Veikko Huuska

Kun 1 prosentti ottaa 82 % kasvusta: Kansanvallan konkurssi ja finanssifasismi

Kun 1 prosentti ottaa 82 % kasvusta: Kansanvallan konkurssi ja finanssifasismi

”Maailman rikkain 1 % otti 82 % varallisuuden kasvusta”, sanoo Oxfam Instituutti. BBC, 22.1.2018.

*

Brittilänen järjestö Oxfam julkaisi äskettäin – sopivasti juuri globaalin talousylhäisön vuosittaisen Davosin kokoontumisajon alla – tutkimuksen taloudellisesta epätasa-arvosta.

Raportin mukaan maailman talous (Global BGT kasvoi viime vuonna noin 3,2 %).

Maailman köyhimmät 3.700.000.000 ihmistä eivät saaneet viime vuoden varallisuuden kasvusta mitään. 

Kun Maailman BGT on noin 80.000.000.000.000 US$ eli 80.000.000 Miljoonaa Yhdysvaltain Dollaria, sen henkilöluvun mukainen osuus olisi noin 11.000 Dollaria per Henkilö.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_bruttokansantuotteen_mukaan

Ja 3,2 % kasvu merkitsee talouden kasvua noin 2560 miljardin Dollarin verran. tasaisella kasvun jaolla 350 Dollaria jokaiselle Henkilölle.  Tämä on kaikkien ymmärtämällä tavalla mahdotonta.  Tasajako ei toimi eikä ole järkeväkään.

Mutta, että kaikista Maailman 7,5 miljardista ihmisestä melko tarkalleen puolet, eli 3,7 miljardia saa 0,00 Dollarin osuuden.  Reikä reikä reikä niin monelle.  

Ja sitten varsinainen pihvi:

Jokaisesta viime vuonna syntyneestä viidestä Dollarista NELJä päätyi rikkaimman yhden prosentin (1 %) taskuun. 

Loput noin 49 % maailman väestöstä jakoivat sen yhden Dollarin.  Ja jako tapahtui heidänkin kesken jyrkän J-käyrän mallin mukaan.   – Muistamme myös, että noin 50 % maailman väestä ei saanut mitään.  Pelkän 0,00 Dollaria.

Oxfam –järjestö vaatiikiin samalla järkevää minipalkkaa ja veroparatiisiien sulkemista.  BBC kertoo Davosin kermakokouksen alla julkaistusta raportista: http://www.bbc.com/news/business-42745853

*

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF:n eilen 22.1.2018 julkaiseman talousennusteen mukaan Maailman talous kasvaa tänä vuonna 3,9 % ja tekee sen saman +3,9 % myös ensi vuonna eli 2019.  Lähde: HS, 22.1.2018; https://www.hs.fi/talous/art-2000005534620.html

Tuosta kumuloivasta 3,9 %:n kasvusta tänä vuonna 2018 emme me 3,7 miljardia ihmistä pääse osallisiksi.  Emmekä pääse kokemaan sitä osallisuuden ihanuutta myöskään vuonna 2019.  Kuten emme siis päässeet viime vuonna 2017.

*

Tohtori, talous- ja sosiaalihistorian dosentti Aarne Mattila kirjoitti tuoreimmassa Kanava-lehdessä 1/2018 otsikolla ”Puolueiden rapautuminen uhkaa demokratiaa”.

Mattilan puhe on painavaa ja kaikin puolin tärkeä. 

”Puolueet eivät heijastele selkeästi yhteiskunnan todellisia jakolinjoja.  Ne eivät ole kyenneet vastaamaan yhteiskunnallisiin muutoksiin eivätkä muotoilemaan ohjelmia, jotka laajat joukot kokisivat etujensa mukaisiksi”, Mattila kirjoittaa.

*

Puolueet – keitä ne edustavat?

Pitkään merkittävimpinä muutosvoimina olleet työväen joukkopuolueet ovat menettäneet asemiaan.  Kommunistipuolueet poistuivat lännessä kuvasta neuvostososialismin romahdettua.  .. Kärjistäen voi sanoa, että äänestäjät eivät tiedä, mitkä puolueet heitä edustavat, eivätkä puolueet (tiedä) keitä edustavat”, Mattila jyrisee.

Niin totta kuin vesi. 

Käynnissä olevissa Suomen presidentinvaaleissa 2018 tämä käy ilmi alastomassa muodossa.  Vasemmistopuolueiden ehdokkaiden yhteinen kannatus gallupeissa alittaa Paavo Lipposen katastrofaalisen 6,7 % kannatuksen edellisissä 2012 presidentinvaaleissa.  http://tilastokeskus.fi/til/pvaa/2012/01/pvaa_2012_01_2012-01-26_tie_001_fi.html

Lähde:(HS 19.1.2018: Kyllönen (vas.) 3 % ja Haatainen (sd) 2 %. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005530300.html

Jos joskus puolueiden ja kansalaisten suhde on ollut emotionaalisesti läheisempi ja sitoutuneisuus – puolin ja toisin – suurempi, nyt on toisin.

Puolueiden ja kansalaisten on käynyt kuin entisen pariskunnan: Ne ovat kasvaneet erilleen.

Meille on syntynyt poliittisesti orpojen sukupolvi.

Välinpitämättömyys poliitikkoja, puolueita, politiikkaa ja yhteiskuntaa kohtaan on vain voimistunut.  Välinpitämättömyyden sijaan on kasvanut suoranainen vihamielisyys.

*

Suomen BKT asukasta kohti – tilasto (Päivitetty: 13.7.2017 - Seuraava päivitys: ensi  viikon keskiviikkona, 31.1.2018) kertoo, että se taso, jonka maamme saavutti jo vuonna 2006, palautui finanssikriisin jälkeen vasta vuonna 2016 (index 100).

Lähde: http://findikaattori.fi/fi/2

Mutta milloin saavutamme vuoden 2008 ATH-tason?

Tällä näkymin teemme sen vasta ensi vuoden 2019 aikana, edellyttäen että taloutemme ei romahda, vaan kasvu jatkuu edes jonkinlaisena.

Miten tulokehitys on kohdellut Suomea ja suomalaisia?

On tapahtunut hyvin epätasainen jako.  Merkittävältä osalta kansalaisia tulot ovat pudonneet, joillakin suorastaan romahtaneet.  Isolla osalla tulot ovat junnanneet entisellään, tai notkahduksen jälkeen äskettäin saavuttaneet edeltävän hyvän tason.

Mutta sitten parhaassa tulodesiilissä (eniten hankkiva 10 %) on porskutellut todella hyvin.  Ja meilläkin jyrkin kasvu on ollut pienellä 4 %:n vähemmistöllä, ja siitä vielä erityisen hyvä 1 %:lla tai parilla promillella, hyvin jyrkän neulanpään piikkinä.

*

Ilmastonmuutos, muuttoliike (hallitsematon) ja sisäisen koheesion murtuminen.

Tämä trio on hieman eri tavoin muotoiltuna erottunut presidenttiehdokkaiden puheessa ja julistuksessa.  Eittämättä tärkeitä ja huomioitavia seikkoja.

Yli näiden kuitenkin minun mielestäni käy tämän blogin keskeinen aihe ja teema:

Suomen ja Maailman mitassa täysin järjetön ja kestämätön tulonjaon vääristymä. 

Sen taustalla on monia tekijöitä, alkaen historiallisista ja talousmaantieteellisistä tosiseikoista, mutta yli kaiken kuitenkin yksi tekijä, jonka olen nimennyt kokoavalla ideologis-taloudellis-historiallisella nimellä: FinanssiFasismi.

*

FinanssiFasismi (engl. financial fascism, lat. fascismus confiscalis) eli FF on Maailman suurin ongelma nyt ja tylevaisuudessa – niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.

Se on mahdoton, se on ehdoton, se on tehoton, se on tuhoisa. 

Finanssifascismi johtaa umpikujaan, joka purkautuu hallitsemattomasti – väistämättä.

Finanssifascismi on järjestelmä, jota ei ole Luoja eikä luonnonvoimat luoneet.  Sen on järjestänyt ja pystyttänyt ihminen.  Järkevä, hyvään pyrkivä ja ahne liberaali ihminen.  Ihminen, joka on ymmärtävä ja ahkera.  Hän ymmärtää oman etunsa ja ahertaa oman vaurautensa kasvattamisen eteen. 

Finanssifascismi on järjestelmä, jota harva on tietoisesti halunnut, vielä harvempi on siihen poliittisesti tähdännyt tai taloudellisesti pyrkinyt. 

Finanssifascismilla ei ole isää.  Ei ideologista isää, ei poliittista isää, ei järjestelmäsuunnitelman suhteen isää.  Se on tehty suunnittelematta, se on rakentunut vaiheittain, se on kuin komitean kyhäämä kameli, siinä on pala kirahvia ja osa jalopeuraa ja kappale sarvikuonoa.

Se, mitä Marx ja Engels hahmottelivat ja kirjoituksillaan luonnostelivat oli jotain muuta, kuin se marxismi-leninismi-panssarivaunismi, mikä siitä aihiosta syntyi. 

Mutta aivan kuin Marxin-Engelsin työpöydiltä kierähti lattialle unelmiin ja teräviin ajatuskulkuihin niin käsittämättömän vieras telaketjusosialismi, samoin Friedmanin ja kumppanien terävien aivojen tuotokset, nuo liberaalien demokraattien ja hieman säilykemäisempien republikaanien pyrkeet menivät ketuille, syntyi jotain aivan muuta kuin ne talouden Edenit, joihin he pyrkivät, aivan jotain muuta kuin se yrityskukkulan kukkaloisto, mihin he tähtäsivät.

Syntyi bastardi, iso äpärä isolla A:lla.

Syntyi, ei luotu, Finanssi Fascismi.  Tämä malli ja rakenne, jossa me nyt elämme ja asumme.

Pahinta tässä on se, että tätä globaalia kompleksia ei voi purkaa.  Sitä ei voi lyödä matalaksi, eikä sen kätköissä hönkiviä vihreitä, setelinvihreitä, henkiä voi nujertaa, ei nuijalla eikä älyllä.  Ne ovat lähtökohtaisesti ikuisia, niin kuin kaikki imperiumit, ja FF on imperiumi imperiumien joukossa.  Osin virtuaalinen, mutta käytännössä niin käsinkosketeltava, käteentuntuva että se tuntuu niin savimajan ovensuussa kuin Wall Streetin sivuhuoneessa ja meklarisalissa.   Mutta hengiltä sitä ei saa, pois et jallittaa voi.  Sen kanssa on nyt elettävä. Vain III MS voi sen murtaa ja muuksi muuttaa.

Tämä Frankensteinin hirviö on ikuinen ja säilyy elossa kanssakulkijanamme, minne menemmekään.

*

Lähde: BBC/Katie Hope, 22.1.2018.

 

'World's richest 1% get 82% of the wealth', says Oxfam

By Katie Hope BBC News, Davos

  • 22 January 2018

The gap between the super rich and the rest of the world widened last year as wealth continued to be owned by a small minority, Oxfam has claimed.

Some 82% of money generated last year went to the richest 1% of the global population while the poorest half saw no increase at all, the charity said.

Oxfam said its figures - which critics have queried - showed a failing system.

It blamed tax evasion, firms' influence on policy, erosion of workers' rights, and cost cutting for the widening gap.

Oxfam has produced similar reports for the past five years. In 2017 it calculated that the world's eight richest individuals had as much wealth as the poorest half of the world.

This year, it said 42 people now had as much wealth as the poorest half, but it revised last year's figure to 61. Oxfam said the revision was due to improved data and said the trend of "widening inequality" remained.

Number of Billionaires since 2000

'Unacceptable'

Oxfam chief executive Mark Goldring said its constant readjustment of the figures reflected the fact that the report was based "on the best data available at the time".

"However you look at it, this is an unacceptable level of inequality," he said.

Oxfam's report coincides with the start of the World Economic Forum in Davos, a Swiss ski resort. The annual conference attracts many of the world's top political and business leaders.

Inequality typically features high on the agenda, but Mr Goldring said that too often "tough talk fades away at the first resistance".


Analysis by Anthony Reuben, BBC Reality Check

It's really hard working out how much wealth the super-rich and the very poor have.

The super-rich tend not to publicise their worth and many of the world's poorest countries keep poor statistics.

To illustrate that, this time last year, Oxfam told us that eight individuals have as much wealth as the poorest half of the world's population. Now it has revised that figure to 61 people for last year, falling to 42 people this year - that's a pretty big revision.

And there are other caveats around the data on which all this is based, such as that the people on the list with the lowest wealth are not necessarily poor at all - they may be highly qualified professionals with large amounts of student debt, for example, or people with high incomes but enormous mortgages.

But whether it's eight people, 42 people or 61 people who have the same wealth as half of the world, there is still great wealth inequality around the world, which is the message Oxfam is taking to Davos.


The charity is urging a rethink of business models, arguing their focus on maximising shareholder returns over broader social impact is wrong.

It said there was "huge support" for action with two thirds (72%) of 70,000 people it surveyed in ten countries saying they wanted their governments to "urgently address the income gap between rich and poor".

But Mark Littlewood, director general at free market think tank The Institute of Economic Affairs, said Oxfam was becoming "obsessed with the rich rather than the poor".

"Higher taxes and redistribution will do nothing to help the poor; wealth is not a fixed pie. Richer people are also highly taxed people - reducing their wealth won't lead to redistribution, it will destroy it to the benefit of no one," he added.

It was a criticism echoed by Sam Dumitriu, head of research at another free market think tank - the Adam Smith Institute - who said the charity's inequality stats "always paint the wrong picture".

"In reality, global inequality has fallen massively over the past few decades.

"As China, India and Vietnam embraced neoliberal reforms that enforce property rights, reduce regulations and increase competition, the world's poorest have received a massive pay rise leading to a more equal global income distribution."

How does Oxfam work out the figures?

Oxfam's report is based on data from Forbes and the annual Credit Suisse Global Wealth databook, which gives the distribution of global wealth going back to 2000.

The survey uses the value of an individual's assets, mainly property and land, minus debts, to determine what he or she "owns". The data excludes wages or income.

The methodology has been criticised as it means that a student with high debts, but with high future earning potential, for example, would be considered poor under the criteria used.

But Oxfam said even if the wealth of the poorest half of the world was recalculated to exclude people in net debt their combined wealth was still equal to that of just 128 billionaires.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Davos
The 1% grabbed 82% of all wealth created in 2017

by Ivana Kottasová @ivanakottasova http://money.cnn.com/2018/01/21/news/economy/davos...
January 22, 2018: 10:42 AM ET

More than $8 of every $10 of wealth created last year went to the richest 1%.

That's according to a new report from Oxfam International, which estimates that the bottom 50% of the world's population saw no increase in wealth.

Oxfam says the trend shows that the global economy is skewed in favor of the rich, rewarding wealth instead of work.

*

Vaikka vuosi 2017 oli jo paha, vuosi 2018 tulee olemaan vielä kammottavampi.
Related: Thought 2017 was bad? 2018 could be much worse

Lue: http://money.cnn.com/2018/01/17/news/economy/davos...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

OXFAM 22.1.2018
https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2...

Richest 1 percent bagged 82 percent of wealth created last year - poorest half of humanity got nothing

Published: 22 January 2018

Eighty two percent of the wealth generated last year went to the richest one percent of the global population, while the 3.7 billion people who make up the poorest half of the world saw no increase in their wealth, according to a new Oxfam report released today. The report is being launched as political and business elites gather for the World Economic Forum in Davos, Switzerland.

‘Reward Work, Not Wealth’ reveals how the global economy enables a wealthy elite to accumulate vast fortunes while hundreds of millions of people are struggling to survive on poverty pay.
•Billionaire wealth has risen by an annual average of 13 percent since 2010 – six times faster than the wages of ordinary workers, which have risen by a yearly average of just 2 percent. The number of billionaires rose at an unprecedented rate of one every two days between March 2016 and March 2017.
•It takes just four days for a CEO from one of the top five global fashion brands to earn what a Bangladeshi garment worker will earn in her lifetime. In the US, it takes slightly over one working day for a CEO to earn what an ordinary worker makes in a year.
•It would cost $2.2 billion a year to increase the wages of all 2.5 million Vietnamese garment workers to a living wage. This is about a third of the amount paid out to wealthy shareholders by the top 5 companies in the garment sector in 2016.

Oxfam’s report outlines the key factors driving up rewards for shareholders and corporate bosses at the expense of workers’ pay and conditions. These include the erosion of workers’ rights; the excessive influence of big business over government policy-making; and the relentless corporate drive to minimize costs in order to maximize returns to shareholders.

Winnie Byanyima, Executive Director of Oxfam International said: “The billionaire boom is not a sign of a thriving economy but a symptom of a failing economic system. The people who make our clothes, assemble our phones and grow our food are being exploited to ensure a steady supply of cheap goods, and swell the profits of corporations and billionaire investors.”

Women workers often find themselves off at the bottom of the heap. Across the world, women consistently earn less than men and are usually in the lowest paid and least secure forms of work. By comparison, 9 out of 10 billionaires are men.

“Oxfam has spoken to women across the world whose lives are blighted by inequality. Women in Vietnamese garment factories who work far from home for poverty pay and don’t get to see their children for months at a time. Women working in the US poultry industry who are forced to wear nappies because they are denied toilet breaks,” said Byanyima.

Oxfam is calling for governments to ensure our economies work for everyone and not just the fortunate few:
•Limit returns to shareholders and top executives, and ensure all workers receive a minimum ‘living’ wage that would enable them to have a decent quality of life. For example, in Nigeria, the legal minimum wage would need to be tripled to ensure decent living standards.
•Eliminate the gender pay gap and protect the rights of women workers. At current rates of change, it will take 217 years to close the gap in pay and employment opportunities between women and men.
•Ensure the wealthy pay their fair share of tax through higher taxes and a crackdown on tax avoidance, and increase spending on public services such as healthcare and education. Oxfam estimates a global tax of 1.5 percent on billionaires’ wealth could pay for every child to go to school.

Results of a new global survey commissioned by Oxfam demonstrates a groundswell of support for action on inequality. Of the 70,000 people surveyed in 10 countries, nearly two-thirds of all respondents think the gap between the rich and the poor needs to be urgently addressed.

“It’s hard to find a political or business leader who doesn’t say they are worried about inequality. It’s even harder to find one who is doing something about it. Many are actively making things worse by slashing taxes and scrapping labor rights,” said Byanyima.

“People are ready for change. They want to see workers paid a living wage; they want corporations and the super-rich to pay more tax; they want women workers to enjoy the same rights as men; they want a limit on the power and the wealth which sits in the hands of so few. They want action.”

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

OXFAM;

”Palkitaan työtä, ei varallisuutta” –selvitys paljastaa, miten globaalitalous mahdollistaa sen, että varakas eliitti kokoaa valtavia omaisuuksia, samaan aikaan kun miljoonat ihmiset kamppailevat selviytyäkseen köyhyyden maisemassa.
Miljardöörien varallisuus on noussut vuosi vuodelta, keskimäärin 13 %:n kasvuvauhdilla vuodesta 2000 lähtien – kuusi kertaa nopeammin kuin tavallisten työntekijöiden palkat, jotka ovat nousseet keskimäärin vain 2 prosentilla.
Miljardöörien määrä on kasvanut ennennäkemättömällä nopeudella: joka toinen päivä maaliskuusta 2016 maaliskuuhun 2017 välisenä aikana on ”leivottu” yksi uusi miljaardööri.
Bangladeshilaisen maailmanlaajuista tuotemerkkiä valmistavan tehtaan toimitusjohtajalta kuluu vain neljä päivää ansaita se rahamäärä, jonka tienaamiseen menee työläiseltä koko elämä.
Yhdysvalloissa toimitusjohtajalta kuluu jokunen tunti ylitse yhden normaalin työpäivän ansaita tavallisen työläisen vuosipalkan verran.

Lähde: https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Monet muistavat vielä muutaman vuoden takaa silloin paljon kohua herättäneen tutkimuksen, jonka mukaan 85 maailman rikkainta tienaa enemmän kuin köyhempi puolisko maailman ihmisistä.

Tuon tutkimuksen takana oli OXFAM;

Oxfam on Oxfordissa, Englannissa perustettu lähinnä kehitysapuun keskittyvä hyväntekeväisyysjärjestö, joka on levinnyt maailmanlaajuiseksi ja toimii 98 maassa.[1] Näyttelijä-malli Helena Christensen on toiminut Oxfamin lähettiläänä.

Vuoden 2014 tammikuussa Oxfam julkisti laajalti uutisoidun raportin jossa todettiin että maailman 85 rikkainta ihmistä ovat vauraampia kuin maailman koko köyhempi puolisko. Vuoden 2016 julkaistussa uudessa raportissa todettiin rikkaimpien varallisuuden lisääntyneen viidessä vuodessa jopa 44 prosenttia niin, että vain 65 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin koko maailman köyhempi puolisko, eli 3,5 miljardia ihmistä yhteensä. Köyhimpien varallisuus oli samana ajanjaksona vähentynyt yhteensä biljoonan dollarin verran.

Lähde: Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Oxfam

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Käytät findikaattoria lähteenä bkt:n osalta mutta et tuloeroista kertomassa, findikaattori on nimittäin siitä eri mieltä kuin sinä.

Mistä syystä teet näin? Käytätkö lähteitä omaa ideologiaasi tukemaan vai pyritkö totuuteen? Voit arvata kumpaa mieltä itse olen.

Findikaattorin gini-indeksi: http://findikaattori.fi/fi/58

Ja ei, minä en kannata rikkaimman prosentin rikastumista entisestään, mutta en kannata myöskään tulonjakoa jossa ahkeruudesta/osaamisesta ei palkita tarpeeksi enkä ole nykyisen kaltaisen sosiaaliturvankaan suuri kannattaja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#6.
Kuinka Juha noin vahvasti heti kyseenalaistit kirjoittajan motiivin? Ei minulla tässä mitään agendaa ole.
Muuta kuin se, että Maailma menee ihan nurjallaan, mutta "kukaan" ei halua nähdä sitä, kukaan ei puhu siitä.

Tuo Davosissa julkistettu selonteko puhuu Wealth´ista. Mietin mitä se ihan tarkkaan ottaen tarkoittaa, mutta kuten blogista näkyy tulkitsen sen tässä tarkoittavan varallisuutta, talouskasvun muodossa ilmenevää vaurautta, varallisuutta, rikkautta. Vähäisemmässä määrin kunkin käytettävissä olevia tuloja ja siinä ilmeneviä muutoksia.
Arjessa tämä tavattoman monille on yksi ja sama, eli hyvin lähellä zero tai jopa under zero..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"enkä ole nykyisen kaltaisen sosiaaliturvankaan suuri kannattaja."

Kannatatko EKP:n jakamaa pääomaruisketta, onko se nyt 60 miljardia kuukausittain? Entä Suomen tukea kannattaville yrityksille, 5 miljardia/vuosi?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#6.-7.
Odottelen, että Juha kertoo näkemyksensä.
Itse olen toistuvasti ilmaissut huoleni tästä Lännen maximus velkaantumus -tilanteesta. Yhdysvallat on nyt piikki kerrallaan vetämässä ohjauskorkoa kohti normaalia, mutta pitkään ottaa, ja monet pelkäävät, että nosto pian alkaa hiekottaa taloutta.
Mutta pakko sitä on nostaa ja palauttaa kohden markkinaehtoisuutta: vuosia harjoitettu artefaktinen korkopolitiikka on mahdottomuus, joka on niin vahvasti sidottu pääomaruiskeen jatkumoon. Ongelmia tulee, tehdään sitä tai tätä.
Itse aiheutettu ongelma.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

En ole tukitalouden kannattaja, enkä tule olemaankaan. Ymmärrän kyllä syitä siihen mutta ei se mieltäni muuta, isoja/kannattavia yrityksiä ei pidä koskaan tukea vaan luoda niille olosuhteet jossa sekä yritykset että valtio hyötyisi(hankala tehtävä toki).

Joku viisas joskus sanoi, verojen maksimointi ei maksimoi verotuloja. Sama lainalaisuus pätee mielestäni moneen muuhunkin asiaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, siis Suomi on valtion kautta velkaantunut tämän menetetyn vuosikymmenen aikana c 100 mrd €. Tokihan sillä on tasailtu käytettävissä olevia tuloja..
Kuntien, taloyhtiöiden, pankkien, perheiden ja pikavippifirmojen kautta sitten mitä lienee, ainakin 200 mrd juroa.. (en tähän ala kaivaa summalukua)

Juha Hämäläinen

Mikään ei ole muuttunut maailmassa talousjärjestelmän arvioinnin osalta sataan vuoteen. Kehitys menee kiitettävän tarkkaan Marxin 150 vuotta vanhojen arvioiden mukaan.

Taloustiede onkin kansakuntien kannalta kaikkein turhin ja valheellisin häkkyrä. Se ei tuota mitään parempaa. Sehän ei edes ole tiedettä.

Tämä blogin kuvaama kehitys ei kaipaa yhtään ekonomistia selittämään ilmiötä. Ilmiön syy on niin taivaallisen yksinkertainen. Eli miksi siis vaurauden jako menee kuten menee?

Lyhyesti: koska kansantalouden tuotto syntyy yrityksissä, on selvää, että yrityksen johto ja omistajat ottavat päältä verojen jälkeen ensin ja niin paljon kuin lystäävät. Vaikka yrityksen kannattavuus paranee niin se ei millään tavoin pakota maksamaan työntekijöille enempää. Siksi pääosin työntekijät saavat tyytyä inflaation verran nostettuihin palkkoihin eli he jäävät ilman reaalikorotuksia.

Niin kauan, kun ihmisten työn tuotos on yrityksen yksityistä omaisuutta, ei tilanne muutu. Nykyaikainen maaorjuus jatkuu ja työntekijöitä kiristetään globaaleilla palkkaeroilla.

Verottaja pitää taasen huolen siitä, ettei työllään pääse rikastumaan. Tulonsiirroilla hoidetaan mm työttömät ja työssään sairastuneet. Eli työnantajat maksattavat aiheuttamiaan kuluja työssäolevilla yhteistyössä verottajan kanssa.

Työssäkäyvän väestön hyödyntäminen on viety tappiinsa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Luonnostelit osuvasti darwinilaisen luonnonvalinnan talouselämässä ja kansantaloudessa. Vahvimman voimalla ja oikeudella pelataan.

Mutta: missä on suuren enemmistön, siis sekä omalla palkkatyöllään elävien että varsin huomattavan tulonsiirroilla tai tulonsiirtoavusteisesti elävien ihmisryhmien voima?

Tämä tässä hämmentää: Meillä on poliittinen järjestelmä, joka ainakin näennäisesti nostaa keulille ne, joiden esittämät ohjelmat tai ainakin vitsit ovat parhaat.
Miksei sitten tämän valtaenemmistön intressien mukainen valtiojohto ja valtionhallinto, joka sekä säätäisi tasapuolisempia lakeja ja - ja hallitsisi tuon paremman lainsäädännön pohjalta paremmin. Myöskin oikeuslaitos olisi "oikeasti oikeamielinen", eikä talutusnuorassa kuten nyt.

Miksi ihmiset äänestävät oman etunsa vastaisesti?
Miksei nouse voimia, ryhmiä, ohjelmia, ideologioita, jotka vetoaisivat suurten henkilöryhmien primäärien etujen ja elinehtojen mukaisesti heihin, niin että maailmasta tulisi heidän kannaltaan parempi?

Mikä tässä on niin vaikeaa?

PS: Enkä nyt puhu tulonsiirtojen kasvattamisen puolesta. Kun tekijä ja toimija saisi edes oman panoksensa mukaisen osuuden "kakusta" eli loppuhinnasta, niin sekin jo oikaisisi tästä nykyistä hirmuista vinoumaa.

*

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Todelliset yhteiskunnalliset ongelmat eivät kiinnosta vasemmistopuolueita. Vasemmisto vain usuttaa palkansaajat toisiaan vastaan - Hyvätuloinen vastaan pienituloinen. Suomessa verotus kyllä tasoittaa ihan liian kanssa. Ongelmat ovat muualla.

Selkokielellä: Suuromistajat maksavat prosentuaalisesti vähemmän veroa kuin pienomistajat. Seurauksena on että omistus kasaantuu. Selvä kuin pläkki! Esimerkiksi Juha Sipilä voi myydä ja ostaa osakkeita ilman veroseuraamuksia vakuutuskuoren sisällä. Mutta tällaisia kuoria saa vain todella rikas ihminen. Tavallisen duunarin on maksettava verot myydystä osakkeestaan joka myyntikerralla, vaikka ostaisikin heti uusia osakkeita. Ja jos omistaa paljon, saa myös sen johdosta verohelpotuksia. Pienomistajat eivät saa helpotuksia mistään. Globaalit systeemit siis suosivat ennestään rikkaita.

Meillä on kulttuuri jossa kaikkein rikkain eliitti, miljonäärit ja miljardöörit tekevät kaikkensa, jotta eivät tarvitsisi maksaa veronsa samoin periaattein kuin muut ihmiset. Rahalla on tänä päivänä kaikkein suurin poliittinen valta-asema. Koska pieni eliitti omistaa miltei kaiken, he myös päättävät miltei kaikesta. Kulisseissa!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuossa edellä Jarmo (#7) kysyi:
Kannatatko EKP:n jakamaa pääomaruisketta, onko se nyt 60 miljardia kuukausittain?

Siis en kannata, en todellakaan.
Harva, hyvin harva, on huomannut, että tuo EKP:n "markkinoiden elvytykseen" ruiskuttama käsittämätön pääoma on
valunut,
imuroitu,
ohjautunut,
solahtanut,
mennyt ja
lirissyt
Suuren pääoman Finanssijermujen tileille ja hallintaan, joko suoraan tai velkakierteen kautta kuitenkin.

EKP on tehnyt käsittämättömän varainsiirron tyhjästä loihtimallaan markkinavääristelmällä;
varainsiirto tavallisilta kansalaisilta finanssipaksuille.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Miksi äänestäjät ovat päästäneet tämän menon kannattajia valtaan?

Ei ole selkeitä vastaehdokkaita ja se johtunee siitä, että keskustelun taso on heikko ja ehdokkaiden osaaminen sen mukaista. Eivät osaa esittää mitään uutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset