Veikko Huuska

Presidentti Putin nimitti hetki sitten Roman Filipovin Venäjän Sankariksi

Presidentti Putin nimitti hetki sitten Romanin Venäjän Federaation Sankariksi

Miten kaikki kävi?

*

Hetki sitten Venäjän Federaation presidentti Vladimir Putin sulki mustekynänsä ja työnsi sen tottunein ottein pikkutakkinsa taskuun Kremlissä.

Presidentti oli juuri allekirjoittanut presidentillisen dekreetin, jolla hän nimitti majuri Roman Filipovin Venäjän Federaation sankariksi.  Oli 6. päivä helmikuuta 2018 kello 16:30 paikallista aikaa.

Nimityskirjan teksti kuului:

"Majuri Roman Filipoville myönnetään Venäjän federaation sankarin arvo (посмертно ; posthumously ; postmortem) siitä sankarilisuudesta, rohkeudesta ja urheudesta, jota hän osoitti taistelukentällä”.

Postmortem/-humously tarkoittaa kuolemansa jälkeen.

*

Vielä viime viikon lauantai-aamuna, kun majuri Filipov heräsi uniltaan asemapaikkansa kasarmilla, häntä ei kukaan tuntenut.

Nyt hänestä on Wikipediassa nimiartikkeli:

Roman Filipov

Roman Nikolayevich Filipov (Russian: Рома́н Никола́евич Фили́пов; s. 13. elokuuta 1984 – k. 3 helmikuuta 2018) – oli venäläinen sotilaslentäjä.

Hän sai surmansa Syyriassa helmikuun 3. päivänä 2018, suorittaessaan taistelulentoa, ja hänelle myönnettiin kuolemansa jälkeen Venäjän Federaation Sankarin arvo.

Elämäkerta

syntyi elokuun 13. päivänä 1984 Voronezhissa sotilaslentäjän perheeseen.  Hän valmistui vuonna 2001 Voronezhin koulusta numero 85.

Kuolema

Sukhoi Su-25 –koneiden suorittamassa ilmahyökkäyksessä, jossa Filipov iski Jebhat al-Nusran militanttien asemia vastaan Serakibin kaupungin lähistöllä Syyriassa, hänet ammuttiin alas MANPADS-ohjuksella (olkapäältä laukaistava ohjus).

Henkilökohtainen elämä

Perheeseen kuuluu vaimo ja 4-vuotias tytär.

Lähde:  https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Filipov   This page was last edited on 6 February 2018, at 15:22.

*

Ks. myös: https://www.rt.com/news/417809-syria-pilot-identity-killed-fighting/

*

Olkapääohjus iski Suhoin 25SM:n runkoon.  Pilotille jäi aikaa jokunen sekunti tehdä ratkaisu. Hän laukaisi heittoistuimen.

Miehen nähtiin lennähtävän ulos savuavasta koneesta.

Viholliset avasivat tulen häntä vastaan, kun hän laskeutui maahan, mutta hänen onnistui laskeutua turvallisesti.  Sitten mies kaapaisi laskuvarjon kokoon ja irtautui tottunein liikkein valjaista.  33-vuotias ohjaaja, Rilipov, oli edelleen radiokosketuksessa Khmeimim-tukikohtansa kanssa, hänen on raportoitu ampuneen kuoliaaksi kaksi kapinallista Stechkin-käsiaseellaan, kunnes fanaatikot saartoivat hänet.  Heille hän itse oli fanaatikko.
Harmaita mustapäitä miehiä juoksi lisää eri tahoilta paikalle. 
Tämä on suden hetki pudotetulle pilotille, Majuri Roman Filipoville: vangiksi vai ei vangiksi. Tappaa tai tulla tapetuksi, siinä kysymys, kun jihadit ympäröivät häntä
Mutta hän ymmärsi tilanteensa, ymmärsi että se oli toivoton. Hän veti kranaatin olkahihnastaan ja hän veti sokan.  Nipin napin hän ehti – viimeinen mitä hän tästä maailmasta näki oli savu ja sen takana oleva harmaa taivas - tappamaan itsensä ennen kuin kapinallisiksi  mainitut vangitsivat hänet huutaen: "Tämä on meidän ukkomme!"

*

Alasammutun Su-25 –koneen sankarilentäjä laukaisi käsikranaatin jouduttuaan kapinallisten piirittämäksi.

*

Venäläinen lentäjä karjaisi “Tämä on meidän kavereidemme puolesta!” juuri kun räjäyttää itsensä hengiltä käsikranaatilla välttyen siten kapinallisten vangiksi joutumisen.

Russian pilot shouts 'this is for our guys' as he blows himself up to evade capture in Syria

Kapinallisten taistelijan ottama kuva pudotetusta Suhoi-25 -hävittäjästä Syyrian Luoteisosassa, Idlibin maakunnassa.  Kuva leviää maailmalle.  The Telegraph julkaisee sen maanantaina 5.2.2018.

The Braking News/US-Australia; https:// kesto 4:28 min.

The Telegraph, 5.2.2018; http://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/05/russia-rains-retaliatory-strikes-rebel-held-idlib-jet-downed/

*

Majuri Filipov oli ensimmäinen alas ammuttu venäläinen lentäjä sen jälkeen kun Moskova puuttui Syyrian sotaan ja ryhtyi tukemaan presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vuonna 2015.

Kuinka monta ihmistä on saanut surmansa, kohdannut tiensä pään, näiden vuosien aikana?

Mutta nyt tiensä päähän tuli Roman.

Hän teki sen itse.

Valo sammui hänen silmästään, sammui, eikä hän enää tunne sitä miten kiihdytyksessä Sukhoi 25SM puskee päälle ja selkä koko keho tuntee miten mennään, nyt nyt nyt, eikä hän koskaan tunne Nitan ihoa, eikä silitä nelivuotiaan hiuksia, paijaa sylissään.

Mutta varma on, että ellei hän olisi vetänyt sokasta, ei presidentin olisi tänään kello 16:30 huolinut kaivaa virkakynäänsä pikkutakin oikeasta sisätaskusta ja kirjoittaa alle VVPutin.  Roman ei olisi sankari, vaan petturi, looseri, pudokas.

Mutta onhan hän sankari nyt. Emme vain saa ajatella.

*

Ks.: https://

'This one's for you': Su-25 pilot set off grenade when surrounded by terrorists in Syria – MoD  https:// Kesto: 3:40 min.

*

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-russian-pilot-shot-down-captured-idlib-province-roman-filipov-a8195701.html

*
CNN näytti 25.11.2015: New video shows Russian plane crashing after shot down https://

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edellisenä päivänä:

Su-25-pommikone saa tuta Syyrian tulivoimaa (VIDEO)

Julkaistu aika: 2. helmikuuta 2018 09:16

Katso:
https://www.rt.com/news/417681-bomber-jet-fire-syria/

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Majuri Filipov suoritti matalalentoa. Lentokorkeudeksi on mainittu eri tahoilla c 200 m.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä vielä edellä mainitun henkilöä esittelevän Wikipedia-artikkelin
linkit:

References[edit]

1.Jump up ^ Минобороны рассказало об обстоятельствах гибели пилота Су-25 в Сирии // РБК, 05.202.2018 https://www.rbc.ru/society/05/02/2018/5a7830b19a79...

2.^ Jump up to: a b «Мечтал стать летчиком»: каким был погибший в Сирии Роман Филиппов // ИА REGNUM, 05.02.2018 https://regnum.ru/news/2376454.html

3.Jump up ^ Поликарпов В. (05.02.2018). "«Вечного тебе полета»: пилот сбитого в Сирии Су-25 служил в Приморском крае". Комсомольская правда. Retrieved 2018-02-05. Check date values in: |date= (help) https://www.krsk.kp.ru/daily/26790/3824849/

4.Jump up ^ Сушинова Я. Минобороны рассказало об обстоятельствах гибели пилота Су-25 в Сирии // Аргументы и факты, 05.02.2018 http://www.aif.ru/society/army/chto_izvestno_o_pog...

*

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

http://www.suomensotilas.fi/turkki-ampui-alas-vena...

Ei tainnut olla ensimmäinen pudotus kuten blogisti ilmoittaa.

"Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat aloittaneet jatkuvat ilmahyökkäykset kapinallisten hallussa oleville alueille Syyriassa.

Hyökkäykset ovat kohdistuneet suurelta osin siviilikohteisiin. Tästä syystä avustusjärjestöt uskovat, että hyökkäysten tarkoituksena on kostaa lauantaina tapahtunut venäläisen sotilaskoneen pudotus ja sen lentäjän surmaaminen.

Hyökkäysten kohteina ovat olleet mm. kaksi sairaalaa ja kerrostalo Syyrian luoteisessa Idlibin maakunnassa."

https://yle.fi/uutiset/3-10059583

Venäläistä urheutta parhaimmillaan: pommitusten kohteina kaksi sairaala, kerrostalo, ym. siviilikohteet. Tulee mieleen Seitajärvi, Kuosku, Lokka jne.

Ei kai Huuska ole hurmioitunut laajemminkin tuonkaltaisista uroteoista...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Heh, heh - YLE kertoo mitä valkokypärät kertoo.
Missäköhän toimittajalle on opetettu faktantarkistusta?

Henry

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#5. Ja mitähän falskia Henryn mielestä on tuossa YLE:n uutisessa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Lähde. Katso vaikka tämä - kokonaan:
https://www.youtube.com/watch?v=R6ihyRoj4UI

Ja heille on ehdotettu Nobelin palkintoa.

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tunnetusti on ollut muita. Venäjä ei ilmoita omia tappioita.
CNN näytti marraskuussa 2015 venäläisen hävittäjän saaman osuman ja putoamisen, ks. Blogin viimeinen pätkä.

Juha Hämäläinen

Kansakunnat tarvitsevat sotasankareita. Ei ole edes väliä oliko sankari hyökkäämässä vai puolustamassa. Peloton urhoollisuus tuntuu olevan se mittatikku ja itsensä uhraaminen.

Terveellä psyykellä varustettu mies, joka pyrkii taasen pysymään viisaasti lähinnä hengissä, hän on halveksittu pelkuri.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#7.
Luin läpi kokomoisen nipun viikonlopun ja maanantain mediaa. Ilmeisesti tarkkaa tehtävää ei ole tiedossa, eksaktina, mikä kohde, mikä tulos, majurin taistelukennolla oli. Mutta yleisesti ottaen siis iskeä kapinallisten, kuten nimitys kuului, tukikohtia vastaan Idlibin maakunnassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Itseasiassa pyrin kuvaamaan pilotin suden hetken, viimeisen ratkaisun. Mikä onkaan ollut taistelutehtävä, kohde, tulos, oliko se käsketty, tuliko collateral damages etc.
Sitten osuma. Laukaisu heittoistuimella.yleensä se panee kovapäisenkin äijän sekaisin, erilaiset vammat eivät ole tavattomia. Matalalennossa irtautumiseen liittyy omat ongelmansa, tulee tulta, sanotaan pilotin ampuneen kaksi hyökkääjää. Kuka todistaa. Kypäräpuhelimen keskustelunauha ääniefekteineen on tukikohdalla, pääesikunnassa, eivät julkaise. Onko joku ollut kuuntelulla?

Tekikö mies itse ratkaisevan päätöksen vetää sokka.
Käskikö esimies?
Pelkäsikö kaveri kiinniottoa enemmän kuin kuolemaa, oliko hän sankari vai pelkuri.
Uhrasiko hän itsensä lipun kunnian vuoksi.
Mikä oli hänen viimeinen ajatuksensa, väikkyikö hänen tajuntansa hermovalojen siimeksessä vaimon kuva juuri hetkeä ennen kuin iskuri osui?
Tytär, 4 v.
Tuhosivatko päälle ryntäävät kapinalliset hänet, kenen kädestä kranaatti lähti? Kehittikö tukikohta legendan.

Melkein ainut varma asia on, että tiedämme Romanin nimen, mutta emme kenenkään muun.

En vain pysty esittämään puoliksikaan näin monta kysymystä kestään muusta.

Siksi hänestä on Wikipedia-artikkeli mutta ei kenestäkään muusta?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Venäjän ilmavoimat ei ehkä ole niitä ykkösbestiksiä aivan joka sektorilla Pohjois-Syyriassa, ainakaan Aleppon pommitusten jälkeen. Suhoi on sotakone ja tappaa ihmisiä, enimmäkseen siviileitä. Hyvä, että pilotti älysi tappaa itsensä, ettei hänen surmaamisensa kenenkään muun tunnolle jäänyt. Jouti mennä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Joskus saa kuullakseen hyviäkin uutisia, jonkalaisen Veikko Huuska tässä varmaankin ironian saattelemana välitti. Kuten Martti totesi, jouti tuo Roman Filipov mennä, ehkä siinä säästyi muutaman syyrialaislapsen henki.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#12.

Niinpä.
Rautaa lentää puolin ja toisin. Uutisvirrasta osuus silmään tieto, että lentäjä kippaa itsensä pihalle osuman saaneesta pommarista. Häntä ammutaan. Sanotaan hänen ampuneen kaksi kiinniottajaa.
Sitten sokka.
Toisella puolella ties montako menehtynyttä, raajarikkoa. Sitten toisella tämä yksi. Pian Wikipediassa ja Kremlissä mustekynälle töitä. Elämä virtaa, mikä sitä viekään eteenpäin. Ihmiset ponnistelevat, kukin tahollaan, tulee törmäyksiä. Korvamatona soi Dolmatovskin runo, ja sen taustana jylhästi Yrjö Jylhän sanoitus.
Rautaa lentää puolin ja toisin.
Lakkaamatta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tovi sitten BBC kertoi, että Syyrian ilmatorjunta ampui tänään alas israelilaisenF-15 -hävittäjän, joka oli operoimassa syyrian hallituksen it-asemia vastaan.
Lentäjät pelastautuivat heittoistuimien avulla. Heidän kohtalistaan ei Ole kerrottu tarkemmin.
Tulee olemaan mielenkiintoista havainnoida uutisia, mitä ne kertovat tapahtuman yksutyiskohdusta.
Tämä oli tiettävästi ensimäinen kerta kun Israel on menettänyt ilmavoimiensa koneen Syyriassa. Israelilaisia lentäjiä pidetään korkeatasosina, eikä vähiten Yhdysvaltain armeijan ja konetuottajan kanssa harjoitettavan tiiviin koulutus- ja taistelutekniikkaa ym. käsittävän yhteistyön ansiosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset