Veikko Huuska

Selviytyykö Gävlen olkipukki tänä vuonna jouluun saakka?

Tänään, ensimmäisenä adventtina, paljastetaan Gävlessä kaupungin symboliksi muodostunut perinteinen olkipukki.

Olkipukki on massiivinen 13 metriä korkea laitos joka on komistanut kaupungin toria jo vuodesta 1966 lähtien.

Uusista puhtaista oljista rakennettu pukki symboloi sadonkorjuun riemastusta ja uskoa tulevaan, samoin kuin kiitollisuutta uutisleivästä, puhtaiden jauhojen antimista.

Sellaisenaan pukin ja torijuhlan lähtökohdat kuuluvat kekrin, yhteiseen sadonkorjuun viettoon, mutta pukkikulttuuri on tässäkin tapauksessa ajallisesti liukunut pimeän ajan toisen juhlan, joulun yhteyteen. Mutta eräs vanhan kekrin piirre on säilynyt: nimittäin tulet ja niillä tapahtuva remmastus.

Niinpä valoon ja iloon liittyvä Gävle Bocken on joutunut hämmentävän usein valjaattoman pilan kohteeksi. Tähän astisista 51:stä Gävlen olkipukista vain 18 on säilynyt kutakuinkin hahmonsa pitäneinä jouluun saakka, kuten tarkoitus kaikkien suhteen on ollut.

Näistä säilyneistäkin osaa on talkooväki joutunut ehostamaan erilaisen ilkivallan kohdattua niitä.

Kaikki muut eli yhteensä 33 pukkia on tuhottu:

30 poltettu, yksi revitty käsin ja heinähangoin tärviölle, yksi varastettu(!) ja yksi sohjottu muodottomaksi autoilla törmäillen.

Yleisesti ottaen tämänkaltainen sabotaasi on tuomittu Ruotsissa, mutta siitä näyttää tulleen pysyvä osa kansakodin piiloagressiota, jota ei enää selitä, saati tee hyväksytyksi kansatieteellinen narratio kekrin pahoja henkiä karkoittavien tulitoimien karkaamisesta lapasesta.

Yhteisölliseen iloon ja joulun viestin demonstrointiin keskittyvä talkootyö ja perheilo on saanut sen tavotteille vieraan anarkian ja sabotoivan ideologian.

Nyt jäämme tarkkailemaan uutisia Gävlen suunnalta: Saako tänään julkistettava olkipuki seistä paikallaa kuinkakin monta päivää - ja yötä? Ja ennen kaikkea, toteutuisiko nyt alkuperäinen tavoite:

Josko uljas pukki vaihteeksi saisi ilahduttaa väenjoukkoa ihan joulunakin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsissa on jotenkin usein toistuva teema se, jotta sivistyksen pintakiilto pettää ja tuohavat voimat murtautuvat todellisuuteen. Liittyneekö tämä siihen, jotta Ruotsi on käsitykseni mukaan vieläkin sisimmässään luokkayhteiskunta - mihin suuntaan ehkä Suomikin on taas menossa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Yleisesti ottaen tämänkaltainen sabotaasi on tuomittu Ruotsissa, mutta siitä näyttää tulleen pysyvä osa kansakodin piiloagressiota, jota ei enää selitä, saati tee hyväksytyksi kansatieteellinen narratio kekrin pahoja henkiä karkoittavien tulitoimien karkaamisesta lapasesta. Yhteisölliseen iloon ja joulun viestin demonstrointiin keskittyvä talkootyö ja perheilo on saanut sen tavotteille vieraan anarkian ja sabotoivan ideologian."

- Nyt oli sen verran raskasta settiä, ettei edes "lapasesta karkaaminen" sitä ratkaisevasti keventänyt. Mutta olkipukin polttaminen näyttää olevan hiljaisesti hyväksytty kansanhuvi ja laskelmoitu mediatapahtuma; muutenhan pukkia ei olisi enää vuosikausiin rakennettu. Palava pukki on Gävlen tunnus ihan siinä missä leijona Ruokolahden.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#2.
Minkälaiseen paikalliseen tietoon perustat tuo toteamuksesi?

Itselläni on riittävät kontaktit paikanpäälle ja niihin aktiiviryhmiin jotka tekevät satojen tuntien talkootyöt, ja voin tosiaan perustaa näkemykseni heidän kertomaansa.
Eivät he todellakaan pystytä Gävle Bockenia siksi että jotkut kävisivät sen salaa yönsilmässä tuhoamassa.
Sinä on mukana myös Gävlen kunnan rahaa ja viime keväänä kunta päätti että nyt saa riittää, pukkia ei 2017 rakenneta.

Mutta yhteisöllinen halu jatkaa perinnettä johti ensin siihen että eräs oppilaitos ja sen oppilaskunta päätti tehdä pukin, joskin vaatimattomamman. Tämä ja varsin laajana ilmennyt kuntalaismielipide - ja kannustus kautta Ruotsin ja myös täältä Suomesta! - sai päätöksen pyörrettyä, ja nyt siis uusi ja eho olkipukki komistaa Gävlen toria.
Mutta ei suinkaan yön anarkisteja varten.
Sori vaan, kun olen näinkin tiukalla päällä, mutta kun tuntuu, ettei sellaista elämänaluetta, ettei suuren enemmistön hienot ja arvokkaat toimet synnyttäisi arvottomia tuhoilmiöitä - ja näiden puolustajia..

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Minkälaiseen paikalliseen tietoon perustat tuon toteamuksesi?"

- En ole milloinkaan käynyt Gävlessä, mutta kuullessani kaupungin nimen vaikka keskellä kesää muistan heti jättiläiskokoisen, liekehtivän olkipukin.

"Sori vaan, kun olen näinkin tiukalla päällä..."

- Kaikin mokomin; mielensäpahoittaminen sallittu! Ei se ihan vieras tunne ole minullekaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Paikalliset eivät halua, eivätkä hyväksy pukin polttamista. Kansanhuvia se on ehkä huomion tavoittelijoille, ei muile.
Kameravalvonta ( jota lääninhalitus yritti kieltää ) tupla-aidat ja alueella liikkuva vartointi ehkä suojaavat tuon kauppiasyhditysken maksaman ja kuuluisuutta saaneen pukin. Toivottavasti vielä satelee.

Ohessa pukki ” livenä ”

http://www.visitgavle.se/sv/gavlebocken

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jouko,juuri näin!

Eivät nämä talkoolaiset pukkia salapolttajille tee.

En nyt tässä muista, montako mottia uusia olkia pukkiin menee, mutta pelkästään olkienhankkiminen ja toimittaminen rakennuspaikalle on melkoinen logistinen operaatio!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Selviytyi!

Gävlen olkipukki selvisi jouluun. Hieno homma. Joulu ja perinne voittivat. Ei anarkia..

Ja: Itseasiassa, Gävlebocken, aivan kuten niin monet sadonkorjuun juhlien perinteestä ammentavat vuodentulon onnen varmentamiseen pyrkivät momentit on tarkoitettu säilymään ha vaikuttamaan aina uuteen vuoteen saaakka, siis kalenterivuoden alkuun asti.
Hyvää Joulua kaikille!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset