Veikko Huuska

Putin muisti Suomea

Putin muisti Suomea

Presidentti Putinin tervehdys presidentti Sauli Niinistölle itsenäisyyspäivänä

*

"Kymmenet valtionpäämiehet ja pääministerit ovat onnitelleet 100-vuotiasta Suomea. Videotervehdyksiä ovat lähettäneet mm. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja Norjan pääministeri Erna Solberg. Kaikki videotervehdykset on julkaistu Suomi100 -sivustolla

Kirjallisia tervehdyksiä on saapunut tasavallan presidentin kansliaan muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta, Venäjän presidentti Vladimir Putinilta, Paavi Franciscukselta, Puolan presidentti Andrzej Dudalta, Japanin keisari Akihitolta, Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zumalta sekä Ison-Britannian kuningatar Elisabetilta. 

Presidentti Trump onnittelee kaikkien amerikkalaisten puolesta Suomen kansaa 100-vuotisen itsenäisyyden johdosta. ”Suomi on kukoistanut elinvoimaisena demokratiana sadan vuoden ajan ja odotan läheisen yhteistyömme jatkoa”, presidentti Trump kirjoittaa. 

Presidentti Putin puolestaan kirjoittaa näin:

Ottakaa vastaan sydämelliset onnittelut Suomen kansallispäivän – itsenäisyyspäivän – johdosta. Vuonna 2017 tällä merkkipäivällä on erityinen merkitys – maanne juhlii valtiollisen suvereniteetin julistamisen 100-vuotispäivää.” 

Lisäksi presidentti Putin toivottaa presidentti Niinistölle osoitetussa kirjeessä kaikille suomalaisille hyvinvointia ja kukoistusta."

TPK, 5.12.2017. http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=369743&nodeid=44809&contentlan=1&culture=fi-FI

*

Venäjän Presidentinhallinnon kotisivuilla kerrotaan näin:

Events

“Greetings to President of Finland Sauli Niinisto on Independence Day

Vladimir Putin sent a message of greetings to the President of the Republic of Finland on Independence Day, the country’s national holiday.

December 6, 2017

10:00

“In 2017, this day has special significance as your country marks the centenary of declaring state sovereignty. Over the past century, relations between Russia and Finland had their ups and downs, and there were some challenging periods. Nevertheless, our countries were able to build truly friendly and neighbourly relations between them,” the President of Russia wrote in his message of greetings.

Vladimir Putin praised the achievements in promoting Russian-Finnish ties in various areas, and noted the expanding ties between agencies, parliaments, regions and cities of the two countries, as well as large-scale joint projects and coordinated efforts to address urgent international issues, including in the Council of Europe.

Vladimir Putin said that he strongly believed in Russia and Finland further stepping up their fruitful bilateral relations in the interests of their people.”

Lähde; http://en.kremlin.ru/events/president/news/56314

*

Voisin sen kääntää näin:

"Tälle päivämäärälle 2017 antaa erityisen merkittävyyden maanne itsemääräämisoikeuden julistamisen satavuotis ajankohta.  Viime vuosisadan aikana Venäjän ja Suomen välisissä suhteissa oli omat nousunsa ja laskunsa, ja niissä oli myös haastavia aikoja. Siitä huolimatta maamme kykenivät rakentamaan todella ystävälliset ja naapurilliset suhteen niiden välillä ", Venäjän presidentti kirjoitti tervehdysviestissä.

Vladimir Putin ylisti saavutuksia venäläis-suomalaisten suhteiden edistämisessä eri aloilla ja pani merkille lisääntyneet siteet näiden kahden maan välisten virastojen, parlamenttien, alueiden ja kaupunkien kesken sekä laajamittaisten yhteishankkeiden ja koordinoidut toimenpiteet kiireisten kansainvälisten kysymysten käsittelemiseksi, myös Euroopan neuvostossa.

Vladimir Putin sanoi, että hän uskoo vahvasti Venäjän ja Suomen lisäävän edelleen hedelmällisiä kahdenvälisiä suhteitaan kansojensa hyväksi.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä odotin loppuun asti että Putin palauttaisi Stalinin ryöstämän Karjalan. Minäkin pääsisin käymään vihdoin kotiseudulla ilman viisumia.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ei kestäisi kauan kun Pietarin lähellä se olisi tontitettu ja myyty takaisin venäläisille Suomen poliisin suojelemana järjestyksessä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sehän olisi reilua kauppaa. Lailliset omistajat saisivat rahat.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #36

Toivottavasti venäläiset eivät tätä huomaa.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Se olisikin ollut kaikkien peliliikkeiden äiti ja hybridioperaatioiden isoäiti, kun Putin olisi onnentoivotuksensa myötä tarjoutunut palauttamaan Karjalan Suomelle, tietysti nykyisten asukkaittensa kanssa. Meidän valtiojohdosta oletettavasti löytyisi joitain hönöjä, jotka olisivat valmiina tarttumaan täkyyn varoitteluista huolimatta.

Saataisiin nykyisestä Karjalan Tasavallasta muutaman sadan miljardin edestä infraa parsittavaksi ja kaupan päälliseksi vielä puoli miljoonaa etnisiksi venäläisiksi nykyisin luettavaa kansalaista. Tästä venäläisvähemmistöstä sopisi sitten Putinin jatkossa kantaa valtionrajat ylittävää huolta.

Etköhän, Leo, sittenkin tyydy hakemaan viisumia kotiseudulla vieraillessasi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Älä sinä Pekka puhu sadoista miljardeista, pankeissa on rahaa!
Jos minä saisin Laatokan pohjoisosasta kilometrin rantaviivaa, tajuatko Pekka, minä menisin ensiksi pankkiin kahville ja konjakille. Pankijohtaja olisi höveli kun tietäisi millaiset maaomaisuudet minulla on takuina.

Pois lähtiessä sanoisi vain että piikki on auki. Nosta mitä tarviit. Ensiksi ostaisin mustan Mersun, serkkupojan ottaisin kuskiksi, ajelisimme ja ryyppäisimme, palkkaisin suunnittelijoita kaavoittamaan alueen, rakentaisin sähköjohdot, tiet, nettiyhteydet yms infran. Kaikki uhraukset nostaisivat tontin arvoa.

Tajuatko Pekka, että kun on reaaliomaisuutta, pankit ovat sitä varten että antavat rahaa riittävästi. Velat tulisivat olemaan mijardeja mutta niin olisi myös pankkien tuotto-odotukset.

Muistatko Pekka, miten Itä-Saksan liittämisestä varoiteltiin, jälleenrakentaminen maksaisi suunnattomasti. Niin se maksoikin, mutta mikä maa on nyt Euroopan rikkain ja talousveturi.

Karjalan palautus poistaisi Suomesta työttömyyden kymmeneksi vuodeksi, nostaisi elintasoa.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen Vastaus kommenttiin #38

Ahaa, Sinulla onkin suunnitelmat jo luonnosteltuna...

Itä-Suomessa, siis nykyisen rajan länsipuolella, on komeaa seutua ja kaunista rantaviivaa paikoin silmänkantamattomiin. Siitä huolimatta seudun kiinteistöbisnes ei näytä käyvän kovin kuumana. Tehtyjen kauppojen määrää en ole katsonut mutta vuosi sitten, kun viimeksi siellä liikuin, olivat erilaiset rakennustyömaat varsin harvassa, ainakin niin sanottuihin kasvukeskuksiimme verrattuna. Miksi asia olisi paremmin nykyisen rajan itäpuolella?

Pari vuotta sitten Suomi oli ongelmissa, kun rajalle pöllähti 30000 maahantulijaa. Karjalasta saisimme yhdessä yössä ainakin kymmenkertaisen määrän, suurelta osin nykyisiä kansalliskieliämme osaamattomia uusia kansalaisia, joille täytyisi jotenkin pystyä tarjoamaan samat edut ja oikeudet kuin muillekin suomalaisille. Nykyisinkin horjuva valtiontaloutemme olisi epäilemättä todellisessa lirissä tuota toteutettaessa. Jos taas ajatellaan, että alueet luovutettaisiin ilman nykyistä väestöään, oltaisiin osallisena etnisessä puhdistuksessa ja päästäisiin ehkä syytettyjen penkille Haagiin.

Eiköhän, Leo, oteta varaslähtö tuohon suunnitelmaasi ja nautitaan illalla tahoillamme kahvit konjakin kera. Samalla voimme nostaa maljan Putinille, kun hän säästi meidät tuolta kaikelta edellä mainitulta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pitkin juhlavuotta monet henkilöt monilla foorumeilla - etenkin presidentti Putinin kesäisen Suomen-vierailun aikaan ja jälkeen - pohdiskelivat, minkä "syntymäpäivälahjan" Venäjä/Putin Suomelle antaa.

Tämä spekulaatio tuomittiin joillakin tahoilla lapsellisena ja asiaankuulumattomana. No, makuasioista on vaikea kiistellä kovin argumentoidusti. Pidän tuota ounastelua ja keskustelua lähtökohtaisesti ihan myönteisenä, asettihan se joitain toiveita ja odotuksia naapurimaallemme ja sen johdolle, josko sittenkin...
Ehkä nyt ei (varmasti) Karjalaa takaisin, mutta jotain muuta, pienempää, mutta symbolisesti ystävällismielistä?

Maamme sai Venäjän presidentin tervehdyksen, mikä on täysin diplomaattisen etiketin mukaista ja asiallista, niin ja olihan siinä ihan realistinen arvio maidemme välisestä situaatiosta, suhdetilanteesta.

Ellei sitten jonkinlaisten lasien läpi tarkasteltuna näe siinä jopa yritystä esittää välimme ja "siteemme" (Kremlin englanninnoksessa "ties") jopa hieman likeisimmiksi kuin ne ehkä reaalisesti juuri nyt ovat.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Toistan tässä vielä jo aiemmin esittämäni toivomuksen, jota pidän aivan kohtuullisena:

Suomessa tulisi UM:n toimesta nopeasti ja pätevästi julkaista suomennokset kaikista merkittävien ulkovaltojen johtajien, ja nimenomaisesti presidentti Putinin, maastamme esittämät lausunnot tai maallemme suunnatut muut viestit, kokonaisuudessaan, kuten tämä Suomi 100 -itsenäisyyden vuotta -tervehdys. Se olisi monessakin mielessä nykyisen sähköisen ja aivan hitusen sähköistyneen ilmatilan aikana suotavaa ja vain edistäisi asiallista, tosiasioihin perustuvaa viestintää.

Nytkin jo ehti eilisen juhlapäivän mittaan sähvöisessä keskusteluavaruudessa nousta pienimuotoista spekulaatiota, mistä oikein on kyse, tai ei ole kyse.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

I-S, kirjoitti eilen illalla: Julkaistu: 6.12. klo 20:44
https://www.is.fi/suomi100/art-2000005479740.html

"Presidentti Putin taas toivottaa presidentti Niinistölle osoitetussa kirjeessä kaikille suomalaisille hyvinvointia ja kukoistusta.

– Ottakaa vastaan sydämelliset onnittelut Suomen kansallispäivän – itsenäisyyspäivän – johdosta. Vuonna 2017 tällä merkkipäivällä on erityinen merkitys – maanne juhlii valtiollisen suvereniteetin julistamisen 100-vuotispäivää, Putin kirjoittaa."

*

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Onhan tuossa Putinin viestissä melkoinen piilovittuilu, jos hän Suomen itsenäisyyden sijaan onnittelee meitä "valtiollisen suvereniteetin julistamisen 100-vuotispäivästä".

Eli onko tämä jäänyt Putinin mielessä pelkän julistamisen tasolle?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tarkoitatko, että onnittelu koskisi vain julistamista, ilman että Venäjä kuitenkaan tunnustaisi Suomen itsenäisyyttä / suvereniteettia? No, eihän Putin sentään millään tavoin peru sitä tunnustamista, jonka Suomi sai Neuvosto-Venäjältä. Välillähän Neuvostoliitto toki piti Terijoen hallitusta Suomen edustajana, mutta veti sen sitten kulisseihin vähin äänin...

Bolshevikkivallankumous taitaa olla protokollan ja julkisuuskuvan kannalta Putinille ongelmallinen: hän ei ole erityinen kansannousujen kannattaja, vaikka Krimin "kansanäänestys" olikin paljolti samanlainen kuin Baltian maiden vastaavat 1940.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kaiketi nuo diplomaattiset tekstit tehdään suurella pieteetillä ja kaikki sanamuodot valitaan tarkoin?

Siinä valossa ajatellen Putinin viesti sisältäisi mielipiteen siitä, että kyseessä olisi yksipuolinen julistus jolla ei ihan ole täyttä merkittävyyttä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #8

"Hienoa, että julistitte – mutta meillä on siitä oma käsityksemme..." ?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #8

Yksipuolinenhan se oli sinä julistuksen päivänä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

"Kaiketi nuo diplomaattiset tekstit tehdään suurella pieteetillä ja kaikki sanamuodot valitaan tarkoin?"

Ne hierotaan viimeisen päälle, joten mistään hihasta vetäisystä ei ole kyse.

Tuo sanamuoto on niin taiten harkittu, että se menee "hyvin" läpi diplomaattisena ja korrektina onnitteluna eikä kukaan pääse selkeästi sormella osoittamaan mitään.

Mutta olisiko ollut mahdollista, että Putin olisi onnitellut Suomea satavuotisen itsenäisyyden johdosta eikä siitä, että sata vuotta sitten kirjoitettiin "suvereeniteettijulistus"? Ja olisiko ollut mahdollista, että kun yli vuoteen ei ole tapahtunut ilmatilalopukkausia, niin sitä ei olisi tapahtunut itsenäisyyden päivän aattonakaan 5.12.? Edelleen, kukaan ei pääse hyppimään tasajalkaa, kun kone "tangeeraa" Suomen ilmatilaa Itämeren kapeimmalla kohdalla ...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #15

Juha, hyvä huomio.
Itseasiassa tämän(kin) takia totesin ylempänä, että olisi asiallista saada viipymättä mm. tämänkaltaisista viesteistä tarkka ja asianmukainen ammattidiplomaattien tekemä käännös - ja myös, mielellään, alkuperäinen alkukielinen teksti julkisuuteen.
Nythän tässä joudumme "kuurnimaan" englanninkielistä tekstiä, tosin asianomistajan itsensä muotoilemana, mutta Helsinkiin se nyt tuskin tuli engelskana.
Mitenkähän se muuten on laittaako suurvalta Suomelle viestin suomeksi, vai omakielisesti? Veikkaisin, että venäjäksi tässäkin tapauksessa, ja sitä sitten maapaikassa käännetään.

Pekka Iiskonmaki

#5
Putin näkee Suomen entisenä kuvernementtinä ja ei hän siinä mitenkään väärässä ole.

Osa Suomea on jo palautunut takaisin Venäjän yhteyteen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"In 2017, this day has special significance as your country marks the centenary of declaring state sovereignty."

Tämä on siis lähettäjän englanninkielinen versio.

Itse tulkitsin sen näin:

"Tälle päivämäärälle 2017 antaa erityisen merkittävyyden maanne itsemääräämisoikeuden julistamisen satavuotis ajankohta."

TPK kääntää alkutervehdyksen näin:
”Ottakaa vastaan sydämelliset onnittelut Suomen kansallispäivän – itsenäisyyspäivän – johdosta. Vuonna 2017 tällä merkkipäivällä on erityinen merkitys – maanne juhlii valtiollisen suvereniteetin julistamisen 100-vuotispäivää.”

Ensimmäisen lauseen suhteen en kääntänyt sitä, koska se esiintyi Kremlin päivityksessä ikään kuin johdantona, josta oli vaikea lukea kuuluuko se sitaattiin, vai onko se tiedottajan oma johdantolause aiheeseen.

Siis tämä:
"Greetings to President of Finland Sauli Niinisto on Independence Day

Vladimir Putin sent a message of greetings to the President of the Republic of Finland on Independence Day, the country’s national holiday."

> Tervehdys Suomen presidentti Sauli Niinistölle itsenäisyyspäivänä

Vladimir Putin lähetti onnittelutervehdyksen Suomen tasavallan presidentille maan itsenäisyyspäivänä, joka on kansallinen vapaapäivä. <

*

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tokihan tuo Putinin viesti ja onnittelut itsenäiselle Suomelle oli ihan ystävällismielinen enkä näkisi siinä itsessään suuria piilomerkityksiä. Venäjän hallinnon erityisessä suojeluksessa oleva TV-kanava lähetti kuitenkin vain muutama viikko sitten "dokumentin", jossa Suomi mm. tuomittiin syylliseksi Talvisodan aloittamiseen ja maamme itsenäisyys asetettiin kyseenalaiseksi.

Virallinen liturgia ja omalle kansalle suunnattu viesti poikkeavat siis oleellisesti toisistaan. Mielestäni Venäjän nykyhallinto pitää mielessään sitäkin mahdollisuutta, että Leninin aikoinaan tunnustama Suomen itsenäisyys on vain väliaikainen ja Venäjä voi olosuhteiden muuttuessa liittää Suomen takaisin alueeseensa tai ainakin alistaa jonkinlaiseksi vasallivaltioksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juuri siksi EU-jäsenyydellä on Suomen aseman kannalta nyt ratkaisevan suuri merkitys. Paljon suurempi kuin 90-luvun puolivälissä, kun jäsenyydestä päätettiin. Ja jokainen voi kuvitella kuinka valtavat myyräntyöresurssit Venäjällä on käynnistetty EU:n poliittisen unionin särkemiseksi ja edelleen voimistumisen estamiseksi. Tuloksiakin alkaa jo näkyä siellä täällä ...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iltalehti kirjoitti eilen, 6.12.2017 kello 12:32;

”Putinin salassa pidetyn onnittelukirjeen sisältöä avattiin - ”Venäjän ja Suomen suhteet ovat vaihdelleet. Mukana on ollut myös vaikeita aikoja.”

”Presidentin kanslia ei suostunut kertomaan kirjeen sisältöä.”

”Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli Suomen presidenttiä Sauli Niinistöä Suomen satavuotisjuhlien vuoksi 5. joulukuuta lähetetyllä kirjeellä.
Presidentin kanslian mukaan kirjeen sisältö ei ole julkinen. Kirjeen sisältö kuitenkin julkaistiin tänä (keskiviikko 6.12.]aamuna Kremlin sivuilla, päivättynä 6.12.2017.
"Mukana ollut vaikeita aikoja"
"Vuonna 2017 tällä päivällä on erikoisluonne. Teidän maanne juhlii itsenäisyysjulistuksen sadatta vuosipäivää. Kuluneen sadan vuoden aikana Venäjän ja Suomen suhteet ovat vaihdelleet. Mukana on ollut myös vaikeita aikoja. Tästä huolimatta maamme ovat onnistuneet rakentamaan aidosti ystävällisen naapurisuhteen", sanotaan onnittelukirjeessä.
Kremlin tiedotteessa (http://kremlin.ru/events/president/news/56314 ) kerrotaan, että Venäjän presidentti arvostaa suuresti Venäjän ja Suomen suhteiden kehitystä monilla aloilla.
Esimerkkeinä mainitaan ministeriöiden ja valtion virastojen, parlamenttien, alueiden ja kaupunkien välinen yhteistyö.
Yhteistyössä on myös pystytty käsittelemään monien ajankohtaisten kansainvälisten ongelmien ratkaisua erityisesti Pohjois-Euroopassa.

Kirjeessä Vladimir Putin ilmaisi luottamuksensa siihen, että maamme pystyvät lisäämään hedelmällistä kahdenvälistä yhteistyötään Suomen ja Venäjän kansojen etujen mukaisesti.
Kesällä Punkaharjulla vierailleelta Vladimir Putinilta ei irronnut onnittelua satavuotiaalle Suomelle, vaikka sitä odotettiin. (Kuva: MAURI RATILAINEN)
Onnittelua odotettiin jo heinäkuussa
Putinin onnittelua oli odotettu jo heinäkuussa, kun Venäjän presidentti vieraili Punkaharjulla ja Savonlinnassa.
Onnittelua ei kuitenkaan tullut. Putin tyytyi kiittämään Niinistöä kutsusta ja mahdollisuudesta vierailla Suomessa maan juhlavuonna.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sen sijaan onnitteli Suomea syyskuussa satavuotisesta itsenäisestä taipaleesta, kun hän tapasi Pietarissa virkaveljensä Juha Sipilän.
PEKKA NUMMINEN
pekka.numminen@iltalehti.fi

Linkki;
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171206220058491...

*
Huomaa lukijoiden kommentit: 27 kpl nyt. Siellä melko kattavasti pohditaan erilaisia seikkoja.

Pekka Iiskonmaki

#13
Josko vaikka liittyisitte Natoon?

Tai sitten riittävästi rahaa omalle armeijalle.

On vaan tota velkaa jo vaikka muille jakaa.

Pekka Pylkkönen

Kun siinä ei sanottu että Putin aikoo tulla ottamaan osan Suomen maa-alueista, kaikki on hyvin. Sanotaan vain jotta kiitos.

Miettikääpä jos Trump olisi Suomen presidentti. Olisi muurareille duunia panna harkkoa toisen eteen itä-, Länsi- ja pohjoisrajan tukkeeksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Esimerkki tekstin liudentumisesta tai suoranaisesta vääristymästä:

Kremlin julkaiseman Putinin onnitteluja koskevan tektin II kappale kuuluu
englanniksi näin:

"Vladimir Putin praised the achievements in promoting Russian-Finnish ties in various areas, and noted the expanding ties between agencies, parliaments, regions and cities of the two countries, as well as large-scale joint projects and coordinated efforts to address urgent international issues, INCLUDING IN THE COUNCIL OF EUROPE." (versaalit VH)

Kremlin julkaisema venäjänkielinen teksti kyseisessä II kappaleessa kuuluu näin:
"Президент России высоко оценил плодотворное развитие российско-финляндских связей на различных направлениях, расширение контактов между государственными ведомствами, парламентами, регионами и городами, реализацию масштабных совместных проектов, а также координацию усилий в решении актуальных международных вопросов – в частности, на Севере Европы."

Eli viimeisten sanojen suhteen englanninnoksessa on asiallisesti ottaen olennainen virhe:
Venäjäksi julkaistu Putinin viesti toteaa:

"... sekä koordinoida ponnisteluja kiireellisten kansainvälisten kysymysten ratkaisemiseksi - erityisesti Pohjois-Euroopassa. "

Eikä siis "in the council of Europe" - siis "Euroopan Neuvostossa".

... a takzhe koordinatsiyu usiliy v reshenii aktual'nykh mezhdunarodnykh voprosov – v chastnosti, na Severe Yevropy."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"koordinoida ponnisteluja kiireellisten kansainvälisten kysymysten ratkaisemiseksi - erityisesti Pohjois-Euroopassa. "

Juu, eipä ihme, ettei Suomen presidentin kanslia tuota halunnut julkistaa. Tällä kertaa se teki itsestään kremlimäisemmän kuin Kreml itse yrittäessään epäonnistuneesti salata sisältöä.

Mitä ovat ne kiireelliset kansainväliset kysymykset Pohjois-Euroopassa, joiden "ratkaiseminen" edellyttää yhteisten ponnistelujen "koordinoimista" Suomen ja Venäjän välillä? Jotain todella akuuttia ja tärkeätä, koska niihin piti viitata onnittelukirjeessäkin. Älköönkä kukaan tulko uumoilemaan, että Putin kirjoittaa ilmastonmuutoksesta ...

(Ja toisaalta, oliko tuokaan kirje varsinaisesti "onnittelu"? Eikös se sanamuodoltaan ole pikemminkin tietyn muistopäivän noteeraus?)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tullaan ehkä retoriikkaan, jossa diplomatian käytännöt ja kansalliset kulttuuriset muotoilut sekoittuvat tai yhtyvät.
Vaikea sanoa.
Asiantuntijoita kuultaisiin mielellään nyt.
Onhan tämä nyt kremnologian tai Kremlnologian - kuinka vain - hienoita perinnettä ja finessitäyteistä sorvaamista..

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #22

Hiukan eroa on siinä, lähetetäänkö onnittelut vai tervehdys.

Mitä Kreml haluaa viestiä sillä, että omakielisessä tekstissä kotiyleisölle se antaa ymmärtää erityisesti Pohjois-Euroopassa olevan kansainvälisiä kysymyksiä ratkaistaviksi, kun taas englanniksi kansainvälisille lukijoille Kreml sanoo Euroopan Neuvoston olevan se foorumi, jolla Suomella ja Venäjällä on laajenevia suurisuuntaisia yhteisprojekteja ja yhteensovitettuja ponnisteluja kiireellisten kansainvälisten kysymysten käsittelemiseksi?

Mitä Helsinki / Tasavallan presidentin kanslia haluaa viestiä sillä, että kerrotaan presidentti Putinin onnitelleen Suomea, ja että viestin sisältö ei ole julkinen?

Mistä se kiire ("urgent") englanninkieliseen tekstiin tulee, ja minkä asian kanssa – onko venäjänkielisessä tekstissä käytetty vastaavaa ilmaisua? актуальных tarkoittanee pikemminkin ajankohtaista?

Venäjän ja Suomen kahdenväliset suhteet ovat Putinille edistettäviä ja hedelmällisiä, ohittaen Suomen kuulumisen EU:hun ja läntiseen arvoyhteisöön.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mitä ovat ne kiireelliset kansainväliset kysymykset Pohjois-Euroopassa..."

- Luulen että sotilaallisen jännityksen lisääntyminen Itämeren alueella on yksi niistä. Suomen Nato-yhteistyö voi hyvinkin olla toinen. Haluaisikohan Putin itse kertoa tarkemmin, siis suoraan suurelle kansainväliselle yleisölle?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #27

Venäjä itse on keskeisessä asemassa lisäämään sotilaallista jännitystä Itämeren alueella alueloukkauksineen, hyökkäysharjoituksineen ja ilman toisiotutkan lähetintä lentävine sotilaskoneineen, joten siitäpä olisikin kiinnostavaa kuulla Putinin selitys. Venäjä sekä harjoittelee itse massiivisesti enemmän sotavoimillaan että panostaa niihin suhteessa monikertaisesti verrattuna Suomeen, joten siitäkään hänen on vaikea valittaa. Minkä tahansa valtion itsepuolustus joko yksin tai kollektiivisesti haluamiensa liittolaisten kanssa on jo YK:n peruskirjassa tunnustettu luonnollinen oikeus, joten vaikea siitäkään on repiä syytöksiä.

Itse mietin tässä yhteydessä "kansainvälisenä kysymyksenä" lähinnä uuden Nordstream-kaasuputken kohtaloa sekä Lännen määräämiä sanktioita Krimin kaappauksesta, Venäjän kassakirstujen huvetessa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Wikipedia:

Kremlologia;
"Kremlologia on Venäjän ja aiemmin Neuvostoliiton poliittisen johdon toiminnan ja puheiden tutkimusta, tulkintaa ja analyysia. Sana viittaa Venäjän johtavien hallintoelinten toimipaikkaan, Moskovan Kremliin. Termi kremlologia syntyi Neuvostoliiton aikana, ja siitä on esimerkiksi Saksassa käytössä versio Kreml-astrologie, jolla viitataan tulkinnan epävarmuuteen[1][2]. Kremlologian tarkoituksena on ollut tutkia Venäjän ja aiemmin Neuvostoliiton kehitystä ja sen vallankäyttöä, laajemmin myös niiden vaikutuspiirissä olevien alueiden tutkimusta. Neuvostoaikaista kremlologiaa kutsuttiin myös sovjetologiaksi.[3]

Kremlologia on monitieteinen ala, mutta kremlologiaksi nimitetään myös poliittisten kommentoijien tulkintoja. Tutkimuksen perusteella on pyritty luomaan myös ennusteita."

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Lyhyesti todettuna..kyllä se väärin on onnitellut.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En ihmettele yhtään että presidentinkanslia ei halunnut julkaista viestiä.

Itse pidin selkeänä viestinä Putinilta Niinistölle sitä että Putin luottaa siihen että Suomi ja Venäjä lisäävät yhteistyötä Venäjän ja Suomen kansojen etujen mukaisesti. Tässähän Putin ei toivo tai pyydä mitään vaan luottaa siihen että Suomi lisää muun muassa Venäjän kansan edun huomioonottamisen päätöksissään. Jos luottamus Venäjän edun huomioimisessa menetetään, mitä sitten tapahtuu?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... yhteistyötä Venäjän ja Suomen kansojen etujen mukaisesti."

- Onko mielestäsi olemassa sellaisia yhteistyön muotoja, joissa maiden intressit kohtaisivat?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Venäjä avaa rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle? Johan se kerran kokeili sitä, mutta onneksi "lysti" loppui lyhyeen. Jos Venäjä haluaisi, niin se voisi pahimmassa skenaariossa vaikka kaksinkertaistaa väkilukumme ilman, että laukaustakaan ammuttaisiin. Onneksi itäraja on edelleen yksi maailman vartioituimpia rajoja ja toivottavasti niin pysyykin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Venäjä on näyttänyt todellisen luonteensa niin monta kertaa, ettei onnittelulle tai tervehdyksille pitäisi panna mitään painoa.

Putin tietää tarkalleen, mitä tekee. Tämänkin uutisen ansiosta Nato-jäsenyyden kannatus Suomessa laskee entisestään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Lukiessani käännöksiänne, pohdintaanne sieltä nousee keskeiset asiat esille.

-Venäjä haluaa kahdenkeskisiä suhteita, eikä siinä ole mitään uutta.
-Itämeren tilanne on kehittynyt jännittyneseen suuntaan, mikä on todellisuutta.
- Natosotaharjoitukset ja isäntämaasopimus on Venäjälle ongelmallinen, eikä Presidentti Niinistö halua vaaleja niillä pilata, siksi salailu.

Käännöksenne mukaan ottakaa sydämellinen onnittelu kertoo neutraalista onnittelusta, johon Venäjä itse ei ole sitoutunut, koska siitä puuttuu osallistuminen onnitteluun, eli sydämelliset onnittelumme. Tälläisessa asiassa kääntäjällä on hyvin vastuullinen rooli, mitä on tarkoitettu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Maidemme välinen tunnesuhde on täysin erilainen kuin asiasuhde.

Karjalasta ja Petsamosta evakkoon joutuneista ikäpolvista suurin osa on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Heidän lapsensa, lastensa lapset ja lastenlastenlapsensa, ovat enimmäkseen tietoisia menetetystä alueestaan.

Nuorempi ikäpolvi tuskin haikailee vanhempiensa kasvumaille, mutta kasvatuksellisesti, myös heillä, saattaa aika ajoin päätään nostaa identiteettikriisi oman heimonsa juurista.

Pohdinta siitä, miten maamme näyttäytyy Venäjän valtaapitäville, tulee olemaan jatkumo, josta väännetään peistä vuodesta, vuosikymmenestä ja kenties vuosisadastakin, toiseensa.

Rauhanomainen rinnakkainelo on ainoa vaihtoehto.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Putin ilmaisee sattuvasti (ja Tasavallan presidentin kanslia sensuroi tämän kohdan kokonaan): "Viime vuosisadan aikana Venäjän ja Suomen välisissä suhteissa oli omat nousunsa ja laskunsa, ja niissä oli myös haastavia aikoja. Siitä huolimatta maamme kykenivät rakentamaan todella ystävälliset ja naapurilliset suhteet niiden välillä".

Siinä on ollut rauhanomaisen rinnakkainelon vaiheita, mutta välillä toki muitakin vaihtoehtoja ("laskuja" ja "haastavia aikoja"), sen mukaan kuin se on Neuvostoliitolle / Venäjälle kulloinkin sopinut.

It takes two to tango – siitäkin on näyttöjä, että Suomen keinot muuttaa suhteen sävyä ovat kovin rajalliset jos suurvaltanaapuri haluaa muuta. Eikä Putin juuri lupaile mitään omalta osaltaan.

Antero Kuortti

Hei.

Luin kirjoituksen ja ison osan kpmmenteista, mutta minulle ei ihan auennut miksi Putinista tehtiin jonkin sortin sankari, tai ainakin jutun tähti.

Hän on sentään hyväksynyt kaikki ilkeydet ja loukkaukset, joita Venäjällä suolletaan tiedotusvälineissä Bakmanin ja ministereiden ym taholta meidän niskaamme.

On suollettu jo vuosien ajan.

Venäjän päämies ei onnitellut suomalaisia 0nnittelun vuoksi, vaan ohjailee onnittelemisillaan, niiden poisjättämisellä, kehumismuodoillaan sikäläistä ja täkäläistä mielipideilmastoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset