Miten jihadistisiin vierastaistelijoihin ja heidän paluuseensa tulee suhtautua?

Poikkeuksellisen kovaa kieltä käyttää tunnettu brittiläinen lähi-idän tuntija Rory Steward muutaman viikon takaisessa puheenvuorossaan, joka ainakin meikäläisessä mediassa näyttää sivuutetun harvinaisen vähäisellä huomiolla.  Onko niin, että kannanotto on  haluttu kuitata vaivautuneen hiljaisuuden keinoin, vai onko se sittenkin liian kipeä avoimesti käsiteltäväksi?

Kuitenkin kannanoton esitti eurooppalaisen ydinasevaltion istuva ministeri, eikä olennaisesti peruutellut jälkeenkään päin. Mitenkähän suomessa suu laitettaisiin, jos istuva ministeri puhuisi televisiohaastattelussaan tähän tapaan kuin ministeri Steward?

”Ainoa tapa käsitellä brittiläisiä ISIS-taistelijoita on tappaa heidät!, sanoo britannian Therese Meyn hallituksen ministeri
• Rory Stewart, ministeri ja parlamentin jäsen varoitti kommentissaan, että brittien taistelu ISIS: stä vastaan muodostuu "vakavaksi vaaraksi".
• Hän sanoi, että "ainoa tapa" tällaisten ihmisten neutraloimiseksi on "tappaa heidät".
• Lähes 850 brittiläistä ihmistä uskotaan liittyneen ISISiin Lähi-idässä.

Ainoa realistinen tapa neutralisoida brittiläiset jihadistit, jotka taistelevat ISIS: lle Syyriassa ja Irakissa, on tappaa heidät, Britannian hallitusministeri sanoi.

*

Rory Steward kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen liittouman korkea-arvoinen edustaja Brett McGurk oli todennut, että hänen tehtävänsä on huolehtia siitä, että  jokainen ISILin vierastaistelija Syyriassa myös kuolee siellä.

*
Rory Stewart on kansanedustaja, jolla kokemusta niin ulkoministeriössä kuin kansainvälisen kehityksen ministeriössäkin, sanoi näiden henkilöiden muodostavan "vakavan vaaran meille", minkä vuoksi heidän tulee kuolla.
Stewart esitti näkemyksensä sunnuntaina (22.10.2017) BBC Radio 5 Liven haastattelussa. Puheenvuorossa BBC: n poliittisen osaston toimittajan John Pienaar´in viikkomakasiinissa Stewart sanoi:
"Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat olennaisesti siirtyneet ulkopuolelle eivätkä osoita minkäänlaista uskollisuutta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle.
"He ovat täysin omistautuneet  jäseninä islamilaiselle valtiolle, joka pyrkii luominen kalifaatin, He tunnustavat äärimmäisen vastenmielistä oppia, johon liittyy tappaminen sekä itsensä että muiden, ja yrittävät käyttää väkivaltaa ja raakuutta luodakseen jotain joka on seitsemänneltä tai kahdeksannelta vuosisadalta.
"Pelkään siis että meidän on oltava tosissamme suhteessamme näihin ihmisiin, jotka ovat vakavaksi vaaraksi meille, ja valitettavasti ainoa tapa käsitellä heitä on, lähes kaikissa tapauksissa, tappaa heidät."
On epäselvää, kuinka monta brittiläissyntyistä jihadistia taistelee parhaillaan ISIS: ssä. Yhteensä noin 850 oletetaan kulkenut alueelle jossain vaiheessa BBC: n mukaan.
Jotkut ovat jo kuolleet, kun taas toiset ovat palanneet. Näyttää että useat sadat ovat yhä hengissä ja jatkavat taistelutoimiaan.

*
Stewartin näkemys näytti olevan että brittiläiset jihadistit tulisivat ennemmin kuolemaan taistelujen aikana ISIS:in  edelleen menettäessä asemiaan Lähi-idässä, sen sijaan, että heitä vastaan käynnistettäisiin tiettyä toimintaa Britannian armeijan toimesta.
Sen jälkeen kun hänen huomautuksensa oli laajalti raportoitu, Stewart kirjoitti Twitterissä, että "taistelijoita on käsiteltävä lain mukaisesti."
Kuten Business Insider on todennut aiemmin, ISIS taistelijat yhä useammin antautuvat, vaikka ryhmän ideologia ohjaakin ensisijaisesti marttyyrikuolemaan.
Jotkut Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat korostaneet tarvetta pehmeämpään lähestymistapaan brittiläisten jihadistitaistelijoiden kotiinpaluun yhteydessä..
Max Hill QC, hallituksen riippumaton terrorismilainsäädännön laillisuusarvioija sanoi, että joidenkin niistä, jotka olisivat palaamassa vapaaehtoisesti kotimaahansa olisi sallittava "sopeuttautua" Brittiläiseen yhteiskuntaan, ilman että heidät automaattisesti asetettaisiin syytteeseen.
Hill ei kuitenkaan näytä tarkoittavan niitä, jotka todisteellisesti ovat osallistuneet järjestön riveissä taisteluihin.

Lähde: http://www.businessinsider.com/rory-stewart-only-way-to-deal-with-british-isis-fighters-is-death-2017-10?r=UK&IR=T&IR=T

*

Suomessa asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat/Jukka Hiiro (23.10.2017);

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005420295.html

Hallitus on todennut BBC:lle, että ministeri Stewartin kommentit ovat linjassa Britannian virallisen linjan kanssa. Jo aiemmin lokakuussa puolustusministeri Michael Fallon totesi The Guradian-lehdelle, että Britannian kansalaiset, jotka ovat päättäneet taistella Irakissa tai Syyriassa Isisin riveissä, ovat ”laillistettuja maalitauluja”, ja jokaisen päivän jokaisena tuntina vaarassa päätyä Britannian tai Yhdysvaltojen ohjuksen kohteeksi. …

BBC:n Radio 5:lle ministeri Stewart, joka on entinen diplomaatti, sanoi, että moraalisesti asia on hyvin vaikea.  …

Britannian sotilastiedustelupalvelu MI5 kertoi aiemmin lokakuussa, että Irakiin ja Syyriaan Isisin riveissä taistelemaan lähteneitä brittejä on kuollut jo yli 130.

Ministeri Stewartin mukaan brittiviranomaisten kanta on selvä myös sen suhteen, ettei kenenkään tulisi liittyä vapaaehtoiseksi aseellisiin joukkoihin, jotka taistelevat Isisiä vastaan.

*

Riippumaton sotilasaikakauslehti Suomen sotilas kirjoittaa tuoreimmassa numerossaan 6/2017 (julk. 15.12.2017):

”Suomessa keskustelu Syyrian vierastaistelijoista on ollut täysin eri linjoilla (kuin Brianniassa, vh).

Neljä vuotta sitten (2013), kun vierastaistelijailmiö käynnistyi, nykyinen SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kantoi huolta siitä, miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva suhtautuvat niihin mahdollisiin Suomen kansalaisiin, jotka yksityishenkilöinä osallistuvat aseellisiin konflikteihin, kuten Syyrian sisällissotaan.

Haataisen mielestä taistelijat tarvitsevat vammojensa vuoksi lääketieteellistä hoitoa sekä kuntoutusta palattuaan sota-alueilta.  Hän myös halusi tietää, mihin toimiin hallitus ryhtyy varmistaakseen näiden henkilöiden asianmukaisen kohtelun."

*

Kirjallinen kysymys eduskunnassa

Edellä tarkoitetun kirjallisen kysymyksen esitti kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd) ja teksti vastauksineen on nähtävissä Eduskunnan sivuilla:

Versio 2.0

KK 776/2013 vp — Tuula Väätäinen /sd

KIRJALLINEN KYSYMYS 776/2013 vp

Syyrian sisällissotaan osallistuneiden Suomen

kansalaisten oikeus sosiaaliturvaan

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_776+2013.pdf

”Kunnia” sille jolle kunnia kuuluu.  Verkossa näyttää pyörivän tarkoituksella tai tarkoituksetta tarinaa siitä, miten Haatainen olisi kyseisen epäilemättä monessakin mielessä omalaatuisen ja kummallisen kysymyksen esittänyt.  Mutta tulkoon se tässä täten korjattua.  Ei Haatainen vaan Väätäinen, jonka parlamenttiura muuten päättyi vuoden 2015 vaaleihin.

Talletettakoon tämä kysymys tähän kokonaisuudessaan, on siinä sen verran kummallinen kierre:

Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa ei ole sodittu 68 vuoteen, mutta globalisaation

myötä yhä kauempana maailmassa käytävät

sodat koskettavat myös Suomessa asuvia ja

maamme kansalaisia. Tuhannet suomalaiset ovat

nähneet pommituksia, joukkomurhia ja raakuuksia

Bosniassa, Somaliassa, Tšetšeniassa, Vietnamissa,

Kongossa, Afganistanissa ja monissa

muissa paikoissa. Syyriassa puhjennut sisällissota

koskettaa sekin monia maassamme oleskelevia.

Elokuussa 2013 julkaistun turvallisuusraportin

mukaan Suomesta on lähtenyt noin kaksikymmentä

ihmistä sotimaan Syyrian sisällissotaan.

Sotimaan lähdetään erilaisista syistä. Joillekin

kyseessä on ollut humanitäärinen tai aseeton työ

ja osa on jopa lähtenyt seikkailunhalusta. Osa

lähtee liittyäkseen aseelliseen taisteluun. Maaliskuussa

2013 uutisoitiin suomalaissyntyisen

Ruotsin kansalaisen menehtyneen Syyriassa.

Kriisinhallintapalvelukseen, kuten rauhanturvaajiksi,

kutsutut vakuutetaan ensisijaisesti Valtiokonttorin

sotilastapaturmalain mukaan, jonka

piiriin kuuluvat sekä sotilastapaturmat että palvelussairaudet.

Sotilastapaturmana korvataan palveluksen yhteydessä

sekä palvelusajaksi katsotulla palvelusvapaalla

tapahtuneet tapaturmat, joiksi lasketaan

odottamattoman ja tahattoman ulkoisen tekijän

aiheuttamat vammat ja sairaudet. Palvelussairautena

korvataan mm. palveluksen yhteydessä saatu

sairaus edellyttäen, että voidaan todistaa sairauden

ilmaantuneen jo palvelusta suoritettaessa.

Kuitenkin yhä useampi maamme kansalainen

osallistuu ulkomailla käytäviin konflikteihin ilman

sotilastapaturmalain tuomaa suojaa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen

27 §:ään viitaten esitän asianomaisen

ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva

suhtautuvat niihin mahdollisiin

Suomen kansalaisiin, jotka yksityishenkilöinä

osallistuvat aseellisiin konflikteihin,

kuten Syyrian sisällissotaan, ja

sieltä palatessaan tarvitsevat sotavammojensa

vuoksi lääketieteellistä hoitoa

sekä kuntoutusta ja

mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen

näiden henkilöiden asianmukaisen

kohtelun?

Helsingissä 12 päivänä syyskuuta 2013

Tuula Väätäinen /sd

*

Nimierheestä huolimatta Suomen Sotilaan nostama jyrkkä lähestymiskulman eroavuus Britannian ja monen muun maan, sekä toisaalta Suomen, suhtautumisessa vierastaistelijoihin ja heidän panokseensa kaiken kaikkiaan, on silmäänpoistävä.  Joskin ajallinen poikkeama on edellä esitettyjen tekstien välillä melkoinen, paljnon vettä virrannut Thamesissa tuon eduskuntaespisodin jälkeen, mutta kun kuitenkaan keskustelun sisältö ja sävy ei ole, kaikesta huolimatta, paljoakaan muuttunut.  Ajankohtainen asiahan tämä on sotilastiedustelun(kin) näkökulmasta, hyvin ajankohtainen.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu