaiset suhtautuneet häneen karjalan poikana, vaikka onkin Venäjän mahtimies? Tuskin. Sääli.

Kyllä Putin on huumorimiehiä ja melkoinen velikulta luonteeltaan.

Putin on melkoinen Sheimeikka.

Ei kieltolakikansa tule sellaisen kanssa toimeen, vaikka se olisi sille eduksi.

https://www.urbaanisanakirja.com/word/shemeikka/

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ainakin seuraavat oligarkit ovat Suomen kansalaisia: Boris Rotenberg, Abramovits ja Gennadi Timosenko. Näillä ja monella muulla on paljon omaisuutta Suomessa. Suomessa omaisuus on turvassa, siksi Putin ei ihan vähällä hyökkää Suomeen.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ei Venäjä ainakaan Putinin johdolla hyökkää Suomeen.

Putinin on tehnyt valtavan työn rytökasasta rakennetun Venäjän.

Suomi ei ymmärrä kaikkia realiteetteja.

Onko Venäjä riittävän vahva Suomen ja Kiinan välissä?

Kumpiko niistä hädän tullen olisikin kaveri?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Oliko tuo liksa jotain 140.000 euroa?
Kun vielä tietäisi kuukaudessa vai vuodessa? Meillä palkasta puhutaan kuukausitienestinä, kun taas Jenkkilässä tavataan määrittää ihmisen paikka senmukaan miten paljon hän "tekee" vuodessa. Miten tämä käytäntö lienee Venäjällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset