Veikko Huuska

Venäjän toimeenpaneva keskuskomitea hyväksyi Suomen itsenäisyyden 4.1.1918

Venäjän toimeenpaneva keskuskomitea hyväksyi Suomen itsenäisyyden 4.1.1918

*

Suomen itsenäisyys.

Työ-, sotamies- ja talonpoikain toimeenpaneva keskuskomitea hyväksynyt Venäjän hallituksen päätöksen Suomen riippumattomuuden tunnustamisesta.

Työ- ja sotamies- ja talonpoikaisneuvostojen toimeenpanevan keskuskomitean kokouksessa perjantaina (4.1.1918) käsiteltiin kysymystä Suomen riippumattomuudesta.

Kansankomissaarien neuvoston puolesta teki Stalin ilmoituksen kansankomissarien neuvoston päätöksestä tunnustaa Suomen riippumattomuus sekä tehdä tästä esitys toimeenpanevalle keskuskoitealle.  Hän painotti sitä seikkaa, että kansankomissarien neuvosto oli pitänyt sanansa huolimatta siitä että suomi saa riippumattomuutensa Venäjän sosialistiselta hallitukselta hetkellä, jolloin suomen kansan johdossa on porvarillinen hallitus.

Syytettyään sen jälkeen Ukrainan keskusneuvostoa sen moittimisesta neuvostohallitusta siitä, ettei tämä muka ollut tunnustanut kansojen itsemääräämisoikeutta, Stalin ilmoitti, että tunnustamalla Suomen riippumattomuuden me annamme vastauksen kaikille niille, jotka epäilevät neuvostohallitusta epärehellisyydestä.

Sverdlov esitti puhemiehistön puolesta, että ilman keskustelua vahvistettaisiin kansankomissarien neuvoston päätös Suomen riippumattomuuden tunnustamisesta.

Internationalisti Moisejev lausui: …. "

Lähde: Pohjois-Satakunta/Ikaalinen perjantaina 11.1.1918.

Sarjassa: 100 vuotta sitten.

*

Oliko niin, että Lenin ”lahjoitti” Suomelle sen itsenäisyyden?  Eipä, eipä toki.

Mutta miten on: Stalin joka tapauksessa sitä esitti tuossa jo usein toistetussa ”Työ-, sotamies- ja talonpoikaisneuvostojen toimeenpanevan keskuskomitean” kokouksessa.  Sverdlov kannatti, ja niin taisi tehdä internationalisti Moisejev`kin.  Hyvin oli juntattu.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ehkä tutkijat joskus selvittävät senkin, joko tuossa vaiheessa oli aavistuksia siitä, että Lenin jo vajaat kaksi kuukautta myöhemmin 1.3.1918 oli päättämässä tuesta kilpailevalle toiselle hallitukselle, jonka valtiolle hän saneli nimenkin, Suomen Sosialistinen Työväentasavalta https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sosialistinen...

Suomen vuoden 1918 sodan aloittajaosapuolen kaiketi lietsoi ja aseisti ja sitä tuki Neuvosto-Venäjä ja sen toinen osapuoli oli siis Pietarissa perustettu kapinavaltio. Vuoden 1918 sota oli paljolti Venäjän sisällissodan sivunäytös, jonka käynnistäjä oli lokakuun suuri vallankaappaus. Toki jo sen ensimmäisenä päivänä 7.11.1917 venäläispunamatruusit murhasivat Leninin kumouskutsusta Suomessa Alfred Kordelinin, mutta sota meillä alkoi vasta tammikuussa 1918 luultavimmin jonkinasteisen kv. punikkiliittolaissalajuonen mukaan. Punavalkosodan* 1918 rauhasta sovittiin lopullisesti vasta lokakuussa 1920 naapurimaa Venäjän eli Leninin ja Stalinin ja samalla kai myös punikkiemigranttijohdon kanssa ihan rintamalinjatarkkuudella, ks. https://histdoc.net/historia/tartto/WA1920-08-19a....

* Nimen 'punavalkosota 1918' käyttöönoton perusteista ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Joku voisi jälkiviisaana sanoa, että suomen kannatti olla Venajän alaisuudessa 108 vuotta, josta tuloksena oli itsenäisyys. Jos Suomi olisi jäänyt Ruotsin alaisuuteen, olisiko Suomi koskaan saavuttanut itsenäisyyttä? Olisiko Ruotsi luovuttanut Suomen Neuvostoliitolle toisessa maailmansodassa (taisteluitta)? Mitä olisi Suomi nyt?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyviä kysymyksiä.
Venäjän heikkouden tila avasi aikaikkunan itsenäisyyteen.
Milloin ja missä tilanteessa Ruotsi olisi ollut valmis luopumaan suoja-alueestaan ja lievästi sanoen siirtomaastaan Suomesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset