Veikko Huuska

Mitä NATO kertoo meistä?

NATO (NATO Parliamentary Assemply) julkaisee kotisivuillaan mielenkiintoisen jäsenyystiedoston.

Nopeasti katsottuna näyttää siltä, kuin NATOlla olisi nyt jo 57 jäsentä

Jäsenkartta on tämänkaltainen: https://www.nato-pa.int/content/membership-map MEMBERS > Membership Map sekä

MEMBERS > By Delegations https://www.nato-pa.int/members-directory

SUOMI löytyy hakuketjun: NATO > MEMBERS > By Delegations > Finland –takaa; https://www.nato-pa.int/liste-des-membres?field_country_target_id=4903&sort_by=field_sortstatusval_value

*

Hieman tarkempi luenta kyllä auttaa (ehkä) ymmärtämän mistä on kyse.

Teksti nimittäin ohjeistaa käyttämään oikeassa marginaalissa olevia valintapainikkeita, joiden avulla hätäinenkin lukija saa tai ehkä saa esille listan eri kategorioita edustavien ”jäsenten” nimistä ja määristä.

Näppäilemällä tiettyjä valikoita avautuu kuusi (6) jäsenyyskategoriaa ja seitsemäntenä (7.) ”Kaikki delegaatiot yhteensä” –valikko.

NATOn kuusi jäsenyyskategoriaa:

1.)Jäsenmaiden valtuuskunnat

2.)Kumppanuusmaiden valtuuskunnat (kuten Suomi)

3.) Alueelliset yhteistyökumppanit ja Välimeren alueen kumppanuusmaiden valtuuskunnat

4.)Euroopan Parlamentin valtuuskunta

5.) Parlamentaaristen tarkkailijamaiden lähetystöt

6.) Parlamenttien välisen edustajakokouksen edustajat

7.) Total eli kaikki yhteensä

Katso: https://www.nato-pa.int/content/membership-map

Jossain määrin mielenkiintoinen ”NATO PA Membership” –esittely, kun nuo eri delegaatioiden koostumusta esittävien painikkeiden värit ovat kovin NATOnsinisävyiset, vain vähäisin vivahde-eroin.  Sinisestä hieman haaleampaan viherväriin päin.

Ainakaan minun kokeillessa valintapainikeiden toimintaa jouduin toteamaan, että ne eivät toimineet. Ehkä se oli vain sattumaa?

*

NATOn parlamentti kertoo sivuillaan suhteistaan Venäjään, että Ukrainan ja Krimin toimien 2014 jälkeen parlamentti sulki kokonaan Venäjän liitännäisjäsenyystapaamisten ulkopuolelle, mikä katkaisi säännölliset institutionaaliset suhteet Venäjän parlamenttiin.  Tosin NATOn parlamentin puhemiehistö on valtuutettu tarkistamaan tilannetta ja tarvittaessa tapaamaan Venäjän parlamentin edustajia, joskin vain tapauskohtaisesti, kuten käsittääkseni on tapahtunutkin.  Tässä suhteessa Naton linja on käytännössä huomattavasti joustavampi kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen ja toisaalta myös EU:n.  - https://www.nato-pa.int/content/russia

*

Vinkkinä mainittakoon, että Naton sivujen kautta voi saada kiinnostavaa tietoa esim. erilaisten uutisjulkaisujen ja päätöslauselmien sisällöstä, kuten  ”AI, Big Data, IoT, Robotiikka: yhteiskuntiemme on valmistauduttava tulevaisuuteen” –tekstuuri, jossa valotetaan avataan tekoälyn, raakatiedon ym. käyttöön ja hallintaan liittyviä tulevaisuuskuvia.

*

PS.:

Alkuperäiseen otsikkokysymykseen vastatakseni.  Siis, mitä Nato kertoo meistä, Suomesta?

No, ei kovin paljon. Sivusto antaa hakusanalle ”Finland” niukahkosti vasteita:

https://www.nato-pa.int/search-page?keys=Finland

Siis jo vuosien takainen Suomi-raportti, parin vuoden takainen Suomi-Ruotsi-Viro –raportti sekä jotain muuta, mutta niukasti.

Mistä se kertoo?

Onhan siellä tämä:

https://www.nato-pa.int/articles/nato-and-finland-step-cyber-defence-cooperation

“Today (16 February 2017), NATO and Finland stepped up their engagement with the signing of a Political Framework Arrangement on cyber defence cooperation. The arrangement will allow NATO and Finland to better protect and improve the resilience of their networks.”

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olemmeko avoliitossa, vaiko rekisteröidyssä parisuhteessa?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tuossa järjestyksessään toisessa linkissä oli kasvokuvia , jotka olivat kuin FBI:n mugshot-kuvia heidän rikollisistaan. Eikä noiden pärstät eroa oleellisesti niistä millään tavalla, olihan siellä jopa Eero Heinäluoma, suomalainen poliittinen mafiapomo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja sitten vielä jotkut epäilevät, etteikö "Suomea huolittaisi jäseneksi".

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Puolustusministeriön Tiedotteet
16.02.2017 14:15
”Kyberpuolustusta koskeva poliittinen puitejärjestely Suomen ja Naton välillä
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti allekirjoitti Brysselissä 16.2.2017 Suomen ja Naton välisen kyberpuolustusta koskevan poliittisen puitejärjestelyn. Puitejärjestelyä on valmisteltu Suomen ja Naton välillä vuodesta 2011 alkaen. Asian valmistelussa keskeisessä rooleissa ovat olleet Suomen puolelta puolustusvoimat, puolustusministeriö ja ulkoasiainministeriö. Valmistelussa on ollut lisäksi mukana laajalti muita ministeriöitä. Eduskunnan puolustusvaliokuntaa ja ulkoasiainvaliokuntaa on informoitu puitejärjestelystä ennen sen allekirjoittamista.
Kyberuhat ovat kasvaneet. Suomen kansallista kyberturvallisuutta sekä kyberpuolustusta vahvistetaan osallistumalla myös kansainväliseen yhteistyöhön. Yhteistyö kyber-puolustuksen suorituskykyjen kehittämisessä yhdessä Naton kanssa tukee kansallisen puolustuksen kehittämistä ja Puolustusvoimien kyberpuolustuksen tavoitteita.
Suomi on osallistunut kyberpuolustusalueen yhteistyöhön Naton kanssa jo vuosien ajan. Yhteistyöllä ei ole kuitenkaan aikaisemmin ollut molempien yhteistyöhön osallistuvien tahojen yhteisiä tavoitteita listaavaa asiakirjaa. Nyt allekirjoitettu puitejärjestely luo kehyksen yhteistyölle muun muassa tilannetietoisuuden ja yhteensopivuuden parantamiseksi, suorituskykyjen rakentamiseksi, kybertapahtumien havainnointikyvyn parantamiseksi ja tietoverkkojen häiriönkeston parantamiseksi. Puitejärjestely edistää lisäksi tietojen vaihtamista sekä oppimista kyberpuolustuksen alalla. Suomi on ensimmäinen kumppanimaa, jonka kanssa Nato tekee puitejärjestelyn kyberpuolustuksen alalla.
Yhteistyömahdollisuuksia edistävä puitejärjestely ei ole oikeudellisesti sitova, eikä se velvoita tai luo osallistujille uusia toimivaltuuksia. Puitejärjestely ulottuu ainoastaan viranomaisten toimintaan ja viranomaisverkkoihin. Puitejärjestelyllä ei ole vaikutusta luonnollisiin henkilöihin tai esimerkiksi elinkeinoelämän toimijoihin. Yhteistyön syventäminen asiakirjassa mainituilla osa-alueilla edellyttää, että vastuuviranomaiset sopivat yhteistyön osa-alueiden tavoitteista ja sisällöistä yksityiskohtaisemmin.”
Linkki: http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet/kybe...
*
Huomaa:
Tiedotteen ensimmäisen kappaleen päättävä lause:
”Eduskunnan puolustusvaliokuntaa ja ulkoasiainvaliokuntaa on informoitu puitejärjestelystä ennen sen allekirjoittamista.”

Eli Salolainenkin oli "tietoinen", vaikka onkin yleensä "tiedoton".

Mutta,
kun googlailin viikonloppuna 16. helmikuun tietämissä olevia uutisia Suomen lehdistössä, eipä tästä juuri mitään puhuttu. Mikäköhän? Oliko todella jokin ”hiljainen” sopimus olemassa, eller hur?
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Suomi on ensimmäinen kumppanimaa, jonka kanssa Nato tekee puitejärjestelyn kyberpuolustuksen alalla."

Liittyy edelliseen. Hyvä näin. Myöhässä kovin. Tosin.

Eli Ruotsi, ystävämme, on ollut "sisällä" jo pitkään, 1930-luvulta lähtien, eikä ole pesästä poistunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset