Mitä NATO kertoo meistä?

NATO (NATO Parliamentary Assemply) julkaisee kotisivuillaan mielenkiintoisen jäsenyystiedoston.

Nopeasti katsottuna näyttää siltä, kuin NATOlla olisi nyt jo 57 jäsentä

Jäsenkartta on tämänkaltainen: https://www.nato-pa.int/content/membership-map MEMBERS > Membership Map sekä

MEMBERS > By Delegations https://www.nato-pa.int/members-directory

SUOMI löytyy hakuketjun: NATO > MEMBERS > By Delegations > Finland –takaa; https://www.nato-pa.int/liste-des-membres?field_country_target_id=4903&sort_by=field_sortstatusval_value

*

Hieman tarkempi luenta kyllä auttaa (ehkä) ymmärtämän mistä on kyse.

Teksti nimittäin ohjeistaa käyttämään oikeassa marginaalissa olevia valintapainikkeita, joiden avulla hätäinenkin lukija saa tai ehkä saa esille listan eri kategorioita edustavien ”jäsenten” nimistä ja määristä.

Näppäilemällä tiettyjä valikoita avautuu kuusi (6) jäsenyyskategoriaa ja seitsemäntenä (7.) ”Kaikki delegaatiot yhteensä” –valikko.

NATOn kuusi jäsenyyskategoriaa:

1.)Jäsenmaiden valtuuskunnat

2.)Kumppanuusmaiden valtuuskunnat (kuten Suomi)

3.) Alueelliset yhteistyökumppanit ja Välimeren alueen kumppanuusmaiden valtuuskunnat

4.)Euroopan Parlamentin valtuuskunta

5.) Parlamentaaristen tarkkailijamaiden lähetystöt

6.) Parlamenttien välisen edustajakokouksen edustajat

7.) Total eli kaikki yhteensä

Katso: https://www.nato-pa.int/content/membership-map

Jossain määrin mielenkiintoinen ”NATO PA Membership” –esittely, kun nuo eri delegaatioiden koostumusta esittävien painikkeiden värit ovat kovin NATOnsinisävyiset, vain vähäisin vivahde-eroin.  Sinisestä hieman haaleampaan viherväriin päin.

Ainakaan minun kokeillessa valintapainikeiden toimintaa jouduin toteamaan, että ne eivät toimineet. Ehkä se oli vain sattumaa?

*

NATOn parlamentti kertoo sivuillaan suhteistaan Venäjään, että Ukrainan ja Krimin toimien 2014 jälkeen parlamentti sulki kokonaan Venäjän liitännäisjäsenyystapaamisten ulkopuolelle, mikä katkaisi säännölliset institutionaaliset suhteet Venäjän parlamenttiin.  Tosin NATOn parlamentin puhemiehistö on valtuutettu tarkistamaan tilannetta ja tarvittaessa tapaamaan Venäjän parlamentin edustajia, joskin vain tapauskohtaisesti, kuten käsittääkseni on tapahtunutkin.  Tässä suhteessa Naton linja on käytännössä huomattavasti joustavampi kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen ja toisaalta myös EU:n.  – https://www.nato-pa.int/content/russia

*

Vinkkinä mainittakoon, että Naton sivujen kautta voi saada kiinnostavaa tietoa esim. erilaisten uutisjulkaisujen ja päätöslauselmien sisällöstä, kuten  ”AI, Big Data, IoT, Robotiikka: yhteiskuntiemme on valmistauduttava tulevaisuuteen” –tekstuuri, jossa valotetaan avataan tekoälyn, raakatiedon ym. käyttöön ja hallintaan liittyviä tulevaisuuskuvia.

*

PS.:

Alkuperäiseen otsikkokysymykseen vastatakseni.  Siis, mitä Nato kertoo meistä, Suomesta?

No, ei kovin paljon. Sivusto antaa hakusanalle ”Finland” niukahkosti vasteita:

https://www.nato-pa.int/search-page?keys=Finland

Siis jo vuosien takainen Suomi-raportti, parin vuoden takainen Suomi-Ruotsi-Viro –raportti sekä jotain muuta, mutta niukasti.

Mistä se kertoo?

Onhan siellä tämä:

https://www.nato-pa.int/articles/nato-and-finland-step-cyber-defence-cooperation

“Today (16 February 2017), NATO and Finland stepped up their engagement with the signing of a Political Framework Arrangement on cyber defence cooperation. The arrangement will allow NATO and Finland to better protect and improve the resilience of their networks.”

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu