Veikko Huuska

Kekkonen ahdistelijana

Kekkonen ahdistettuna ja ahdistelijana

Vuoden 1956 presidentinvaaliasetelmista:

”Tunnusomaista vaalipropagandalle oli, ettei sitä niinkään tehty jonkun puolesta, vaan pikemminkin jotain tai joitakin ehdokkaita vastaan.  Selkeimmin tämä piirre korostui oikeistossa.  Ensimmäisenä lähti liikkeelle Suomalaisen Yhteiskunnan Tueksi (SYT) säätiöity vanha ”kagaali”.  Oikeistolaisen taustaryhmänsä ohjailemana se pyrki kartoittamaan Kekkosen vastustaja ja toimittamaan näille pääministeriä mustaavaa materiaalia. ….

Epäedullisia tietoja pyrittiin löytämään nimenomaan Kekkosen toiminasta Etsivässä Keskuspoliisissa sekä hänen kannanotoistaan sota-aikana ja vaaran vuosina.  Kun siinä ei kovin hyvin onnistuttu, nousivat päällimmäisiksi alkoholin käyttö ja naisseikkailut.

Lyhyessä ajassa Kekkoselle luotiin ikuinen sukupuoliatleetin maine.  Yhden jos toisenkin tuttavapiirissä paljastui naisihmisiä, jotka selvästi muistivat joutuneensa Kekkosen ahdistelujen kohteeksi.  Jutut levisivät suusta suuhun ja paranivat kaikenaikaa. 

Innokkaimpia levittäjiä olivat ”uhrit” itse; huomion kohteena oleminen kun hiveli miellyttävästi itsetuntoa. 

Osansa tekivät myös kirkonmiehet, jotka manasivat tuomiota moisen riettauden ylle.

Pahimmillaan ”vastapropaganda” muistutti pikkupoikien kiusantekoa.  Tuskin vaalikamppailuun aktiivisesti osallistunut Kustaa Vilkuna oli ehtinyt todistamaan, että Kekkosen nimi juontui sanasta kekko, jättiläinen, kun jo tohtori Matti Kuusi ehätti tyrmäämään tiedon Uuden Suomen palstoilla.  Kuusen mukaan selitystä oli etsittävä pikemminkin sanoista viinakekko sekä kekkuli, joka merkitsi ilkeämielistä ja pahansuopaa juonittelijaa.”

Lähde: Juhani Suomi: Kuningastie. Urho Kekkonen 1950-1956. s. 449-450.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kekkonen vietiin poliisiasemalle, kirjoitti Sensaatiouutiset.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Huusko jaksaa vieläkin (!) olla niin 'kekkoselleen' alamainen, ettei uskalla tai katso tarpeelliseksi tehdä mitään omaa päätelmää otsikkonsa Kekkosesta ahdistelijana tai ahdistettuna.

Ehkä se ei ollut blogin tarkoituskaan.

Joka tapauksessa Urho Kekkonen toi poliittiseen elämään Suomessa ennennäkemättömiä 'tyrmäystippoja' kilpailijoilleen ja vastustajilleen. Tuota katkeraa kekkosmyrkkyä saivat maistaa niin kunniakkaat 'sotasyyllisemme' kuin vielä myöhemmin Viljami Kalliokoski ja lukuisat muut aikansa vaikuttajat.

Aviopuolisoaan vuosikymmeniä häpeällisesti pettämällä Kekkonen lanseerasi valtionpäämiehen arvovallalla moraalittoman käytösmallin suomalaisten perheiden eheyden turmelemiseksi.

Urhollakin oli puolensa, hyvässä ja pahassa kuten kaikilla on. Melkoisen kontrastin tuo miekkonen silti toi verrattuna esim. Svinhufvudiin, Kallioon, Rytiin..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarkoittanet "Huuska", ei siis "Huusko"!

Mutta ei tämä Huuska ole kekkoslainen, se kävi ilmi yhdestä hiljattain julkaistusta toisesta bogista, jossa jopa hiukan kyseenalaistin hänen tyrmäävää sanankäyttöään Kekkosen "hirmuhallinnosta".

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eikös se Juha ja Markku ole niin, että kun kummallekin poskelle tulee, niin tietää olevansa "keskellä", mitä se sitten lieneekin?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Olitpa tosiaan jo ottanut kantaa: "Alkoi UKK:n 26-vuotiseksi venähtänyt hirmuhallinto."

Epähuomiossa käytin yllä virheellisesti sinusta Huusko-sukunimeä. Pahoittelen. Luin jostain, että Huuskan sukua on ollut Kannaksella ainakin Sakkolassa. Varmaan muuallakin Suomessa.

Mutta Kekkosestahan, 'Tamminiemen hirmuhallitsijasta', tässä piti keskustella. :)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#1
Piti kommentoimani hieman blogisitaattiani itse blogissa, mutta en vain "kerkennyt", kuten muuan alokas sanoi Hennalan käytävällä kun vääpeli Riutta moitti viivästymisestä riviin-järjesty -tilanteessa.

Mutta palaan Urhoon. Soon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset