Veikko Huuska

Yhdysvaltain väestönsuojelun alennustila paljastui

Hawaijin ja samalla Yhdysvaltain viimeöinen ydinhälytys-sekoilu paljasti maan puolustus- ja väestönsuojelun järjestelmien surkean alennustilan.

Tämänkaltainen sekoilu ei voi olla mahdollinen, mikäli torjunta- ja suojausjärjestelmät olisivat asian tärkeyden edellyttämällä tasolla.

Väärän - ja Luojan kiitos, aiheettomaksi osoittautuneen - hälytyksen perumiseen kului peräti 38 minuuttia. Miten ylimalkaan tällainen väärä hälytys oli mahdollinen? Onko nyt kerrottu versio tosi?

Vai onko se vain rauhoittelemaan tarkoitettu "normaali valkoinen valhe', kun kulisseissa selvitetään, mitä ja miten?

Jimmy Carey sanoi: Kun kuulin hälytyksen, tiesin että minulla oli 10 minuuttia elinaikaa jäljellä.

Katastrofaalisuudessaan ja paljastavuudessaan Hawaijin väärä ydinhälytys rinnastuu Mathias Rushtin pienkonelentoon Neuvostoliiton ilmatorjuntajärjestelmien läpi ja laskeutumiseen neuvostojärjestelmän hermokeskukseen Punaiselle torille.

Samalla tavoin virhe läpäisi Yhdysvaltain ydinhyökkäyksen torjuntajärjestelmän kaiken kontrollin ja koordinaation, ja sai koko maan, itse asian kuolemanvakavuudesta huolimatta, naurunalaiseksi.

Mitähän Jimmy sanoo, kun ämyrit seuraavan kerran hälyttävät?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pohjois-Korean päämiehen uhittelut ja maan teknologiset näytöt panivat Yhdysvallat uuteen reaalitilanteeseen, jossa sen oli otettava todesta sellainen ennenkuulumaton mahdollisuus että aasialaisen pieni kehitysmaa voisi oikeasti suorittaa ydinasein ensi-iskun maailman johtavaa sotilasmahtia vastaan.
Tämä tietoisuus pakotti Yhdysvallat terästämään huippuunsa vastatoimivalmiudet - ja väestön suojelutoimet hälytysvalmiuksineen yms.

Potentiaalisen hyökkäysuhan alaisen maan velvollisuus itseään, kansaansa, koko muuta maailmaa - ja lopulta myös hyökkäyksellä uhannutta diktaattori ja tämän kansaa kohtaan on panna valmiusjärjestelmänsä kuntoon, niin että se kokonaisuudessaan havaitsee kaiken mitä sen kuuluu havaita, ja reagoi siihen. Mutta myös niin, ettei se havaitse, tai hälytä sellaista, mitä ei ole.
Mitähän Pentagonin ja White Housen valvomoissa viime yönä ajateltiin, sanottiin ja tehtiin, kun reaaliaikaisesti huomattiin, että potentiaalisimmassa isku- kohteessa, Hawaijilla, pantiin häly-pillit soimaan?
Kai siellä havaittiin?
Se vielä puuttuisi että ei.
Hälytettiinkö Trump twiitti-kuplastaan hamuilemaan Sitä Meidän Isompaa Nappia?
Vapaalla maailmalla on oikeus tietää.
Oikeus tietää, mitä tapahtui, mitä tehtiin, mitä jätettiin tekemättä.
Tässä on vähä pelissä itte kullakin.
Eli:
Kävikö Maailma ydinsodan partaalla viime yönä?
No, kävi, helvetissä kävi.

Ei Hawaiji ole mikään saari, irrallinen mantereesta. Se on osa mannerta, ja kun siitä lohkeaa pala kalliota ja murtuu mereen, se menetys on myös meidän oma menetyksemme.

Jos tämän takana oli hakkeri, niin Real bad.
Mutta mikä pahinta, jos takana ei ollut hakkeri.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska
Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos amerikkalaiset onnistuvat saamaan aikaan väärän ydinhälytyksen, niin kai he myös onnistuvat aloittamaan ydinsodan vahingossa...

Tulee mieleen tarina 70-luvun Suomesta, että kesätyöharjoittelija postitti vahingossa esitäytetyt liikekannallepanomääräykset.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun Neuvostoliitto räjäytti ensimmäisen ydinpomminsa 1949 ja saavutti myöhemmin 50-luvulla kyvyn iskeä ydinohjuksin kaikkialle Yhdysvaltoihin, alkoi USA:ssa uusi aika. Hallinto ja kansalaiset heräsivät siihen todellisuuteen, että maa ei ollut enää merten takana vihollisen saavuttamattomissa, vaan sen siviiliväestölle voitiin mahdollisessa tulevassa sodassa Neuvostoliittoa vastaan aiheuttaa ennennäkemättömiä tappioita. Ihmisiä valistettiin opetusfilmein ja muilla tavoin suojautumaan ydiniskulta ja ydinsodan pelko sai välillä jopa hysteerisiä piirteitä.

Kuuban kriisissä Neuvostoliitto perääntyi ja kun kaikki ydinasevallat korostivat, että eivät käyttäisi ydinaseitaan ensi-iskuun, pelko Yhdysvalloissakin 60-luvulta eteenpäin hälveni. Myöskään uudet ydinvallat Kiina, Intia, Pakistan (ja "epävirallisesti" Israel) eivät tätä asetelmaa muuttaneet. Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajoaminen poisti loputkin pelot jonkin vihollismaan ydinhyökkäyksestä ja USA:ssa kuten muuallakin pelättiin ydiniskua lähinnä enää vain terroristien mahdollisesti käsiinsä saamien ydinaseiden tai ydinmateriaalin kautta.

Pohjois-Korean ilmeisen menestyksellinen ydinpommin ja mannertenvälisten ohjusten kehittely on muuttanut tämän kuvan viime aikoina dramaattisesti ja hieman kärjistäen Yhdysvallat on palannut tässä suhteessa takaisin 50-luvulle. Asiantuntijoiden näkemykset Pohjois-Korean kyvystä iskeä ydinasein Etelä-Koreaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin ja muuallekin maailmaan eroavat. Tämä epätietoisuus lietsoo huolta etenkin niissä maissa, joita Kim Jong-un on uhannut. Ei siis ihme, jos väärä hälytys sai aikaan pientä paniikkia Hawaijilla.

USA:n hälytysjärjestelmät ovat oletettavasti olleet ehkä vähän "ruosteessa" pitkän huolettoman kauden jälkeen ja niitä tullaan nyt varmaankin päivittämään. Kuten Veikko Huuska kirjoitti, niiden toiminta on syytäkin saada ajan tasalle väärien hälytysten ja sitä kautta virheellisen reagoinnin estämiseksi. Mielestäni kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin saada estettyä Pohjois-Korean kehittyminen naapureitaan ja koko maailmaa uhkaavaksi ydinasevallaksi. Toivottavasti Kiina ja Venäjäkin ymmärtävät tämän ja pysyvät tiukasti ruodussa Pohjois-Korean talouspakotteissa. Pakotteita voisi vielä tehostaa USA:n suorittamalla merisaarrolla, jolla estettäisiin muiden kuin sallittujen toimitusten laivaaminen Pohjois-Korean satamiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toisaalta tapaus paljasti, että väite presidentti Trumpin äärimmäisestä herkkyydestä painaa ydinasenappia on liioiteltu ellei peräti valheellinen.

Fake news !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Skenariot pitää aina ajatella ja katsoa loppuun asti:
Jos viimeöinen hälytys olisi ollut totta, mitä todella olisi tapahtunut?
Torjunnalla olisi ollut aika ne kuuluisat 10 minuuttia, jos sitäkään.
Todellisen tilanteen todentamisen jälkeen ei aikaa enää ole, sen verran tuo prosessi parhaassakin tapauksessa vie.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset