Suomen synty 1917 – Suomalaisen synty
Suomen synty 1917 – Suomalaisen synty = Suomen ihme
Lukuina:
Itsenäisyyden ajan sodissa, joita on neljä (Kansalaissota, Talvisota, Jatkosota ja Lapin sota), sotatoimissa tai niihin välittömästi liittyen kuolleita on yhteensä noin 123.000 ihmistä (Tilastokeskus). Sotasurma- ja Sodissa 1939-1945 –projektien verkkomatrikkelien mukaan sodissamme menehtyi jopa 132.000 suomalaista.
Mutta kuka tietää ja muistaa Suomen lapsikuolleiden määrät satavuotisen itsenäisyytemme alkuvuosikymmeninä?
Imeväiskuolleisuudesta puhutaan kun puhutaan alle 2-vuotiaana kuolleista lapista. Saman satavuotiskauden aikana kuoli imeväisiä tuplasti sodissa menehtyneiden määrän.
Imeväiskuolleisuus Suomessa 1917-2017 on ollut noin 262 000 lasta.
Kaksinkertainen määrä, mutta kuka puhuu näistä viattomista ja täysin syyttömistä pulmusista! Ei kukaan.
Vuonna 2015 menehtyi alle 2 -vuotiaita lapsia enää 94 henkilöä, kun vuonna 1917 menehtyi 9 574 imeväisikäistä. Määrä on pudonnut alle yhteen prosenttiin sadan vuoden takaisesta.
Lisäksi itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä oli kuollut satoja naisia vuosittain synnytykseen. Vuonna 2015 kuoli alle 5 naista synnytykseen.
Se jolle hyvinvointivaltio on rasite, miettiköön tätä.
*
Suomineidon äidit
Äiti vuonna 1917
Keskivertoäiti meni naimisiin 25-vuotiaana ja sai ensimmäisen lapsensa noin 26-vuotiaana.
1917 syntyi 81 000 lasta. Raskauden aikaista terveyden seurantaa ei ollut. Lähes kaikki pienokaiset syntyivät kotona. Sairaaloissa synnyttivät lähinnä vain ne, joilla ei ollut kotia. Kivunlievitystä ei ollut. Joskus synnytys kesti päiväkausia. Silloin ei ollut tehtävissä juuri mitään, vaan äiti saattoi kuolla, joskus myös lapsi. Äitiyskuolleisuus oli yleistä, satoja naisia vuosittain.
Keskivertoäiti sai 3–4 lasta. Tuhansia alle yksivuotiaita kuoli vuosittain ripulin ja keuhkokuumeen kaltaisiin tauteihin. Pienillä keskosilla ei ollut mahdollisuutta selvitä. Valtaosa kansasta asui maalla eikä saanut äitiyslomaa tai -avustusta. Tehdastyöläisille tuli neljän viikon palkaton loma synnytyksen vuoksi vuonna 1917. Äidin eliniänodote oli alle 50 vuotta, - yhtä pitkä kuin Afrikassa tänään.
Äiti vuonna 2017
Synnyttäjien keski-ikä on viime vuosina noussut. Vuonna 2016 kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli 30,7 vuotta ja ensisynnyttäjien keski-ikä oli 29,0. Molemmat olivat korkeammat kuin kertaakaan aikaisemmin 30 vuoden tilastoinnin aikana. Kaikista synnyttäjistä yli 35-vuotiaita oli 22,0 prosenttia. Alle 20-vuotiaiden osuus puolestaan vähentyi yhä ja oli 1,6 prosenttia. Naimisiin äiti menee tilastollisesti todennäköisimmin 31-vuotiaana. Ennen ensimmäisen lapsen saamista hän on käyttänyt ehkäisyä noin 10 vuoden ajan.
Vuonna 2016 Suomessa syntyi 53 614 lasta, mikä oli 4,0 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015. Syntyneiden lasten määrä on pienentynyt yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 lähtien. Maahanmuuttajien osuus synnyttäjien keskuudessa on kasvussa. Äidin ja lapsen terveyttä seurataan raskauden aikana neuvolassa ja äitiyspoliklinikalla. Kotisynnytyksiä on alle 50 vuodessa. Valtaosa synnyttää sairaalassa ja saa kivunlievitystä. Äitiyskuolleisuus on maailma vähäisintä, 0–5 vuosittain. Keskivertoäiti saa 1–2 lasta. Lapsikuolleisuus on tällä hetkellä Suomessa maailman pienin. Pienten keskosten selviytyminen on maailman huippua. Äiti saa 105 päivää äitiysvapaata ja isä 54 päivää isyysvapaata sekä lisäksi 158 päivää vanhempainvapaata, jonka vanhemmat voivat jakaa. Isät voivat olla vahvasti mukana jo vastasyntyneen elämässä. Äidin eliniänodote on yli 84 vuotta.
*
Miksi toistuvasti (ja erityisesti) itsenäisyyspäivänä päädymme poteroihin, juoksemme juoksuhaudan mutkaan ja sinkoamme käsikranaatin ja tulisuihkun, miksi ryynäämme risukossa ja konttaamme kohti bunkkeria.
Reipasta menoahan sekin on, tokikin, mutta joskus voisimme ehkä muistaa myös vähän rauhallisempia asioita, kuten äitejä, lapsia – ja kansakunnan kokemaa huimaa (lue: Maailman hienointa kehitysloikkaa), jonka Suomi ja suomalaiset ovat ensimmäisen satavuotisen itsenäisyyskautensa aikana ottaneet.
Uskomaton menestystarina tämä Suomi.
*
Lähde:
Ennakointiasiantuntija Juha Salminen, Pmaan Ely; sekä Wikipedia; https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/seksuaali-ja-lisaantymisterveys/synnyttajat-synnytykset-ja-vastasyntyneet/perinataalitilasto-synnyttajat-synnytykset-ja-vastasyntyneet
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)
Ja tähän on tultu vain muutamassa vuosikymmenessä:
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005447989.html
Aiemmin uutisoitiin, että hyönteisten määrä on Keski-Euroopassa tänä kesänä romahtanut alle puoleen normaalista, eikä syytä tähän ilmiöön tunne kukaan. Asiasta ei ole sen koommin ole uutisoitu näkyvästi, joten miten lie ?
Kommentoi 4 kommenttia