Veikko Huuska

Miten jihadistisiin vierastaistelijoihin ja heidän paluuseensa tulee suhtautua?

Poikkeuksellisen kovaa kieltä käyttää tunnettu brittiläinen lähi-idän tuntija Rory Steward muutaman viikon takaisessa puheenvuorossaan, joka ainakin meikäläisessä mediassa näyttää sivuutetun harvinaisen vähäisellä huomiolla.  Onko niin, että kannanotto on  haluttu kuitata vaivautuneen hiljaisuuden keinoin, vai onko se sittenkin liian kipeä avoimesti käsiteltäväksi?

Kuitenkin kannanoton esitti eurooppalaisen ydinasevaltion istuva ministeri, eikä olennaisesti peruutellut jälkeenkään päin. Mitenkähän suomessa suu laitettaisiin, jos istuva ministeri puhuisi televisiohaastattelussaan tähän tapaan kuin ministeri Steward?

”Ainoa tapa käsitellä brittiläisiä ISIS-taistelijoita on tappaa heidät!, sanoo britannian Therese Meyn hallituksen ministeri
• Rory Stewart, ministeri ja parlamentin jäsen varoitti kommentissaan, että brittien taistelu ISIS: stä vastaan muodostuu "vakavaksi vaaraksi".
• Hän sanoi, että "ainoa tapa" tällaisten ihmisten neutraloimiseksi on "tappaa heidät".
• Lähes 850 brittiläistä ihmistä uskotaan liittyneen ISISiin Lähi-idässä.

Ainoa realistinen tapa neutralisoida brittiläiset jihadistit, jotka taistelevat ISIS: lle Syyriassa ja Irakissa, on tappaa heidät, Britannian hallitusministeri sanoi.

*

Rory Steward kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen liittouman korkea-arvoinen edustaja Brett McGurk oli todennut, että hänen tehtävänsä on huolehtia siitä, että  jokainen ISILin vierastaistelija Syyriassa myös kuolee siellä.

*
Rory Stewart on kansanedustaja, jolla kokemusta niin ulkoministeriössä kuin kansainvälisen kehityksen ministeriössäkin, sanoi näiden henkilöiden muodostavan "vakavan vaaran meille", minkä vuoksi heidän tulee kuolla.
Stewart esitti näkemyksensä sunnuntaina (22.10.2017) BBC Radio 5 Liven haastattelussa. Puheenvuorossa BBC: n poliittisen osaston toimittajan John Pienaar´in viikkomakasiinissa Stewart sanoi:
"Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat olennaisesti siirtyneet ulkopuolelle eivätkä osoita minkäänlaista uskollisuutta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle.
"He ovat täysin omistautuneet  jäseninä islamilaiselle valtiolle, joka pyrkii luominen kalifaatin, He tunnustavat äärimmäisen vastenmielistä oppia, johon liittyy tappaminen sekä itsensä että muiden, ja yrittävät käyttää väkivaltaa ja raakuutta luodakseen jotain joka on seitsemänneltä tai kahdeksannelta vuosisadalta.
"Pelkään siis että meidän on oltava tosissamme suhteessamme näihin ihmisiin, jotka ovat vakavaksi vaaraksi meille, ja valitettavasti ainoa tapa käsitellä heitä on, lähes kaikissa tapauksissa, tappaa heidät."
On epäselvää, kuinka monta brittiläissyntyistä jihadistia taistelee parhaillaan ISIS: ssä. Yhteensä noin 850 oletetaan kulkenut alueelle jossain vaiheessa BBC: n mukaan.
Jotkut ovat jo kuolleet, kun taas toiset ovat palanneet. Näyttää että useat sadat ovat yhä hengissä ja jatkavat taistelutoimiaan.

*
Stewartin näkemys näytti olevan että brittiläiset jihadistit tulisivat ennemmin kuolemaan taistelujen aikana ISIS:in  edelleen menettäessä asemiaan Lähi-idässä, sen sijaan, että heitä vastaan käynnistettäisiin tiettyä toimintaa Britannian armeijan toimesta.
Sen jälkeen kun hänen huomautuksensa oli laajalti raportoitu, Stewart kirjoitti Twitterissä, että "taistelijoita on käsiteltävä lain mukaisesti."
Kuten Business Insider on todennut aiemmin, ISIS taistelijat yhä useammin antautuvat, vaikka ryhmän ideologia ohjaakin ensisijaisesti marttyyrikuolemaan.
Jotkut Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat korostaneet tarvetta pehmeämpään lähestymistapaan brittiläisten jihadistitaistelijoiden kotiinpaluun yhteydessä..
Max Hill QC, hallituksen riippumaton terrorismilainsäädännön laillisuusarvioija sanoi, että joidenkin niistä, jotka olisivat palaamassa vapaaehtoisesti kotimaahansa olisi sallittava "sopeuttautua" Brittiläiseen yhteiskuntaan, ilman että heidät automaattisesti asetettaisiin syytteeseen.
Hill ei kuitenkaan näytä tarkoittavan niitä, jotka todisteellisesti ovat osallistuneet järjestön riveissä taisteluihin.

Lähde: http://www.businessinsider.com/rory-stewart-only-way-to-deal-with-british-isis-fighters-is-death-2017-10?r=UK&IR=T&IR=T

*

Suomessa asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat/Jukka Hiiro (23.10.2017);

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005420295.html

Hallitus on todennut BBC:lle, että ministeri Stewartin kommentit ovat linjassa Britannian virallisen linjan kanssa. Jo aiemmin lokakuussa puolustusministeri Michael Fallon totesi The Guradian-lehdelle, että Britannian kansalaiset, jotka ovat päättäneet taistella Irakissa tai Syyriassa Isisin riveissä, ovat ”laillistettuja maalitauluja”, ja jokaisen päivän jokaisena tuntina vaarassa päätyä Britannian tai Yhdysvaltojen ohjuksen kohteeksi. …

BBC:n Radio 5:lle ministeri Stewart, joka on entinen diplomaatti, sanoi, että moraalisesti asia on hyvin vaikea.  …

Britannian sotilastiedustelupalvelu MI5 kertoi aiemmin lokakuussa, että Irakiin ja Syyriaan Isisin riveissä taistelemaan lähteneitä brittejä on kuollut jo yli 130.

Ministeri Stewartin mukaan brittiviranomaisten kanta on selvä myös sen suhteen, ettei kenenkään tulisi liittyä vapaaehtoiseksi aseellisiin joukkoihin, jotka taistelevat Isisiä vastaan.

*

Riippumaton sotilasaikakauslehti Suomen sotilas kirjoittaa tuoreimmassa numerossaan 6/2017 (julk. 15.12.2017):

”Suomessa keskustelu Syyrian vierastaistelijoista on ollut täysin eri linjoilla (kuin Brianniassa, vh).

Neljä vuotta sitten (2013), kun vierastaistelijailmiö käynnistyi, nykyinen SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kantoi huolta siitä, miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva suhtautuvat niihin mahdollisiin Suomen kansalaisiin, jotka yksityishenkilöinä osallistuvat aseellisiin konflikteihin, kuten Syyrian sisällissotaan.

Haataisen mielestä taistelijat tarvitsevat vammojensa vuoksi lääketieteellistä hoitoa sekä kuntoutusta palattuaan sota-alueilta.  Hän myös halusi tietää, mihin toimiin hallitus ryhtyy varmistaakseen näiden henkilöiden asianmukaisen kohtelun."

*

Kirjallinen kysymys eduskunnassa

Edellä tarkoitetun kirjallisen kysymyksen esitti kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd) ja teksti vastauksineen on nähtävissä Eduskunnan sivuilla:

Versio 2.0

KK 776/2013 vp — Tuula Väätäinen /sd

KIRJALLINEN KYSYMYS 776/2013 vp

Syyrian sisällissotaan osallistuneiden Suomen

kansalaisten oikeus sosiaaliturvaan

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_776+2013.pdf

”Kunnia” sille jolle kunnia kuuluu.  Verkossa näyttää pyörivän tarkoituksella tai tarkoituksetta tarinaa siitä, miten Haatainen olisi kyseisen epäilemättä monessakin mielessä omalaatuisen ja kummallisen kysymyksen esittänyt.  Mutta tulkoon se tässä täten korjattua.  Ei Haatainen vaan Väätäinen, jonka parlamenttiura muuten päättyi vuoden 2015 vaaleihin.

Talletettakoon tämä kysymys tähän kokonaisuudessaan, on siinä sen verran kummallinen kierre:

Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa ei ole sodittu 68 vuoteen, mutta globalisaation

myötä yhä kauempana maailmassa käytävät

sodat koskettavat myös Suomessa asuvia ja

maamme kansalaisia. Tuhannet suomalaiset ovat

nähneet pommituksia, joukkomurhia ja raakuuksia

Bosniassa, Somaliassa, Tšetšeniassa, Vietnamissa,

Kongossa, Afganistanissa ja monissa

muissa paikoissa. Syyriassa puhjennut sisällissota

koskettaa sekin monia maassamme oleskelevia.

Elokuussa 2013 julkaistun turvallisuusraportin

mukaan Suomesta on lähtenyt noin kaksikymmentä

ihmistä sotimaan Syyrian sisällissotaan.

Sotimaan lähdetään erilaisista syistä. Joillekin

kyseessä on ollut humanitäärinen tai aseeton työ

ja osa on jopa lähtenyt seikkailunhalusta. Osa

lähtee liittyäkseen aseelliseen taisteluun. Maaliskuussa

2013 uutisoitiin suomalaissyntyisen

Ruotsin kansalaisen menehtyneen Syyriassa.

Kriisinhallintapalvelukseen, kuten rauhanturvaajiksi,

kutsutut vakuutetaan ensisijaisesti Valtiokonttorin

sotilastapaturmalain mukaan, jonka

piiriin kuuluvat sekä sotilastapaturmat että palvelussairaudet.

Sotilastapaturmana korvataan palveluksen yhteydessä

sekä palvelusajaksi katsotulla palvelusvapaalla

tapahtuneet tapaturmat, joiksi lasketaan

odottamattoman ja tahattoman ulkoisen tekijän

aiheuttamat vammat ja sairaudet. Palvelussairautena

korvataan mm. palveluksen yhteydessä saatu

sairaus edellyttäen, että voidaan todistaa sairauden

ilmaantuneen jo palvelusta suoritettaessa.

Kuitenkin yhä useampi maamme kansalainen

osallistuu ulkomailla käytäviin konflikteihin ilman

sotilastapaturmalain tuomaa suojaa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen

27 §:ään viitaten esitän asianomaisen

ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva

suhtautuvat niihin mahdollisiin

Suomen kansalaisiin, jotka yksityishenkilöinä

osallistuvat aseellisiin konflikteihin,

kuten Syyrian sisällissotaan, ja

sieltä palatessaan tarvitsevat sotavammojensa

vuoksi lääketieteellistä hoitoa

sekä kuntoutusta ja

mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen

näiden henkilöiden asianmukaisen

kohtelun?

Helsingissä 12 päivänä syyskuuta 2013

Tuula Väätäinen /sd

*

Nimierheestä huolimatta Suomen Sotilaan nostama jyrkkä lähestymiskulman eroavuus Britannian ja monen muun maan, sekä toisaalta Suomen, suhtautumisessa vierastaistelijoihin ja heidän panokseensa kaiken kaikkiaan, on silmäänpoistävä.  Joskin ajallinen poikkeama on edellä esitettyjen tekstien välillä melkoinen, paljnon vettä virrannut Thamesissa tuon eduskuntaespisodin jälkeen, mutta kun kuitenkaan keskustelun sisältö ja sävy ei ole, kaikesta huolimatta, paljoakaan muuttunut.  Ajankohtainen asiahan tämä on sotilastiedustelun(kin) näkökulmasta, hyvin ajankohtainen.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ministeri Rory Steward ei ole ihan tavallinen natsi, tai sellaiseksi epäiltävä.
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Rory_Stewart

From 2000 to 2002 he travelled on foot through rural districts of Pakistan, Iran, Afghanistan, India and Nepal, a journey totalling around 6000 miles, during which time he stayed in five hundred different village houses.
He also walked across West Papua in 1998 in addition to making a number of long walks through Cumbria and Britain.

Mies joka kävelee Pakistanin, Iranin, Afganistanin, Intian ja Nepalin "halki", siis ihan paikallisteillä ja kylissä, "ei voi olla läpeensä paha". Lisäksi olen lukenut joitain hänen tekstejään, ja pidin niistä, myönnettäköön.
Suomessa hän taitaa olla melko tuntematon taho.

Juha Hämäläinen

Näkisin Stewardin hieman toisin kuin se meillä on ymmärretty. Hän voi tarkoittaa sitä ainoastaan, että nämä brittitaistelijat eivät saa mitään erityistä suojaa taisteluissa vaan heidät tapetaan kuten muutkin kohteissa pyörivät partaukot. Lisäksi hän ei halunnut mitenkään osoittaa sääliä näitä uhreja kohtaan.

Taistelijoiden tappaminen rajautuu siis vain sotatoimialueelle. He ovat puolensa valinneet ja saavat kuolla, vaikka heillä olisikin brittipassi. Ja Steward ei erityisesti toivo yhdenkään partaukkonsa jäävän henkiin.

Mielestäni kohtuullisen selkeä ja järkevä malli.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Itseasiassa juuri näin.

Hän nähdäkseni kyllä sanoi, että niin sanottua isalmilaisvaltiota kannattamaan kääntyneet uskovat äärimmäistä vihaa julistavaan oppiin ja ovat jättäneet taakseen kaikki siteet Britanniaan.
Terroristit voivat odottaa kuolevansa, sillä he muodostavat vakavan uhan Britannian turvallisuudelle, toisin sanoen heidän paluunsa "kotipesään" on estetty tai ainakin merkittävästi vaikeutettu.
Mutta muutenkin irtautuminen kerran omaksutusta opista ja toimintaympäristöstä on vaikeaa, monille mahdotonta. Jos ketkä, niin juuri vierastaistelijat ovat taisteluorganisaatiossa silmälläpidon alaisia, ja vähäisetkin vihjeet tai sellaisiksi tulkitut siirtymät mielipiteissä, ajattelussa ja toiminnassa, panevat päälle erityisluupin, jossa vertaistuomiot pannaan empimättä täytäntöön.

Tässä pelaa estremistisen suljetun ryhmän ainaiset pelisäännöt, lohduttoman lujina.
*
Itse Stewartista vielä pari sanaa;
Entinen diplomaatti, entinen seikkailija, nykyinen ministeri ja poliitikko - ja yhä tutkija - Stewart on erittäin arvostettu.
Hän toimi Ison-Britannian prinssien akateemisena tutorina Oxfordissa, - osoittaa melkoista "hovikelpoisuutta", ja ennenkaikkea ihmistuntemusta ja -osaamista, selviytyä melko persoonallisten ja asemaansa tuomittujen prinssipoikien "holhoaminen".
Myöhemmin Stewart käveli Afganistanin halki, kirjoitti kokemuksistaan kirjan "The Places in Between" ja perusti kansalaisjärjestön, joka pyrkii vaalimaan Afganistanin perinteisiä kädentaitoja, joiden ylläpito ja tuotteet eivät viime vuosikymmenten aikana ole saaneet ihan rauhassa elää ja kehittyä.
Stewart toimi brittijoukkojen poliittisena neuvonantajana Iraksissa ja politiikkaan siirryttyään nousi nopeasti 2014 konservatiivien kansanedustajaksi.
Berxit-hommassa hän vastusti Britannian EU-eroa, eikä häntä muutenkaan voi pitää "politiikan räyhähenkenä", mikä antaa hänen lausunnoilleen lisää painoarvoa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Millainen olisi jihadistin osoittama tehokas katuminen? Kysyn, en osaa tähän vastata.

Jossakin olen nähnyt hyvin suvaitsevaisten suomalaisten huolia siitä, että Suomeen palaavat ääriradikaalit jihadistit saattaisivat täällä pahoittaa mielensä ja radikalisoitua, ellei heitä paijata ja järjestetä jonossa ohi muista rasisteista. Ennemmin tuollainen toiminta tietenkin tuottaa jostain päin verta kaduillemme, mutta eihän se tietenkään ole hyvin suvaitsevaisten vika, vaan juurikin niiden, jotka ovat eri mieltä. Vai miten se olisi?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ainakin suurmoskeija heille tulisi osoittaa, vai kuinka?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#4
Tehokas katuminen on termi jota aika paljon käytetään, mutta mielestäni aikalailla epämääräisessä tai jopa virheellisessä mielessä. Presidentti Niinistön selvitys aikanaan oli mielestäni epätyydyttävä.

Tässä lainaan pätkän johdatus Rikosoikeuteen -tekstiä, jonka on kirjoittanut Mia Oksala;

"YRITYKSESTÄ LUOPUMINEN JA TEHOKAS KATUMINEN

Yrityksestä ei aina rangaista, jos tekijä vapaaehtoisesti luopuu yrityksestään tai estää sen seurauksen.

Yrityksestä luopumisesta on kyse, kun tekijä jo aloitettuaan täytäntöönpanotoimet, luopuu niistä eikä tunnusmerkistön mukainen teko toteudu kokonaisuudessaan. Esimerkiksi raiskaus edellyttää toisen sukupuoliyhteyteen pakottamista käyttämällä väkivaltaa tai sen uhkaa. Jos tekijä alkaa raiskaustarkoituksessa pahoinpidellä toista, mutta luopuukin jatkamasta rikostaan, ei häntä tuomita raiskauksen yrityksestä. Tai jos joku murtautuu liikkeeseen anastustarkoituksessa, mutta luopuukin anastamisesta, ei häntä tuomita varkauden yrityksestä.

TEHOKAS KATUMINEN koskee vain seurausrikoksia eli joissa tunnusmerkistön mukaan vaaditaan erillinen seuraus. Tekijä on siis ryhtynyt täytäntöönpanotoimeen, mutta seuraus ei ole vielä syntynyt ja tekijä estää seurauksen syntymisen. Jos tappoaikeissa ollut henkilö puukottaa toista hengenvaarallisesti, mutta katuukin tekoaan ja hankkii uhrille apua ja uhri selviytyy, on kyseessä tehokas katuminen. Tällöin tekijää ei todennäköisesti tuomita tapon yrityksestä.

Tekijä on rangaistusvastuusta vapaa kuitenkin vain jos hän vapaaehtoisesti luopuu yrityksestään. Jos yritys keskeytyy tai seuraus estyy jonkun ulkopuolisen seikan, vaikka vartijan saapuessa paikalle, ei tätä säännöstä sovelleta. Tekijän motiiveihin ei tässä kiinnitetä huomiota vaan se voi olla itsekkäästi vaikkapa pelko kiinnijäämisen seurauksista.

Tekijä on kuitenkin rangaistusvastuussa jo täytettyjen osatekojen osalta. Raiskausesimerkissä on tekijä syyllistynyt pahoinpitelyyn. Jos liikkeeseen murtautunut on hajottanut vaikkapa ikkunan on hän syyllistynyt vahingontekoon ja tappoaikeissa ollut henkilö törkeään pahoinpitelyyn." Linkki: http://blogs.helsinki.fi/avoin-johdatusoik/rikosoi...

Eli tulkitsen "tehokas katuminen" -käsitteen niin, että esimerkiksi Syyriaan johaidistitaistelijaksi lähteneen kohdalla tehokas katuminen ei ole mahdollista, korkeintaan lentoasemalle saakka..

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Muslimeihin tuota on vaikea soveltaa muissakaan tapauksissa koska he saavat (ovat jopa velvoitettuja) valehdella ei-muslimeille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset