Veikko Huuska

Hizbollah Etelä-Amerikassa: uhka bisneksille ja diplomaateille

Hizbollah Etelä-Amerikassa: uhka bisneksille..

Etelä-Amerikka on vahva tukikohta libanonilaisella Hizbollah-ryhmälle, joka on ollut läsnä mantereella 1980-luvulta lähtien.

Wikipedia-esittely:

Hizbollah (arab. حزب الله‎, hizbullāh eli Jumalan puolue) on vuonna 1982 perustettu poliittinen ja sotilaallinen libanonilaisten šiiamuslimien järjestö ja puolue. Israle, Australia, Yhdysvallat, Kanada ja Euroopan unioni luokittelevat Hizbollahin terroristijärjestöksi, mutta esimerkiksi  Venäjä ei näin tee.

*

Ryhmä perusti jo tuolloin rahoitus- ja logistiikkaverkkoja, joiden avulla se toteutti Argentiinassa kaksi pommi-iskua 1990-luvulla. Ensimmäinen pommi vuonna 1992 kohdistui Israelin suurlähetystöön Buenos Airesissa, jolloin tapettiin 29 ihmistä ja 242 ihmistä haavoittui. Toinen pommi vuonna 1994 Asociacion Mutual Israelita Argentiinaan (AMIA) -järjestöön, joka on juutalaiskeskus Buenos Airesissa, tappaen 85 ja haavoittaen yli 300 henkilöä.

Siitä lähtien Hizbollah on siirtänyt operatiivisen painopisteen terrori-iskuista rahanhankintaan tähtäävään rikolliseen toimintaan.  Se on pyrkinyt saamaan oman osansa Etelä-Amerikan tuottoisasta huumekaupasta ja erikoistunut pääasiassa kokaiinin ja heroiinin jakeluun. Aiemmin selvitimme mitä Hizbollah tekee nyt Etelä-Amerikassa ja missä se tekee. Tässä tutkimme Hizbollahin uhkaa Etelä-Amerikassa toimiville yrityksille.
Toimittajan huomautus: Tämä raportti on tuotettu ja alun perin julkaissut Threat Lens, Stratforin ainutlaatuinen suojaavaa tiedustelutietoa tuottava taho. Threat Lensin avulla yritykset voivat ennakoida, tunnistaa, mitata ja lieventää uusia uhkia, jotka kohdistuvat ihmisiin ja omaisuuteen ympäri maailmaa.


Yritysten on otettava huomioon Hizbollahin synnyttämät erilaiset uhkat, sen toimiessa Etelä-Amerikassa. Yksi näistä on korruptio, jota Hizbollah hyödyntää - ja joka voi myös vaikuttaa haitallisesti liiketoimintaan. Terrorismi on sitä vastoin vähäisempi asia kuin rikollisten operaatioiden aiheuttamat vakuudelliset vahingot.
Korruptio
Hyvät ja rehdein keinoin toimivat yritykset kohtaavat ylivoimaisia esteitä taistelussa ja kilpailussa sellaisten kanssa, jotka ovat Hizbollahin kaltaisia, ja jotka ovat ostaneet korruptoituneiden virkamiesten tuen. Hizbollahin väärennettyjen tuotteiden tuotanto ja vienti mukaan lukien kaikki Ray-Bansista CD- ja DVD-levyihin, lääkkeet Sony-elektroniikkaan, tulvivat paikallisille markkinoille ja lyövät laudalta lailliset toimijat. Tietenkään ei liiketoimintaa pitäisi yrittää tasoittaa lahjonnan avulla millään toimintalohkolla, joka voisi johtaa kohtaamaan Yhdysvaltojen liiketoimintalait kaikessa ankaruudessaan.

*

Lisäksi Trumpin hallinto on ilmoittanut, että se aikoo ottaa maalitaulukseen Hizbollahin maailmanlaajuisen rikollisverkon tuhoamisen.

Koska Etelä-Amerikka on Hizbollahin aktiivisin keskus Lähi-idän ulkopuolella, tämä olisi looginen paikka tuhoamistoimien aloittamiseksi. Vaikka Yhdysvallat todennäköisesti yrittääkin tehdä niin, iskujen ajoittaminen ja tehokkuus on edelleen epäselvä, ja tutkimukset ja toimet voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia.
 

Vaikka Hizbollah voisi hyökätä Yhdysvaltoja vastaan, se ei todennäköisesti tee niin.

Menestyäkseen tällä terrorismin vastaisella sektorilla Washingtonin täytyy hankkia paikallisen hallinnon luottamus, mikä voi olla hankalaa hankkia.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, mikään näistä maista ei luokittele Hizbollahia terroristijärjestöksi, mikä haittaa ponnisteluja sen torjumiseksi. Lisäksi Venezuelassa hallitus jopa tukee aktiivisesti Hizbollahia, ja ryhmän yhteistyö järjestäytyneiden rikollisten syndikaattien ja korruptoituneiden virkamiesten kanssa koko maan alueella antaa sille suuren toimintavapauden maassa.
Yritysten on kuitenkin oltava tietoisia siitä, että Washington todennäköisesti valvoo alueita entistä tiukemmin.

Yhdysvaltojen suorittamat Hezbollahin toimintaa vastaan kohdistetut tehoiskut voivat vaikuttaa liiketoimintaan Etelä-Amerikassa ja muualla, mukaan lukien liikkeet, joissa myydään erilaisia laillisia tuotteita, kuten savukkeita, käytettyjä autoja, elektroniikkaa ja muita tavaroita Hizbollahilla sidoksissa oleville yrityksille.

Monet Hizbollahin etupiiriin kuuluvat yritykset harjoittaen rahanpesua näyttäen olevansa laillisia yrityksiä, joita normaalit ihmiset käyttävät ja jotka harjoittavat liiketoimintaa muiden laillisten yritysten kanssa ympäri maailmaa, kuten käytettyjen autojen kauppaa - alalla, jossa Hizbollah on voimakkaasti mukana - missä tahansa Yhdysvalloista aina Länsi-Afrikkaan saakka.
Terrorismi ja rikollisuus
Terrori-iskut voivat luonnollisesti myös aiheuttaa vahinkoa yrityksille.

Vaikka Hizbollah ei ole tehnyt terrori-iskuja Etelä-Amerikassa 1990-luvulta lähtien, sen toimihenkilöitä on pidätetty viime aikoina epäiltyinä osallistumisesta vuonna 2014 suunniteltuihin hyökkäyksiin, jotka kohdistuvat juutalaisiin ja Israelin omistamiin kohteisiin Perussa.

Huolimatta paljosta spekuloinnista tämän asian tiimoilta, pidämme epätodennäköisenä, että Hizbollah käyttäisi Latinalaisen Amerikan perustana hyökkäykseen Yhdysvaltojen etuja vastaan.
Hizbollah ymmärtää, että suuri isku Yhdysvaltain etuihin johtaisi suoriin vastatoimiin Libanonin ryhmän ytimeen, samoin menetelmin kuin Yhdysvaltojen reaktio al-Qaidaan 11. syyskuuta jälkeen.

Ja kun Israel on osoittanut yhä uudelleen ja uudelleen, Libanoniin on paljon helpompaa iskeä kuin Afganistaniin. Kaikki Etelä-Amerikan rahoitus- ja logistiikkaverkostoihin liittyvät hyökkäykset johtaisivat niiden systeemin vaurioihin, mikä heikentäisi merkittävästi niiden kannattavuutta.

Nyt kun Syyrian taloudellinen tuki Hizbollahille on kuivunut ja Iranin taloudellinen tilanne mahdollisesti vaarantaa tuen saannin siltä taholta, järjestön etelä-amerikkalaiset verkostot ovat elintärkeitä Hizbollahin taloudellisen hyvinvoinnin kannalta.

Niinpä, vaikka Hizbollah voisi tehdä iskuja Yhdysvaltoja vastaan, on epätodennäköistä että se tekisi niitä.  Iskut kun osuisivat Hizbollahin omaan  nilkkaan.

Se auktoriteettityhjiö, jossa huumekauppaa harjoittavat ryhmittymät, sellaiset kuin Hizbollah, toimivat, tarjoaa myös tilaa rikollisyhtymien laajemmallekin toiminnalle, mikä puolestaan suoraan luo uhkan laillisuusperiaatteita kunnioittavien yritysten toiminnalle.  Esimerkiksi Hizbollah osallistuu voimaperäisesti autojen varastamiseen Brasiliassa ja Perussa, ja joita se sitten myy omissa käytettyjen autojen firmoissaan.

*

Lähteitä:

STRATFOR, 7.2.2018;

CNN 4.6.2013.

Wikipedia

*

CNN 4.6.2013:

Hizzbollahin tulot Latinalaisesta Amerikasta, analyytikkojen arvioita.

Argentiinan syyttäjäviranomainen syyttää, että Iran on perustanut terrori-verkkoja kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa.  Tähän liittyvässä keskustelussa pohditaan, miten suuri uhka on, ja mitä se merkitsee alueen valtioille sekä – Yhdysvalloille.

Alberto Nisman, joka jo 1994 tutki Buenos Airesin juutalaisväestön keskuuteen tehdyn terrori-iskun seurauksia – niissä kuoli 85 henkilöä – julkaisi kesäkuussa 2013 laajan, yli 500-sivuisen raportin, ja totesi siinä, että iranilaiset ovat perustaneet aktiivisia tiedustelu- ja operaatioverkostoja Latinalaisessa Amerikassa 1980-luvulta lähtien. 

Nismanin raportissa todetaan jo tuolloin, yli 5 vuotta sitten, että Iranin tiedustelutehtävät LA:ssa toteutetaan suoraan Iranin tiedusteluviranomaisten ja Hizbollahin islamilaisten militanttiryhmien toimesta.  Näitä Iranin ”rikosoikeudellisia suunnitelmia” on käynnissä Brasiliassa, Kolumbiassa, Chilessä, Paraguayssa, Uruguayssa, Surinamissa ja Trinidad and Tobagossa.

Ne ovat yhä vahvemmin mukana kokaiinikaupassa, ja heillä on ovet auki lukuisille alueille, koska heillä on liittolaisia Venezuelassa, Ecuadorissa, Boliviassa ja muualla toimivien huumekartellien kanssa.  Niinpä heillä on enemmän liikkumisvapauksia ja vähemmän rajoituksia, mikä on huomattavasti lisännyt heidän valmiuksiaan harjoittaa tiedusteluoperaatioita, kouluttaa ja asemoida operaattoreita ja valmistautua hyökkäyksiin, etenkin, jos Israel tai Yhdysvallat tekevät jotain Iranin kannalta ratkaisevaa (tuolloin 2013 kuuma aihe oli odotettavissa ollut Yhdysvaltain isku Iranin ydinvoimalaitoksia vastaan).

Analyytikkojen ja tarkkailijoiden käsitykset hajoavat käsityksissä Iranin ja Hizbollahin tavoitteista.  Järjestön tavoitteet näyttävät pääasiassa taloudellisilta, mitä osoittaa, että Latinalaisen Amerikan huumekartellit ovat lisääntyneet viime vuosina.  Samaan aikaan Iran saattaa palata yhä enemmän väkivaltiasiin tekoihin, kuten eräs ilmoitettu yritys rekrytoida joku murhattavaksi nimetty diplomaatti (Saudi-diplomaatti, Washingtonissa).  – Voidaan arvioida näiden suunnitelmien edelleen olevan pelissä mukana.

Tuolloin jo arvioitiin, että Hizbollahin läsnäolo Latinalaisessa Amerikassa on kasvattanut ja vahvistanut sen organisaatiota niin, että järjestöä voidaan pitää maailman näkyvin terroristiorganisaatio (”the premiere terrorist organization in the world”).

Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Roger Noriega todisti maaliskuussa 2013 kongressille, että Iranilla on ollut yli 80 operaattoria vähintään 12 latinalaisamerikkalaisessa maassa.

Sanotaan, että missä Iran menee, Hizbolalh ei ole kaukana”, Noriega sanoi.

*

https://edition.cnn.com/videos/world/2017/11/14/lebanon-who-are-hezbollah-lon-orig-expl-ejk.cnn

*

Arab League states condemn Hezbollah as 'terrorist organization'

CNN, 20.11.2017; https://edition.cnn.com/2017/11/19/middleeast/saudi-arabia-iran-arab-league/index.html

*

US officials warn of potential Hezbollah threat to US homeland

CNN, 11.10.2017; https://edition.cnn.com/2017/10/10/politics/us-warn-hezbollah-threat/index.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset