Veikko Huuska

Venäläiset kommunismin kaatumisen uhreina

Kukaan ei kunnioita kommunistisen syksyn uhreja

eli venäläiset kommunismin kaatumisen uhreina

Kajsa Ekis Ekman kirjoitti viime maanantaina, 11.12.2017:

https://www.etc.se/ledare/ingen-hedrar-offren-kommunismens-fall

Mutta ei ole ollut herkkua rosvokapitalismikaan:

”Kun valtio purettiin, oligarkeille takavarikoitiin kansallisomaisuus ja hyvinvointi teurastettiin, kuolleisuus entiseen Neuvostoliittoon nähden kasvoi 49 prosenttia.”

*

Putinin toteama ”1900-luvun suurin geopoliitinen katastrofi” on myös terveyskatastrofi

Niinpä kommunismin romahdukseen liittynyt terveyskatastrofi on vailla vertaa aikanamme.  Sen edustama romahdus on verrattavissa vain aids-epidemiaan Eteläisessä Afrikassa, kirjoittaa Cambridge-sosiologi Göran Therborn kirjassaan "Inequality Kills" (Epätasa-arvo tappaa).

*

Tämä tarkoittaa, että 16 miljoonaa venäläistä on kuollut ennenaikaisesti vuoden 1991 jälkeen. Venäläisten miesten keskimääräinen elinajanodote oli 71,4 vuonna 1990. Kymmenen vuotta myöhemmin se oli laskenut 58 vuoteen. Se, että venäläinen mies elää vain 58-vuotiaaksi, merkitsee sitä, että useimmat venäläiset eivät koskaan pääse nauttimaan eläkkeellä olosta,  ja että monet venäläiset lapset eivät koskaan tapaa isoisäänsä tai isoäitiään.

*

Pointti on se, että toiseen järjestelmään siirtyminen alensi huomattavasti ihmisten elinikää.  Keskimääräisesti peräti 13 vuodella.

Kuinka tämä muutos kuvattiin?  Vapautuksena.  Miten ne poliitikot, Jeltsin ym., jotka tämän muutoksen airuina toimivat, menevät historiaan?  Miten ne vapauden tuulten laulajat, jotka soittivat ja lauloivat tämän vapautuksen puolesta, on huomioitu jälkikäteen.  Nyt, kun on jo tiedossa muutoksen hinta?

*

Mutta läntinen historiankirjoitus ei tunne uhreja.  Venäjän kumous 1991 on voittajien tarina, sille ei liimata hintalappua.

Tuon voiton hintaa maksavat ja maksaneet ihmiset eivät kiinnosta ketään.  Heille ei ole näyttelyitä eikä heitä nosteta stagelle live-historian foorumeilla.  Länsi tyytyy rusikoimaan ja sanktiomaan Venäjää, valtiona ja päättäjätasolla.  Mutta venäläisten maksamaa hintaa ei haluta tunnistaa, eikä sen olemassaoloa havaita: koska siinä realisoituu ”läntisten arvojen”, kilpailutalouden ja talousliberalismin hinta raa´immassa muodossaan.

Me Lännessä tunnemme kylmiä väreitä niskapiissämme, kun luemme miten Mao tai miten Stalin tai meille läheinen Lenin elämässään ja toiminnassaan toteutti lujaa maksiimia:

Voidakseen syödä omeletin, tulee kananmuna särkeä!  Hyvä vaatii hintansa…

Jotta niin monilla olisi hyvin tulevaisuudessa, täytyy joidenkin kärsiä tänään..

Kyllä me tunnistamme hinnan silloin, kun hedelmä on karvas, mutta kun on mielle niin mieluisasta idean toteutuksesta kyse, me loikkaamme tuon maksiimin yli.  Emme noteeraa.

*

Palataan Ekmanin epistolaan:

”Näihin "välttämättömiin uhreihin" kuuluu myös ne 80 ihmistä, jotka murhattiin joka päivä vain Moskovassa 1990-luvulla, jolloin mafiat sotivat vallasta, kuten kerrotaan Claes Ericsonin erittäin informatiivisessa kirjassa "Oligarkerna".

Silti, Venäjän murhien määrä on yhä maailman korkeimpia.

Miesten naisiin kohdistuva väkivalta on myös lisääntynyt ja venäläiset miehet tappavat vuosittain 14 000 naista.

"Väkivalta kotona" on niin normalisoitunut, että se äskettäin dekriminalisoitiin.

*

Näin siis kirjoittaa Kajsa Ekis Ekman kolumnissaan viime maanantaina.

Vinkin hänen tekstiinsä sain täältä: http://kiremaj70.blogspot.fi/2017/12/ingen-hedrar-offren-for-kommunismens.html?m=1

*

Joskus tuntuu, että Ruotsista nähdään tarkemmin Venäjälle, kuin meiltä Suomesta.  Tai Lännestä yleensä.

Katkeraa.

*

Tästä päästään siihen, mitä Tukholmassa kirjoitettiin 1. päivä joulukuuta 1917.

Siis 100 vuotta sitten:

Paikallislehti Pohjois-Satakunta (Ikaalinen) 100 vuotta sitten:

perjantaina 14.12.1917 – eli viikko Suomen itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

”Joulukuun 1. päivänä on ruotsalainen lehti ”Aftonbladet” taas koskettanut pääkirjoituksessaan Suomen itsenäisyyskysymystä ja lausuu tällöin, että ennenkaikkea Ruotsin on ensimmäisenä tämä itsenäisyys tunnustettava.  Tästä huomattavasta kirjoituksesta esitämme lukijoille pääkohdat.

Lehti lausuu, että ”keskusvallat hankkivat Suomelle sen vapauden, mikä Suomella nyt on, vaikkakaan yksikään saksalainen sotamies ei ole astunut Suomen rannoille.  Ja elleivät ne tuhatkunta suomalaista nuorukaista, jotka antautuivat taisteluun elämästään vieraitten lippujen alla, olisi tahtoneet tai saaneet taistella Venäjän sortoa vastaan, niin olisivat he kuitenkin saavuttaneet sen päämäärän, jota he taistelunhaluisina menivät etsimään. 

Sillä osanotollaan taisteluihin he ovat kykynsä mukaan korvanneet sen, mitä heidän maansa on voittanut germanisen veren vuotaessa taisteltaessa venäläistä sortoa vastaan.  He ovat suorittaneet maksun vapaudestaan etukäteen.”

*

Näin positiivisesti kirjoitti siis Aftonbladet Tukholmasssa 1. päivä joulukuuta 1917, viisi päivää ennen Suomen eduskunnan itsenäisyysistuntoa.

Leike; https://www.facebook.com/veikko.huuska/posts/10156512019568484

*

Tähän vielä OMNI-Atlaksen Euroopan kartta voimista ja valloista, status 1. päivä joulukuuta 1917.

”Kuin Pakanamaan kartta” lienee täsmällisin ilmaus rakkaan Euroopan tilanteesta?

http://omniatlas.com/maps/europe/19171201/

*

The New York Times kirjoitti tuoreeltaan bolshevikkien de coup´in 7.11.1917 jälkeen:

9.11.1917:

Extremists` Rise to Power in Russia.

Äärimmäisten nousu valtaan Venäjällä

Lue pikku-uutinen täältä (rullaa alas): http://kiremaj70.blogspot.fi/2017/12/ingen-hedrar-offren-for-kommunismens.html?m=1

*

Mutta mitä ajateltiin Svenska Dagbaldetissa perjantaina 1.12.1917?

fredag 1 december 2017

Den 1 december 1917

Att läsa Svenska Dagbladet är i dessa dagar något som är en källa till förundran. Jag menar förstås SvD för hundra år sedan.

Vi får ett perspektiv på utvecklingen i Ryssland som är helt oväntat. I alla fall för mig.

Vi skriver idag den 1 december 1917. Vid detta datum är nog Ryssland det land som får den mest positiva uppmärksamheten i SvD. Anledningen är att Lenins regering har kommit överens med Tyskland och dess allierade om eldupphör och just inlett fredsförhandlingar med dessa.

SvD är tyskvänlig och ser här en chans att Tyskland och Österrike-Ungern kan få ett för dem gynnsamt slut på kriget.

Denna dag innehåller SvD ett officiellt uttalande från det tyskallierade Österrike-Ungern som närmast hyllar den nya ryska regeringen för att den gjort upp räkningen med de förbrytare som startade kriget. Man säger att Ryssland som var de som först provocerade fram världskriget nu är de första som vill dra sig ur.

I flera kommentarer i tidningen andas oro för att bolsjevikerna ska störtas så att fredsprojekten går om intet.

Man beskriver också med ogillande att ententemakterna hotar med repressalier mot Ryssland för att dessa drar sig ur kriget

Bolsjevikfaran är ännu avlägsen. Det viktigaste är än så länge att säkerställa en fred som är gynnsam för monarkierna i Tyskland och Österrike-Ungern

Att denna inställning så dominerar högerns främsta organ i Sverige vid den tiden får man inte läsa i några historieböcker

Katso: http://kiremaj70.blogspot.fi/2017/12/den-1-december-1917.html?m=1

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kajsa Ekis Ekmanista;

Hän on puhunut TedX: lle kapitalismista ja kuvannut viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana esiintynyttä kapitalistina kostajaksi, kun he ovat pyrkineet kierrättämään öljykriisissä menetetyt voitot kolmella strategialla:

yksityistäminen ja hyvinvointialojen syöminen;

yhä useammin pankki- ja spekulaatiotoiminta tuo alemmat palkat ja / tai siirtymisen matalapalkkaisiin maihin.

Ruotsin televisio-ohjelmassa "Ideoiden Maailma" 2017 hän sanoo, että kapitalismi on luonteeltaan anarkistista.

*

Näistä fundamenteista, maailmanmenon perusteista, tuskin pystyn olemaan eri mieltä - vaikken muuten kuittaa läheskään kaikkea sitä, mitä Enkis edustaa.

Kapitalismi on luonteeltaan anarkistista.
Tai ehkä muotoilen sen näin:
Finanssikapitalismi on anarkistista.
Se on radikaaleinta anarkismia, mitä Maailma on nähnyt, koskaan.

Se on niin anarkistista, etteivät ihmiset edes havaitse sen anarkiaa. Anarkiaa, joka tuhoaa.

*

Viime aikoina hän on kääntynyt sellaisia teoreetikkoja vastaan, kuten Paul Mason, jotka uskovat, että robotisointi nyhtää meiltä työpaikkamme ja että ohjelmisto on tuote, joka luo itsensä.
Ekman väittää, että Mason ei näe ohjelmistosektorilla tehtyä työtä ja siten näkymättömiä työntekijöitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siinä oli iso joukko unohdettuja uhreja. Vaikea sanoa, kommunismin vai kapitalismin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Vaikea sanoa, kommunismin vai kapitalismin".

Taisi olla sekä että. Vieläpä niin, että molempien huonoimmat piirteet oli yhdistetty.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Otsikkoon viitaten, useimmista entisen hallinnon Komsomolin junnuista sattumoisin tuli miljonäärejä varsin nopeasti isukkien aiempien suhteiden ehkä avittamana.

Verkostoituminen kanattaa myös Venäjällä.

Suomessa oli / on eduksi, jos isä on pankinjohtaja ja äiti lääkäri - Venäjällä on ollut eduksi, jos isä on töissä FSB:n palkkalistoilla ja äiti paikallispolitiikassa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Liikenteen,viinan,huumeiden,tuberkuloosin,aids+murhatilastot,,ei taida 100000 uhria/vuosi riittää,,mihin tässä sotaa tarvitaan,he tekevät sen itse !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset