Veikko Huuska

Länsi tuki väärää miestä Ukrainassa?

Länsi tuki väärää miestä Ukrainassa
Presidentti Petro Poroshenko uhraa länsimaistamisen (Westernization) henkilökohtaisen poliittiseen agendansa vuoksi.
Näin kirjoittaa Bloombergin sivuilla 5. joulukuuta 2017 ilmestyneessä artikkelissa Leonid Bershidsky.  Nähtäväksi jää minkälaisia siirtoja tämä amerikkalainen artikkeli ennakoi, vai jatkuuko kaikki kuin ennenkin.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-12-05/the-west-backed-the-wrong-man-in-ukraine
*
”Me kun kiinnitimme sinuun niin suuret odotukset…”
On tullut yhä selvemmäksi, että Obama-aikakauden amerikkalaiset poliitikot tukivat vääriä ihmisiä Ukrainassa.

Presidentti Petro Poroshenkon pyrkimykset vahvistaa omia asemiaan ovat nyt siirtämässä syrjään ne korruption vastaiset instituutiot, jotka hänen oli pakko perustaa Ukrainan länsimaisten liittolaisten ohjaamana.
Poroshenko, joka oli toiminut lyhyen aikaa Ukrainan ulkoministerinä, näytti edeltäjäänsä, presidentin paikalta väistymään joutuneeseen Viktor Janukovitsiin nähden maailmanmieheltä (worldlier) ja puhui kelvollista englantia.

Hän ja hänen ensimmäinen pääministerinsä Arsenij Jatsenjuk tiesivät, mitä Yhdysvaltain ulkoministeriö ja varapresidentti Joe Biden, jotka toimivat Obaman hallinnon asiamiehenä Ukrainassa, halusivat kuulla. Niinpä, kun Ukraina astui tammikuun ja helmikuun 2014 vallankumouksellisesta kaaoksesta, Yhdysvallat ja sen kanssa EU, tukivat Poroshenkoa ja Jatsenjukia Ukrainan seuraavina johtajina. Tämän tuen avulla, ja etenkin niiden lupausten avulla, joilla lupailtiin suurta teknistä apua ja Kansainvälisen valuuttarahaston lainoja, he myös voittivat vaalit, jotka näyttäytyivät länsimaalaisina, jotka joiden luultiin johtavan Ukrainaa Eurooppaan.

Mutta heidän esityslistansa muuntuivat enenevässä määrin omaehtoisemmiksi.

*

Sen aikaa, jona Ukraina aivan välttämättä tarvitsi länsimaista rahoitusta, Poroshenko ja hänen poliittiset liittolaisensa noudattivat tukeen liittyviä ehtoja. Kaiken muun ohella Parlamentti äänestyksen jälkeen päätti perustaa riippumattoman kansallisen korruptiontorjunnan (NABU), jonka oli tarkoitus tutkia lahjusten ottoa ja perustaa erityinen korruption vastainen syyttäjän virka.
Vähitellen kuitenkin kävi selväksi, että vaikka virasto ja syyttäjä saivat äänensä kuuluviin ja tutkivat satoja tapauksia (noin 400 toistaiseksi), heidän oli vaikea periä korruptiorahaa takaisin, koska pitkälti ennalta muotoiltu oikeusjärjestelmä iski takaisin.

Ukrainan eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset liittolaiset vaativat erityisen korruption vastaisen tuomioistuimen perustamista. Poroshenko on kuitenkin ollut viileä ajatukselle, ja huomauttanut, että harvoilla mailla oli tällainen laitos. Huolimatta toistuvista länsimaista vaatimuksista, joita nuoret länsiemieliset lainsäätäjät tukevat, Poroshenko ei ole vieläkään tehnyt lainsäädännöllistä ehdotusta tuomioistuimesta - vaikka Venetsian komissio, joka analysoi EU: n lainsäädäntöä, on antanut yksityiskohtaisia suosituksia siitä, miltä lakiesityksen tulisi näyttää.

*

Samaan aikaan syyttäjä Yuri Lutsenko, läheinen Poroshenko-liittolainen, aloitti avoimen sodan NABU: ta vastaan.

Korruption vastaisen toimiston edustaja pidätettiin viime viikolla hänen yrittäessään luovuttaa lahjuksia siirtolaisvirkamiehelle, ja NABU:n toimistoihin on tehty etsintäiskuja. NABU: n päällikkö Artem Sytnyk tähdensi vastaukseksi, että lahjus oli osa pisto-operaatiota, josta Lutsenko ei ollut perillä. Tämä ei estänyt Lutsenkoa jatkamasta hyökkäystä Sytnykin ja hänen toimistoaan vastaan syyttämällä heitä laittomista operaatioista ja luvattomasta yhteistyöstä Yhdysvaltain liittovaltion tutkintolaitoksen, FBI:n kanssa.
Poroshenko, vaikka hän ei virallisesti ottanut kantaa Lutsenkon puolla, tuomitsi koko riidan:

"On niin paljon melua ja huutoa, niin paljon höyheniä lentää että se toisinaan muistuttaa jotain Latinalaisen Amerikan karnevaalia. Näyttäisi olevan hauskaa, jos se ei olisi niin surullista."
 

Yhdysvallat on kuitenkin avoimesti mukana NABU:n konfliktissa. Maanantaina ulkoministeriö antoi julkilausuman, jossa tuomittiin "korkean tason korruptiotutkimuksen häirintä, Ukrainan kansallisen korruption vastaisen toimiston virkamiesten pidättäminen ja arkaluonteisten NABU-tiedostojen takavarikointi".

Tämän toi julki ulkoministeri Rex Tillerson sanoessaan: "Ukrainalla ei ole mitään mieltä taistella sen omalla maalla Donbasissa, jos se menettää sielunsa korruptiolle. Korruption vastaisia instituutioita on tuettava, resurssoitava ja puolustettava. "

*

Poroshenkolla näyttää kuitenkin olevan muita suunnitelmia.
Tänä vuonna Ukraina on maksanut 270 miljoonaa euroa enemmän IMF: lle takaisin kuin on saanut siltä. Valtiontalous on vakiintunut vaatimattomalla talouskasvulla, joka Bloombergin konsensusennusteen mukaan pitäisi saavuttaa 2 prosenttia tänä vuonna.

Samaan aikaan Lännen asema Itä-Ukrainan konfliktissa on hyytynyt ja jäätynyt. USA:lla on suuremmat mahdollisuudet kuin koskaan toimittaa Ukrainalle tappavia aseita. Poroshenko on selvästi todennut, että hän ei tule menettämään länsimaiden poliittista tukea, niin kauan kuin hän pitää kiinni Venäjän vastaisesta kannasta, eikä hänellä ei ole enää kipeää tarvetta taloudelliseen tukeen tiukalla aikataululla.

Niin kauan kuin Lännen johtajat näkevät Ukrainan suojavallina Venäjää vastaan, hän voi toimia kotimaassaan kuin kuka tahansa muu vanhan koulukunnan ukrainalainen poliitikko, jolle vallan, rahan ja raa'an voiman väliset rajat ovat hämärtyneet. 

Hänen voimakkaat toimensa vastenmielisintä vastustajaansa, entistä Georgian presidenttiä ja entistä Odessan kuvernööriä Mihail Saakashviliä kohtaan, osoittavat, että Poroshenko kykenee olemaan yhtä armoton kuin edeltäjänsä Janukovits.

Kun yritys päästä eroon Saakashvilistä , korruptionvastaisen kampanjan johtohahmosta, epäonnistui, ja potkaista hänet ulos Ukrainasta, käynnistettiin uusi operaatio, jossa hänen väitettiin saaneen kansalaisuuden väärennyksin ja petoksin, Poroshenkon lainvalvonta-apparaatti on ahdistellut ja karkottanut Georgialais-syntyisen poliitikon liittolaiset.

Valtiovarainministeri Oleksandr Danilyuk, joka auttoi Saakashviliä perustamaan ajatuspajan Kiovaan – joka on nyt tutkittavana epäiltynä talousrikoksista - on syyttänyt lainvalvontaviranomaisia "yrityksistä painostaa niitä, jotka haluavat muuttaa maata. " Danilyukia itseään tutkitaan nyt veropetoksesta.

*

Tiistaina tutkijat saapuivat suorittamaan kotietsinnän Saakashvilin Kiovan asuntoon, ja muutamassa minuutissa entinen kuvernööri ryntäsi kahdeksan kerroksisen rakennuksensa katolle, ja uhkasi hypätä, ellei häntä jätettäisi rauhaan.

Häntä pidettiin sitten tuntikausien ajan tunnuksettomassa poliisipakettiautossa aivan hänen kotinsa vieressä, koska sadat hänen kannattajansa estivät ajoneuvon pois pääsyn. Tämän kirjoituksen aikaan Saakashvili, joka vapautettiin vangitsijoiltaan, oli järjestämässä mielenilmaisua Ukrainan parlamentin edessä.
Tässä vaiheessa jopa kaikkein äänekkäimmät Länsi-mieliset Ukrainan vallankumouksen jälkeisen hallinnon kannattajat ovat huomanneet, että jotain on vialla Poroshenkon suhteen.

*

"Presidentti Poroshenko näyttää luopuneen korruption vastaisesta taistelusta, talouskasvusta, EU:n tai IMF:n suomasta rahoituksesta", totesi taloustieteilijä Anders Åslund, joka pitkään on ollut optimistinen Ukrainan uudistuksien suhteen, tweettasi äskettäin. https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_%C3%85slund
Ilman Lännen tukea Poroshenko ei olisi saavuttanut mitään - eikä puolustaisi Ukrainan läpinäkyvää, korruptoitunutta, takapajuista poliittista järjestelmää tänään.

Minkäänlainen ystävällinen painostus ei muuta häntä.

Jos Ukrainalaiset ravistelevat apatian ja tekevät hänelle saman, minkä he tekivät Janukovitshille - tai kun hän tulee uudelleenvalinnan eteen vuonna 2019 - tätä virhettä ei pidä toistaa.

Ukrainasta ei ole helppo löytää nuorempia, periaatteellisempia, aidosti eurooppalaisia, - mutta heitä on olemassa.

Muussa tapauksessa Läntiset poliitikot ja analyytikot joutuvat jatkamaan järkyttyneen näyttelemistä, sen johdosta, että vanhan eliitin toinen edustaja yhtäkkiä näyttää niin kovin paljon Janukovitshilta.

*
Lähde:

Bloomberg.com 5.12.2017;

Leonid Bershidsky: The West Backed the Wrong Man in Ukraine. President Petro Poroshenko is sacrificing Westernization to a personal agenda.  Käännös VH.

Linkki: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-12-05/the-west-backed-the-wrong-man-in-ukraine
*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mielenkiintoisen näkökulman Ukrainaan tarjoaa Anders Åslundin teos What Went Wront in Ukraine and How to Fix it. Kirja on parin vuoden takainen, mutta perustat pitävät

https://www.amazon.com/Ukraine-What-Went-Wrong-How...

Ukraine has been wracked by a year of unprecedented political, economic, and military turmoil. Russian military aggression in the east and a legacy of destructive policies and corruption have created an imminent existential crisis for this young democracy. Yet Ukraine also has a great opportunity to break out of economic underperformance. In this study, Anders Aslund, one of the world's leading experts on Ukraine, traces Ukraine's evolution as a market economy starting with the fall of communism and examines the economic impact of its recent difficulties. Aslund argues that Ukraine must undertake sweeping political, economic, social, and government reforms to achieve prosperity and independence. For its part, the West must abandon its hesitant approach and provide broad economic assistance to help Ukraine transform itself.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Epäilen, että länsi tuki täsmälleen haluamaansa miestä. Ja tukee edelleen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Amerikkalainen Saagasvili oli liika amerikkalainen Porosenkolle.
Ukrainassa imperiumien kamppailu jatkuu.

Tämän vuoksi ei Suomen uhkakuvaa ei voi verrata Ukrainaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ceausescu-ansa: Romaniassa tuettiin varsinaista Vlad Seivästäjän manttelinperijää, koska hän asettui NL:a vastaan. Eikös sinnekin kaadettu länsimaista rahaa, joka taisi mennä jonkun taskuun?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset